Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ.Βενιζέλος: Η ενεργειακή διπλωματία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας

  • [01] Ευ.Βενιζέλος: Η ενεργειακή διπλωματία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας

    Ενημέρωση εφ' όλης της ύλης του υπουργείου του, παρείχε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και 'Αμυνας της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σημείωσε πως η ενεργειακή διπλωματία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας.

    Ξεκινώντας από το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε θετικές τις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει εκ νέου τον θεσμό του διαπραγματευτή και να επιδιώξει μια νέα κινητικότητα μέσω της Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αναγνωρίζει μονάχα μία διαφορά με την Τουρκία - εκείνη της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών - ενώ η Τουρκία δίνει αφορμές για να τεθούν ζητήματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.

    Για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο κος Βενιζέλος εκτίμησε πως η Τουρκία δεν έχει σεβαστεί τη σχέση της με την ΕΕ. «Βεβαίως δέχεται πιέσεις από τα βόρεια σύνορά της και θα έπρεπε να αναληφθούν πρωτοβουλίες ευρωπαϊκού χαρακτήρα προκειμένου να αποσυμπιεστεί - κάτι που αποτελεί προτεραιότητα και της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ».

    Για τη βαλκανική εξωτερική πολιτική, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως είναι πολύ σημαντική η συμφωνία μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, που διευκολύνει την ενταξιακή προοπτική της Σερβίας. «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε στην Αθήνα, το άνοιγμα γραφείου οικονομικών και εμπορικών σχέσεων του Κοσόβου - και το ζήτημα των περαιτέρω σχέσεών μας θα το αντιμετωπίσουμε υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας». Με την Αλβανία, «βασική μας προτεραιότητα, είναι να επανέλθουμε στη διαδικασία κύρωσης και επικύρωσης της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, μετά την εμπλοκή που υπήρξε στο συνταγματικό της δικαστήριο» Όσο για τα "Σκόπια - ΠΓΔΜ", ο κος Βενιζέλος υπενθύμισε πως κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει να ενταχθούν σε οιονδήποτε διεθνή Οργανισμό με την προσωρινή τους ονομασία - ωστόσο, «ο αλυτρωτισμός, η παραβίαση και η προσβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η διατάραξη των σχέσεων καλής γειτονίας, ανάγονται στη σφαίρα των γενικών υποχρεώσεων κάθε κράτους υποψήφιου μέλους».

    Ερωτηθείς για το ζήτημα των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από αυτές, αλλά τουναντίον και ο ίδιος έθεσε το θέμα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε Απέναντι στην κρίση στη Συρία, η Ελλάδα ήταν κατά της άρσης του εμπάργκο όπλων στη συριακή αντιπολίτευση - και σήμερα, μαζί με τις χώρες που ήταν υπέρ, τάσσεται κατά της χρήσης του δικαιώματος αυτού, προκρίνοντας την άμεση ανάγκη τερματισμού της ανθρωπιστικής κρίσης. Τέλος, η Ελλάδα «σέβεται απολύτως τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ για το εμπάργκο απέναντι στο Ιράν», είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 July 2013 - 22:30:21 UTC