Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ν. Μιχαλολιάκος
  • [02] «Οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στην Ελλάδα»
  • [03] Ο Ναπολιτάνο προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μίας νέας πολιτικής αναταραχής
  • [04] Σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην πόλη του Μεξικού
  • [05] Χωρίς ουσιαστική πρόοδο η συνάντηση του Ομπάμα με την ηγεσία του Κογκρέσου
  • [06] Επίθεση διαδηλωτών στη ρωσική πρεσβεία της Λιβύης
  • [07] Με τους «Cleaners» ξεκίνησε το CineDoc
  • [08] Δημιουργήθηκε υποθαλάσσιο ρομπότ που εξολοθρεύει μέδουσες

  • [01] Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ν. Μιχαλολιάκος

    Προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων κρίθηκε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορούμενος για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

    Οι ανακριτές της υπόθεσης με τη σύμφωνη γνώμη και των δυο εισαγγελέων επεφύλαξαν την ίδια ποινική μεταχείριση και στον πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

    Τέλος, συνελήφθη αργά το βράδυ της Τετάρτης από αστυνομικούς της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων η 50χρονη, μέλος της Χρυσής Αυγής, που αναζητείτο για εμπλοκή στην υπόθεση για την οποία συνελήφθη προχθές ο πρώην διοικητής του αστυνομικού τμήματος Αγίου Παντελεήμονα. Η 50χρονη θα οδηγηθεί σήμερα, Πέμπτη,στον εισαγγελέα, ενώ αναζητείται ακόμη ο τέταρτος από τους κατηγορούμενους και συγκεκριμένα ο 60χρονος συνταξιούχος αστυνομικός ο οποίος υπηρετούσε επίσης στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελεύθεροι άλλοι 4 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

    Δεν απώλεσαν την ιδιότητα του κατηγορούμενου οι τρεις βουλευτές της ΧΑ που αφέθηκαν ελεύθεροι

    Προφυλακίστηκε η ανθυπαστυνόμος που κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

    Στον Κορυδαλλό ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός

    Δηλώσεις εκπροσώπων κομμάτων για τις μη προφυλακίσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν τέσσερις κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής

    [02] «Οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στην Ελλάδα»

    «Υπάρχει διαφορετικό κλίμα για την Ελλάδα, σε σχέση με προηγούμενα ταξίδια στις ΗΠΑ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, ο οποίος συνόδευε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε συναντήσεις με επενδυτές και στελέχη μεγάλων εταιρειών στη Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε αρκετές άλλες συναντήσεις με επενδυτικούς παράγοντες των Ηνωμένων Πολιτειών.

    «Οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στην Ελλάδα. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία» ανέφερε ο κ. Μηταράκης, επισημαίνοντας ότι «ο πρωθυπουργός είδε, καταρχήν, επενδυτές ομολόγων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Ουσιαστικά ξεκινάει μία προσπάθεια για να μπορέσει η Ελλάδα το 2014 να ξαναβγεί στις αγορές. Ήταν μια πρώτη συνάντηση πάνω στα ελληνικά ομόλογα. Να θυμίσω ότι η αγορά της Νέας Υόρκης έχει κάνει σημαντικότατες επενδύσεις τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες σε ομόλογα και ως αποτέλεσμα έπεσαν και τα επιτόκια της Ελλάδας. 'Αρα, η αγορά ομολόγων από τη Νέα Υόρκη ήδη έχει μια θετική στάση προς την Ελλάδα. Το σημαντικό είναι άμα εκδώσουμε νέα ομόλογα, όταν εκδώσουμε το 2014, να υπάρχει ενδιαφέρον από την Αμερική».

    Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «αυτό είναι ένα βασικό μήνυμα: η αγορά ομολόγων. Όσο για τις πραγματικές επενδύσεις, ήδη υπάρχουν αρκετές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και είναι σημαντικό να διατηρούμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Νέα έργα που γίνονται στην Ελλάδα αυτή την στιγμή χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό και από Αμερικανούς επενδυτές» όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτό το κλίμα ζωντανό και αυτό κάναμε σ' αυτό το ταξίδι. Επίσης, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τους ομογενείς σε διάφορα μέρη και απόψε θα παραστεί στο δείπνο που οργανώνει το Hellenic Initiative, με σκοπό τη συγκέντρωση πόρων για τη στήριξη της Ελλάδος».

    Όσον αφορά την αντίδραση των συνομιλητών τους, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας σημείωσε ότι «ακούσαμε πολύ θετικά σχόλια για το νέο επενδυτικό νόμο που πέρασε η κυβέρνηση τον Απρίλιο. Ήδη, βλέπουμε ότι κατατέθηκαν οι πρώτες επενδύσεις πριν λίγες μέρες με το νέο νόμο και κάποιες απ' αυτές χρηματοδοτούνται και από επενδυτές στην Αμερική».

