Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O Ν. Κωνσταντόπουλος κατέθεσε αναφορά για αλλοίωση βασικών αρχών του πολιτεύματος
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξισώνεται με τη Χρυσή Αυγή
  • [03] Συνεδριάζει το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  • [04] Ηλ. Κασιδιάρης: "Η Χρυσή Αυγή καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Δένδια"
  • [05] Οργανωμένη κινητοποίηση μελών της Χρυσής Αυγής δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες
  • [06] Νεκρός ανασύρθηκε 50χρονος εργάτης που καταπλακώθηκε από χώμα
  • [07] Συζητώνται αλλαγές για τον υπολογισμό ανάπτυξης και διαρθρωτικών ελλειμμάτων στα κράτη μέλη
  • [08] Κ. Χατζηδάκης: Το επόμενο ΕΣΠΑ θα στηρίξει ουσιαστικότερα την πραγματική οικονομία
  • [09] Η ιταλική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω τις οικονομικές της προβλέψεις
  • [10] Ο πρόεδρος του Μεξικού ακύρωσε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη μετά την καταστροφή
  • [11] Στοιχεία για οργανώσεις στην Κύπρο που έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή
  • [12] ?Προϊστορικές? πίτες με συνταγή επτά χιλιάδων χρόνων...
  • [13] Οι Έλληνες ανακυκλώνουν φανατικά τις μπαταρίες τους

  • [01] O Ν. Κωνσταντόπουλος κατέθεσε αναφορά για αλλοίωση βασικών αρχών του πολιτεύματος

    O Νίκος Κωνσταντόπουλος κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη αναφορά, σημειώνοντας ότι φορείς της εκτελεστικής εξουσίας, όπως είναι ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, «αλλοιώνουν ευθέως τις βασικές αρχές του πολιτεύματος».

    Ζητάει εξάλλου, να ερευνηθούν οι δικτυώσεις των κρατικών θεσμών, κλπ.

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξισώνεται με τη Χρυσή Αυγή

    «Η Χρυσή Αυγή είναι ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που προσομοιάζει περισσότερο σε εγκληματική συμμορία και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισωθεί με οποιοδήποτε άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη δολοφονία του Π. Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής.

    Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM», ανέφερε επίσης ότι «η πολιτική βία μπορεί να εκπορεύεται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, ωστόσο δεν εξισώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή», προσθέτοντας ότι «στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παράσχει πολιτική κάλυψη σε δυνάμεις που κατέφευγαν σε πράξεις βίας, αν και σίγουρα από τότε έχει επέλθει πρόοδος».

    [03] Συνεδριάζει το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

    Άρχισε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αντικείμενο τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα στο Δημόσιο.

    Στη συνεδρίαση παρίστανται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

    Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.

    [04] Ηλ. Κασιδιάρης: "Η Χρυσή Αυγή καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Δένδια"

    Στην πρόθεση της Χρυσής Αυγής να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια «για ψευδή καταμήνυση», αλλά και κατά όλων των τηλεοπτικών σταθμών, των εφημερίδων και των πολιτικών προσώπων «που συκοφαντούν και απειλούν ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα» αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Η. Κασιδιάρης.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην είσοδο της Βουλής, ο κ. Κασιδιάρης είπε ότι «Κόμματα και κανάλια εκμεταλλεύονται έναν νεκρό συμπολίτη μας με μοναδικό σκοπό να κάνουν προπαγάνδα κατά της Χρυσής Αυγής και να μειώσουν την δύναμή μας. Είστε όλοι παράνομοι και συκοφάντες. Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε τον δράστη αυτής της εγκληματικής ενέργειας» είπε ο κ. Κασιδιάρης.

    [05] Οργανωμένη κινητοποίηση μελών της Χρυσής Αυγής δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες

    Οργανωμένη κινητοποίηση για τη συγκέντρωση μελών της Χρυσής Αυγής έξω από την καφετέρια στο Κερατσίνι, όπου δολοφονήθηκε ο 34χρονος Παύλος Φύσσας, δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, που έγιναν πριν το έγκλημα.

    Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός, η σειρά των τηλεφωνημάτων θυμίζει «επιστράτευση» με ιεραρχική δομή, για την ενεργοποίηση των ομάδων που συνέκλιναν στο σημείο όπου διαπράχθηκε η δολοφονία.

    Όλα τα τηλεφωνήματα έγιναν κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου του ποδοσφαιρικού αγώνα, που παρακολουθούσε το θύμα, στην καφετέρια «ΚΟΡΑΛΙ», απ' όπου ξεκίνησε και η ένταση, με ανταλλαγή βλεμμάτων, ανάμεσα στην παρέα του θύματος και δύο άλλων θαμώνων που αποδεικνύεται ότι είναι χρυσαυγίτες.

    Μόνον ο 45χρονος δράστης της δολοφονίας, Γ. Ρουπακιάς, ο οποίος ήταν στο σπίτι του, δέχτηκε και έκανε πάνω από δέκα τηλεφωνήματα, στο πλαίσιο της κινητοποίησης.

    Ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν τηλεφωνικά σε αυτή την κινητοποίηση είναι και ο πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν έχουν ακόμα δοθεί όλα τα στοιχεία από τις τηλεφωνικές εταιρείες μετά την άρση απορρήτου, από τα οποία αναμένεται να συμπληρωθεί το παζλ της αλληλουχίας των τηλεφωνικών επικοινωνιών, προκειμένου να διευκρινιστεί πόσοι και ποιοι εμπλέκονται στην κινητοποίηση των ομάδων.

    Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, θέλουν να δουν με αυτό τον τρόπο, αν έχουν ανάμειξη άτομα από υψηλότερα κλιμάκια του κόμματος, πέραν της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, ώστε να ασκηθούν διώξεις για ηθική αυτουργία σε όλους όσοι συγκάλεσαν το «προσκλητήριο».

    Η υπόθεση ερευνάται πλέον από την τακτική ανάκριση, ωστόσο από σήμερα, μετά την απόφαση που ελήφθη νωρίτερα από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, την ευθύνη των αστυνομικών ερευνών ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που διαθέτει εξειδικευμένα μέσα για τη συλλογή στοιχείων και τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Στο μεταξύ, το πρωί η μητέρα του θύματος κατήγγειλε ότι υπάρχει βίντεο από τη σκηνή του επεισοδίου και της δολοφονίας του γιου της, που έχει καταγράψει τα γεγονότα και έχει παραδοθεί στην Αστυνομία.

    Όπως είπαν όμως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιοι αξιωματικοί, τέτοιο βίντεο δεν έχει φτάσει στην Ασφάλεια, ούτε στο αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου, όπου οδηγήθηκαν αρχικά ο δράστης, οι μάρτυρες και οι προσαχθέντες.

    [06] Νεκρός ανασύρθηκε 50χρονος εργάτης που καταπλακώθηκε από χώμα

    Νεκρό ανέσυρε η Πυροσβεστική έναν 50χρονο άνδρα από τη Ρουμανία, ο οποίος εκτελούσε χωματουργικές εργασίες όταν καταπλακώθηκε από μεγάλο όγκο χώματος.

    Ο 50χρονος εκτελούσε εργασίες στη συμβολή των οδών Μαραθώνος και Δεληγιάννη, στην Άνοιξη. Για την επιχείρηση απεγκλωβισμού έσπευσαν στο σημείο 15 πυροσβέστες, με τέσσερα οχήματα κι ένα όχημα της ΕΜΑΚ.

    [07] Συζητώνται αλλαγές για τον υπολογισμό ανάπτυξης και διαρθρωτικών ελλειμμάτων στα κράτη μέλη

    Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν επιβεβαίωσε σήμερα ότι διεξάγονται συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με την αλλαγή της μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της εν δυνάμει ανάπτυξης και των διαρθρωτικών ελλειμμάτων στα κράτη μέλη.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο Σαϊμον Ο' Κόνορ τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση και ότι η όποια αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της εν δυνάμει ανάπτυξης και του διαρθρωτικού ελλείμματος θα πρέπει να αποφασιστεί είτε από την επιτροπή οικονομικής πολιτικής του Συμβουλίου είτε από το Συμβούλιο Εκοφίν.

