Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: «Η Ελλάδα επέστρεψε»
  • [02] Στον δρόμο για τον Κορυδαλλό και ο Χρήστος Παππάς
  • [03] Έκρηξη στα γραφεία του Παναθηναϊκού στα Πετράλωνα
  • [04] Η παγκόσμια οικονομία παραμένει υποτονική, λέει η Κρ. Λαγκάρντ
  • [05] Νέες έρευνες για τον εντοπισμό 200 αγνοουμένων μεταναστών στη Λαμπεντούζα
  • [06] Nεκρή από τα πυρά των αστυνομικών η οδηγός που αναστάτωσε την Ουάσιγκτον
  • [07] Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές της Μέρκελ για σχηματισμό κυβέρνησης
  • [08] Ο Ομπάμα ακύρωσε το ταξίδι του στην Ασία λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στις ΗΠΑ
  • [09] Η ρύπανση από τις εξατμίσεις εμποδίζει τις μέλισσες να μυρίζουν τα λουλούδια

  • [01] Αντ. Σαμαράς: «Η Ελλάδα επέστρεψε»

    «Η Ελλάδα επέστρεψε» διακήρυξε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Hellenic Initiative με θέμα «Επενδύοντας στο μέλλον της Ελλάδας» στη Νέα Υόρκη. «Επέστρεψε ως ισοδύναμο μέλος της Ευρωζώνης στον δρόμο της σταθερότητας, της ανάκαμψης και της ανάπτυξης» εξήγησε.

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του είπε ότι «το βασικό θέμα είναι η σταθερότητα. Η Ελλάδα σταθεροποιείται οικονομικά και πολιτικά και έχει γίνει προπύργιο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η σταθεροποίηση της Ελλάδας έχει θετικές επιπτώσεις πέρα από τα σύνορά της. Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ήταν πριν από έναν χρόνο. Πέρυσι η Ελλάδα εθεωρείτο πρόβλημα σε μία σταθερή περιοχή, τώρα είναι το σημείο σταθερότητας σε μία περιοχή που δυστυχώς αποσταθεροποιείται».

    Ο κ. Σαμαράς μίλησε, επίσης, για τις συναντήσεις που είχε με μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, διευθυντικά στελέχη και επενδυτές καθώς και με τους ηγέτες του Κογκρέσου και βουλευτές, σε μία δύσκολη γι' αυτούς στιγμή, όπως και με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.

    Αυτό που εισέπραξα από τις επαφές είναι ο σεβασμός τους σε μία χώρα που κάνει θυσίες, για να διατηρήσει την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και να πετύχει το οικονομικό comeback, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος περιέγραψε τις συνέπειες της κρίσης, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, οι Έλληνες χάσανε το 40% του βιοτικού τους επιπέδου, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27% και για τους νέους στο 60%. Μίλησε όμως και για τα αποτελέσματα της προσπάθειας, ότι εκμηδενίστηκε το έλλειμμα που βρισκόταν στο 15% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε οριακά, χάρη στο μεγαλύτερο ?haircut? που έχει γίνει ποτέ σε χώρα.

    Τώρα πια όλοι προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάκαμψη από το 2014, ήδη η ύφεση το 2013 είναι μικρότερη από ότι αρχικά προβλεπόταν, ενώ και το ποσοστό της ανεργίας είναι ελαφρώς μικρότερο το δεύτερο από το πρώτο τρίμηνο του 2013. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από πάνω από δέκα χρόνια. Είναι αυτό το σημαντικότερο κριτήριο που θα πείσει την τρόικα, την Κομισιόν, το ΔΝΤ ότι κάναμε την δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκτίμησε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι και η αγορές έδωσαν την ψήφο τους αυτή την εβδομάδα καθώς το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο είναι γύρω στο 9%, έναντι 10,4% πριν μερικές εβδομάδες και 27% πέρυσι.

    Προφανώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε γιατί ξεκινήσαμε από πολύ αρνητικό σημείο αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο και κινούμαστε μπροστά με ταχύτητα, τόνισε και υπογράμμισε ότι σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις έχουμε γυρίσει το πλοίο, σταματήσαμε να πέφτουμε, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας και έχουν αρχίσει να ανακάμπτουμε.

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα πολιτικά ζητήματα λέγοντας ότι η χώρα έχει πετύχει την πολιτική της σταθεροποίηση, παρότι σε αυτή την πρωτοφανή κρίση ενισχύθηκαν ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός. Έκανε όμως ειδική αναφορά στη Χρυσή Αυγή, επισημαίνοντας ότι είναι ντροπιαστική κα ανησυχητική συνάμα η ύπαρξή της, ωστόσο η κυβέρνηση έχει συντρίψει τους νεοναζί, καθώς η ηγεσία της οδηγείται στη Δικαιοσύνη ενώ ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της είναι ήδη φυλακή.

