Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιφασιστική διαδήλωση στη Νίκαια, το απόγευμα
  • [02] Υπολειτουργεί και σήμερα ο δημόσιος τομέας, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων
  • [03] Σήμερα η κηδεία του 34χρονου Παύλου Φύσσα
  • [04] Ένας αστυνομικός νεκρός σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας κοντά στο Κάιρο
  • [05] Ο Πούτιν «δεν πιστεύει σε σας» λέει στους Ρώσους ο Τζον Μακέιν
  • [06] Χασάν Ροχανί: Πρόθυμο το Ιράν να αποκηρύξει τα πυρηνικά όπλα
  • [07] Δυνάμεις ασφαλείας συγκρούονται με ομάδες ενόπλων κοντά στο Κάιρο
  • [08] Με άρωμα γυναίκας άνοιξε η αυλαία για τις «Νύχτες Πρεμιέρας»
  • [09] Επαναλειτουργεί, μετά από 10 χρόνια σιωπής, το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall

  • [01] Αντιφασιστική διαδήλωση στη Νίκαια, το απόγευμα

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι διοργανώνουν στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι της Νίκαιας, ναυτεργατικά σωματεία και συνδικάτα.

    Τη συγκέντρωση διοργανώνουν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Πανελλήνια Ένωση Αμμοβολιστών-Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, η Πανελλαδική Ένωση Ελαιοργοσαπουνοποιών, Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, το Σωματείο Λογιστών Πειραιά, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, το Παράρτημα Πειραιά Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά,το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Σαλαμίνας.

    [02] Υπολειτουργεί και σήμερα ο δημόσιος τομέας, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων

    Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται και σήμερα ο δημόσιος τομέας, λόγω της δεύτερης ημέρας της 48ωρης γενικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ, κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας.

    Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ και τους κοινωνικούς εταίρους.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η απεργία των καθηγητών και των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ, που πραγματοποιούν, από την περασμένη Δευτέρα, επαναλαμβανόμενες απεργίες. Στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι δάσκαλοι.

    Εξάλλου, αναταραχή επικρατεί και στον χώρο της υγείας, λόγω της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

    Με απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), οι δικαστικοί υπάλληλοι συμμετέχουν στη 48ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, «αλληλέγγυοι στον αγώνα των καθηγητών, οι οποίοι αντιστέκονται στις βάρβαρες πολιτικές των μνημονίων που οδηγούν στην κατεδάφιση της παιδείας και του δημόσιου σχολείου».

    Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο των δημοτικών αστυνομικών. Θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, και θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    [03] Σήμερα η κηδεία του 34χρονου Παύλου Φύσσα

    Σήμερατο πρωί στις 11:00 από το νεκροταφείο του Σχιστού, θα γίνει η κηδεία του άτυχου 34χρονου Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε χθες με μαχαίρι στο Κερατσίνι από 45χρονο, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του.

    Ο δράστης οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα Πειραιά και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί στις 9 το πρωί του Σαββάτου. Ο 45χρονος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

    Ο υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες -πρόκειται για τη σύζυγο του δράστη, μία ακόμα γυναίκα που φέρεται ως συγγενικό πρόσωπο και τον υπεύθυνο της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής του Πειραιά- θα οδηγηθούν σήμερα στις 3 το μεσημέρι στον ανακριτή της εισαγγελίας Πειραιά προκειμένου να απολογηθούν. Οι δύο γυναίκες κατηγορούνται για ψευδορκία και για απόκρυψη στοιχείων, ενώ ο υπεύθυνος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, για παράβαση του νόμου περί όπλων.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια έρευνας από την αστυνομία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά βρέθηκε ένα πτυσσόμενο γκλομπ.

    Στο μεταξύ τριαντά τέσσερα άτομα, από τα 130 που προσήγαγε η αστυνομία, έχουν συλληφθεί συνολικά στη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Κερατσίνι και στη Νίκαια, όπου πραγματοποιήθηκαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν έξω απο το αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πειραιά κατά πάσα πιθανότητα σήμερα.

    Τέλος,συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 34χρονου, διοργανώνουν στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι της Νίκαιας, ναυτεργατικά σωματεία και συνδικάτα.

    [04] Ένας αστυνομικός νεκρός σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας κοντά στο Κάιρο

    Ένας Aιγύπτιος αστυνομικός πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σήμερα, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, στη διάρκεια μιας επιχείρησης ασφαλείας που πραγματοποιείται στα περίχωρα του Καΐρου και έχει στόχο να τεθεί υπό έλεγχο μια περιοχή όπου ένοπλοι είχαν σκοτώσει τον περασμένο μήνα 11 αστυνομικούς.