    [08] Κ. Χατζηδάκης: Το επόμενο ΕΣΠΑ θα στηρίξει ουσιαστικότερα την πραγματική οικονομία

    «Η αναθεώρηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων είναι ήδη σε εξέλιξη και κανένα έργο δεν χάνεται εξαιτίας της αναθεώρησης. Όσα μάλιστα, δεν ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014- 2020».

    Αυτό υπογράμμισε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης και συμπλήρωσε ότι σε αυτό το σχέδιο βασικοί συνεργάτες είναι οι Περιφέρειες, με όλους τους φορείς και φυσικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι η τελευταία αναθεώρηση του σημερινού ΕΣΠΑ θα επισημοποιηθεί το αργότερο μέσα στον Οκτώβριο, ενώ το 2014 και το 2015, θα "τρέχουν" δύο ΕΣΠΑ παράλληλα, «ώστε να στηριχθεί ακόμη ουσιαστικότερα η πραγματική οικονομία, η ρευστότητα και η απασχόληση».

    Ο υπουργός επανέλαβε ότι το νέο ΕΣΠΑ θα είναι διαφορετικό τόσο στη φιλοσοφία του όσο στην αρχιτεκτονική του, με περιορισμό της γραφειοκρατίας και επί της ουσίας καινοτόμο, με έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της «έξυπνης εξειδίκευσης» και θα δίνει μεγάλη βαρύτητα σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

    [09] Η ιταλική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω τις οικονομικές της προβλέψεις

    Σε αναθεώρηση επί τα χείρω των οικονομικών προβλέψεων για το σύνολο του τρέχοντος έτους προχώρησε σήμερα η ιταλική κυβέρνηση.

    Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να φτάσει το 1,7% αντί του 1,3% που είχε προβλεφθεί αρχικά.

    Επίσης, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «τάση αύξησης στο 3,1%» του ελλείμματος επί του ΑΕΠ.

    Ο Λέτα δεσμεύτηκε πως «θα καταβληθούν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες για να επανέλθει ο λόγος ελλείμματος προς ΑΕΠ εντός του ορίου του 3% μέχρι το τέλος του έτους».

    Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης παράλληλα τόνισε ότι «υπάρχει η δέσμευση να τηρηθούν οι υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους», αλλά υπογράμμισε ότι «η διακοπή της πτωτικής τάσης των επιτοκίων και η πολιτική αστάθεια έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην δημόσια οικονομία».

    Στα προβλήματα της κυβέρνησης προστίθεται η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν θα αναβληθεί η όχι η αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 22%.

    [10] Ο πρόεδρος του Μεξικού ακύρωσε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη μετά την καταστροφή

    Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν σήμερα τις ιδιαίτερα δύσκολες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε ένα χωριό στο νότιο Μεξικό, μεγάλο μέρος του οποίου έχει καταπλακωθεί από τόνους λάσπης με αποτέλεσμα 68 άνθρωποι να αγνοούνται έπειτα από τις καταρρακτώδεις βροχές, τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις την τελευταία εβδομάδα από τις οποίες συνολικά σε όλη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται τουλάχιστον 160 άνθρωποι.

    Χθες Πέμπτη περίπου 100 στρατιώτες και αστυνομικοί στάλθηκαν να βοηθήσουν τις σωστικές προσπάθειες στο χωριό Λα Πιντάδα, στην πολιτεία Γκερέρο, στο νότιο τμήμα του Μεξικού. Μεγάλο μέρος του χωριού --κατοικίες, το σχολείο, η εκκλησία-- έχουν καταπλακωθεί από τόνους λάσπης.

    Σε όλη τη χώρα, «ως αυτή τη στιγμή καταμετράμε 97 νεκρούς» στις ανατολικές και στις δυτικές ακτές της χώρας, ανακοίνωσε χθες ο Λουίς Φελίπε Πουέντε, εθνικός συντονιστής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, στο τηλεοπτικό δίκτυο Foro TV.

    Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για να συντονίσει τις επιχειρήσεις αρωγής.

