Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-08-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Αντ. Σαμαράς συζήτησε με 11 υπουργούς τα προαπαιτούμενα ενόψει τρόικας
  • [02] Στις 30 Αυγούστου η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ -ΤΕΙ
  • [03] «Δεν βλέπει» κούρεμα για την Ελλάδα, επανέλαβε η Άγγελα Μέρκελ
  • [04] Στην Ελλάδα αύριο ο Γ. Άσμουσεν
  • [05] Πλημμύρες χωρίς προηγούμενο στη Ρωσία
  • [06] Επισκέψεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και πολιτικών αρχηγών στην 78η ΔΕΘ
  • [07] Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε στάση λεωφορείου, τραυματίζοντας θανάσιμα ένα άτομο
  • [08] "Σήκωσαν" ... θησαυρό από μονοκατοικία στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Ο Αντ. Σαμαράς συζήτησε με 11 υπουργούς τα προαπαιτούμενα ενόψει τρόικας

    Ολοκληρώθηκε το μεσημέριη διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τους 11 υπουργούς, με αντικείμενο τα προαπαιτούμενα ενόψει του ελέγχου της τρόικας τον Σεπτέμβριο. Στη σύσκεψη δεν παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

    Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι συζητήσαμε τις εκκρεμότητες όλων των υπουργείων ως προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Αναφορικά με το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης, είπε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και ότι δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός συντόνισε τη δράση όλων των υπουργείων και ότι «θα είμαστε όλοι όπως πρέπει». Κάθε υπουργός, πρόσθεσε, παρουσίασε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο υπουργείο του, τις δράσεις που έχει κάνει καθώς και το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσής τους.

    Η δουλειά που μας περιμένει είναι πολλή δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, βγαίνοντας από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που είχε ως αντικείμενο τα προαπαιτούμενα ενόψει του ελέγχου της τρόικας τον Σεπτέμβριο. Όπως δήλωσε ο κ. Καλαφάτης, ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός: να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα και να αναπτύξει προϋποθέσεις για τα ζητήματα της ανάπτυξης.

    Τι συζητήθηκε

    Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια τεχνική συζήτηση για όλα τα θέματα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε μπροστά του ένα φάκελο με τα προαπαιτούμενα ανά υπουργείο και τον οποίο και διάβαζε για να ελέγξουν σε ποιο σημείο είναι οι προετοιμασίες.

    Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε ότι έχει παραλάβει από όλα τα υπουργεία καταλόγους για το θέμα της μετακίνησης των υπαλλήλων ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την κάλυψη των δεσμεύσεων, από την πορεία του έργου των υπουργών και τους είπε ότι παρότι είναι ακόμα καλοκαίρι πρέπει να επισπεύσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ώστε να αρχίσουμε σταδιακά να κεφαλαιοποιούμε πολιτικά το θετικό μας έργο.

    Όσον αφορά το κρίσιμο θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι οι πλειστηριασμοί είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο θα το δει προσωπικά και ότι δεν μπορεί να γίνει βιαστική συζήτηση.

    Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκκρεμότητες περί την αμυντική βιομηχανία θα συζητηθούν σε ξεχωριστή σύσκεψη.

    [02] Στις 30 Αυγούστου η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ -ΤΕΙ

    Την Παρασκευή 30 Αυγούστου, αργότερα από κάθε άλλη χρόνια, θα ανακοινωθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας.

    Η φετινή μπορεί να θεωρηθεί μια καλή χρονιά για τους υποψήφιους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, καθώς αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμη και τα χίλια μόρια.

    Η μεγαλύτερη «βουτιά» αναμένεται στις σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες αντίστοιχα) ενώ πτώση αναμένεται και στο 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας) όπου δεν αποκλείεται η Ιατρική Σχολή να πέσει ακόμη και κάτω από τα 19.000 μόρια.

    Πτώση, αλλά σαφώς μικρότερη, αναμένεται και στις βάσεις εισαγωγής στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου (θεωρητικές επιστήμες).

    [03] «Δεν βλέπει» κούρεμα για την Ελλάδα, επανέλαβε η Άγγελα Μέρκελ

    «Δεν βλέπει» κούρεμα για την Ελλάδα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με δηλώσεις της στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ruhr Nachrichten.

