Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πόλος έλξης» το θέμα του πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας
  • [02] Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα παράταση, λέει το υπουργείο Οικονομικών
  • [03] Προσβλέπουν στην επιτυχία της επίσκεψης
  • [04] Π. Καψής: Το ότι η ΕΡΤ είχε φτάσει τους 4.500 εργαζόμενους ήταν πρωτοφανές
  • [05] Διάλυση της ΔΕΗ καταγγέλλει το Σωματείο Ορυχείων-Σταθμών Μεγαλόπολης

  • [01] «Πόλος έλξης» το θέμα του πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας

    Στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Βουδούρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου στις 4 Αυγούστου.

    Ο κ. Βουδούρης τόνισε ότι η πραγματοποίηση του συνεδρίου στην Ελλάδα αλλά και το θέμα του «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής» αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους διακεκριμένους επιστήμονες του κλάδου της φιλοσοφίας που θα δώσουν το «παρών» αλλά και για επιστήμονες από χώρες της Ασίας, όπου η φιλοσοφική θεώρηση διαφέρει σε πολλά σημεία από τη φιλοσοφία της Δύσης. «Επικοινώνησε μαζί μου ένας Κινέζος συνάδελφος για να μου πει πόσο τον έχει συγκινήσει το θέμα του συνεδρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Το συνέδριο περιλαμβάνει 75 ειδικές θεματικές ενότητες και αναμένονται σε αυτό 40.000 έως 50.000 άτομα. Οι ολομέλειές του, όπως και τα συμπόσια, θα καλυφθούν από διερμηνεία σε επτά διαφορετικές γλώσσες. Κάποιες από αυτές θα πραγματοποιηθούν στην Πνύκα, το Λύκειο του Αριστοτέλη, την Ακαδημία Πλάτωνος και την Αγία Φωτεινή Ιλισσού, όπου έλαβε χώρα ο διάλογος του Πλάτωνος «Φαίδρος».

    [02] Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα παράταση, λέει το υπουργείο Οικονομικών

    «Έχουμε εξαντλήσει πλέον το περιθώριο των παρατάσεων» δηλώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το αίτημα που υποβάλλεται κυρίως από την πλευρά των λογιστών και φοροτεχνικών για νέα παράταση στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

    Έτσι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των φορολογούμενων με ΑΦΜ που λήγει στους αριθμούς 1 και 2 λήγει κανονικά αύριο μετά και τη νέα παράταση που δόθηκε την περασμένη Δευτέρα από το υπουργείο Οικονομικών.

    [03] Προσβλέπουν στην επιτυχία της επίσκεψης

    «Αμερικανοί αξιωματούχοι προσβλέπουν στην επιτυχία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον» και «για πρώτη φορά, διαφαίνεται διαφορετική προσέγγιση σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Τάσος Ζαμπάς, ο οποίος αποτελεί τον «συνδετικό κρίκο» της ελληνοαμερικανικής κοινότητας με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

    Ο κ. Ζαμπάς ανέφερε ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα, παραθέτοντας τους λόγους που θα έπρεπε να προσκληθεί στον Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στον δημοκρατικό γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ, τον οποίο γνωρίζει από τα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν ο κουβανικής καταγωγής πολιτικός ήταν δήμαρχος της πόλης Γιούνιον Σίτι, επισήμανε ότι «χωρίς καμία αμφιβολία, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είναι ο πιο θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θεμάτων στη Γερουσία. Ειδικά τώρα, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, έχει ρόλο με ιδιαίτερη βαρύτητα στα δικά μας ζητήματα, της Κύπρου, της Ελλάδας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και του ελληνικού πολιτισμού».

    Μιλώντας για τη συμβολή του γερουσιαστή στην πραγματοποίηση της επικείμενης συνάντησης Ομπάμα-Σαμαρά (8 Αυγούστου), ο κυπριακής καταγωγής ομογενής -το 1995 είχε επισκεφθεί το κατεχόμενο χωριό του Πραστειό της Μόρφου μαζί με τον τότε βουλευτή Μενέντεζ- τόνισε ότι «η επιστολή του γερουσιαστή προς τον πρόεδρο Ομπάμα δεν ήταν ο μόνος λόγος που ορίστηκε το ραντεβού Ομπάμα-Σαμαρά, αλλά πιστεύω», όπως είπε, «πως αυτή η παρέμβαση στάθηκε καθοριστική για να γίνει η συνάντηση και ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Επιπλέον, είναι μια πολύτιμη ευκαιρία από ελληνικής, κυρίως πλευράς, να προωθηθούν ορισμένα πολύ σοβαρά θέματα σε σχέση με την οικονομική κατάσταση και όχι μόνο. Από την αρχή, ο πρόεδρος Ομπάμα είναι αντίθετος με την πολιτική και τις επιλογές της Γερμανίας. Και όπως αποδεικνύουν τα πράγματα, η πολιτική Ομπάμα, που στηρίζεται στην ανάπτυξη, τουλάχιστον μέχρι τώρα, έχει θετικά αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας, ενώ αντίθετα η πολιτική τής ύφεσης που επιβάλλεται σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, δεν καλυτερεύει τις οικονομίες, αλλά τις καταστρέφει. Όπως είδαμε και με το χρέος της Ελλάδας, όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται».

