Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς απρόοπτα τελέστηκε ο αγιασμός για τη νέα κοινοβουλευτική Σύνοδο
  • [02] Αποχή από τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, αποφάσισε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών
  • [03] «Πράσινο φως» για πρόγραμμα απασχόλησης 445 άνεργων επιστημόνων
  • [04] Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού
  • [05] Αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων ΙΧ τον Σεπτέμβριο
  • [06] FT: Αμερικανικά επενδυτικά ταμεία αγοράζουν σημαντικά πακέτα μετοχών ελληνικών τραπεζών
  • [07] Σε δύο Αμερικανούς και έναν Γερμανό, το Νόμπελ Ιατρικής
  • [08] Με απεργίες την περίοδο των Χριστουγέννων απειλούν οι εργαζόμενοι στο γερμανικό παράρτημα της Amazon.com
  • [09] «Έπεσε» 16 θέσεις ο Παγδατής, στην παγκόσμια κατάταξη τένις

  • [01] Χωρίς απρόοπτα τελέστηκε ο αγιασμός για τη νέα κοινοβουλευτική Σύνοδο

    Τελέστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, από τον Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ο καθιερωμένος αγιασμός για τη νέα κοινοβουλευτική Σύνοδο. Παρόντες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Η τελετή πραγματοποιήθηκε χωρίς απρόοπτα και με κατάμεστα τα θεωρεία από συγγενείς και φίλους βουλευτών, αλλά και δεκάδες δημοσιογράφους από ξένα Μέσα Ενημέρωσης, που είχαν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής λόγων των τελευταίων εξελίξεων.

    Πάντως, στα κοινοβουλευτικά έδρανα βρέθηκαν οι 15, από τους συνολικά 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς απουσίαζαν ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Χρήστος Παππάς και ο βουλευτής Ευβοίας Γιάννης Λαγός, οι οποίοι είναι υπό κράτηση στις φυλακές.

    Σημειώνεται ότι οι τρεις βουλευτές που είναι κατηγορούμενοι, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος, είχαν προσέλθει μαζί στην αίθουσα της Ολομέλειας.

    Τον σταυρό ασπάστηκαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη.

    «Ο θεός μαζί σας και καλή πρόοδο των εργασιών σας» ευχήθηκε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σεραφείμ αμέσως μετά τη λειτουργία.

    [02] Αποχή από τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, αποφάσισε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών

    Την απόφαση να μη διαθέσουν πετρέλαιο θέρμανσης, έλαβαν η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) και οι 44 ενώσεις βενζινοπωλών που συμμετέχουν σε αυτήν, ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδία, λόγω των σοβαρών, όπως αναφέρει, προβλημάτων που παραμένουν άλυτα, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

    «Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν σε τι τιμή θα αγοράσουν, ποιοι θα πάρουν το επίδομα, πώς θα το πάρουν και πότε. Οι βενζινοπώλες δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο θα διακινηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης» σημειώνει η ΟΒΕ.

    Υπενθυμίζεται, ότι η περίοδος θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και η τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, αναμένεται περίπου στο 1,3 ευρώ το λίτρο.

    Η ΟΒΕ επαναλαμβάνει το αίτημα για μείωση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα επίπεδα του 2011, καθώς και κατάργηση του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, «το οποίο δεν έχει λόγο ύπαρξης μετά την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών - εκροών τα οποία καταγράφουν κάθε κίνηση καυσίμου και κατέληξε να είναι ένας ανεξέλεγκτος μηχανισμός επιβολής εξοντωτικών προστίμων χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο».

    [03] «Πράσινο φως» για πρόγραμμα απασχόλησης 445 άνεργων επιστημόνων

    Το «πράσινο φως» έδωσε το υπουργείο Εργασίας για την υλοποίηση προγράμματος που αφορά στην απασχόληση κι απόκτηση εργασιακής εμπειρίας 445 άνεργων επιστημόνων, Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι σε αντικείμενα συναφή με τον αγροτικό χώρο.

    Ειδικότερα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπέβαλε προς έγκριση στο Εργασίας το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013», ύψους 2.100.000 ευρώ, το οποίο απευθύνεται σε άνεργους γεωτεχνικούς (γεωπόνους, δασολόγους, κτηνιάτρους) τοπογράφους μηχανικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι θα προσληφθούν με κριτήρια ΑΣΕΠ στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων).