    [11] Στοιχεία για οργανώσεις στην Κύπρο που έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή

    Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, παρέδωσε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, τα οποία, όπως είπε, επιβεβαιώνουν ότι οργανώσεις στην Κύπρο σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή και τους νεοναζί στη Γερμανία.

    Μιλώντας, μετά από συνάντηση με τον κ. Νικολάου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι του παρέδωσε επίσης στοιχεία αναφορικά με τις χθεσινές καταγγελίες του περί μετατροπής κατασκηνώσεων σε πεδία στρατιωτικών ασκήσεων. Εξέφρασε έντονη ανησυχία για την ανάπτυξη ρατσιστικών και φασιστικών συμπεριφορών, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε προβεί σε καταγγελίες από το 2010.

    [12] ?Προϊστορικές? πίτες με συνταγή επτά χιλιάδων χρόνων...

    ?Προϊστορικές? πίτες ή αλλιώς ?πιτούλκες?, κατά την τοπική ονομασία, θα φτιάξουν τις επόμενες μέρες από δημητριακά, όσπρια, νερό και ζωικά λίπη μαθητές δημοτικού αλλά και ενήλικες δίπλα στο χώρο των ανασκαφών του νεολιθικού οικισμού της Αυγής Καστοριάς. Η συνταγή είναι επτά χιλιάδων χρόνων αν και οι ακριβείς δοσολογίες των συστατικών δεν είναι γνωστές. Ωστόσο η αρχαιολογική έρευνα έχει καταλήξει στα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι κάτοικοι του τόπου αλλά και στον τρόπο με τον οποίο λάξευαν τα λίθινα εργαλεία τους και έψηναν τα αγγεία όπου μαγείρευαν περίφημους χυλούς.

    Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου μαθητές δημοτικού σχολείου, οι γονείς τους και οι επισκέπτες θα μπορούν, υπό την κατάλληλη καθοδήγηση, να χρησιμοποιήσουν τα λίθινα εργαλεία που η επιστημονική ομάδα διαμόρφωσε κατάλληλα, να κοπανήσουν τα δημητριακά και τα όσπρια με τους τριπτήρες, τα τριβεία και τα λίθινα γουδιά για να φτιάξουν αλεύρι, να ζυμώσουν τον πηλό με τους αργίλους που συγκέντρωσαν οι αρχαιολόγοι ώστε να φτιάξουν αγγεία και σκεύη. Στη συνέχεια θα ανοίξουν λάκκους στο χώμα και θα ανάψουν φωτιά τόσο για να ψήσουν τις ?προϊστορικές? πίτες πάνω στα πέτρινα σκεύη όσο και για να ?κάψουν? τα αγγεία που θα φιλοξενήσουν γνωστές νοστιμιές αλλά και καινούριους πειραματισμούς με τη βοήθεια ενός νέου σεφ.

    [13] Οι Έλληνες ανακυκλώνουν φανατικά τις μπαταρίες τους

    Απροσδόκητα εντυπωσιακή και μαζική, από όλα τα σημεία της Ελλάδας, είναι η ανταπόκριση στη συλλογή μπαταριών για ανακύκλωση, όπως προκύπτει από στοιχεία της εταιρίας "ΑΦΗΣ ΑΕ" που λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη συλλογή και ανακύκλωση φορητών μπαταριών.

    Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον γενικό διευθυντή της εταιρίας, Ηλία Ορδόλη, στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «ΟΤΑ - Απορρίμματα - Ανακύκλωση» που διοργανώνει στις Κουκουναριές της Σκιάθου, από σήμερα έως τις 22 Σεπτεμβρίου, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

    Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων συνεργασίας μεταξύ των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, των ΟΤΑ και των οικολογικών οργανώσεων, για την οργάνωση και διαχείριση των αστικών και μη αποβλήτων και του πεδίου εφαρμογής των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.

    Σύμφωνα με τον κ. Ορδόλη, η Ελλάδα το 2012 έφτασε σε ποσοστό συλλογής μπαταριών το 36,3%, υπερκαλύπτοντας ήδη το στόχο του 25% που έχει θέσει η Ε.Ε. σε όλα τα κράτη μέλη για το 2012.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 September 2013 - 12:30:27 UTC