    Απαντώντας σε ερώτημα για το γεγονός ότι το ΔΝΤ επιμένει στη βιωσιμότητά του δημόσιου χρέους και στη δέσμευση των Ευρωπαίων, ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την άποψη ότι «είναι σημαντικό να μην υπάρχει διχογνωμία και να μπορέσουν να λύσουν αυτή τη διαφορά, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά τη θέση της χώρας μας. Δηλαδή, δεν θέλουμε να δούμε μία διαφωνία η οποία επηρεάζει την προσπάθεια της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις και δημιουργεί αρνητικό κλίμα. Πρέπει με σοβαρότητα οι δανειστές της Ελλάδος να λύσουν αυτό το πρόβλημα».

    Σε άλλη ερώτηση για την ανεργία και την πραγματική οικονομία, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «στην Ελλάδα, ξεκινάνε νέα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται και από Αμερικανούς επενδυτές και ήδη βλέπουμε μία σταθεροποίηση της ανεργίας».

    Τέλος, ρωτήσαμε τον υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας αν αναχωρεί από τις ΗΠΑ περισσότερο αισιόδοξος. «Ναι, θεωρώ ότι σιγά σιγά η δουλειά που έχει γίνει αρχίζει και αποδίδει» δήλωσε με έμφαση, προσθέτοντας ότι «βέβαια, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι επενδύσεις θέλουν χρόνο. Από την ημέρα που κάποιος αποφασίσει να επενδύσει μέχρι την ημέρα που θα ξεκινήσει θέλει αρκετό χρόνο. 'Αρα, εμείς, αυτή τη στιγμή, χτίζουμε τις επενδύσεις του '14 και του '15».

    [03] Ο Ναπολιτάνο προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μίας νέας πολιτικής αναταραχής

    Ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζο Ναπολιτάνο προειδοποίησε την Τετάρτη τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας για το ενδεχόμενο μίας νέας πολιτικής αναταραχής, έπειτα από το νικηφόρο αποτέλεσμα για τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα στο Κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

    «Η κυβέρνηση πέρασε τη δοκιμασία, και ξεπέρασε την πρόκληση», δήλωσε ο Ναπολιτάνο, προσθέτοντας πως ο Λέτα και η κυβέρνησή του δεν πρέπει να επιτρέψουν στο μέλλον να ξαναδημιουργηθεί παρόμοια πολιτική αναταραχή.

    Ενώπιον του ενδεχομένου μίας διάσπασης του κεντροδεξιού κόμματός του, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπαναχώρησε τελικά στην απόφασή του να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση Λέτα και να ψηφίσει κατά.

    Επιμέλεια: Γ. Δάβος

    [04] Σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην πόλη του Μεξικού

    Συγκρούσεις μεταξύ ομάδων διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων σημάδεψαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης το τέλος μιας παρέλασης χιλιάδων ανθρώπων στην πόλη του Μεξικού για να τιμηθεί 45η επέτειος από τη σφαγή δεκάδων φοιτητώνσε διαδήλωση το 1968. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μια ομάδα διαδηλωτών πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν με δακρυγόνα.

    Ο Έκτορ Σεράνο, υπάλληλος του δήμου της πόλης του Μεξικού, δήλωσε ότι κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 12 αστυνομικοί και τουλάχιστον 15 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Ο Σεράνο είπε επίσης στο ραδιόφωνο ότι οι συγκεντρωμένοι «διαδήλωναν ειρηνικά », αλλά υπήρχαν 200 έως 250 αναρχικοί που επιτέθηκαν στην αστυνομία και έτσι ξεκίνησαν τα βίαια επεισόδια.

    Οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές απαιτούσαν δικαιοσύνη για τις δολοφονίες δεκάδων φοιτητών στις 2 Οκτωβρίου 1968, όταν ο στρατός άνοιξε πυρ σε χιλιάδες διαδηλωτές. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών μέχρι σήμερα, από εκείνη τη σφαγή είναι 40, αλλά πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα δικά τους υπήρξαν περίπου 300 νεκροί.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [05] Χωρίς ουσιαστική πρόοδο η συνάντηση του Ομπάμα με την ηγεσία του Κογκρέσου

    Καμία ουσιαστική πρόοδος δεν προέκυψε από τη συνάντηση του αμερικανού πρόέδρου Μπαράκ Ομπάμα με την ηγεσία του Κογκρέσου, στον Λευκό Οίκο. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζόν Μπόνερ, εξερχόμενος του Λευκού Οίκου όπου είχε μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία του Κογκρέσου, συνάντηση μίας ώρας με τον Αμερικανό πρόεδρο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν μια "ευγενική" συνομιλία, αλλά ουσιαστικά δεν έγινε καμία πρόοδος.

    Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων επέκρινε τον πρόεδρο Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς ότι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σχετικά με τον προϋπολογισμό, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να επαναλειτουργήσει η κυβέρνηση.

