Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε απεργιακό κλοιό και σήμερα η χώρα
  • [02] Κρ. Λαγκάρντ: Αξιέπαινη η πρόοδος στην Κύπρο
  • [03] Facebook και το Twitter, προσβάσιμα και πάλι στο Ιράν, για πρώτη φορά από το 2009
  • [04] Η έκθεση του ΟΗΕ για τα χημικά ενισχύει το επιχείρημα των ΗΠΑ ότι υπεύθυνο είναι το καθεστώς Άσαντ
  • [05] Το όνομα της Ζακλίν ντε Ρομιγί, πήρε η πλατεία Θησείου
  • [06] Πενήντα χρόνια στο τραγούδι γιορτάζει η Μαρία Φαραντούρη

  • [01] Σε απεργιακό κλοιό και σήμερα η χώρα

    Με την 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ αύριο και μεθαύριο (18 και 19 Σεπτεμβρίου) κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας.«χορό» των κινητοποιήσεων στην υγεία μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

    Ήδη, σε απεργία βρίσκονται από χθες οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης που έχουν εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ απεργούν και σήμερα για δεύτερη ημέρας οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Απεργούν, επίσης, οι εργαζόμενοι τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ που αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας σε υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

    Την Τετάρτη και την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία και συλλαλητήριο στις 11.30 της Τετάρτης στη πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια μέρα στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Στην 48ωρη απεργία, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, θα συμμετέχουν και οι δάσκαλοι.

    Στην κινητοποίηση θα μετέχει και η ΓΣΕΕ που έχει αποφασίσει για την Τετάρτη 4ωρη στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, από τις 11.00 το πρωί έως τις 15:00 το απόγευμα.

    Εξάλλου, σε τριήμερη πανελλαδική απεργία από σήμερα έως και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου κατέρχονται οι νοσοκομειακοί γιατροί, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων και στην κινητικότητα του προσωπικού.

    Τέλος, την αποχή των δικηγόρων όλης της χώρας από τα καθήκοντά τους, σήμερα και αύριο, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή.

    [02] Κρ. Λαγκάρντ: Αξιέπαινη η πρόοδος στην Κύπρο

    «Οι κυπριακές Αρχές έχουν σημειώσει αξιέπαινη πρόοδο στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων πολιτικών σταθεροποίησης» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τηχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, κατά την οποία ολοκληρώθηκε η Πρώτη Αξιολόγηση της Συμφωνίας Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού με την Κύπρο και εγκρίθηκε η εκταμίευση 84,7 εκατ. ευρώ.

    Η κα Λαγκάρντ πρόσθεσε επίσης ότι «οι κυπριακές Αρχές παραμένουν αφοσιωμένες να κάνουν περαιτέρω βήματα για την ανάκαμψη της οικονομικής σταθερότητας, καθώς και για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».

    Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε επίσης ότι «η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων για το 2013, χάρη στη σημαντική εξυγίανση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Δοθείσης της παραμένουσας σοβαρής μακροπρόθεσμης αβεβαιότητας, απαιτείται η συνέχιση της δημοσιονομικής σύνεσης. Οι αρχές ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών. Η μεταρρύθμιση στη διοίκηση των φορολογικών εσόδων έχει σαν στόχο την προστασία των εσόδων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εισπράξεων, ενώ η παράλληλη αναδιάρθρωση του συστήματος προνοίας θα βοηθήσει στο μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

    [03] Facebook και το Twitter, προσβάσιμα και πάλι στο Ιράν, για πρώτη φορά από το 2009

    Οι δυο μεγάλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter είναι ευρέως προσβάσιμα στο Ιράν για τους χρήστες από τη Δευτέρα για πρώτη φορά από το 2009, όταν οι δυο αυτές διαδικτυακές υπηρεσίες είχαν μπλοκαριστεί εν μέσω των διαδηλώσεων εναντίον του πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα αναφορές που προκύπτουν από το εσωτερικό της χώρας.

    Την είδηση μετέδωσαν δημοσιογράφοι στην Τεχεράνη που συνεργάζονται με τους New York Times και την Washington Post αναφέροντας στο Twitter ότι μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο από τη Δευτέρα. Αλλά και η Τζιλιαν Γιορκ διευθύντρια για τη διεθνή ελευθερία της έκφρασης στο Electronic Frontier Foundation, είπε ότι έλαβε πολλές αναφορές από πολίτες, που χρησιμοποιούν διαφορετικές υπηρεσίες παροχής Internet που επιβεβαίωσαν ότι οι απαγορεύσεις φαίνεται να έχουν αρθεί.

