Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισχυρός σεισμός στην περιφέρεια της Λαμίας
  • [02] Νέα πυρκαγιά στην Ερμιονίδα. Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στη Βαρυμπόμπη
  • [03] Κατασχέσεις και το βράδυ ή τα Σαβ/κα για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ
  • [04] «Θέμα χρόνου μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»
  • [05] Η B. Κορέα ανοίγει εκ νέου τη βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ, πρoτείνει επανάληψη συνομιλιών
  • [06] Τα δελφίνια έχουν τις πιο μακροχρόνιες αναμνήσεις μετά τον άνθρωπο
  • [07] Ένοπλη ληστεία σε ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Ισχυρός σεισμός στην περιφέρεια της Λαμίας

    Μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν η ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στο λεκανοπέδιο και στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Η δόνηση σημειώθηκε στις 12:06 στην περιοχή της Αμφίκλειας, και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 121 χιλιομέτρων ΒΔ της Αθήνας και τεσσάρων χιλιομέτρων ανατολικά της Αμφίκλειας. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι είχε προηγηθεί μικρότερη δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών στις 12:03.

    Όπως δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, το εστιακό βάθος ήταν επιφανειακό και υπολογίζεται περίπου στα 20 χιλιόμετρα.

    Ο κ. Μακρόπουλος ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης.

    Η περιοχή είναι γνωστή, πρόσθεσε, παρακολουθούμε την εξέλιξη και είναι κρίσιμο το πρώτο 48ωρο.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση της Λαμίας, καταγράφηκε πτώση βράχων στην περιοχή, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο των δύο δονήσεων, αλλά δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίσματα.

    [02] Νέα πυρκαγιά στην Ερμιονίδα. Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στη Βαρυμπόμπη

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε μετά το μεσημέρι σε έκταση με πουρνάρια και ελιές, στην περιοχή Πηγάδια Ερμιονίδας.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η πυρκαγιά εξελίσσεται σε πλαγιά, μακριά από κατοικημένες περιοχές, αλλά πνέουν ισχυροί άνεμοι που καθιστούν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

    Στο σημείο της πυρκαγιά ενεργούν 22 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, πεζοπόρο τμήμα δέκα ατόμων και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη (δύο "Καναντέρ" και δύο "Πεζετέλ").

    Στο μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που είχε εκδηλωθεί χθες το βράδυ στα Δερβενάκια Αργολίδας, και καίει δασική έκταση.

    Τέλος, η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, είναι υπό πλήρη έλεγχο από χθες και δεν υπάρχουν ενεργές εστίες. Στην περιοχή παραμένουν 60 πυροσβέστες με 30 οχήματα.

    [03] Κατασχέσεις και το βράδυ ή τα Σαβ/κα για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ

    Τη δυνατότητα στο Δημόσιο να επιβάλει κατασχέσεις σε βάρος επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν και έχουν σημαντικό ύψος ταμειακά βεβαιωμένων οφειλών προς αυτό, και κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος καθώς και τον μήνα Αύγουστο, παρέχει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υπέγραψε η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    Ειδικότερα, η ΠΝΠ «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων», με την οποία τροποποιείται το άρθρο 11 του ν.δ 356/1974 με την προσθήκη δύο εδαφίων, προβλέπει ότι σε βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τα διαστήματα αυτά και έχουν συνολική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή, αποκλειστικά προς το Δημόσιο, άνω του ποσού των 50.000 ευρώ, επιτρέπεται, η κατάσχεση κινητών (σ.σ. αξιών) στα χέρια του οφειλέτη εντός της επιχείρησης κατά τις ώρες λειτουργίας της και καθ? όλη τη διάρκεια του έτους. Στην κατάσχεση κατά τις νυχτερινές ώρες παρίσταται ως μάρτυρας δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικό όργανο.

    Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα απαγορευόταν η αναγκαστική εκτέλεση κατά τις νυχτερινές ώρες, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος, καθώς και τον μήνα Αύγουστο, γεγονός που εμπόδιζε το δημόσιο στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων σε βάρος οφειλετών.

    [04] «Θέμα χρόνου μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»

    Θέμα χρόνου θεωρεί μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ, σύμφωνα με ανάρτηση στη διαδικτυακή σελίδα της Deutsche Welle. Όπως σημειώνει, αυτήν τη φορά θα επιβαρυνθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι.

    Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, σε σχετικές δηλώσεις του προς το Γερμανικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του DIW εκτίμησε ότι «είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα μία νέα απομείωση χρέους.

