Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα 3 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο οκτάμηνο
  • [02] Παύση του δημάρχου Ιθάκης από τον υπουργό Εσωτερικών
  • [03] Συμεών Κεδικόγλου: Καθένας κρίνεται από την ελληνική κοινωνία
  • [04] Πρωτοβουλία για δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους και απόρους
  • [05] Π. Καμμένος: "Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα σύγκλισης με μνημονιακά κόμματα μετεκλογικά"
  • [06] Ψηφίζεται απόψε το νομοσχέδιο για νέο λύκειο
  • [07] Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών κατά της διαθεσιμότητας

  • [01] Στα 3 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο οκτάμηνο

    Εάν ήταν μικρότερη η ύφεση, τότε η χώρα μας θα είχε φέτος το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το πρώτο εφετινό οκτάμηνο διαμορφώθηκε περίπου στα 3 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ.

    Μόνο τον μήνα Αύγουστο το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 367 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

    Εάν δεν συνυπολογιστούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMPs), τα οποία και δεν υπολογίζονται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ ή στο 0,8% του ΑΕΠ.

    Σχετικά, με τη διαφορά του αποτελέσματος που προκύπτει στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σημειώνεται ότι στους υπολογισμούς που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, περιλαμβάνονται οι δαπάνες ύψους περίπου 4.632 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και για αυτό προκύπτει έλλειμμα. Το ποσό αυτό των 4,6 δισ. ευρώ κατευθύνεται σε φορείς της γενικής κυβέρνησης και για αυτό δεν πρέπει να υπολογίζεται στην επεξεργασία των στοιχείων που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Πάντως, και ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες περιορίστηκαν κατά 6,4% έναντι του στόχου, στα φορολογικά έσοδα καταγράφεται υστέρηση την οποία ο κ. Σταϊκούρας προσδιορίζει σε 713 εκατ. ευρώ. Επισημαίνοντας, όμως, ότι η υστέρηση αυτή μπορεί να καλυφθεί τους επόμενους μήνες, με την πληρωμή των φόρων εισοδήματος και του ΦΑΠ.

    [02] Παύση του δημάρχου Ιθάκης από τον υπουργό Εσωτερικών

    Σε παύση του δημάρχου Ιθάκης Ιωάννη Κασσιανού προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ύστερα από γνωμοδότηση του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

    Σε βάρος του δημάρχου είχε βεβαιωθεί χρέος 8.447.955 ευρώ προς το Δημόσιο από την προσωπική του επαγγελματική ενασχόληση ως ιδιοκτήτη τεχνικής εταιρείας, το οποίο είχε καταστεί ληξιπρόθεσμο.

    Ο δήμαρχος είχε χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του ως αιρετού και είχε εμπλέξει τον δήμο στα ατομικά του χρέη.

    [03] Συμεών Κεδικόγλου: Καθένας κρίνεται από την ελληνική κοινωνία

    «Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε, και το κάνουμε, για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία. Από εκεί και πέρα ρωτήστε την ΟΛΜΕ τι σκοπεύει να κάνει για να κρατήσει τα σχολεία ..κλειστά. Εκεί δεν μπορούμε να παρέμβουμε» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου.

    Αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν οι καθηγητές, ο Συμεών Κεδίκογλου τονίζει ότι «την επιστράτευση δεν τη σκεφτόμαστε, το έχουμε πει ξεκάθαρα. Αυτό που πρέπει να κάνει το υπουργείο είναι να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές, τα βιβλία να είναι στη θέση τους και το ίδιο πρέπει να κάνουν οι καθηγητές, να είναι στη θέση τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται από την ελληνική κοινωνία. Όταν όλοι οι μαθητές στην Ευρώπη τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες προς το μέλλον, το να κρατάμε εμείς τα δικά μας σχολεία κλειστά είναι τουλάχιστον αναχρονιστικό».

    Ο υφυπουργός Παιδείας τονίζει ότι το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο δεν αφανίζει μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος, αλλά αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση». Αποδίδει τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο σε «πολιτικές σκοπιμότητες και κάποια μικρο-συνδικαλιστικά συμφέροντα, που πάντα φρενάρουν οποιαδήποτε αλλαγή ή βάζουν φραγμούς σε οποιοδήποτε εκσυγχρονισμό της δημόσιες ζωής».

    Ο Συμεών Κεδίκογλου υποστηρίζει ότι υπάρχει μια πολιτική χροιά πίσω από τις απεργίες των καθηγητών. «Κάποιες δυνάμεις και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έχει ένα στρατηγικό αδιέξοδο επενδύει στην ένταση, στην οξύτητα και την πόλωση. Μιλάνε με όρους παρελθόντος, αλλά η ελληνική κοινωνία τα έχει βαρεθεί όλα αυτά και τους έχει γυρίσει την πλάτη» εκτιμά ο κ. Κεδίκογλου.