    Οι ιρανικές αρχές μπλόκαραν το Facebook και το Twitter το καλοκαίρι του 2009, κατά τη διάρκεια της επίμαχης και αμφιλεγόμενης επανεκλογής του Αχμαντινετζάντ που πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις οι οποίες είχαν ως βασικό μοχλό οργάνωσης τα κοινωνικά δίκτυα. Η νέα ηγεσία του μετριοπαθούς κληρικού προέδρου Χασάν Ροχανί ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Ιράν τον περασμένο μήνα, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εκείνη την σκληρή του προκατόχου του.

    [04] Η έκθεση του ΟΗΕ για τα χημικά ενισχύει το επιχείρημα των ΗΠΑ ότι υπεύθυνο είναι το καθεστώς Άσαντ

    Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που επιβεβαίωσε την επίθεση με χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου κατά αμάχων σε προάστιο της Δαμασκού ενισχύει το επιχείρημα των Ηνωμένων Πολιτειών ότι μοναδική υπεύθυνη είναι η συριακή κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, Σούζαν Ράις ανέφερε σε δήλωσή της ότι τα τεχνικά στοιχεία στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που αναφέρουν ότι ο νευροπαραλυτικός παράγοντας σαρίν που ρίχτηκε ήταν υψηλής ποιότητας και ότι για την επίθεση με τα χημικά χρησιμοποιήθηκε συγκεκριμένος πύραυλος, είναι πολύ σημαντικά.

    Όπως είπε η Ράις αυτά τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΗΕ «ενισχύουν την εκτίμησή μας ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από το συριακό καθεστώς, καθώς μόνο αυτό είχε την ικανότητα να εξαπολύσει μια επίθεση με αυτόν τον τρόπο».

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [05] Το όνομα της Ζακλίν ντε Ρομιγί, πήρε η πλατεία Θησείου

    «Η Ζακλίν ντε Ρομιγί αγαπούσε την Ελλάδα. Δεν είναι πια κοντά μας για να το πει η ίδια, γι' αυτο το αναφέρουμε στη θέση της. Παρότι έμενε στο Παρίσι, παρότι παρίστατο κάθε Πέμπτη στη Γαλλική Ακαδημία, γνωρίζαμε ότι το πνεύμα της και η καρδιά της ήταν συνεχώς στραμμένα προς την Ελλάδα και κυρίως προς την Αθήνα. Γι' αυτό και ευχαριστώ τον δήμο Αθηναίων που, με την ευγενική του χειρονομία έδωσε το όνομά της σε μια πλατεία και την επέλεξε μάλιστα με τρόπο ώστε, η Ζακλίν ντε Ρομιγί να μην έχει παρά μερικά βήματα να κάνει για τη συνάντηση με την Αρχαία Ελλάδα, την Ελλάδα του 5ου αιώνα που αγαπούσε ιδιαίτερα" είπε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, στα εγκαίνια της πλατείας Ζακλίν ντε Ρομιγί, που πραγματοποιήθηκαν στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας και συμπλήρωσε: «οι φίλοι της Ελλάδας, στους οποίους ανήκω και εγώ, αρχίζουν ήδη να βλέπουν το τέλος των δυσκολιών, ας ακούσουμε την πρόταση της Ζακλίν: "Ας πάρουν τον λόγοεκείνοι που θέλουν, εκείνοι που μπορούν, να προτείνουν κάτι καλό για την πατρίδα».

    Την έναρξη της εκδήλωσης για την μετονομασία της πλατείας Θησείου σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί έκανε η πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, στην οποία ανήκει η ιδέα της ονοματοδοσίας που υλοποίησε ο δήμος Αθηναίων και η οποία μεταξύ άλλων είπε: «στο πρόσωπο της Ζακλίν ντε Ρομιγί τιμώνται όλοι όσοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας. Μιας γλώσσας που κάποιοι θα ήθελαν να περιγράψουν ως νεκρή και για την οποία ο Γιώργος Σεφέρης το έλεγε τόσο καλά "αρχαία ελληνική ή νέα ελληνική, δεν έχει σημασία, είναι πάντοτε ελληνική"».

