Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξετάζεται η άρση τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου για βουλευτές της ΧΑ
  • [02] Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητείται η προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ για το κλείσιμο της ΕΡΤ
  • [03] Δεκάδες αγνοούμενοι από κατάρρευση κτιρίου στην Ινδία
  • [04] Ροσσίνι, Τσαϊκόφσκι και Βέρντι στην Πύλη 9 του κεντρικού λιμένα
  • [05] Παρατείνεται μέχρι τον Φεβρουάριο η έκθεση του κυπέλλου του Σπύρου Λούη
  • [06] Το «Curiosity» βρήκε νερό στο έδαφος του Άρη
  • [07] «Βραδιά του Ερευνητή 2013» για μικρούς και μεγάλους

  • [01] Εξετάζεται η άρση τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου για βουλευτές της ΧΑ

    Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλ. Βουρλιώτη συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση των 32 δικογραφιών στις οποίες εμπλέκονται μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ την ίδια στιγμή, από το περιεχόμενο των καταθέσεων αυτών, έχει προκύψει ένας νέος κύκλος ατόμων τα οποία αναμένεται να κληθούν άμεσα προς κατάθεση στο εισαγγελικό γραφείο.

    Παράλληλα, σύμφωνα με εισαγγελικές πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο κ. Βουρλιώτης να ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου εμπλεκομένων προσώπων, μη εξαιρουμένων και βουλευτών, εφόσον αποδειχθεί η εμπλοκή τους.

    Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι στιγμής από τις μαρτυρικές καταθέσεις δεν προκύπτει η εμπλοκή εν ενεργεία στρατιωτικών, όμως παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο ύπαρξης ενδείξεων εμπλοκής αστυνομικών, επιχειρηματιών και ανθρώπων της νύχτας.

    [02] Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητείται η προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ για το κλείσιμο της ΕΡΤ

    Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)συζητείταισήμερα η αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ με την οποία ζητεί να ανασταλεί η από 11.6.2013 απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Σίμου Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

    Πρόεδρος της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι ο Σωτ. Ρίζος και εισηγητής έχει οριστεί ο σύμβουλος Επικρατείας Κ. Κουσούλης.

    [03] Δεκάδες αγνοούμενοι από κατάρρευση κτιρίου στην Ινδία

    Πενταόροφο κτίριο κατέρρευσε σήμερα στη Βομβάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, και είκοσι άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος, ο οποίος διευκρίνισε ότι 20 έως 24 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της συνοικίας όπου κατέρρευσε το κτίριο, στην ανατολική Βομβάη εξήντα άνθρωποι διέμεναν στο κτίριο αυτό που ανήκει σε δημοτικό οργανισμό.

    Επτά άνθρωποι ήδη βγήκαν ζωντανοί από τα ερείπια, σύμφωνα με τον αξιωματούχο Μανίσα Μαχισκάρ.

    Πέντε κτίρια κατέρρευσαν στη Βομβάη και στα περίχωρά της τους τελευταίους μήνες, εκ των οποίων ένα τον Απρίλιο που στοίχισε τη ζωή 74 ανθρώπων. Τα δυστυχήματα αυτά αποδεικνύουν την κακή ποιότητα της κατασκευής των κτιρίων και την συχνή παραβίαση της νομοθεσίας περί αστικής ανάπτυξης, τη στιγμή που είναι μεγάλη η ζήτηση εύρεσης κατοικίας και η διαφθορά πλήττει και τον τομέα αυτό.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [04] Ροσσίνι, Τσαϊκόφσκι και Βέρντι στην Πύλη 9 του κεντρικού λιμένα

    Μετά το μουσικό περίπατο σε δρόμους της Αθήνας για το αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, που παρακολούθησαν τουλάχιστον 5.000 θεατές και την πρόβα της Μαντάμα Μπαττερφλάι, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Λυρική Σκηνή κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά.

    Εκεί που αναχωρούν τα πλοία για τις Δυτικές Κυκλάδες, στην Πύλη 9 του Κεντρικού Λιμανιού, η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τέσσερις διακεκριμένοι μονωδοί παρουσίασαν χθες το απόγευμα μια ανοιχτή δοκιμή για τα τρία πρώτα έργα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου, τη Σταχτοπούτα του Ροσσίνι, τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι και τον Ριγολέττο του Βέρντι. Ο μαέστρος Ζαν Κριστόφ Σαρρόν, οι μονωδοί Βασίλης Καβάγιας, Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Καράγιαννη και Γιάννης Χριστόπουλος και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής άφησαν για λίγο τις κλειστές αίθουσες των προβών της Λυρικής και κατέβηκαν στον Πειραιά δίπλα στη θάλασσα, φιλοδοξώντας να φέρουν την όπερα και το λυρικό τραγούδι πιο κοντά στους πολίτες.

    «Ήταν υπέροχα. Νιώθω ότι ο κόσμος πραγματικά απολαμβάνει τέτοια γεγονότα. Είναι κινήσεις της Λυρικής Σκηνής που γίνονται απίστευτα δημοφιλείς. Πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσει περισσότερο κόσμο, αυτό το είδος και να δείξουμε ότι δεν είναι για λίγους, αλλά είναι ωραίο, εύκολο και μπορούν να το παρακολουθήσουν και οι μη μυημένοι. Ήταν η πρώτη φορά που πήρα μέρος σε μια τέτοια ανοιχτή εκδήλωση. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία να μπορεί κανείς να συγκεντρωθεί και να αποδώσει ενώ τα πλοία περνούσαν. Ήταν μία πρόκληση που πιστεύω ότι άρεσε πολύ στο κοινό» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μαέστρος Ζαν Κριστόφ Σαρρόν.

