Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Συντριπτικό χτύπημα σε οκτώ πανεπιστήμια
  • [02] Χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό το 2013
  • [03] "Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα διαπραγματευτεί υπό την απειλή στάσης πληρωμών"
  • [04] Κίνα: "Ο χρόνος τρέχει" για το όριο του αμερικανικού χρέους
  • [05] ΝΑΤΟ: Ανησυχία για την αμυντική συμφωνία της Άγκυρας με την Κίνα
  • [06] Λιγότεροι Τούρκοι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Συντριπτικό χτύπημα σε οκτώ πανεπιστήμια

    Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στα πανεπιστήμια, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή συνάντησή του με το Συντονιστικό Εκπροσώπων Συλλόγων Διοικητικών Υπαλλήλων και μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ.

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπηρεσίες όπως η φοιτητική μέριμνα, η φύλαξη, οι βιβλιοθήκες, τα κέντρα δικτύων καταρρέουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους φοιτητές τους διδάσκοντες και την κοινωνία. Το ΕΜΠ, του οποίου είμαι απόφοιτος και τιμώ, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε ο κ. Τσίπρας.

    Η κυβέρνηση επιφέρει συντριπτικό χτύπημα σε οκτώ πανεπιστήμια της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα οποία είναι τα μεγαλύτερα ιστορικά πανεπιστήμια, αποστερώντας τους το απαραίτητο για τη λειτουργία τους υποστηρικτικό και διοικητικό προσωπικό. Δυστυχώς, πρόσθεσε, αυτό σημαίνει εκχώρηση ζωτικών δραστηριοτήτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τελικά επιβολή διδάκτρων.

    Με τις αναιτιολόγητες, παράνομες και αντισυνταγματικές απολύσεις στερείται η νέα γενιά από αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου σπουδές και η χώρα από την απαραίτητη έρευνα για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξή της, τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αντικαταστήσει τον αναγκαίο διάλογο με τα πανεπιστήμια με συνεχείς εισαγγελικές παρεμβάσεις καταργώντας το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

    [02] Χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό το 2013

    Αύξηση 13% των αφίξεων τον Σεπτέμβριο 2013, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012 και συνολική αύξηση αφίξεων εννεαμήνου 2013 στο 10,23% ανακοίνωσε σήμερα ο ΣΕΤΕ, με βάση τα προσωρινά στοιχεία των κυριότερων αεροδρομίων της χώρας, σχετικά με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για χρονιά ρεκόρ 17,5 εκατ. διεθνών αφίξεων, αλλά και 11,5 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων.

    Τονίζεται ότι στο σύνολο του εννεαμήνου όλα τα κύρια αεροδρόμια, εκτός από αυτό της Σάμου, κινήθηκαν ανοδικά, ενδεικτικό της καλής χρονιάς που είναι το 2013 για τον ελληνικό τουρισμό που θα κλείσει με ρεκόρ αφίξεων αλλά και εσόδων για την ελληνική οικονομία.

    [03] "Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα διαπραγματευτεί υπό την απειλή στάσης πληρωμών"

    Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν θα διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου υπό την απειλή μιας στάσης πληρωμών και επανέλαβε ότι εναπόκειται στο Κογκρέσο να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

    "Δεν έχει υπάρξει ποτέ περίοδος κατά την οποία μια σοβαρή παράταξη ή μια σοβαρή στρατηγική από ένα πολιτικό κόμμα (...) χρησιμοποιεί την απειλή της στάσης πληρωμών ως την κύρια τακτική της για την απόσπαση μιας πολιτικής", δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου Τζιν Σπέρλινγκ.

    Ο Σπέρλινγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές μια ημέρα μετά την σκληρή δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, όσον αφορά το αδιέξοδο -το οποίο έχει οδηγήσει στο κλείσιμο μέρους της κυβέρνησης και απειλεί με μια άνευ προηγουμένου στάση πληρωμών στις 17 Οκτωβρίου? λέγοντας ότι δεν θα αυξήσει το όριο του χρέους χωρίς να υπάρξει μια παραχώρηση από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ.

    Η καθυστέρηση της αύξησης του ορίου του χρέους για να υπάρξουν σε αντάλλαγμα πολιτικές παραχωρήσεις θα θέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, σημείωσε ο Σπέρλινγκ.

    "Ξέρετε πως πάει αυτό", σημείωσε. "Θα χρησιμοποιείται από καιρού εις καιρόν και θα υπάρξει και ανταπόδοση αν ανέβει ένας Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος", υπογράμμισε.

    Ο Σπέρλινγκ, όπως και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου Τζέισον Φέρμαν, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, καθώς, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν δίδει στον πρόεδρο την εξουσία να αυξήσει μονομερώς το όριο του χρέους.