    Στη συνάντηση εκτός του κ. Μπόνερ μετείχαν ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακκόνελ και η επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [06] Επίθεση διαδηλωτών στη ρωσική πρεσβεία της Λιβύης

    Μερικές δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν την Τετάρτη το βράδυ να εισβάλουν στη ρωσική πρεσβεία στην Τρίπολη, μετά από φήμες για τη δολοφονία ενός αξιωματικού του στρατού από μια Ρωσίδα, στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Οι οργισμένοι διαδηλωτές κατέστρεψαν ένα αυτοκίνητο και προκάλεσαν ζημιές στην πύλη εισόδου της πρεσβείας. Τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας έφθασαν στην περιοχή για να συνδράμουν στην εξασφάλιση των διπλωματών.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να διαλύσουν τους διαδηλωτές και να εκκενώσουν το κτίριο από το ρωσικό διπλωματικό προσωπικό, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο μάρτυρες. Ο πρωθυπουργός Αλί Ζειντάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ, μετέβησαν στη ρωσική πρεσβεία, «για να δουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την επίθεση» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο LANA η επίθεση προκάλεσε "μικρές υλικές ζημιές" στο κτίριο.

    Αντικρουόμενες είναι εν τω μεταξύ οι πληροφορίες για τις συνθήκες της δολοφονίας του αξιωματικού στην περιοχή Σουκ Τζούμα της Τρίπολης. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι μια ρωσίδα δολοφόνησε τον αξιωματικό για το ρόλο του στην εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θύτης είναι η σύζυγος του θύματος που τον σκότωσε για προσωπικούς λόγους.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [07] Με τους «Cleaners» ξεκίνησε το CineDoc

    Η ταινία «Cleaners» για τη Χρυσή Αυγή, δεν έχει να σας αποκαλύψει κάτι. Τη συμπεριφορά των Χρυσαυγιτών τη γνωρίζετε κι από τα κανάλια. Η ταινία μου είναι απλά μια ταινία παρατήρησης, είπε ο νεαρός σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γεωργούσης, χθες βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου σε απόλυτο συγχρονισμό με την επικαιρότητα, ξεκίνησε ο κύκλος προβολών του καθιερωμένου CineDoc.

    Οι «Καθαριστές» συνεχίζουν την ξένη φεστιβαλική τους πορεία - είχαν αποριφθεί από τα ελληνικά φεστιβάλ, είπε με απογοήτευση ο Κ. Γεωργούσης - και σόκαραν τη διεθνή κοινή γνώμη όταν ένα μικρό μέρος τους προβλήθηκε στο βρετανικό κανάλι Channel 4.

    «"Οι Καθαριστές" είναι περισσότερα, απ' όσα γράψαμε τον τελευταίο καιρό για τη Χρυσή Αυγή» είπε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαράς (συγγραφέας του βιβλίου Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγης), «γιατί δείχνει το τι και πώς της Χ.Α. Τι είναι και πώς κατάφερε να ριζώσει στην ελληνική κοινωνία» είπε ο δημοσιογράφος συντονίζοντας τη συζήτηση του σκηνοθέτη με το κοινό, μετά την προβολή, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

    [08] Δημιουργήθηκε υποθαλάσσιο ρομπότ που εξολοθρεύει μέδουσες

    Νοτιοκορεάτες ερευνητές δημιούργησαν ένα «κοπάδι» θαλάσσιων ρομπότ που έχουν εκπαιδευθεί να εξοντώνουν τις μέδουσες, οι οποίες τείνουν να εξελιχθούν σε σοβαρό πρόβλημα παγκοσμίως για τα θαλάσια οικοσυστήματα, τους αλιείς, τους κολυμβητές, καθώς και για τις παράκτιες εγκατατάσεις, μεταξύ των οποίων τα ξενοδοχεία και οι πυρηνικοί σταθμοί.

    Τα αυτόνομα ρομπότ -με την ονομασία JEROS (Jellyfish Eliminating Robotic Swarm)- που κινούνται στην επιφάνεια του νερού, χρησιμοποιούν GPS και κάμερα για να εντοπίζουν τις μέδουσες, να τις παγιδεύουν σε βυθισμένα στο νερό δίχτυα που σέρνουν από κάτω τους και, στη συνέχεια, να τις εξολοθρεύουν με τις ειδικές προπέλες τους (το θέαμα που δείχνει το σχετικό βίντεο, σίγουρα δεν είναι κατάλληλο για τους ευαίσθητους).

    Κάθε ρομπότ κινείται στο νερό με ταχύτητα τεσσάρων έως έξι κόμβων (περίπου 4,6 έως επτά μιλίων την ώρα) και εξοντώνει περίπου 400 κιλά μεδουσών, μέσα σε μια ώρα. Οι ερευνητές μάλιστα έχουν καταφέρει -με τον κατάλληλο προγραμματισμό- να συντονίζουν τα ρομπότ, ώστε να κινούνται ως κοπάδι των τριών.

    Οι μέδουσες, μεταξύ άλλων, ευθύνονται για τη δραματική μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων στους ωκεανούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 October 2013 - 6:30:22 UTC