    Στη διάρκεια της απασχόλησης, οι επιστήμονες θα ασκηθούν σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, σε διοικητικές και ελεγκτικές διαδικασίες που εφαρμόζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο των καθεστώτων ενισχύσεων κατ' εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Για τη συμμετοχή των ωφελούμενων προβλέπεται επίδομα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, το οποίο ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 4.285 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων για ασφαλιστική κάλυψη και επαγγελματικού κινδύνου για κάθε ωφελούμενο. Οι άνεργοι επιστήμονες που θα τοποθετηθούν σε εξειδικευμένες θέσεις θα πιστοποιηθούν για την εργασιακή εμπειρία που θα αποκτήσουν για ένα εξάμηνο.

    [04] Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού

    Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 0,6% και πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 2,8 δισ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2014, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Η ανεργία το 2014 θα υποχωρήσει στο 26% και η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 0,6%.

    To 2013 η ύφεση θα ανέλθει σε 4%, καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, η ανεργία στο 27% και το πρωτογενές πλεόνασμα, με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, θα ανέλθει στα 340 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού, άρχισαν να πιάνουν τόπο και υπάρχουν πλέον οι πρώτες ενδείξεις για έξοδο από την κρίση.

    [05] Αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων ΙΧ τον Σεπτέμβριο

    Αύξηση 13% σημείωσαν τον Σεπτέμβριο εφέτος οι πωλήσεις των αυτοκινήτων, καθώς κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 5.356 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), έναντι 4.741 αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του 2012 (στα επιβατηγά, η αύξηση είναι επίσης 13%). Μείωση 46,3% είχε παρουσιαστεί τoν Σεπτέμβριο 2012 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 (στα επιβατηγά, η μείωση ήταν 48,7%).

    Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2013 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 59.366 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 60.419 αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του 2012, παρουσιάζοντας μείωση 1,7% (στα επιβατηγά, η μείωση ανέρχεται σε 3,1%).

    [06] FT: Αμερικανικά επενδυτικά ταμεία αγοράζουν σημαντικά πακέτα μετοχών ελληνικών τραπεζών

    Το επενδυτικό ταμείο του δισεκατομμυριούχου Τζον Πόλσον και άλλα αμερικανικά ταμεία (hedge funds) αγοράζουν σημαντικά πακέτα μετοχών ελληνικών τραπεζών, πιστεύοντας ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά εξόδου από την κρίση, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το ενδιαφέρον των ταμείων αυτών είναι τόσο μεγάλο, ώστε οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες ζητούν τώρα από την κυβέρνηση να εξετάσει την επιτάχυνση της επανιδιωτικοποίησης του τομέα, σημειώνει το δημοσίευμα.

    Ο Τζον Πόλσον επαίνεσε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα την ελληνική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ θετική και φιλική για τις επιχειρήσεις», ενώ σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, κάτι που θα ευνοήσει τον τραπεζικό τομέα». Ο κ. Πόλσον επιβεβαίωσε ότι το ταμείο του Paulson & Co έχει σημαντικά μερίδια μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank. «Και οι δύο είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και σε τροχιά ανάκαμψης με καλή διοίκηση», δήλωσε σε ένα από τα σπάνια σχόλιά του.

    Εκτός από το Paulson & Co, αναφέρει το δημοσίευμα, στις ελληνικές τράπεζες επενδύουν επιθετικά και άλλα hedge funds, στα οποία, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα, περιλαμβάνονται τα ταμεία Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital και το Och - Ziff. Θέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει και ταμεία, τα οποία μόνο αγοράζουν (long only funds), περιλαμβανομένων του Wellington Capital Group και του Fidelity. Οι τιμές των μετοχών της Alpha και της Πειραιώς είναι αυξημένες 8% μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, αλλά οι τίτλοι warrants που έχουν δοθεί στους επενδυτές και διαπραγματεύονται χωριστά, έχουν αυξηθεί πάνω από 100% και 80%, αντίστοιχα, σημειώνει η εφημερίδα.

    Τα warrants μπορούν να ανταλλαγούν με μετοχές σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο. «Θα ήταν καλό να βρούμε τρόπο να επιταχύνουμε περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση (των τραπεζών). Η ζήτηση των επενδυτών αυξάνεται ισχυρά», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Alpha Βασίλης Ψάλτης.

    Ωστόσο, οι τραπεζίτες πιστεύουν , σημειώνει το δημοσίευμα, ότι οι τιμές μετατροπής των warrants είναι πολύ υψηλές για να προσελκύσουν επενδυτές από hedge funds. «Οι τράπεζες και η κυβέρνηση θέλουν την επανιδιωτικοποίηση να επιταχυνθεί με τα μείωση των τιμών μετατροπής», δήλωσε ένας τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Η τρόικα, όμως, είναι το πρόβλημα». Οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι η τρόικα πιθανόν να αρνηθεί κάθε επαναδιαπραγμάτευση των όρων διάσωσης των τραπεζών, καταλήγει το δημοσίευμα.