    Οι πάνω από 1000 θεατές, πιστοί φίλοι της ΕΛΣ, κάτοικοι της περιοχής αλλά και αρκετοί τουρίστες, γοητευμένοι από το θέαμα, απόλαυσαν γνωστές μουσικές συνθέσεις και άκουσαν τον μαέστρο να δίνει οδηγίες στους μουσικούς και να παρουσιάζει τα έργα, χωρίς η κόρνα του πλοίου που έμπαινε στο λιμάνι, να αποσπά την προσοχή τους, αλλά να ακούγεται ως μια μικρή λυρική παραφωνία.

    [05] Παρατείνεται μέχρι τον Φεβρουάριο η έκθεση του κυπέλλου του Σπύρου Λούη

    Παρατείνεται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 η έκθεση του ασημένιου κυπέλλου του Σπύρου Λούη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπως ανακοινώθηκε από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

    Σύμφωνα με στοιχεία του Μουσείου της Ακρόπολης, στον ένα χρόνο της έκθεσής του στο Μουσείο το κύπελλο έχουν θαυμάσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα, εκ των οποίων 154.000 μαθητές.

    Το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού οδήγησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σε συμφωνία με το Μουσείο της Ακρόπολης, προκειμένου να παραταθεί η έκθεση του Κυπέλλου, που απονεμήθηκε στον Σπύρο Λούη κατά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως και τον Φεβρουάριο του 2014. Στη συνέχεια και μέχρι τη μόνιμη έκθεση του Κυπέλλου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015), το Ίδρυμα θα αναζητήσει και άλλους κατάλληλους εκθεσιακούς χώρους, για τη δημόσια έκθεση του Κυπέλλου.

    Υπενθυμίζεται ότι το Κύπελλο απέκτησε το Ίδρυμα Νιάρχος σε διεθνή δημοπρασία το 2012.

    [06] Το «Curiosity» βρήκε νερό στο έδαφος του Άρη

    Τελικά ο 'Αρης μόνο άνυδρος δεν είναι. Το ρομποτικό ερευνητικό όχημα «Curiosity» της NASA ανίχνευσε με τα όργανά του απρόσμενες ποσότητες νερού στο έδαφος του γειτονικού πλανήτη. Το ρόβερ ανέλυσε το πρώτο του δείγμα αρειανής σκόνης, την οποία εξαέρωσε με υψηλή θερμοκρασία (στους 835 βαθμούς Κελσίου), και αμέσως βρήκε ότι το πιο άφθονο στοιχείο ήσαν οι υδρατμοί.

    Το εν λόγω νερό δεν βρίσκεται ελεύθερο, αλλά χημικά δεσμευμένο στα μικροσκοπικά σωματίδια του εδάφους. Τρεχούμενο νερό στον 'Αρη δεν υπάρχει πια (πριν από δισεκατομμύρια χρόνια όμως υπήρχε σε αφθονία) και σήμερα τα μόνα άμεσα αποθέματα νερού έχουν βρεθεί σε μορφή πάγου στους πόλους του πλανήτη.

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη Λόρι Λέσιν του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Ρενσελάερ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέφεραν ότι το κοκκινωπό έδαφος του πλανήτη περιέχει νερό σε ποσότητα περίπου 2% (με βάση το βάρος), κάτι που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι μελλοντικοί αστροναύτες.

    [07] «Βραδιά του Ερευνητή 2013» για μικρούς και μεγάλους

    Όπως κάθε χρόνο από το 2005, θα πραγματοποιηθεί και φέτος, απόψε , η «Βραδιά του Ερευνητή» σε 300 πόλεις σε 33 ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες, ανάμεσα τους και σε πέντε ελληνικές (Αθήνα, Βόλο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Πάτρα). Στόχος των εκδηλώσεων είναι το κοινό να γνωρίσει τους έλληνες ερευνητές, το επιστημονικό έργο και την κοινωνική προσφορά τους, έτσι ώστε περισσότεροι νέοι να ακολουθήσουν μια καριέρα στην έρευνα.

    Η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας, που διοργανώνεται, ως μέρος του προγράμματος «'Ανθρωποι» (Δράσεις Μαρί Κιουρί), την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτεμβρίου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Οι φετινές εκδηλώσεις εντάσσονται στο 7o Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ και χρηματοδοτούνται με 4 εκατ. ευρώ το έτος.

    Στην Αθήνα, οι εκδηλώσεις -με ελεύθερη είσοδο- θα πραγματοποιηθούν στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», που θα ανοίξει τις πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους από τις 18:00 έως τα μεσάνυχτα, ενώ θα υπάρχει και δωρεάν μεταφορά από/προς το σταθμό του Νομισματοκοπείου στον «Δημόκριτο», με το «Τρενάκι της Πόλης» και με πούλμαν ανά μισάωρο.

    Μέσα από ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές, επιστημονικά και καλλιτεχνικά δρώμενα και με τη συμμετοχή μιας πλειάδας ερευνητικών φορέων και οργανισμών (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Βρετανικό Συμβούλιο, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού κ.ά.), το κοινό θα «περιηγηθεί» στον κόσμο του ερευνητή, στον τρόπο δουλειάς του και στους χώρους που κινείται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 September 2013 - 6:30:21 UTC