Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Εκατόμβη» νεκρών στη Συρία
  • [02] Επίσκεψη Ευ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο την Πέμπτη
  • [03] Για προσήλωση της κυβέρνησης σε μια πολιτική καταστροφής κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Ενημέρωση της Βουλής για τη συριακή κρίση ζητεί η ΔΗΜΑΡ
  • [05] Η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική απειλή, δήλωσε ο 'Ασαντ

  • [01] «Εκατόμβη» νεκρών στη Συρία

    Τουλάχιστον 110.371 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ, η οποία εξελίχθηκε σε εμφύλιο, ως τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο νέος αυτός απολογισμός συμπεριλαμβάνει 40.146 πολίτες, 21.850 αντάρτες και 45.478 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, ανάμεσά τους φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές.

    Εν τω μεταξύ, στο Κογκρέσο απέστειλε ο Λευκός Οίκος το αίτημα για την έγκριση επιθέσεων στη Συρία.

    "Η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε επίθεση από το εξωτερικό", δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντστη διάρκεια συνάντησής του με Ιρανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

    "Οι αμερικανικές απειλές για επίθεση κατά της Συρίας δε θα απομακρύνουν τη Συρία από τις αρχές της ή από τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, την οποία υποστηρίζουν ορισμένες χώρες της περιοχής και της Δύσης, κυρίως οι ΗΠΑ", τόνισε ο 'Ασαντ.

    Η συριακή ηγεσία αποκαλεί "τρομοκράτες" τους αντάρτες.

    [02] Επίσκεψη Ευ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο την Πέμπτη

    Την αισιοδοξία του για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του Ελληνισμού στην Αίγυπτο και τη διαφύλαξη του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, στην κοινή τους προσπάθεια για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός των Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, σε αποκλειστική του συνέντευξη που παραχώρησε στην ομογενειακή εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου «ΝΕΟ ΦΩΣ» (στον αρχισυντάκτη της Νίκο Κάτσικα )ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στο Κάιρο, την προσεχή Πέμπτη.

    Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ναμπίλ Φάχμι και την αιγυπτιακή ηγεσία, καθώς και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β? στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο.

    Στη συνέντευξή του, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι «με την Αίγυπτο μάς ενώνουν πολλά», θέτει ως πρωταρχικό ζήτημα την προστασία και την ευημερία των Ελλήνων της Αιγύπτου, διαβεβαιώνει για την πολιτική βούληση της Ελλάδας να στηρίξει την ελληνόφωνη εκπαίδευση στην Αίγυπτο και τα ιστορικά ελληνικά σχολεία της, εκφράζει την ικανοποίησή του για την αλματώδη ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στην Αίγυπτο (κατά 164%) τα τελευταία χρόνια και καταλήγει λέγοντας ότι η ελληνική παροικία στο Κάιρο, όπως και στην Αλεξάνδρεια, αποτελούν το πρόσωπό μας στην Αίγυπτο, την γέφυρα με τον φίλο αιγυπτιακό λαό και την καλύτερη εγγύηση για την ενδυνάμωση και εμβάθυνση των στενών δεσμών μεταξύ των δύο λαών.

    Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι πιστεύει στην ανάγκη ενδυνάμωσης και εμβάθυνσης των παραδοσιακά καλών διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο. «Με την Αίγυπτο μάς ενώνουν πολλά, η Ελληνική Κοινότητα της Αιγύπτου, το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, οι μακραίωνοι δεσμοί φιλίας και η κοινή μας βούληση για συνεργασία και ειρήνη στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα, κατά συνέπεια, ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην Αίγυπτο, με την οποία θέλει να διατηρεί πάντοτε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Η καλλιέργεια καλών διμερών σχέσεων αποτελεί κοινή επιθυμία των λαών μας και συμβάλλει στην ειρήνη, στην περιφερειακή συνεργασία, άρα και στη σταθερότητα της Μεσογείου».

    Στο ερώτημα πως η Ελλάδα μπορεί να «θωρακίσει» την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και εν γένει τους τελευταίους εναπομείναντες Έλληνες που ζουν στην Χώρα του Νείλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει πως οι διαχρονικά άριστες σχέσεις μας με την Αίγυπτο, αποτελούν την καλύτερη θωράκιση για τον Ελληνισμό της χώρας και προσθέτει ότι έχει δώσει οδηγίες στην Πρεσβεία και στις Προξενικές μας Αρχές στην Αίγυπτο να μεριμνούν αδιάλειπτα για την ασφάλεια της Ελληνικής κοινότητας, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Πατριαρχείο και την Ομογένεια και να παρέχουν προξενική συνδρομή σε κάθε Έλληνα που έχει ανάγκη.

