Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ισχύ από σήμερα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
  • [02] Επιβεβαιώνεται ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας
  • [03] Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Μ. Βαρβιτσιώτη στο λιμάνι του Πειραιά
  • [04] Παραμένει στην κυβέρνηση ο Βούτσιτς
  • [05] Η Ελληνίδα γιαγιά στην οθόνη
  • [06] Κύπρος: Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντ. Βελκουλέσκου, δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων
  • [07] Δεν θα υπάρξει νέο "κούρεμα" στις καταθέσεις, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
  • [08] Ανακαλύφθηκε ένα νέο ισχυρό, πολλά υποσχόμενο, αντιβιοτικό

  • [01] Σε ισχύ από σήμερα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

    Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 1η Αυγούστου η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ έχουν ήδη γίνει 7.000 αιτήσεις από επαγγελματίες για να λάβουν το ειδικό σήμα με το οποίο πιστοποιείται η μείωση του ΦΠΑ στα καταστήματά τους, ενώ αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί περαιτέρω.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΒΕΕ έχει ανακοινώσει τα σημεία από όπου μπορούν να παραλαμβάνουν το ειδικό σήμα οι επαγγελματίες.

    Πριν από τη λήψη του σήματος, οι επιχειρήσεις θα προσκομίζουν τους υφιστάμενους τιμοκαταλόγους, μαζί με στοιχεία της ταμειακής τους μηχανής. Εν συνεχεία θα γίνεται σύγκριση αν τυχόν κάποιος καταστηματάρχης με το που ανακοινώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες η απόφαση μείωσης του ΦΠΑ προχώρησε σε αύξηση τιμών και τώρα απλώς τις επαναφέρει στα προηγούμενα επίπεδα, προκειμένου να παραπλανήσει τους καταναλωτές ότι πράγματι πέρασε τη μείωση του φόρου.

    Στο μεταξύ, η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής σε σημερινή της ανακοίνωση ζητάει από τους καταναλωτές, ενόψει των διακοπών, να είναι προσεκτικοί κατά τις επισκέψεις τους σε καταστήματα εστίασης.

    [02] Επιβεβαιώνεται ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

    Οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι πιθανώς το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας από άποψη υγείας του οργανισμού.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι είτε κανείς παραλείπει το πρωινό, είτε τρώει πολύ αργά το βράδυ, διαταράσσει τον μεταβολισμό του, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά του. Ακόμα κι αν κανείς προσέχει τη διατροφή του, ασκείται σωματικά, δεν καπνίζει και γενικά ζει υγειινά, αν δεν τρώει πρωινό ή συνηθίζει να τρώει αργά τη νύχτα, η καρδιά του επιβαρύνεται.

    [03] Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Μ. Βαρβιτσιώτη στο λιμάνι του Πειραιά

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την ετοιμότητα των υπηρεσιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ενόψει της εξόδου των εκδρομέων του Αυγούστου, πραγματοποίησε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    Ο υπουργός συνομίλησε με στελέχη του Λιμενικού Σώματος και επισκέφθηκε τα πλοία που αναχωρούν για τις Κυκλάδες.

    Εξάλλου, επισκέφθηκε το πρώτο λιμενικό τμήμα Πειραιά, αλλά και τους σταθμούς κρουαζιέρας του ΟΛΠ, όπου είχε διάλογο με εκπροσώπους του οργανισμού, επιβάτες αλλά και τουρίστες.

    [04] Παραμένει στην κυβέρνηση ο Βούτσιτς

    Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), του οποίου ηγείται ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα παραμείνει στην κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε από την προεδρία του κόμματος, μετά τις δηλώσεις του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) και πρωθυπουργού της χώρας Ίβιτσα Ντάτσιτς ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος στην κυβέρνηση για τον τρίτο κυβερνητικό εταίρο, το κόμμα Ενωμένων Περιφερειών Σερβίας (URS), με επικεφαλής τον Μλάτζαν Ντίνκιτς.

    Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του κόμματός του ότι η απόφαση που αφορά την παραμονή του κόμματος στην εξουσία υιοθετήθηκε παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μελών της ηγετικής ομάδας θεωρούν πως καλύτερη επιλογή θα ήταν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

    Ο αρχηγός του SNS σημείωσε ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο δίλημμα, αλλά ο ίδιος ζήτησε από την υπόλοιπη ηγετική ομάδα να εγκαταλείψει την ιδέα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με σημαντικές υποχρεώσεις.