    [04] Πρωτοβουλία για δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους και απόρους

    Ανακοινώθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας, η συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) της Αρχιεπισκοπής και του υπουργείου Υγείας, με στόχο τη δημιουργία τράπεζας φαρμάκου για τους ανασφάλιστους και τους άπορους.

    Ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στη δημιουργία τράπεζας φαρμάκου, τόνισε ότι από τους 34.000 πολίτες που έχουν κάνει αιτήσεις για να ενταχθούν σ΄ αυτό το πρόγραμμα βοήθειας, έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα 10.500. Ο στόχος του προγράμματος είναι να διατίθενται δωρεάν και φάρμακα λίγους μήνες από την ημερομηνία λήξης τους και εκτιμάται, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Φρουζής, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ότι θα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο περίπου 900.000 φάρμακα, τα οποία θα διατίθενται αφού προηγουμένως έχουν ελεγχθεί από τον ΕΟΦ.

    [05] Π. Καμμένος: "Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα σύγκλισης με μνημονιακά κόμματα μετεκλογικά"

    Την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού μετώπου για την επανάκτηση της κυριαρχίας της χώρας και την επαναλειτουργία της δημοκρατίας, επισήμανε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος διατύπωσε τη θέση του κόμματος του για καταγγελία των Μνημονίων και διαγραφή του «επαχθούς χρέους».

    «Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος μοιράζουν ό,τι έχει απομείνει από τη σάρκα της Ελλάδας, είναι συνέταιροι στην καταστροφή της χώρας και μαζί γονατίζουν μπροστά στην κ. Μέρκελ και τον κ. Σόϊμπλε», τόνισε ο κ. Καμμένος, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 78η ΔΕΘ.

    «Η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν έχει καμιά σχέση με την ΝΔ του κ. Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου δεν έχει καμιά σχέση με τον ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, όπως δεν είχε και με το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη. Ο σοσιαλιστής Βενιζέλος και ο φιλελεύθερος Σαμαράς συγκυβερνούν και γεννούν Παπουτσή», είπε.

    Για τον πρωθυπουργό εξέφρασε τον φόβο ότι μπορεί και να «συνδιαλέγεται» για το όνομα των Σκοπίων και τον κάλεσε να του απαντήσει σχετικά σε ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή.

    Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για «φασισμό» απέναντι στους βουλευτές της ΝΔ, όταν, όπως είπε, δεν τους επιτρέπει να ψηφίζουν κατά συνείδηση.

    [06] Ψηφίζεται απόψε το νομοσχέδιο για νέο λύκειο

    Άρχισε πριν λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο, η ψήφιση του οποίου αναμένεται αργά απόψε, ενώ θα προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε «τσουνάμι απολύσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», την κάλεσε να ανακαλέσει το μέτρο της διαθεσιμότητας και στήριξε τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος και να νιώθει ασφαλής».

    [07] Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών κατά της διαθεσιμότητας

    Κλειστές θα παραμείνουν αύριο οι διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου Πατρών, σύμφωνα με σημερινή απόφαση της Συγκλήτου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για την επαπειλούμενη διαθεσιμότητα διοικητικού προσωπικού».

    Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα, «η Σύγκλητος δεν θα δεχθεί καμία μείωση προσωπικού», διότι όπως τονίζεται, «μετά το μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων, τον μη διορισμό εδώ και τέσσερα χρόνια κανενός υπαλλήλου, και με βάση τα διεθνή πρότυπα, το Πανεπιστήμιο Πατρών, όχι μόνο δεν έχει πλεονάζον προσωπικό που θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά αντιθέτως χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση».

    Επίσης, όπως αναφέρεται στο ίδιο ψήφισμα, «η Σύγκλητος επιθυμεί τον συντονισμό των ενεργειών όλων των ΑΕΙ της χώρας, ώστε να ακυρωθεί η οριζόντια περικοπή υπαλλήλων στα ΑΕΙ».

    Αυτή η περικοπή, σύμφωνα με την Σύγκλητο, «θα επιδεινώσει δραματικά την αποδοτικότητα και τη λειτουργία των Πανεπιστημίων».

    Από την πλευρά της, η γενική συνέλευση του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών, αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά της διαθεσιμότητας με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια πενθήμερη απεργία από τις 16 Σεπτεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 September 2013 - 16:30:21 UTC