    O λαϊκισμός χάνει έδαφος και όλα αυτά έγιναν με τήρηση των δημοκρατικών κανόνων και με την τήρηση των νόμων, χωρίς να διολισθήσουμε στον λαϊκισμό και στον εξτρεμισμό που πολεμάμε, πρόσθεσε.

    Υποστήριξε ότι η ελληνική κοινωνία συνειδητοποιεί ότι πρέπει να πάει μπροστά, ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται, ότι δεν μπορεί να είναι κοινωνία κατανάλωσης και ότι έχει ανάγκη να παράγει. Ακόμη ότι οι Έλληνες έχουν αρχίσει και ελπίζουν και όσο περισσότερο ελπίζουν τόσο σταθεροποιείται η χώρα.

    Τέλος, αναφέρθηκε και στο ταξίδι του στο Ισραήλ την ερχόμενη Δευτέρα με σκοπό την οικοδόμηση μίας στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.

    Οι τρεις χώρες έχουν ενεργειακούς πόρους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, που όταν προχωρήσει η αξιοποίησή τους θα μπορούν να καλύπτουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για τα επόμενα 30 χρόνια, κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

    [02] Στον δρόμο για τον Κορυδαλλό και ο Χρήστος Παππάς

    Στις φυλακές Κορυδαλλού αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα και ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμηανακριτών και εισαγγελέων, κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

    Σε ειδικά ανακατασκευασμένα κελιά των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού κρατούνται ο γγ του κόμμματος Ν. Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής Γιάννης Λαγός. Ο πυρηνάρχης της τοπικής οργάνωσης της ΧΑ στη Νίκαια θα μεταφερθεί στο κατάστημα Μαλανδρίνου Βόλου και η προφυλακισθείσα ανθυπαστυνόμος, στον Ελαιώνα Θηβών .

    [03] Έκρηξη στα γραφεία του Παναθηναϊκού στα Πετράλωνα

    Έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα, σε γραφεία συνδέσμου του ΠΑΟ, στα Πετράλωνα.

    Η έκρηξη προκάλεσε υλικές ζημιές σε παρακείμενα καταστήματα και σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    [04] Η παγκόσμια οικονομία παραμένει υποτονική, λέει η Κρ. Λαγκάρντ

    Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει την αργή πορεία της, απόρροια της οικονομικής κρίσης του 2008, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. «Η παγκόσμια προοπτική παραμένει υποτονική σήμερα αν και σε πολλές οικονομίες, βλέπουμε σημάδια ελπίδας », είπε η Λαγκάρντ. «Πέντε χρόνια μετά, το ταξίδι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά η ομίχλη της κρίσης παραμένει» συμπλήρωσε.

    Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο, αν το Κογκρέσο αποτύχει να αυξήσει το δημόσιο χρέος το οποίο φτάνει στο ανώτατο όριο του στις 17 Οκτωβρίου. «Εν μέσω αυτής της μεγάλης δημοσιονομικής πρόκλησης ... η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα επί του προϋπολογισμού, πάνω από το ανώτατο όριο του χρέους, δεν βοηθάει» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

    «Η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης ήταν αρκετά κακό, αλλά η αποτυχία να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους θα ήταν πολύ χειρότερη και θα μπορούσε πολύ σοβαρά να βλάψει όχι μόνο την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία », συμπλήρωσε. Παρά όμως το πολιτικό αδιέξοδο που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες- μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων-, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, η αμερικανική οικονομία είναι το προφανέστερο παράδειγμα ανάκαμψης στις πλούσιες χώρες.

    «Τα νοικοκυριά είναι σε καλύτερη κατάσταση, ο τομέας της στέγασης επίσης, ενώ ο κινητήριος μοχλός του ιδιωτικού τομέα βουίζει και πάλι» είπε. «Αλλά η ανάπτυξη το τρέχον έτος θα είναι πολύ χαμηλή - κάτω από το 2%- λόγω του γεγονότος ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν γίνεται όπως θα έπρεπε να γίνει».

    Για την Ιαπωνία, η Λαγκάρντ «είδε» λόγους αισιοδοξίας μετά από δύο δεκαετίες στασιμότητας, μετά τις επιθετικές πολιτικές τόνωσης της οικονομίας. «Αλλά το χρέος της χώρας προσεγγίζει το 250% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος , και η κυβέρνηση χρειάζεται νέα φορολογικά έσοδα και μεταρρυθμίσεις σε μια ταχέως γηράσκουσα κοινωνία», είπε.

    Για την ευρωζώνη, είπε ότι η «συνολική και συντονισμένη» μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και των προϊόντων θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [05] Νέες έρευνες για τον εντοπισμό 200 αγνοουμένων μεταναστών στη Λαμπεντούζα

    Αρχίζουν σήμερα το πρωί οι έρευνες ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, όπου τουλάχιστον 130 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και περί τους 200 φέρονται ως αγνοούμενοι μετά το χθεσινό ναυάγιο του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν.

