Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα ξεκινά ο χορός των κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα ενόψει της ΔΕΘ
  • [02] Διαίρεση απόψεων στο δείπνο των ηγετών της ομάδας των G-20 για τη Συρία
  • [03] Αρχίζει η λειτουργία του ηλεκτρονικού παραβόλου
  • [04] Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου
  • [05] Τέλος στην "εκπαίδευση του τυράννου" ζητούν στη Χιλή
  • [06] Σεισμικές δονήσεις αναστάτωσαν το πρωί τους κατοίκους της Κρήτης
  • [07] Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι το κόστος μιας επέμβασης στη Συρία θα είναι πολυδάπανο
  • [08] «Το αμάρτημα της μητρός μου» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στην Τεχνόπολη

  • [01] Σήμερα ξεκινά ο χορός των κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα ενόψει της ΔΕΘ

    "Θερμό" αναμένεται το κλίμα που επιφυλάσσουν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τα συνδικάτα, καθώς ενόψει των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ, αύριο στη Θεσσαλονίκη, προγραμματίζουν πλήθος συγκεντρώσεων.

    Οπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε χθες, "κοροϊδία" τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα προκύψει το 70% αυτού θα διατεθεί για την ενίσχυση των συνταξιούχων και τον κατηγόρησε για προσπάθεια "εξαπάτησης" συνταξιούχων, εργαζομένων και ανέργων.

    Το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πάει σε τόκους και χρεολύσια, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΓΣΕΕ, ενόψει του συλλαλητηρίου των συνδικάτων.

    Η αρχή γίνεταισήμερα με συγκέντρωση ενστόλων στις 5 το απόγευμα στον Λευκό Πύργο και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί θα συμμετέχουν και στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΘ - ΕΔΟΘ του Σαββάτου.

    Τα συλλαλητήρια στα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ

    Τέσσερα είναι τα βασικά συλλαλητήρια που οργανώνονται για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ καλούν στο άγαλμα του Βενιζέλου, το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα και οι επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

    Στο συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου θα δώσει το "παρών" ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από βουλευτές και στελέχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει προσυγκέντρωση στην περιοχή Κολόμβου, στην οδό Εγνατία, και στη συνέχεια θα ενωθεί με το μπλοκ ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ.

    Στην αιχμή των συλλαλητηρίων θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και τι άλλες αμυντικές βιομηχανίες, της ΕΥΑΘ, οι απολυμένοι της ΕΡΤ, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στον χώρο της υγείας και άλλοι κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα.

    Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί προσυγκέντρωση των δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου της ΕΡΤ 3, στην οδό Αγγελάκη, και από εκεί πορεία μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου.

    [02] Διαίρεση απόψεων στο δείπνο των ηγετών της ομάδας των G-20 για τη Συρία

    Το δείπνο εργασίας των ηγετών της ομάδας των G-20, χθες, στο μέγαρο Πέτερχοφ στην Αγία Πετρούπολη, επιβεβαίωσε τη διαίρεση που υπάρχει στη διεθνή κοινότητα για την κρίση στη Συρία, ανέφερε ο πρωθυπουργός τη Ιταλίας Ενρίκο Λέττα.

    Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Λέττα « το δείπνο βαδίζει προς το τέλος του, σε αυτό "επιβεβαιώθηκε" η διαίρεση της ομάδας των G20 για τη Συρία».

    Οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη συναντώνται στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ομάδας των G20 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

    Εξάλλου, ο Μπαράκ Ομπάμα φάνηκε αργοπορημένος για το χθεσινό δείπνο, καθώς προσήλθε μόνος του μισή ώρα αργότερα, μετά την πρόσκληση του οικοδεσπότη, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε ως "παράλογη" τη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ψέματα στο Κογκρέσο για το ρόλο που διαδραματίζει η Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση. "Για αυτό δεν χάνει τον ύπνο του για ένα τέτοιο παράλογο σχόλιο που βασίστηκε σε μια ανακριβή παράθεση" των λεγομένων του, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Τζ. Ψάκι.

    [03] Αρχίζει η λειτουργία του ηλεκτρονικού παραβόλου

    Αρχίζει σήμερα, η πιλοτική λειτουργία από το υπουργείο Οικονομικών του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-παράβολο) με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων για την αγορά και τη χρήση παραβόλων.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, στην πρώτη φάση λειτουργίας της εφαρμογής e-παράβολο, θα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά παράβολα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στη συνέχεια θα εντάσσονται σταδιακά παράβολα από άλλους δημόσιους φορείς αποδέκτες παραβόλων.