    Ο κ. Φράτσερ εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει πολλές από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει ως στόχο, παραπέμποντας ενδεικτικά στα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων και της είσπραξης των φόρων. «Ορισμένοι από του στόχους δεν θα επιτευχθούν» υπογράμμισε ο Γερμανός

    ειδικός, εκτιμώντας ότι το θέμα θα τεθεί επί τάπητος το αργότερο μέχρι τέλους του έτους, με την εμφάνιση του επόμενου χρηματοδοτικού κενού.

    Ο Μ. Φράτσερ προβαίνει μάλιστα στην εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να διαγραφεί έως και το μισό του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

    Όπως επισημαίνει, σε αντίθεση με το πρώτο «κούρεμα» απαιτήσεων των ιδιωτών πιστωτών τον Μάρτιο του 2012, αυτήν τη φορά θα μπορούσε να υποστεί απώλειες και ο επίσημος τομέας, καθώς, όπως λέει, «δεν υπάρχουν πλέον ιδιώτες πιστωτές».

    [05] Η B. Κορέα ανοίγει εκ νέου τη βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ, πρoτείνει επανάληψη συνομιλιών

    Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανοίξει εκ νέου για τις νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις τη βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ, την οποία διαχειρίζεται από κοινού με τη Νότια Κορέα, ενώ πρότεινε τη διεξαγωγή νέου γύρου συνομιλιών για την επαναλειτουργία της ζώνης την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σε ανακοίνωσή της που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η βορειοκορεατική Επιτροπή για την Ειρηνική Επανένωση της Κορέας, η οποία διαχειρίζεται τις σχέσεις της Πιονγκγιάνγκ με τη Σεούλ, δεσμεύεται ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των Νοτιοκορεατών που θα επισκέπτονται τη βιομηχανική ζώνη.

    Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε περίπου 90 λεπτά μετά την ανακοίνωση από τη Σεούλ μέτρων για την αποζημίωση των νοτιοκορεατικών εταιρειών που διαθέτουν εργοστάσια στο Κεσόνγκ για την ζημία που υπέστησαν εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας της ζώνης. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το Ρόιτερς, θεωρείται ευρέως ότι θα οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο του τελευταίου συμβόλου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [06] Τα δελφίνια έχουν τις πιο μακροχρόνιες αναμνήσεις μετά τον άνθρωπο

    Εσείς μπορεί να μην θυμάστε το όνομα κάποιου που συναντάτε στον δρόμο μετά από χρόνια, αλλά αν ήσασταν δελφίνι, μπορεί να το θυμόσασταν! Τα δελφίνια -και όχι οι ελέφαντες- θυμούνται για περισσότερο χρόνο από κάθε άλλο ζώο εκτός του ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι τα έξυπνα θαλάσσια θηλαστικά είναι σε θέση να θυμούνται το ένα το χαρακτηριστικό σφύριγμα του άλλου μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια χωρισμού.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Τζέισον Μπρουκ του πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας "Proceedings of Royal Society B", σύμφωνα με το BBC, το "Science" και το "Nature", εκτιμούν ότι αυτές οι μακροχρόνιες αναμνήσεις σχηματίζονται επειδή τα δελφίνια έχουν εξελιχτεί να διαμορφώνουν πολύπλοκες και διαρκείς κοινωνικές σχέσεις.

    Οι επιστήμονες, μετά και τη νέα ανακάλυψη, θεωρούν ότι τα δελφίνια έχουν νοημοσύνη συγκρίσιμη των ανθρώπων, των χιμπατζήδων και των ελεφάντων. Οι τελευταίοι έχουν επίσης αναμνήσεις που πλησιάζουν τα 20 χρόνια, όμως θυμούνται μόνο άλλα μέλη της οικογένειάς τους και όχι ξένους, αντίθετα με τα δελφίνια, των οποίων η μακρά μνήμη δεν περιορίζεται μόνο σε «συγγενείς» τους.

    [07] Ένοπλη ληστεία σε ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη

    Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε το πρωί σε υποκατάστημα του ΙΚΑ, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Δύο άνδρες, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φορούσαν φόρμες εργασίες και χειρουργικές μάσκες, απείλησαν με όπλα τους υπαλλήλους και τους υποχρέωσαν να τους παραδώσουν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό από τα ταμεία.

    Στη συνέχεια, εξαφανίστηκαν με δίκυκλο μικρού κυβισμού και αναζητούνται. Από την Αστυνομία διενεργείται προανάκριση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 August 2013 - 10:30:28 UTC