    Ο κ. Ζαμπάς, ο οποίος είναι και πρόεδρος της «Επιτροπής Δικαιοσύνης για την Κύπρο» της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, υπογράμμισε ότι «μερικοί επιχείρησαν να υποτιμήσουν τη σημασία της επίσκεψης Σαμαρά στην Ουάσιγκτον μέσα στον Αύγουστο. Αυτή είναι μια εντελώς ανόητη άποψη. Και είναι ανόητη γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί ηγέτες μεγαλυτέρων χωρών και ισχυρότερων οικονομιών από την Ελλάδα, που ζητούν συνεχώς μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο και δεν τα καταφέρνουν».

    [04] Π. Καψής: Το ότι η ΕΡΤ είχε φτάσει τους 4.500 εργαζόμενους ήταν πρωτοφανές

    «Θέλουμε ισχυρή και ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση που να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα λεφτά των φορολογουμένων» τονίζει ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Π. Καψής, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

    Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με το «ποια θα είναι η επόμενη μέρα», ο κ. Καψής αναφέρει: «Έχουμε ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο και επειδή θα υπάρχει αυτονομία, ουσιαστικά ο νέος φορέας θα πρέπει να προσδιορίσει ο ίδιος με ποιον τρόπο θα υπηρετήσει αυτό που προσδοκούμε. Προφανώς από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσουμε. Έχουμε το περίφημο σχέδιο Μόσιαλου. Προκαθορισμένες αποφάσεις, αλλά το σχέδιο προέβλεπε δύο κανάλια, διατήρηση της υψηλής ευκρίνειας (HD), δορυφορικό κανάλι, τρία ραδιόφωνα και εννιά περιφερειακά. Αυτό μπορεί να είναι ένας μπούσουλας, αλλά όχι δεσμευτικός. Θέλουμε ισχυρή και ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση που να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα λεφτά των φορολογουμένων. Υπήρχε σπατάλη στην ΕΡΤ, κακή οργάνωση που προκαλούσε κακή αξιοποίηση των πόρων της κι ένας στενός συνδικαλιστικός κορσές που έπνιγε πρωτοβουλίες. Το ίδιο το κτίριο της ΕΡΤ είναι ξεπερασμένο. Σήμερα η μοντέρνα αντίληψη για τα ΜΜΕ είναι το ενιαίο newsroom. Στην ΕΡΤ είναι όλο κουτάκια - κουτάκια. Αυτό πρέπει να σπάσει, γιατί τα κουτάκια γίνονται φέουδα...».

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Καψής αναφέρει: «Την τελευταία τριετία έγινε προσπάθεια περιορισμού δαπανών με κόψιμο δαπανών. Τώρα μιλάμε για αναδιοργάνωση της ΕΡΤ». Σημειώνει, δε: «Οι αριθμοί των απασχολούμενων ήταν παραφουσκωμένοι συγκριτικά με αντίστοιχου μεγέθους οργανισμούς. Στην ιρλανδική και την πορτογαλική δημόσια τηλεόραση το προσωπικό είναι κάτω από 2.000 άτομα. Το ότι είχαμε φτάσει εμείς στους 4.500 ήταν πρωτοφανές. Και οι 2.900 είναι πάρα πολλοί».

    [05] Διάλυση της ΔΕΗ καταγγέλλει το Σωματείο Ορυχείων-Σταθμών Μεγαλόπολης

    Για «βίαιο διαμελισμό και τελικά διάλυση της δημόσιας ΔΕΗ με παραχώρηση σε ιδιώτες όλων των σημαντικών λειτουργιών της αγοράς ηλεκτρισμού» κάνει λόγο το Σωματείο Ορυχείων-Σταθμών της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, με αφορμή τη χθεσινή πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

    Το σωματείο εργαζομένων στο λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση με τις επιταγές της τρόικας και των δανειστών, χωρίς να υπολογίζουν το δημόσιο συμφέρον, αγνοώντας τις επιπτώσεις για τους καταναλωτές, παραδίδει σε ιδιώτες αυτό που χτίστηκε στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων με τα χρήματα του ελληνικού λαού».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 July 2013 - 14:30:21 UTC