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην διαρκή και διεισδυτική μελέτη της Ζακλίν ντε Ρομιγί, των προβλημάτων της ελληνικής δημοκρατίας και τόνισε: "Η Ζακλίν ντε Ρομιγί, επεδίωξε σταθερά και δυναμικά, αφενός να ενισχύσει σε ένα ευρύτερο κοινό τις γνώσεις γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό, στον οποίο πίστευε βαθιά ότι η Ευρώπη όφειλε πολλά, και αφετέρου να αναδείξει τη διαρκή επικαιρότητα των κλασικών κειμένων -όχι όμως με την έννοια της μίμησης, ή της άκριτης μεταφοράς της κληρονομιάς του παρελθόντος στον σύγχρονο κόσμο. Πίστευε, ότι η μελέτη των κειμένων μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά και ουσιαστικά στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων, συχνά δυσεπίλυτων, ευρωπαϊκών ζητημάτων, λειτουργώντας ως "προειδοποίηση", όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Η ονοματοδοσία μιας πλατείας, σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί, σε απόσταση αναπνοής από την Πνύκα, εκεί όπου γεννήθηκε και χτυπούσε η καρδιά της Δημοκρατίας, είναι το ελάχιστο που, από την πλευρά της σημερινής δημοτικής αρχής, μπορούμε να κάνουμε για αυτήν την εξέχουσα ελληνίστρια».

    Για το συγγραφικό της έργο της Ζακλίν ντε Ρομιγί μίλησαν επίσης ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος και η ομότιμη καθηγήτρια στην Ecole Normale Superieure Μονίκ Τρέντ-Μπουλμέρ, μαθήτρια της Ζακλίν ντε Ρομιγί. Στην εκδήλωση για την μεγάλη ελληνίστρια παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αγγελος Δεληβοριάς και Ιωάννης Μάνος.

    [06] Πενήντα χρόνια στο τραγούδι γιορτάζει η Μαρία Φαραντούρη

    Η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, κάνοντας μια μουσική αναδρομή στην καλλιτεχνική της πορεία, γιορτάζει σήμερα, με μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, τα πενήντα χρόνια της στο τραγούδι.

    Η διεθνούς κύρους καλλιτέχνιδα σε σημείωμά της για τη συναυλία, αναφέρει τα εξής: «Ταξίδεψα με τα φτερά της μουσικής, της ποίησης, της ελληνικής γλώσσας. Ένα ταξίδι χωρίς τέλος. Μεγάλωσα με το τραγούδι μου, μαζί του γνώρισα τον κόσμο, και αγάπησα τους ανθρώπους. Τραγούδησα τον αγώνα, την χαρά, την θλίψη τους. Με την τέχνη μου ερωτεύτηκα τη ζωή, πίστεψα στην ελπίδα: και είμαι εδώ παρούσα. Το κορίτσι από τη Νέα Ιωνία με τ' όνειρο, που συνεχίζει, γιατί χθες άρχισα να τραγουδώ».

    Πενήντα χρόνια μετά, τραγουδά αποσπάσματα από το μεγάλο ρεπερτόριό της και από το έργο των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Μάνος Λοΐζος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, αλλά και ξένων συνθετών, όπως οι Ζουλφί Λιβανελί (Zulfu Livaneli), Κούρτ Βάιλ (Kurt Weil), Τσάρλς Λόιντ (Charles Lloyd), Λούτσιο Ντάλλα (Lucio Dalla) σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Άγγελου Σικελιανού, Νίκου Γκάτσου, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (Federico Garcia Lorca), Πάμπλο Νερούδα (Pablo Neruda), Μπέρτολτ Μπρέχτ (Bertolt Brecht) αλλά και των στιχουργών Ιάκωβου Καμπανέλλη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Κώστα Καρτελιά. Τις ενορχηστρώσεις της παράστασης υπογράφει ο Τάκης Φαραζής.

    Η Μαρία Φαραντούρη θα «ενώσει» απόψε τη φωνή της με την Έλλη Πασπαλά και τη Σαβίνα Γιαννάτου για να υμνήσουν «τον άνθρωπο που επιμένει να αναζητά το άπιαστο όνειρο και την ουτοπία»...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 September 2013 - 6:30:21 UTC