    Για την αγορά του e-παράβολου οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα) μπορούν να επισκέπτονται τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), επιλέγοντας από τις "Υπηρεσίες προς Πολίτες ή Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις" τη σχετική εφαρμογή "e-παράβολο". Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες και επιχειρήσεις, χρήστες και μη χρήστες του Taxisnet.

    [04] Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου

    Η μεγάλη γιορτή βιβλίου, ο καταξιωμένος θεσμός στα δρώμενα της πόλης των Αθηνών, που οργανώνει για περισσότερα από τριάντα χρόνια ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, επιστρέφει έπειτα από έντεκα χρόνια, στον χώρο όπου ξεκίνησε, στο Πεδίον του Άρεως.

    Το 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου ανοίγει σήμερα τις πύλες του και παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, καθώς και την είσοδο του ηλεκτρονικού βιβλίου, θα φιλοξενήσει περίπου 150 εκδοτικούς οίκους.

    Το Φεστιβάλ Βιβλίου συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τη Unicef και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και τελεί υπό την Αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Την εικαστική φροντίδα του φεστιβάλ, όπου ο εκδοτικός κόσμος θα παρουσιάσει τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή, ανέλαβε ο ζωγράφος Δημήτρης Γέρος.

    Εξάλλου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί πληθώρα εκδηλώσεων και μεταξύ άλλων, η παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Κουντούρη «UTOPIA», η παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Πέτρου «Actors» και το θεατρικό αναλόγιο με τίτλο «Στο Άσπρο Μαύρο», με αποσπάσματα από τα «Μονόπρακτα» του Χάρολντ Πίντερ, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ηριδανός.

    Ώρες λειτουργίας του φεστιβάλ:

    Δευτέρα έως Πέμπτη 18.00 - 22.30

    Παρασκευή και Σάββατο: 18.00 - 23.00

    Κυριακή: 11:00 - 22.30.

    [05] Τέλος στην "εκπαίδευση του τυράννου" ζητούν στη Χιλή

    Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στη Χιλή διαδήλωσαν στο κέντρο του Σαντιάγο, απαιτώντας τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος που θεσπίστηκε από τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοτσέτ ( 1973-1990 ). Η εκδήλωση έγινε περίπου μια εβδομάδα πριν από την συμπλήρωση 40 χρόνων από το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973, όταν η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα υπό τον στρατηγό Πινοτσέτ.

    Οι διαδηλωτές, 80.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές και 50.000 σύμφωνα με την αστυνομία , απαίτησαν να δοθεί ένα τέλος στην "εκπαίδευση του τυράννου". Η διαδήλωση, που οργανώθηκε από τη Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής έγινε όμως πεδίο σοβαρών επεισοδίων, όταν συγκρούστηκαν εκατοντάδες κουκουλοφόροι διαδηλωτές οπλισμένοι με πέτρες και ξύλα με μέλη της αστυνομίας, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και νερού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας , περίπου 214 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα οποία 34 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

    Από το 2011 οι φοιτητές της Χιλής έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν εκατό εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας από την κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα, του πρώτου δεξιού προέδρου από το τέλος της δικτατορίας το 1990, τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος , την οποία θεωρούν πολύ δαπανηρή και αναποτελεσματική.

    [06] Σεισμικές δονήσεις αναστάτωσαν το πρωί τους κατοίκους της Κρήτης

    Σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν το πρωί, από τις 05:57 μέχρι και τις 07:14, στην υποθαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και έγιναν αισθητές στην ευρύτερη περιοχή του Τυμπακίου και του νότιου τμήματος της νήσου.

    Η ισχυρότερη δόνηση ήταν μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και καταγράφηκε στις 05:57, στον υποθαλάσσιο χώρο 81 χιλιόμετρα νότια- νοτιοδυτικά του Ηρακλείου.

    Ο σεισμός, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζεται ασθενής και προερχόταν από απόσταση 372 χιλιομέτρων νότια- νοτιανατολικά της Αθήνας.