    [03] Για προσήλωση της κυβέρνησης σε μια πολιτική καταστροφής κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

    Για «αμετανόητη και κυνική προσήλωση της κυβέρνησης σε μια πολιτική καταστροφής», αλλά και για «πολιτική γύμνια των επιχειρημάτων που επικαλούνται οι ιεροκήρυκες του μνημονίου για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζονας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

    Ο κ. Σαμαράς μιλά χωρίς κανένα ίχνος ντροπής για τα αποτέλεσματα της κυβέρνησης στην καταπόλεμηση της ανεργίας και υπόσχεται και μεγαλύτερη "επιτυχία", εφόσον βέβαια γίνουν ακόμα περισσότερες απολύσεις, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

    «Δεν ξέρουμε αν είναι οπαδός της ομοιοπαθητικής, αλλά τουλάχιστον είναι πιο ειλικρινής από τους υπουργούς του, όταν παραδέχεται ότι οι διαθεσιμότητες είναι ο προθάλαμος των απολύσεων».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί επίσης τον κ. Σαμαρά ότι «ο κατά τα άλλα υπέρμαχος των εθνικών συμφερόντων, διαβεβαιώνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια, επειδή προς το παρόν το διαψεύδει ... η Κομισιόν. Δεν φαίνεται όμως να έχει συνομιλήσει πρόσφατα με τον αναπληρωτή ΥΠ.ΟΙΚ που έχει αναγνωρίσει ότι το χρέος δεν είναι σε καμία περίπτωση βιώσιμο, όταν ο ίδιος περηφανεύεται για φρένο στην αύξησή του».

    Επίσης, αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να έχει ενημερώσει κάποιος τον πρωθυπουργό για τους μισθούς που κυμαίνονται στην αγορά εργασίας, ενώ ο ίδιος δεν φαίνεται να θεωρεί και χαμηλό τον κατώτατο μισθό, προετοιμάζοντάς μας για μεγαλύτερη μείωσή του, έτσι ώστε να φτάσει κάποια στιγμή σε επίπεδα Ρουμανίας και να ολοκληρωθεί το έργο του.

    Επειδή, όμως, θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, «πρέπει να πιστωθεί στον πρωθυπουργό ότι αναγνωρίζει με περίσσια ειλικρίνια ότι οι αντικοινωνικές του μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό και ανεξαρτήτως μνημονίου». Εδώ, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, «συνοψίζεται ολόκληρη η λογική της μνημονιακής βαρβαρότητας των απολύσεων και των μισθών πείνας και η πραγματική στόχευση της πολιτικής της κυβέρνησης, που δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με τη μειωση του δημόσιου χρέους και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά με τα κέρδη των τραπεζών και του κεφαλαίου».

    [04] Ενημέρωση της Βουλής για τη συριακή κρίση ζητεί η ΔΗΜΑΡ

    Την άμεση ενημέρωση της Βουλής για τις εξελίξεις στη συριακή κρίση και τη θέση της Ελλάδας, ζητεί, με σημερινή της ανακοίνωση, η ΔΗΜΑΡ.

    «Για την ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση στην Συρία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ζητά τη έγκριση του Κογκρέσου, το Βρετανικό Κοινοβούλιο απορρίπτει τη εμπλοκή της χώρας, η Ιταλική κυβέρνηση αποφασίζει τη μη συμμετοχή της, μεγάλες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν τη διαφωνία τους. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται σε ρόλο επισπεύδοντα για στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία και την παροχή διευκολύνσεων από την Ελλάδα. Η στάση αυτή δεν υπηρετεί ούτε το συμφέρον της χώρας μας ούτε την ανάγκη να μην τροφοδοτηθεί ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή», τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

    Και προσθέτει:

    «Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίζει την πολιτική λύση και την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας και να αποκλείσει οποιαδήποτε εμπλοκή της. Άμεσα πρέπει να ενημερωθεί και να συζητήσει το θέμα το ελληνικό κοινοβούλιο».

    [05] Η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική απειλή, δήλωσε ο 'Ασαντ

    Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ δήλωσε σήμερα ότι η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική απειλή.

    "Η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε επίθεση από το εξωτερικό", δήλωσε ο 'Ασαντ στη διάρκεια συνάντησής του με ιρανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

    "Οι αμερικανικές απειλές για επίθεση κατά της Συρίας δε θα απομακρύνουν τη Συρία από τις αρχές της ή από τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, την οποία υποστηρίζουν ορισμένες χώρες της περιοχής και της Δύσης, κυρίως οι ΗΠΑ", τόνισε ο 'Ασαντ.

    Η συριακή ηγεσία αποκαλεί "τρομοκράτες" τους αντάρτες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 September 2013 - 14:30:22 UTC