    Σύμφωνα με τις αρχές, το πλοίο που είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη μετέφερε 450 με 500 μετανάστες και μόνο 150 διασώθηκαν, κάτι που εγείρει φόβους για έναν απολογισμό περίπου 300 νεκρών, στη χειρότερη τραγωδία των τελευταίων ετών με μετανάστες.

    "Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους νεκρούς", δήλωσε χθες συντετριμμένη η δήμαρχος του νησιού Τζούζι Νικολίνι. "Είναι μια φρίκη, φρίκη, δεν σταματούν να φέρνουν πτώματα". Οι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από τη Σομαλία και την Ερυθραία, είχαν αναχωρήσει από το λιβυκό λιμάνι της Μισράτα.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [06] Nεκρή από τα πυρά των αστυνομικών η οδηγός που αναστάτωσε την Ουάσιγκτον

    Η δραματική καταδίωξη ενός αυτοκινήτου στους δρόμους της Ουάσιγκτον ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο που κατέληξε σε πυροβολισμούς από τους αστυνομικούς κατά της οδηγού του οχήματος έληξε με το θανάσιμο τραυματισμό της γυναίκας της οποίας η ταυτότητα δεν έγινε γνωστή. «Η ύποπτος στο όχημα χτυπήθηκε από πυρά και είναι νεκρή» είπε η επικεφαλής της αστυνομίας στην αμερικανική πρωτεύουσα Κάθι Λανιέρ.

    Οδηγώντας ένα μαύρο αυτοκίνητο η 34χρονη γυναίκα επιχείρησε να περάσει ένα οδόφραγμα στην εξωτερική περίμετρο του Λευκού Οίκου. Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο, στο οποίο βρισκόταν και ένα κοριτσάκι ενός έτους κινήθηκε στη λεωφόρο Πενσιλβάνιας όπου συνεδρίαζε το Κογκρέσο. Η αστυνομία κυνήγησε το αυτοκίνητο και άνοιξε πυρ. Τελικά σταμάτησε στη λεωφόρο Μεριλαντ.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου Κιμ Ντιν τα στελέχη της αστυνομίας έβγαλαν το παιδί από το αυτοκίνητο και το απομάκρυναν. Το περιστατικό ταρακούνησε την Ουάσιγκτον μόλις τρεις εβδομάδες μετά από το μακελειό στο κτίριο του ναυτικού περίπου 2,4 χιλιόμετρα από το σημείο του σημερινού επεισοδίου όπου τότε σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

    Στο επεισόδιο της Πέμπτης τραυματίστηκαν δυο αστυνομικοί, ένας πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας του Λευκού Οίκου και ένας φρουρός του Καπιτωλίου. Το επεισόδιο σημειώθηκε ενώ στο εσωτερικό του Καπιτωλίου οι Αμερικανοί γερουσιαστές προσπαθούσανν να βρουν μια λύση στο αδιέξοδο του προϋπολογισμού που έχει παραλύσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [07] Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές της Μέρκελ για σχηματισμό κυβέρνησης

    Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη νίκη της στις γερμανικές εθνικές εκλογές, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα αρχίσει σήμερα τις πρώτες συζητήσεις με τους σοσιαλδημοκράτες αντιπάλους της προκειμένου να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού».

    Παρά τον προσωπικό πολιτικό θρίαμβο της Μέρκελ στις εκλογές της 22 Σεπτεμβρίου, το συντηρητικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ( CDU ) και το βαυαρικό παρακλάδι του CSU (με συνολικό ποσοστό 41,5 % των ψήφων) δεν διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γερμανική βουλή, καθώς υπολείπονται από αυτό το στόχο κατά πέντε έδρες. Έτσι οι χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ καλούνται να βρουν έναν νέο κυβερνητικό σύμμαχο καθώς το Φιλελεύθερο Κόμμα ( FDP ), με το οποίο συνεργάζονταν κυβερνητικά από το 2009, δεν μπήκε στη γερμανική Κάτω Βουλή.

    Η καγκελάριος Μέρκελ, επομένως θα προσπαθήσει να συμφωνήσει με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ( SPD ), που ήρθε δεύτερο στις εκλογές ( με το 25,7 % των ψήφων ), στο πλαίσιο των διερευνητικών συζητήσεων για τη δημιουργία του αποκαλούμενου μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις 13:00 (11:00 GMT ), σε ένα παρακείμενο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Βερολίνο. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και με τους Πράσινους, ακόμη και αν κατά τη γνώμη πολλών ειδικών, μια κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα των Πρασίνων φαίνεται σχεδόν απίθανη.

