Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την Τράπεζα Πειραιώς
  • [02] Έρευνα για τον Homo floresiensis

  • [01] Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την Τράπεζα Πειραιώς

    Τους όρους ενός νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου που αφορά το 10% του προσωπικού που απασχολεί στην Ελλάδα, γνωστοποίησε πριν από λίγο η διοίκηση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στους εργαζομένους.

    Σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς, μέσω αυτής της διαδικασίας θα αποχωρήσουν από την τράπεζα και τις εν Ελλάδι θυγατρικές της περίπου 1.800 με 2.000 άτομα. Συνολικά, ο όμιλος απασχολεί 25.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 18.000 στην Ελλάδα.

    Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν έχει ανώτατο αριθμό αποδοχής αιτήσεων και προβλέπει πλήρη αποζημίωση, καθώς και ισχυρά κίνητρα. Το πρόγραμμα θα παραμείνει σε ισχύ από την Παρασκευή, 19 Ιουλίου μέχρι τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου.

    Το πρόγραμμα χωρίζει τους εργαζόμενους του ομίλου σε δύο «κατηγορίες»: Στους εργαζόμενους της Αγροτικής Τράπεζας και στους εργαζόμενους της Τρ.Πειραιώς (συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι των υπόλοιπων τραπεζών).

    [02] Έρευνα για τον Homo floresiensis

    Άνθρωποι που έμοιαζαν με τα Χόμπιτ που δημιούργησε η φαντασία του Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν, έζησαν, μέχρι πριν από 17.000 χρόνια, στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας. Ο Homo Floresiensis ανακαλύφθηκε από από ομάδα Αυστραλών και Ινδονήσιων επιστημών το 2003 και ανακοινώθηκε ως νέο είδος το 2004. Το παρατσούκλι Χόμπιτ το οφείλει στο μικρό ανάστημα του (περίπου 1 μέτρο), αλλά και στον πολύ μικρό εγκέφαλό του.

    Οι επιστήμονες διχάστηκαν ως προς το αν ο Homo Floresiensis, ο οποίος έζησε από 74.000 μέχρι 17.000 χρόνια παλαιότερα, ήταν νέο είδος ανθρώπου ή αν ήταν σύγχρονος άνθρωπος, που υπέφερε από σοβαρή ασθένεια, όπως η μικροκεφαλία. Μια αποφασιστική απάντηση στο ερώτημα ποιός ήταν ο Homo Floresiensis δίνει έρευνα, που διενήργησαν η ομογενής Παλαιοανθρωπολόγος, Κατερίνα Χαρβάτη, από το γερμανικό πανεπιστήμιο "Έμπερχαρντ Καρλς" του Τίμπιγκεν, η Κάρεν Μπάαμπ, από το πανεπιστήμιο "Στόνι Μπρουκ" της Νέας Υόρκης και ο Κίραν Μακ Νάλτι από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χαρβάτη οι κύριες υποθέσεις της επιστημονικής κοινότητας για την καταγωγή του Homo Florisiensis ήταν δύο. Πρώτον ότι αποτελεί ένα άγνωστο μέχρι τώρα είδος, πιθανόν προερχόμενο από τον Homo Erectus της Ινδονησίας και μάλλον υπέστη νανισμό, που οφείλεται στην απομόνωσή του σε νησί. Αυτό το φαινόμενο, πρόσθεσε, είναι αρκετά συνηθισμένο και έχει παρατηρηθεί σε άλλα ζώα όπως ελέφαντες, ιπποπόταμοι κτλ. Αυτή τη γνώμη υποστηρίζουν οι επιστήμονες που τον ανακάλυψαν. Η δεύτερη άποψη, όμως, αμφισβητεί το αν πραγματικά πρόκειται για νέο είδος και επισημαίνει ότι εφόσον ο Homo Floresiensis έζησε σε μια σχετικά πρόσφατη χρονική περίοδο(μέχρι και 17.000 χρόνια πριν από σήμερα), όταν ήδη υπήρχαν σύγχρονοι άνθρωποι σχεδόν σε όλο τον κόσμο (πλην της Αμερικής), μπορεί να αποτελεί έναν σύγχρονο άνθρωπο (Homo Sapiens), που υπέφερε από κάποια σοβαρή ασθένεια που του προκάλεσε νανισμό, καθώς και το πολύ μικρό μέγεθος του εγκεφάλου.

    "Η μελέτη μας ήταν η πρώτη εκτενής μελέτη που έλεγξε και τις δύο υποθέσεις συγχρόνως συμπεριλαμβάνοντας σε μια κοινή ανάλυση και μεγάλο δείγμα αρχαϊκών ανθρώπων (Homo Erectus, Homo Heidelbergensis, Homo Heanderthalensis, κτλ) και μεγάλο δείγμα μικροκέφαλων σύγχρονων ανθρώπων, καθώς και άλλων κρανίων, με ασθένειες που έχουν προταθεί σαν πιθανές αιτίες της ιδιαίτερης ανατομίας του Homo Floresiensis", υπογράμμισε η κ. Χαρβάτη

    Σύμφωνα με την ίδια, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ξεκάθαρα ότι το κρανίο του Homo Floresiensis έχει πολύ μεγαλύτερες ομοιότητες με αρχαϊκά είδη ανθρώπων και κυρίως με τον Homo Erectus, απ' ότι με τους μικροκέφαλους (ή και άλλου τύπου παθολογίας) σύγχρονους ανθρώπους. Μπορούμε δηλαδή, όπως υπογράμμισε, να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι μικροκέφαλος Homo Sapiens.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 July 2013 - 16:30:21 UTC