Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Ευ. Βενιζέλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [02] Συνάντηση Παπούλια - Τσίπρα αύριο
  • [03] Υπουργείο Οικονομικών - τρόικα: Συμφωνία για πλεόνασμα και ύφεση
  • [04] Κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία το CDU/CSU

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Ευ. Βενιζέλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Η δράση της Χρυσής Αυγής συζητείται στους διαδρόμους της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, όπως ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παπούλια από τη Ν. Υόρκη όπου βρίσκεται για να πάρει μέρος στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού και, όπως ενημέρωσε τον κ. Παπούλια,στις επαφές που ήδη είχε «ένα από τα βασικά θέματα που θέτουν οι συνομιλητές του κ. Βενιζέλου είναι η Χρυσή Αυγή».

    Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να θέσει υπό την αιγίδα του τις πρωτοβουλίες και δράσεις της κοινωνίας των πολιτών κατά της βίας και του ναζισμού, ως απάντηση στο φαινόμενο, που έστω με καθυστέρηση απασχολεί πλέον ως κεντρικό ζήτημα την ελληνική κοινωνία .Επίσης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις προτάσεις που εδώ και πολλούς μήνες έχει διατυπώσει για την ανάγκη ενεργοποίησης του συνταγματικού τόξου σε όλα τα επίπεδα εντός και εκτός Βουλής.

    [02] Συνάντηση Παπούλια - Τσίπρα αύριο

    Σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, σε πολιτικό, κοινωνικό και αστυνομικό επίπεδο αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά την αυριανή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, τις αμέσως επόμενες ημέρες, η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιδιώξει να αναδείξει την οικονομική παράμετρο,ως βασική αιτία του προβλήματος και παράλληλα , αναμένεται να αναπτύξει την οπτική του για τη στάση της κυβέρνησης , όχι μόνο στο πρόβλημα της Χρυσής Αυγής, αλλά στο συνολικό πρόβλημα της χώρας.

    [03] Υπουργείο Οικονομικών - τρόικα: Συμφωνία για πλεόνασμα και ύφεση

    Σύγκλιση σε δύο τομείς, τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος και το χαμηλότερο ύψος της ύφεσης, φαίνεται ότι προέκυψε, μετά από τη σημερινή, διάρκειας τεσσάρων ωρών, πρώτη συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής της τρόικας.

    Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «είμαστε κοντά στο να συγκλίνουμε σε ένα μικρό, ρεαλιστικό, βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα» στον φετινό προϋπολογισμό. Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι «είμαστε κοντά στο μακροοικονομικό σενάριο (το ύψος της ύφεσης), με την απόκλιση να είναι στο 0,1 της μονάδας».

    Με δεδομένο ότι πρόσφατα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσδιόριζε την ύφεση εφέτος στο 3,8%, φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά και η τρόικα συγκλίνουν σε μείωση του ΑΕΠ εφέτος κατά 3,8%- 3,9%, αντί της αρχικής εκτίμησης για ύφεση 4,2%. Κατά τη σημερινή συνάντηση, όπως ανέφερε το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «άνοιξαν σχεδόν όλα τα μέτωπα», με τη διαπραγμάτευση να εστιάζεται, κυρίως στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και στις εκτιμήσεις για το κλείσιμο του έτους. Η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί καθ' όλη την εβδομάδα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για 4- 5 εγγραφές στον προϋπολογισμό (κάποιες στο σκέλος των εσόδων και 1- 2 εγγραφές στο σκέλος των δαπανών).

    Αντίθετα, υπουργείο Οικονομικών και τρόικα απέχουν από μια σύγκλιση για τον προϋπολογισμό του 2014, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη πλήρη στοιχεία από αρκετούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

    [04] Κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία το CDU/CSU

    Το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγγελας Μέρκελ και το αδελφό τους βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις ομοσπονδιακές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν σήμερα, με 42% των ψήφων και βρίσκονται πολύ κοντά --χωρίς όμως να την εξασφαλίζουν προς το παρόν-- στην απόλυτη πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ.

    «Είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα», δήλωσε χαμογελώντας η Άγγελα Μέρκελ, χαιρετίζοντας την εκλογική νίκη του κόμματός της και προσθέτοντας ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητηθεί οποιοδήποτε σενάριο για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

    Με βάση τα έξιτ πολ που μετέδωσαν δύο δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα, τα ARD και ZDF, η συμμαχία των CDU/CSU αναμένεται να εξασφαλίσει από 297 ως 302 έδρες, σχεδόν τις μισές από τις 608 που έχει το σώμα.

    Το ARD υπολόγισε ότι η μετακίνηση ψηφοφόρων στα κόμματα CDU/CSU έφτασε το 8,2% των ψηφοφόρων. Η μετακίνηση αυτή ωστόσο φαίνεται ότι έγινε κυρίως σε βάρος των Γερμανών φιλελεύθερων, του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που μοιάζει να μένει εκτός βουλής, αφού υφίσταται πτώση 9,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές και περιορίζεται στο 4,7%.

    Σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα θα απολέσει όλες τις έδρες του στη βουλή και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε καθώς και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο Φίλιπ Ρέσλερ, θα χάσουν τις θέσεις τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 September 2013 - 18:30:21 UTC