    [07] Σε δύο Αμερικανούς και έναν Γερμανό, το Νόμπελ Ιατρικής

    Το βραβείο Νομπέλ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2013 απονεμήθηκε στους Αμερικανούς Τζέιμς Ρόθμαν και Ράντι Σέκμαν και στον Γερμανό Τόμας Ζίντχοφ για την έρευνα που διεξήγαγαν σχετικά με το πώς τα κύτταρα οργανώνουν το σύστημα μεταφοράς τους, όπως ανακοίνωσε ο φορέας που δίνει τα βραβεία αυτά.

    «Μέσω των ανακαλύψεών τους οι Ρόθμαν, Σέκμαν και Ζίντχοφ αποκάλυψαν το εξαίσια ακριβές σύστημα ελέγχου για την μεταφορά και την παράδοση του κυτταρικού φορτίου», αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ που συνεδρίασε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, στην ανακοίνωσή της για την απονομή του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. κορόνων (περίπου 884.000 ευρώ).

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [08] Με απεργίες την περίοδο των Χριστουγέννων απειλούν οι εργαζόμενοι στο γερμανικό παράρτημα της Amazon.com

    Οι εργαζόμενοι στο γερμανικό παράρτημα της Amazon.com (εταιρεία πώλησης αγαθών μέσω του Διαδικτύου) απειλούν με απεργίες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, σε μια διαμάχη για τις αμοιβές η οποία μαίνεται εδώ και μήνες, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

    «Εάν ήμουν η Amazon δεν θα στηριζόμουν στο ότι θα γίνονταν εγκαίρως όλες οι παραδόσεις των αγαθών προς τους πελάτες την περίοδο των Χριστουγέννων», δήλωσε την Κυριακή στο περιοδικό Der Spiegel ο Χάινερ Ράινμαν του συνδικαλιστικού φορέα Verdi. Εκπρόσωποι του φορέα δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να προβούν σε απεργίες σε μία περίοδο κρίσιμη για την Amazon και ότι μόνο με «σοβαρές διαπραγματεύσεις» από την πλευρά της εταιρείας θα αποφευχθούν οι απεργίες.Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν εφέτος αρκετές στάσεις εργασίας προκειμένου να αναγκάσουν την Amazon να δεχτεί την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

    Εκπρόσωπος της γερμανικής Amazon δήλωσε, ότι το προσωπικό στις πόλεις της Μπαντ Χέρσφελντ και της Λειψίας θεωρείται ως εργαζόμενοι στον κλάδο των logistics,όπως η αποθήκευση, η συσκευασία και η αποστολή εμπορευμάτων,και λαμβάνουν αμοιβές μεγαλύτερες του μέσου όρου σύμφωνα με τα πρότυπα της βιομηχανίας. Επίσης πρόσθεσε ότι οι προηγούμενες απεργίες που πραγματοποιήθηκαν δεν επηρέασαν τις παραδόσεις αγαθών στους πελάτες.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [09] «Έπεσε» 16 θέσεις ο Παγδατής, στην παγκόσμια κατάταξη τένις

    Αλλαγή στην κορυφή, αυτή την εβδομάδα, της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις για την ATP, καθώς ο Ράφα Ναδάλ πέρασε στην πρώτη θέση, αφήνοντας τον Νόβακ Τζόκοβιτς στη δεύτερη, ενώ στην τρίτη θέση παρέμεινε ο Αντι Μάρεϊ.

    Στο μεταξύ, ο Κύπριος Μάρκος Παγδατής έπεσε 16 θέσεις κι αυτό το επταήμερο είναι στο Νο 65 με 750 βαθμούς. Η πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης (σε παρένθεση η θέση που ο κάθε τενίστας κατείχε την προηγούμενη εβδομάδα) έχει ως εξής:

    1. (2) Ραφαέλ Ναδάλ (Ισπανία) 11.160 βαθμοί

    2. (1) Νόβακ Τζόκοβιτς (Σερβία) 11.120

    3. (3) Άντι Μάρεϊ (Μ. Βρετανία) 6.895

    4. (4) Νταβίντ Φερέρ (Ισπανία) 6.710

    5. (7) Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο (Αργεντινή) 4.925

    6. (5) Τόμας Μπέρντιχ (Τσεχία) 4.610

    7. (6) Ρότζερ Φέντερερ (Ελβετία) 4.515

    8. (9) Στάνισλας Βαβρίνκα (Ελβετία) 3.150

    9. (8) Ζο-Βιλφρίντ Τσονγκά (Γαλλία) 3.115

    10. (10) Ρισάρ Γκασκέ (Γαλλία) 3.095 ...

    65. (49) Μάρκος Παγδατής (Κύπρος) 750


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 October 2013 - 10:30:23 UTC