    Η ηγέτης των συντηρητικών υποσχέθηκε να κάνει μια δίκαιη συζήτηση. «Έχουμε μια κοινή ευθύνη για να σχηματίσουμε μια σταθερή κυβέρνηση», διαβεβαίωσε την Πέμπτη στο περιθώριο των εορτασμών για την 23η επέτειο της γερμανικής επανένωσης .

    Η εισαγωγή ενός γενικού κατώτατου μισθού, η αύξηση των φόρων στις μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στον τομέα των υποδομών, θα είναι πιθανώς τα καίρια ζητήματα για μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Οι συντηρητικοί, οι οποίοι είχαν αποκλείσει οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, φαίνεται, σε πρώτη φάση, να ανοίγουν το το δρόμο για μια αλλαγή στη θέση τους.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [08] Ο Ομπάμα ακύρωσε το ταξίδι του στην Ασία λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στις ΗΠΑ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε το προγραμματισμένο για το Σάββατο ταξίδι του στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού όπου επρόκειτο να μετάσχει σε δύο διεθνείς διασκέψεις κορυφής, στην Ινδονησία και το Μπρουνέϊ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η ακύρωση της προεδρικής περιοδείας, κρίθηκε αναγκαία καθώς παραμένει το αδιέξοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες με την παράλυση της λειτουργίας της κυβέρνησης κάτι που απαιτεί την παραμονή του Αμερικανού προέδρου στην Ουάσιγκτον.

    Νωρίτερα την ακύρωση της συμμετοχής του Μπαράκ Ομπάμα στη σύνοδο κορυφής των κρατών μελών της ομάδας APEC στο Μπαλί της Ινδονησίας, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η προεδρία της Ινδονησίας. «Ο πρόεδρος Ομπάμα επικοινώνησε το πρωί με τον πρόεδρο Σουσίλο Μπανπάνγκ Γιουντχογιόνο (της Ινδονησίας) για να ζητήσει συγγνώμη καθώς δεν είναι σε θέση να μετάσχει στη σύνοδο του APEC, λόγω των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της ινδονησιακής προεδρίας.

    Ο Ομπάμα είχε ακυρώσει ήδη τις προηγούμενες ημέρες, δυο από τους συνολικά τέσσερις σταθμούς της περιοδείας του στη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [09] Η ρύπανση από τις εξατμίσεις εμποδίζει τις μέλισσες να μυρίζουν τα λουλούδια

    Οι μέλισσες χάνουν την πολύτιμη -για τις ίδιες αλλά και για τους ανθρώπους- ικανότητά τους να μυρίζουν τα λουλούδια και έτσι να τα εντοπίζουν και να γονιμοποιούν, εξαιτίας της παρεμβολής μιας σειράς από χημικές ουσίες που περιέχονται στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, ιδίως των μηχανών ντίζελ, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τρέισι Νιούμαν του Ινστιτούτου Επιστημών της Ζωής του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, έκαναν εργαστηριακά πειράματα με μέλισσες και διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη ομάδα πτητικών χημικών ουσιών που εκλύονται κυρίως από τις εξατμίσεις, αλλά και από άλλες καύσεις, οι λεγόμενες ΝΟΧ (μίγμα μονοξειδίου και διοξειδίου του αζώτου), διαταράσσουν και ελαττώνουν σημαντικά την αντίδραση των μελισσών στα αρώματα των λουλουδιών. Η ικανότητα αναγνώρισης των αρωμάτων των λουλουδιών έπεσε από το 99% στο 30% κατά μέσο όρο.

    Όπως δήλωσε η Νιούμαν, η νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι επιπτώσεις της ρύπανσης της ατμόσφαιρας επεκτείνονται πέρα από την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβάνοντας και άλλους έμβιους οργανισμούς. Οι μέλισσες «διαβάζουν» τα χημικά μηνύματα που εκλύουν τα άνθη και έτσι μπορούν να προσανατολιστούν προς αυτά, με τη βοήθεια και της όρασής τους που βλέπει στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος. Όσο πιο καλά οι μέλισσες αναγνωρίζουν τα πλούσια σε νέκταρ λουλούδια, τόσο πιο αποτελεσματικά είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο της γονιμοποίησης των φυτών.

    Τα πειράματα έδειξαν πως η ρύπανση του αέρα δημιουργεί χημικές «παρεμβολές» σε αυτή την ικανότητά τους, διαταράσσοντας την πολύπλοκη σχέση ανάμεσα στα έντομα και στα φυτά. Αυτό εμποδίζει επίσης τις μέλισσες να βρουν την τροφή που χρειάζονται, πράγμα που, μεταξύ άλλων, έχει επίπτωση στον πληθυσμό τους και στην ποσότητα μελιού που παράγουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 October 2013 - 6:30:22 UTC