    Η αστυνομία είχε εκτοξεύσει νωρίτερα δακρυγόνα και είχε ανταλλάξει πυρά με ενόπλους στην περιφέρεια της Κερντασάχ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Το αστυνομικό τμήμα της Κερντασάχ είχε εκκενωθεί αφού επλήγη με αντιαρματικές ρουκέτες και πυρά αυτομάτων όπλων στις 14 Αυγούστου -- την ίδια ημέρα που οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν κινηθεί εναντίον διαδηλώσεων των υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι.

    Σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, αστυνομικοί και στρατιώτες διεξάγουν έρευνες σπίτι με σπίτι για να εντοπίσουν υπόπτους.

    "Ο στόχος της επιχείρησης είναι να 'χτενίσουμε' την περιοχή και να συλλάβουμε τα καταζητούμενα στοιχεία", δήλωσε αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας προς το Γερμανικό Πρακτορείο ζητώντας να μην κατονομαστεί. Πρόκειται για τη δεύτερη στοχευμένη επιχείρηση καταστολής των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αστυνομία και ο στρατός είχαν πραγματοποιήσει μια μαζική επιχείρηση στην Ντέλτζα, μια κυρίως χριστιανική περιοχή στη νότια Αίγυπτο, όπου ριζοσπαστικοί ισλαμιστές φέρεται ότι είχαν επιτεθεί σε εκκλησίες.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [05] Ο Πούτιν «δεν πιστεύει σε σας» λέει στους Ρώσους ο Τζον Μακέιν

    Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν "δεν πιστεύει σε σας", δηλώνει ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν απευθυνόμενος στους Ρώσους σ' ένα δριμύ άρθρο του που έστειλε στη "Πράβντα" και το οποίο πρόκειται, σύμφωνα με την ομάδα του γερουσιαστή, να δημοσιευθεί σήμερα.

    Ο πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το Λευκό Οίκο, το 2008, κατηγορεί τον Πούτιν και το περιβάλλον του ότι νόθευσαν τις εκλογές, φυλάκισαν και δολοφόνησαν αντιπολιτευόμενους, ευνόησαν τη διαφθορά και κατέστρεψαν τη φήμη της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή. "Δεν είμαι αντιρώσος", γράφει ο Μακέιν στο κείμενο που έστειλε στην εφημερίδα Πράβντα και στον ιστότοπό της Pravda.ru. "Είμαι φιλορώσος, πιο φιλορώσος από το καθεστώς που σας κυβερνά κακώς σήμερα", προσθέτει.

    Ο Τζον Μακέιν δεν είχε κρύψει την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να γράψει ένα άρθρο για το ρωσικό Τύπο μετά τη δημοσιεύεση ενός κειμένου του Πούτιν στις στήλες των "Νιού Γιόρκ Τάιμς". Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική κυβέρνηση αγνοεί τα "απαράγραπτα δικαιώματα" στη ζωή, την ελευθερία και την αναζήτηση της ευτυχίας.Ο Βλαντίμιρ Πούτιν "δεν ανεβάζει τη φήμη της Ρωσίας στα μάτια του κόσμου. Την καταστρέφει", εκτιμά ο Μακέιν. "Την έκανε (τη Ρωσία) φίλη των τυράννων και εχθρό των καταπιεσμένων", υπογραμμίζει."Ο πρόεδρος Πούτιν δεν πιστέυει σ' αυτές τις αξίες επειδή δεν πιστεύει σε σας", καταλήγει ο γερουσιαστής.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [06] Χασάν Ροχανί: Πρόθυμο το Ιράν να αποκηρύξει τα πυρηνικά όπλα

    Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε την Τετάρτη, ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναπτύξει ποτέ πυρηνικά όπλα, δίνοντας έτσι το ισχυρότερο μέχρι σήμερα σήμα ότι μπορεί να επιδιώξει μια βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση έπειτα από δεκαετίες αντιπαλότητας.

    Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News μερικές ημέρες πριν ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για μια ομιλία του στον ΟΗΕ, ο νέος Ιρανός πρόεδρος επέμεινε επίσης πως έχει την "πλήρη εξουσία" να διαπραγματευθεί μια πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις. "Έχουμε πει επανειλημμένα πως σε καμιά περίπτωση δεν θα επιδιώξουμε ποτέ να αποκτήσουμε οποιαδήποτε όπλα μαζικής καταστροφής, περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων", δήλωσε ο Ροχανί όταν ερωτήθηκε αν θα αποκήρυττε τα πυρηνικά όπλα.

    Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε επιφυλακτικά. "Ο κόσμος έχει ακούσει πολλά από την κυβέρνηση του προέδρου Ροχανί για την επιθυμία της να βελτιώσει τις σχέσεις της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημνοκρατίας του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα και ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι θα πρέπει να θέσουμε σε δοκιμασία αυτό τον ισχυρισμό" δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπερναντέτ Μίχαν.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [07] Δυνάμεις ασφαλείας συγκρούονται με ομάδες ενόπλων κοντά στο Κάιρο

    Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και αντάλλαξαν πυρά με ομάδες ενόπλων σήμερα στην περιφέρεια Κερντασάχ, στα περίχωρα του Καΐρου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Δυνάμεις ασφαλείας επέδραμαν στην περιοχή για να συλλάβουν πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται ότι πυρπόλησαν αστυνομκά τμήματα και σκότωσαν περίπου 11 αστυνομικούς στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά την ανατροπή από το στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο. Έκτοτε δεν επιτρεπόταν στις αστυνομικές δυνάμεις να μπουν στην Κερντασάχ.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [08] Με άρωμα γυναίκας άνοιξε η αυλαία για τις «Νύχτες Πρεμιέρας»

    Με άρωμα γυναίκας σήκωσε αυλαία το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» στο Θέατρο Παλλάς, αφού η διοργάνωση ξεκίνησε με την ταινία «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ, με «οικοδέσποινα» στη μεγάλη οθόνη την ανερχόμενη ηθοποιό Γκρέτα Γκέργουικ.

    Ένα μικρό διαμάντι του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου πάνω στις ελπίδες και τις διαψεύσεις μιας ονειροπαρμένης 27χρονης που προσπαθεί να βρει νόημα στην ενήλικη ζωή και παράλληλα να επιβιώσει σε μια σημερινή, ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη.

    Επιτυχημένη και σταθερά δημοφιλής στο κοινό, η αθηναϊκή κινηματογραφική γιορτή άνοιξε την Τετάρτη την αυλαία της για να φιλοξενήσει απόσήμερα και έως τις 29 Σεπτεμβρίου 206 ταινίες από όλο τον κόσμο (οι 93 από αυτές είναι ελληνικές) στις αίθουσες Δαναός 1&2, Odeon Opera 1&2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδας και Παλλάς.

    «Memini, ergo sum» («Θυμάμαι, άρα υπάρχω»). Μια παραλλαγή της γνωστής φράσης του Ρενέ Ντεκάρτ «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω» είναι το μότο του φετινού φεστιβάλ, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Ορέστη Ανδρεαδάκη. Ανάμεσά στις πρεμιέρες που θα δούμε κατά τη διάρκεια του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας είναι το «Όλα χάθηκαν» του Τζέι Σι Τσάντορ με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ να πρωταγωνιστεί μόνος του σε μια ταινία χωρίς ίχνος διαλόγου, το «Don Jon» του Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, μία απολαυστική ρομαντική κομεντί με την Σκάρλετ Γιόχανσον, το «Lovelace» των Ρομπ Επστάιν και Τζέφρι Φρίντμαν για τη θρυλική ζωή της Λίντα Λάβλεϊς, το «Παρελθόν» του Ασγκάρ Φαραντί που χάρισε στην Μπερενίζ Μπεζό το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών, το «Fruitvale Station» του Ράιαν Κούγκλερ που έρχεται με το μεγάλο βραβείο στο Σάντανς και οδεύει ολοταχώς για τα Οσκαρ και το «Kill Your Darlings» του Τζον Κροκίδα με τον Ντάνιελ Ράντκλιφ στο ρόλο του 'Αλεν Γκίνσμπεργκ.

    [09] Επαναλειτουργεί, μετά από 10 χρόνια σιωπής, το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall

    Έπειτα από δέκα χρόνια «σιωπής» το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall, που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της επιστήμης της Αστρονομίας στην Ελλάδα, λειτουργεί, στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη.

    Το τηλεσκόπιο παρέμενε εκτός λειτουργίας εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζαν ο μηχανισμός του, ο θόλος που το περιβάλλει, αλλά και όλο το κτίριο του Κέντρου Επισκεπτών. «Ήταν θέμα προτεραιότητας για εμάς να μπει ξανά το τηλεσκόπιο στη "μάχη" της παρατήρησης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κανάρης Τσίγκανος.Έτσι, για περισσότερο από ένα χρόνο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προχώρησε σε εργασίες αποκατάστασης του τηλεσκοπίου και ανακαίνισης του κτιρίου, με αποτελέσμα την πλήρη επαναλειτουργία του πριν από δύο μήνες.

    Το τηλεσκόπιο Newall οφείλει το όνομά του στον Robert Stirling Newall (1812-1889), ο οποίος ξεκινώντας ως ερασιτέχνης αστρονόμος οραματίστηκε και χρηματοδότησε την κατασκευή του, όταν το 1862 ανακάλυψε τυχαία δύο κρύσταλλα μεγάλων διαστάσεων από στεφανύαλο και πυριτύαλο. Αφού προμηθεύτηκε τα κρύσταλλα ανέθεσε στο πρώτο εργοστάσιο κατασκευής ισημερινών τηλεσκοπίων στη Μεγάλη Βρετανία, την κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου της εποχής. Το τηλεσκόπιο ήταν το μεγαλύτερο στην εποχή του με διάμετρο φακού 62 εκατοστά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 September 2013 - 6:30:23 UTC