    Λίγη ώρα αργότερα η σεισμική ακολουθία συνεχίσθηκε με δονήσεις μικρότερου μεγέθους και συγκεκριμένα, στις 6:17 καταγράφηκε σεισμός 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 59 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου.

    Ακολούθησε τρίτος σεισμός μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 6:26, με επίκεντρο 62 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και στις 7:14 σημειώθηκε και νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 67 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου.

    Από τους σεισμούς δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    [07] Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι το κόστος μιας επέμβασης στη Συρία θα είναι πολυδάπανο

    Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τσακ Χάγκελ, μιλώντας στις επιτροπές ακροάσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανέφερε ότι μια περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας, για να την αποτρέψει από τη χρήση χημικών όπλων, θα κοστίσει πιθανόν μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Αν όμως η εμπειρία του παρελθόντος γίνει «οδηγός» για τα οικονομικά κόστη μιας στρατιωτικής επέμβασης τότε είναι σαφές, ότι η εκτέλεση μιας στρατιωτικής επιχείρησης θα μπορούσε να είναι πολυδάπανη.

    «Έμεινα έκπληκτος όταν άκουσα τον Χάγκελ να λέει ότι θα χρειαστούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια . Αυτή είναι η χαμηλή εκτίμηση του κόστους», δήλωσε ο Τόντ Χάρισον, αναλυτής αμυντικού προϋπολογισμού στο Κέντρο Στρατηγικών και Δημοσιονομικών μελετών. Όπως είπε ο αναλυτής ο υπουργός Άμυνας μπορεί να θεωρεί ότι το Πεντάγωνο θα δαπανήσει για τις επιχειρήσεις μόνο το υπόλοιπο του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2013 , που όμως λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου .

    Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της προσφυγής στη βία κατά της Συρίας είναι για την αντικατάσταση των πυρομαχικών που θα χρησιμοποιηθούν αλλά γι αυτό θα απαιτηθούν κεφάλαια από το προϋπολογισμό του νέου οικονομικού έτους 2014 που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου. Το Πεντάγωνο μάλλον θα πληρώσει για τα πυρομαχικά με συμπληρωματική χρηματοδότηση από το Κογκρέσο, η οποία δεν θα είναι ανάλογη με τις τρέχουσες δαπάνες των επιχειρήσεων, ανέφερε ο Χάρισον. «Αν υπολογιστεί το κόστος αντικατάστασης των πυρομαχικών, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει από μισό δισεκατομμύριο, μέχρι ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ανάλογα με τον αριθμό των στόχων που θα χτυπηθούν» πρόσθεσε

    Εν τω μεταξύ ο ναύαρχος Τζόναθαν Γκρίνερτ ανώτερος αξιωματικός του Ναυτικού των ΗΠΑ , δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ναυτικές προετοιμασίες μέχρι στιγμής δεν απαιτούν υπέρογκες δαπάνες καθώς τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στην περιοχή ήταν ήδη όλα σε τακτικές αποστολές στο εξωτερικό. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει τέσσερα πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο και το αεροπλανοφόρο USS Nimitz στην Ερυθρά Θάλασσα .

    [08] «Το αμάρτημα της μητρός μου» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στην Τεχνόπολη

    «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας, που χαρακτηρίστηκε καινοτόμο για την εποχή του και οποίο γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, αποτελεί ένα αυτοβιογραφικό οικογενειακό δράμα με κύρια πρόσωπα τον αφηγητή και τη μητέρα του, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

    Στην καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Κων/νος Γιαννακόπουλος και Ρένα Κυπριώτη.

    Το έργο με το οποίο το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων γιορτάζει φέτος τα τριάντα του χρόνια, ύστερα από μια επιτυχημένη σειρά παραστάσεων σε πόλεις της Ηπείρου και της Μακεδονίας, ολοκληρώνει την περιοδεία της με παραστάσεις στο Ξυλόκαστρο (Ανοιχτό Θέατρο Βασίλης Γεωργιάδης) την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, τη Ραφήνα - Θέατρο Δημοτικού Κολυμβητηρίου (Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου), τα Σπάτα - Πνευματικό Κέντρο Χρήστος Μπέκας (Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου) και την Πετρούπολη-Θέατρο Πέτρας (Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου).

    Ώρα Έναρξης: 21:00. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.

    Προπώληση εισιτηρίων στην «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 September 2013 - 6:30:29 UTC