Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου
  • [02] Προβλήματα στις μετακινήσεις με το μετρό από τις 9.30 το πρωί
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: «Οι εταίροι μας έχουν αρχίσει πλέον να μας ακούνε»
  • [04] Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα

  • [01] Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

    "Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες του λαού μέσα στη μεγάλη κρίση, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός. Στόχος μας είναι πλέον, να πετύχουμε προσαρμογή με ανάπτυξη. Όλα μας τα εργαλεία είναι στραμμένα στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού". Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην βασική του ομιλία στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου για τον νέο φορολογικό κώδικα, την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

    Ο κ. Στουρνάρας ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να διευκρινίσει εάν είναι "με τις υγιείες ευρωπαϊκές δυνάμεις ή τον Ρουμπινί", να καταθέσει αξιόπιστες κοστολογημένες προτάσεις και να αναλογιστεί τι θα γίνει μετά από ενδεχόμενη εφαρμογή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για προσωρινή στάση πληρωμών τόκων, που θα οδηγήσει - όπως υπολόγισε - στην έξοδο απ' το ευρώ και στη διακοπή των δόσεων που λαμβάνει η Ελλάδα με ευνοϊκό επιτόκιο 2%. Ορμώμενος δε, από λεκτικό ολίσθημα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του για το ύψος του ΦΠΑ στην εστίαση, παρατήρησε πως "έχω την εντύπωση πως δεν είστε σίγουρος για το ακριβές ποσοστό".

    Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «κι εκείνοι που σας στηρίζουν με ψευτοδώρα, είναι εκείνοι που θα πάρουν όσα μπορούν από σας που έχουν του χεριού τους, μέχρι να έρθει μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία στη χώρα. Μην χαίρεστε για τα μικρά δωράκια που σας φέρνει ο κος Σόιμπλε. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες...» είπε ο κ. Τσίπρας. Αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι «αποτελεί προσωρινό δώρο του κου Σόιμπλε με αστερίσκο, να παρθεί πίσω αν συνεχιστεί η φοροδιαφυγή και τα κακά αποτελέσματα στα έσοδα. Αντί να παρουσιάζετε προσωρινά μέτρα και να ενοχοποιείτε τον κόσμο για την απόσυρση σε έξι μήνες, μονιμοποιείστε το 13% στην εστίαση, και ενισχύστε το ΣΔΟΕ και ελάτε σε συνεννόηση με τον κόσμο της εστίασης ώστε να έχει η μείωση άμεσο αντίκρισμα στον καταναλωτή και τους εργαζόμενους στην εστίαση».

    Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας είπε στον κ. Τσίπρα: «Δεν είπατε την αλήθεια και το ξέρετε. Έχετε πέσει έξω στις προβλέψεις σας και επενδύετε στην απαισιοδοξία, ενώ εμείς στην αισιοδοξία. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 8% το πρώτο τετράμηνο. Ήδη χαλαρώνουν κάπως οι όροι του Μνημονίου. Πριν λίγο καιρό μειώσαμε και το ειδικό τέλος στα ακίνητα κατά 15%, αλλά δεν είπατε τίποτε» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Όσους έχουν εισόδημα ή σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ, προσπαθούμε να τους ελαφρύνουμε με το πολυνομοσχέδιο. Καταθέσαμε τόσες προσθήκες για πολυτέκνους και αναπήρους. Ένδειξη της δικής σας πολιτικής, είναι αυτό που προσπάθησε να κάνει η Κύπρος πριν λίγο καιρό - και είδαμε το αποτέλεσμα».

    Έμφαση στην δημόσια δωρεάν παιδεία έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατά τη συζήτηση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 2.500 οι εκπαιδευτικοί που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή κινητικότητας, καθώς και ότι οι 13.165 μαθητές που επέλεξαν ειδικότητες επαγγελμάτων τη σχολική χρονιά 2012-2013, θα ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.

    Με προσωπική επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα και ρητή θέση ενάντια στην πληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Αύγουστο, εμφανίστηκε στην συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος, έλεγξε τους βουλευτές της συμπολίτευσης που στηρίζουν το πολυνομοσχέδιο, τονίζοντας πως η φιλοσοφία του νομοσχεδίου βασίζεται στην "θεωρία των πλαστών στοιχείων" του "υπόδικου επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου", τον οποίον επιμένει να εμπιστεύεται ο Γιάννης Στουρνάρας.

    Απαντώντας στον Πάνο Καμμένο σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ και τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009 με τα οποία η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, ανέφερε πως "εμείς έχουμε υποστηρίξει συγκεκριμένες απόψεις, αλλά στο ευρωπαϊκό σύστημα αναγνωρίστηκαν άλλα. Αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα, δεν έχει αντικείμενο, ούτε και κανένα αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό".

    Την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που ίσως βοηθήσει ακόμα και την κυβέρνηση για μια πιο σκληρή διαπραγμάτευση, πρότεινε ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος σε σχετική παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Ζητώντας από τη Βουλή την καταψήφιση του σχεδίου νόμου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, κατηγόρησε τα κόμματα της κυβέρνησης ότι υπονομεύουν με την ακραία τους πολιτική, την ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα που θα μπορούσε να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση και το Μνημόνιο.

    Σημειώνεται ότι με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξαιρούνται της διαθεσιμότητας οι τρίτεκνοι και θα μετατάσσονται ή θα μεταφέρονται κατά προτεραιότητα. Ταυτοχρόνα, με υπουργική απόφαση θα οριστούν εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής. Κατόπιν της κατάθεσης της τροπολογίας, ήρε τις επιφυλάξεις του και δήλωσε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κοντογεώργης, ο οποίος είχε προηγουμένως ζητήσει εξαίρεση από το καθεστώς της διαθεσιμότητας των τρίτεκνων, θέτοντας μάλιστα θέμα καταψήφισης των σχετικών με τη διοικητική μεταρρύθμιση άρθρων.

    [02] Προβλήματα στις μετακινήσεις με το μετρό από τις 9.30 το πρωί

    Προβλήματα στις μετακινήσεις θα αντιμετωπίσει αύριο το επιβατικό κοινό λόγω της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε στη χώρα μας.

    Έτσι, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας κλειστοί θα είναι οι σταθμοί του μετρό από τις 9.30 το πρωί σε «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμό».

    Επίσης, κλειστοί θα είναι οι σταθμοί «Κατεχάκη» και «Μέγαρο Μουσικής» από τις 9.30 το πρωί έως και 12.30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

    [03] Ευ. Βενιζέλος: «Οι εταίροι μας έχουν αρχίσει πλέον να μας ακούνε»

    Τα δύο σημαντικά και απαραίτητα στοιχεία για να βγει, οριστικά η Ελλάδα από το μνημόνιο, είναι η οριστικοποίηση της δημοσιονομικής επιτυχίας της χώρας, η οποία μείωσε το έλλειμμά της κατά 10 μονάδες και η μη υπονόμευσή της με τη λήψη νέων μη αναγκαίων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, πρέπει να αποκαταστήσουμε την πίστη μας στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

    Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου με θέμα «η Ελλάδα μετά το μνημόνιο», στέλνοντας και ένα μήνυμα ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τονίζοντας ότι το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι εταίροι μας έχουν αρχίσει πλέον να μας ακούνε.

    [04] Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα

    Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζακ Λου πρόκειται να επισκεφθεί την Ελλάδα την Κυριακή για να συζητήσει σχετικά με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα αυτή της ευρωζώνης και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη, όπως αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο.

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 July 2013 - 20:30:21 UTC