    Όπως αναφέρει σχετικώς η ελληνική υπηρεσία της «Ντόιτσε Βέλε», η κα Μέρκελ δηλώνει για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα ότι «δεν βλέπει» κούρεμα για την Ελλάδα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξηγεί: «Όχι, δεν βλέπω ένα τέτοιο νέο κούρεμα για την Ελλάδα. Προχωρούμε βήμα-βήμα και δεν κρύβουμε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη μεριά βλέπουμε σαφή πρόοδο και την αναγνωρίζουμε. Σε ορισμένους τομείς τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν πάρα πολύ καλύτερα απ΄ ότι πριν από έναν χρόνο».

    Υπενθυμίζει, δε, τα εξής: «Πάντα λέγαμε στην ευρωζώνη, ότι θα επανεξετάσουμε την κατάσταση της Ελλάδας το 2014 ή στις αρχές του 2015. Το σωστό είναι να ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα». Μιλώντας γενικότερα για την ευρωζώνη, η Άγγελα Μέρκελ επισημαίνει ότι η κρίση δεν έχει περάσει, αλλά «αναμφισβήτητα υπάρχει πρόοδος, την οποία βλέπουν και οι επενδυτές ανά τον κόσμο».

    Κριτική Στάϊνμπρικ: «Πείτε την αλήθεια»

    Κριτική στην πολιτική της καγκελαρίου για την ευρωζώνη ασκεί, σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο υποψήφιος της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης (SPD) για την καγκελαρία Πέερ Στάϊνμπρικ. Μιλώντας στην κομματική εφημερίδα των σοσιαλδημοκρατών Vorw rts, ο Στάϊνμπρικ κατηγορεί τη Μέρκελ ότι αποκρύπτει από τους πολίτες τους κινδύνους που θα είχε ενδεχόμενο κούρεμα για την Ελλάδα. «Χρειάζεται η Ελλάδα νέο πρόγραμμα βοήθειας? Θα επιτρέψει (η Μέρκελ) να στηριχθούν οι τράπεζες με χρήματα απευθείας από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο -Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί» τονίζει ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

    [04] Στην Ελλάδα αύριο ο Γ. Άσμουσεν

    Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), πρόκειται να επισκεφθεί την Ελλάδα αύριο Τετάρτη για να συζητήσει την πρόοδο της χώρας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως ανακοίνωσε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης. Το πρακτορείο Ρόιτερς επισημαίνει πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται ενώ συνεχίζεται η σεναριολογία περί του ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω υποστήριξη για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

    Η κυβέρνηση της Ελλάδας πέτυχε την εκταμίευση 5,8 δισεκ. ευρώ του δανείου της από τους διεθνείς πιστωτές της τον Ιούλιο και πρόκειται να λάβει άλλο 1 δισεκ. ευρώ τον Οκτώβριο, με προαπαιτούμενη την εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.

    Ένα κλιμάκιο της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) θα επιστρέψει στην Αθήνα το φθινόπωρο για να συζητήσει το εάν και κατά πόσον η κυβέρνηση θα χρειαστεί να εξοικονομήσει και άλλα κεφάλαια για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για την περίοδο 2015-2016.

    «Ενόψει της επόμενης αποστολής αξιολόγησης της τρόικας ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ θα επισκεφθεί την Αθήνα για διμερείς συναντήσεις με Έλληνες διαμορφωτές πολιτικής κι εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου για να συζητήσει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και τις ευρύτερες εξελίξεις στην ευρωζώνη», ανέφερε η ΕΚΤ.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [05] Πλημμύρες χωρίς προηγούμενο στη Ρωσία

    Οι Ρώσοι βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με άνευ προηγουμένου πλημμύρες στις περιφέρειες της Άπω Ανατολής, ενώ οι αρχές έχουν ήδη απομακρύνει από τα σπίτια τους 23.000 ανθρώπους και επιχειρούν να εμποδίσουν τη διάδοση επιδημιών.

    Εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που σημειώνονται από τα τέλη Ιουλίου, ο ποταμός Αμούρ, στα σύνορα με την Κίνα, βγήκε από την κοίτη του, όπως και ένας από τους παραποτάμους του, ο Ζέια, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, πρωτοφανή από τον 19ο αιώνα.

    Χιλιάδες κατοικίες και εκτάρια καλλιεργειών στην περιφέρεια του Αμούρ, του Χαμπάροφσκ, της Πριμόριε και της Εβραϊκής Αυτόνομης Περιφέρειας, ενός μικρού εδάφους που είχε δημιουργηθεί από τον Στάλιν για τους σοβιετικούς Eβραίους, έχουν πλημμυρίσει.

    Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε επίσης σήμερα στην περιφέρεια του Μαγκαντάν, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [06] Επισκέψεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και πολιτικών αρχηγών στην 78η ΔΕΘ

    Στα περσινά πρότυπα αναμένεται να κινηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ, η οποία θα λειτουργήσει από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

    Ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη το πρωί του Σαββάτου, 7 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από μικρή ομάδα υπουργών, θα παραστεί στην τελετή αγιασμού και θα μιλήσει σε εκδήλωση με την παρουσία εκπροσώπων παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

    Το πρόγραμμά του δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αν και σύμφωνα με πληροφορίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και τη ΝΔ Θεσσαλονίκης γίνονται προσπάθειες για παράταση της παρουσίας και διεύρυνση του προγράμματος των συναντήσεων του κ. Σαμαρά στην πόλη. Πριν επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα έχει, κατά πάσα πιθανότητα, συνάντηση στην Αθήνα με εκπροσώπους Επιμελητηρίων και άλλων φορέων της περιοχής.

    Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη στις 14 ή στις 15 Σεπτεμβρίου και ενδέχεται να μείνει και τις δύο μέρες. Θα επισκεφθεί την 78η ΔΕΘ, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλες δραστηριότητες στο πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων και, σε αντίθεση με πέρυσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δώσει και συνέντευξη Τύπου.

    Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος θα βρίσκεται για τρεις μέρες στη Θεσσαλονίκη (9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου), θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση. Ούτε το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Καμμένου έχει οριστικοποιηθεί.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ, αλλά η ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν και είναι σίγουρο ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων.

    Διαμαρτυρίες την ημέρα των εγκαινίων

    Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθούν την 7η Σεπτεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ οργανώνουν συγκέντρωση, στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Την Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, ενόψει του συλλαλητηρίου, θα γίνει σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών στο ξενοδοχείο «Imperial», όπου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου και θα παρουσιαστούν στοιχεία από την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας.

    Το ΠΑΜΕ καλεί σε ξεχωριστό συλλαλητήριο, την ίδια μέρα και ώρα, στην πλατεία Αριστοτέλους.

    [07] Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε στάση λεωφορείου, τραυματίζοντας θανάσιμα ένα άτομο

    Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων δύο ανήλικοι, είναι ο τραγικός απολογισμός του τροχαίου που σημειώθηκε, σήμερα το πρωί, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όταν Ι.Χ. έπεσε σε στάση λεωφορείου του ΟΑΣΘ.

    Το περιστατικό σημειώθηκε, στις 10.30 το πρωί, στην οδό Θεσσαλονίκης. Όπως ανακοινώθηκε, ένας 20χρονος που οδηγούσε Ι.Χ. αυτοκίνητο, κάτω από αδιευκρίνιστες - μέχρι στιγμής - συνθήκες, έχασε τον έλεγχο του οχήματος, βγήκε από το οδόστρωμα κι έπεσε πάνω σε στάση του ΟΑΣΘ, παρασύροντας πέντε άτομα που εκείνη την ώρα περίμεναν το αστικό λεωφορείο.

    Αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη ζωή του ένας 63χρονος και να τραυματιστούν άλλα τέσσερα άτομα - μεταξύ αυτών δύο γυναίκες και δύο παιδιά - που διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της πόλης. Όπως, μάλιστα, έγινε γνωστό, οι ανήλικοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

    Ο 20χρονος οδηγός του Ι.Χ. είναι καλά στην υγεία του και συνελήφθη, ενώ για το περιστατικό διεξάγεται προανάκριση.

    [08] "Σήκωσαν" ... θησαυρό από μονοκατοικία στη Θεσσαλονίκη

    Ολόκληρο ... θησαυρό "σήκωσαν" άγνωστοι από μονοκατοικία όπου διαμένει 42χρονη, στην περιοχή της Θέρμης, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

    Όπως κατήγγειλε η ίδια, οι δράστες κατάφεραν να εισβάλλουν στο σπίτι της και να αρπάξουν περίπου 300 χρυσές λίρες, διάφορα κοσμήματα και μία ηλεκτρονική συσκευή.

    Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, η αξία των κλοπιμαίων εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 125.000 ευρώ. Η κλοπή έγινε το διήμερο 14/15 Αυγούστου, διάστημα κατά το οποίο η 42χρονη έλειπε από το σπίτι.

    Από το Αστυνομικό Τμήμα Θέρμης, όπου έγινε, χθες, η καταγγελία της κλοπής, διεξάγεται έρευνα για την υπόθεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 August 2013 - 10:30:24 UTC