    [05] Η Ελληνίδα γιαγιά στην οθόνη

    Πρεμιέρα έκανε το περασμένο Σάββατο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μελβούρνης η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Ξέρεις κάτι; Σ' αγαπώ», τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει η ομογενής Νάταλι Κάνινγκχαμ, λαμβάνοντας άκρως ενθαρρυντικά σχόλια.

    Η ταινία «You Know What? I Love You», πρωτοεμφανίστηκε στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ -ταινίες μικρού μήκους- στο Palm Beach Αμερικής, και απέσπασε πολύ θετικές κριτικές. Πέρυσι κέρδισε δύο βραβεία, συμπεριλαμβανομένου και του Best Master of Film and Television (Documentary Production από το Τμήμα Τεχνών του Victoria College της Μελβούρνης.

    [06] Κύπρος: Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντ. Βελκουλέσκου, δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων

    Παρά τις θετικές εκτιμήσεις για την εφαρμογή του κυπριακού μνημονίου η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας, Ντέλια Βελκουλέσκου, δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων, εάν χρειασθεί.

    Σε συνέντευξή της στο ΡΙΚ η κ. Βελκουλέσκου είπε ότι πρόοδος στην εφαρμογή του μνημονίου είναι καλή και ότι τα αποτελέσματα όσον αφορά τον δημοσιονομικό τομέα ήταν καλύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

    Ωστόσο, τόνισε ότι οι μακροοικονομικές αβεβαιότητες παραμένουν, καθώς προβλέπεται αθροιστική ύφεση περίπου 13% γι αυτό τον χρόνο και τον επόμενο.

    Ως εκ τούτου, είπε, επιβάλλεται συνεχής σύνεση, με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας του οικονομικού τομέα, τη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και την υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων.

    Η κ. Βελκουλέσκου κατέταξε στα θετικά και τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και τον τρόπο αποτελεσματικής είσπραξης των φόρων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

    Επίσης, χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και ορόσημο τον οδικό χάρτη που ετοιμάζει η Κύπρος για χαλάρωση των περιορισμών στις καταθέσεις και την διακίνηση κεφαλαίων.

    [07] Δεν θα υπάρξει νέο "κούρεμα" στις καταθέσεις, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

    Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) απέκλεισε για πρώτη φορά την πιθανότητα νέου "κουρέματος" στις καταθέσεις.

    Σε ανακοίνωση διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει νέα μετατροπή καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο, πέραν αυτής που έχει ήδη γίνει στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή και ότι όλες οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα επιτευχθούν μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων ή με χρήματα από το πρόγραμμα στήριξης.

    Επίσης, διευκρινίζει ότι υπάρχει "μαξιλάρι" ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από το πρόγραμμα για παν ενδεχόμενο.

    Η Κεντρική Τράπεζα υπογραμμίζει ότι οι κυπριακές Αρχές άρχισαν ήδη να εφαρμόζουν ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο διασφαλίζει ότι οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και βιώσιμες και ότι η ρύθμιση και εποπτεία του τραπεζικού τομέα έχει ενισχυθεί.

    [08] Ανακαλύφθηκε ένα νέο ισχυρό, πολλά υποσχόμενο, αντιβιοτικό

    Ένα τελείως άγνωστο μέχρι σήμερα, ασυνήθιστο και πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό, που προέρχεται από έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό (ακτινομύκητα), ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας.

    Η ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών στη φύση είναι πολύ σπάνια, αλλά και καλοδεχούμενη, καθώς οι γιατροί εδώ και χρόνια προειδοποιούν ότι τα μικρόβια, ιδίως στα νοσοκομεία, αναπτύσσουν όλο και μεγαλύτερη αντίσταση στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Είναι ελπιδοφόρο ότι το νέο αντιβιοτικό, με την ονομασία ανθρακομυκίνη, όπως έδειξαν οι πρώτες δοκιμές, φαίνεται να είναι αποτελεσματικό εναντίον ισχυρών μικροβίων, όπως το βακτήριο του άνθρακα και το άκρως ανθεκτικό και επικίνδυνο βακτήριο του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (MRSA).

    Οι ερευνητές ανέφεραν πως η χημική δομή της νέας ουσίας (διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο γνωστό φυσικό αντιβιοτικό) είναι τέτοια, που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας τελείως νέας κατηγορίας ισχυρών αντιβιοτικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 August 2013 - 8:30:24 UTC