    [04] Κίνα: "Ο χρόνος τρέχει" για το όριο του αμερικανικού χρέους

    "Ο χρόνος τρέχει" όσον αφορά την επίτευξη μιας συμφωνίας στις ΗΠΑ για την αύξηση του ορίου του χρέους, προειδοποίησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος, ο οποίος κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να διαφυλάξει τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας.

    "Ελπίζουμε ότι ως τις 17 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να ανταποκριθούν στο πάγωμα του ορίου του χρέους, ώστε να αποφύγουν μια στάση πληρωμών και να εγγυηθούν την ασφάλεια των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ" σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Τσου Γκουαντζιάο.

    "Όπως είναι αναμενόμενο η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της κατάστασης στις ΗΠΑ" πρόσθεσε ο Τσου, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό η Ουάσινγκτον να διατηρήσει την εμπιστοσύνη που υπάρχει στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

    Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο, καθώς οι εξαγωγείς καταθέτουν στην πλειονότητά τους τα έσοδά τους σε συνάλλαγμα σε αυτήν.

    Σε αντάλλαγμα η κεντρική τράπεζα τροφοδοτεί με γιουάν την κινεζική οικονομία, ενώ παράλληλα τοποθετεί ένα μέρος του συναλλάγματός της σε ομόλογα αμερικανικού δημοσίου και σε δημόσιο χρέος άλλων κρατών.

    Οι ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν το όριο του χρέους τους στις 17 Οκτωβρίου. Το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει πριν από την ημερομηνία αυτή μια αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους για να αποφύγει μια στάση πληρωμών με δυνάμει καταστροφικές συνέπειες.

    [05] ΝΑΤΟ: Ανησυχία για την αμυντική συμφωνία της Άγκυρας με την Κίνα

    Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν εξέφρασε σήμερα τις επιφυλάξεις του για την απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει από κοινού με μία κινεζική εταιρεία ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα, λέγοντας πως ανέμενε από την Άγκυρα να επιλέξει ένα σύστημα περισσότερο συμβατό με αυτό των συμμάχων της.

    Ο Ράσμουσεν τόνισε πως η επιλογή ενός αμυντικού συστήματος είναι εθνικό θέμα.

    Όμως, «εκείνο που για εμάς είναι σημαντικό είναι ότι κάθε σύστημα που αποκτά κάθε μία από τις χώρες θα πρέπει να είναι ικανό να λειτουργεί και να συνεργάζεται με τα συστήματα των άλλων κρατών. Ευελπιστώ πως κι η Τουρκία θα συμμορφωθεί προς αυτό», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, μιλώντας στη γλώσσα του.

    Η Τουρκία ανακοίνωσε πως προτίθεται να υπογράψει συμφωνία ύψους 3,4 δισεκ. δολαρίων με την κινεζική εταιρεία CPMIEC καθώς επέλεξε το πυραυλικό της σύστημα FD-2000, έναντι των ακριβότερων ρωσικών, αμερικανικών κι ευρωπαϊκών προτάσεων.

    Πάντως, οι ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο έχουν εντάξει την κινεζική εταιρεία στον κατάλογο όσων έχουν επιβάλλει κυρώσεις, όσον αφορά τις πωλήσεις της στο Ιράν, τη Βόρειο Κορέα και την Σύρία. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως η απόφασή της αυτή δεν είναι οριστική.

    [06] Λιγότεροι Τούρκοι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ

    Η επιθυμία των Τούρκων πολιτών να δουν τη χώρα τους να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σταδιακά μειώνεται τα τελευταία χρόνια, όπως κατέδειξε μία μελέτη, την οποία εκπόνησε το Τουρκικό-Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό και Επιστημονικό Ερευνητικό Ίδρυμα Tavak.

    Ενώ οι θετικές γνώμες όσον αφορά την προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το 2012, η σημασία που η τουρκική κοινή γνώμη δίνει στην Ευρώπη μειώνεται σταθερά.

    Βασικός λόγος αυτής της μείωσης του ενδιαφέροντος είναι η αύξηση της αυτοπεποίθησης λόγω της οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, αλλά και η οικονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη και συνολικά τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Ένας από τους κύριους λόγους που άλλαξαν οι διαθέσεις των Τούρκων έναντι της ΕΕ είναι οι αρνητικές ενδείξεις που συνεχίζουν να έρχονται από τις χώρες της, ιδίως τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας.

    Η Ισλαμοφοβία, ο ρατσισμός, η Τουρκοφοβία, είναι μεταξύ των αρνητικών παραγόντων που άλλαξαν τις διαθέσεις της τουρκικής κοινής γνώμης απέναντι στην ΕΕ, επισημαίνει ακόμα η έρευνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 October 2013 - 16:30:24 UTC