Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τροπολογία θα επικυρωθεί το κλείσιμο της ΕΡΤ
  • [02] Στρατηγική χαρακτήρισαν τη σχέση Ελλάδας- Ισραήλ Αντ. Σαμαράς και Β. Νετανιάχου
  • [03] Εντολή των ανακριτών στο ΣΔΟΕ, για οικονομικό έλεγχο της ΧΑ
  • [04] Συμπληρωματική απολογία του ατόμου που φέρεται να κινητοποίησε τα «τάγματα εφόδου» της ΧΑ, το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα
  • [05] Αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Αύγουστο
  • [06] Αυξημένο εφέτος σε σχέση με πέρυσι θα είναι το επίδομα θέρμανσης
  • [07] «Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες»
  • [08] Σύνοδος APEC: Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν στον τρόπο καταστροφής των συριακών χημικών όπλων
  • [09] Στο Βέλγο Φρανσουά Ένγκλερ και στο Βρετανό Πίτερ Χιγκς το Νόμπελ Φυσικής

  • [01] Με τροπολογία θα επικυρωθεί το κλείσιμο της ΕΡΤ

    Δεν θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η προγραμματισμένη για αύριο Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που προέβλεπε ότι με υπουργικές αποφάσεις μπορεί να προχωρήσει η συγχώνευση ή κατάργηση δημοσίων οργανισμών ή φορέων.

    Η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 10 Ιουνίου του 2013 και στη βάση αυτής στηρίχθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ.

    Από το γραφείο του πρωθυπουργού, στη Βουλή, ανακοινώθηκε ότι «η συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν θα γίνει αύριο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή».

    Λίγη ώρα αργότερα, από τον βουλευτή και Γραμματέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Καρύδη, έγινε γνωστό ότι, μετά από αίτημα του κόμματός του, δεν θα γίνει η αυριανή συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής για την ΠΝΠ και το θέμα της ΕΡΤ.

    Τα ζητήματα που αφορούν το κλείσιμο της ΕΡΤ θα εγκριθούν από την Ολομέλεια με τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική παρακολούθηση καταδίκων και υποδίκων το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια, όπως είπε. Ανέφερε επίσης, ότι τα θέματα που προέβλεπε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου γενικότερα για το κλείσιμο φορέων του δημοσίου, θα τα εξετάσει η Βουλή «σε άλλο χρόνο».

    [02] Στρατηγική χαρακτήρισαν τη σχέση Ελλάδας- Ισραήλ Αντ. Σαμαράς και Β. Νετανιάχου

    Τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών υπογράμμισαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αντώνης Σαμαράς και Βενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση που είχαν.

    Οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν και κοινή δήλωση ενώ ο κ. Σαμαράς στις δηλώσεις του χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ. Έκανε αναφορά στο ότι οι δύο λαοί υπέφεραν από τον ναζισμό και επανέλαβε «ποτέ ξανά» φασισμός. Τα δύο κράτη, είπε ο πρωθυπουργός, είναι δεσμευμένα στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής.

    Σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να βοηθήσουν να αποτελέσουν κρίκο του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση συνεργασίας. Οι τρεις χώρες, επισήμανε, μπορούν επίσης να δώσουν την εικόνα της ειρήνης, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας για την περιοχή. Έκλεισε λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνουμε, είναι μόνον η αρχή».

    Ιδιαίτερα θερμά λόγια είπε ο κ. Νετανιάχου ο οποίος συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον τρόπο που χειρίστηκε την οικονομική κρίση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήθελε ηγεσία, κουράγιο και δύναμη, όμως οι αγορές καταλαβαίνουν πως κάτι καινούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα, ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο έξυπνος μάνατζερ πηγαίνει τώρα στην Ελλάδα, αύριο θα πηγαίνουν όλοι». Συνεχάρη επίσης τον κ. Σαμαρά για την αντιμετώπιση των νεοναζιστών.

    Ο κ. Νετανιάχου είπε ακόμη ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν μακρά ιστορία, Αθήνα και Ιερουσαλήμ είναι οι κοιτίδες του δυτικού πολιτισμού, σήμερα όμως είναι δύο σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της ασφάλειας και του τουρισμού.

    Ο κ. Νετανιάχου έκανε όμως και εκτεταμένη αναφορά στο θέμα του Ιράν και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πυρηνικό του οπλοστάσιο, εκτιμώντας ότι οι κινήσεις που κάνει η χώρα αυτή είναι υπεκφυγές για να κερδίσει χρόνο.

    Μετά τις συναντήσεις των υπουργών υπογράφηκαν μία σειρά συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας:

    - Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη Ναυτική Εκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    - Συμφωνία Τουριστικής συνεργασίας η Όλγα Κεφαλογιάννη

    - Δύο συμφωνίες για αντιμετώπιση του εγκλήματος και την πολιτική προστασία ειδικά στην πυρόσβεση ο Νίκος Δένδιας.

    - Κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας ο Γιάννης Μανιάτης.

    Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    - Διακηρυξη για συνεργασία στη Ναυτική Εκπαίδευση ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

    - Πρόγραμμα εκπαιδευτικής συνεργασίας υπέγραψε ο αντιπρόεδρος Βαγγέλης Βενιζέλος.

    - Συνεργασία για παραγωγή Ταινιών υπέγραψε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον Βενιαμίν Νετανιάχου ως υπουργό Εξωτερικών.

    [03] Εντολή των ανακριτών στο ΣΔΟΕ, για οικονομικό έλεγχο της ΧΑ

    Έλεγχο στα οικονομικά πεπραγμένα του κόμματος της Χρυσής Αυγής, αλλά και στους κατηγορούμενους βουλευτές, ζήτησαν οι ειδικοί ανακριτές διαφθοράς, που χειρίζονται τη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση.

    Οι δικαστικοί λειτουργοί με εντολή τους προς το ΣΔΟΕ ζητούν πλήρη οικονομικό έλεγχο στα ταμεία του κόμματος και κατηγορουμένων βουλευτών με σκοπό να διαπιστώσουν εάν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Μάλιστα, από το ανακριτικό γραφείο αναμένεται να δοθούν εντολές και για άρσεις τραπεζικού απορρήτου, ώστε να διαπιστώσουν το ενδεχόμενο διάπραξης και άλλων, πλην της νομιμοποίησης, οικονομικής φύσης εγκλημάτων.

    [04] Συμπληρωματική απολογία του ατόμου που φέρεται να κινητοποίησε τα «τάγματα εφόδου» της ΧΑ, το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα

    Συμπληρωματική απολογία κατόπιν δικού του αιτήματος, δίνει ενώπιον του ανακριτή της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής ο προσωρινά κρατούμενος Γιάννης Άγγος.

    Ο κατηγορούμενος απολογήθηκε το Σάββατο για τον κρίσιμο ρόλο που του αποδίδεται τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και φέρεται να ζήτησε να επανέλθει στον ανακριτή, όταν του γνωστοποιήθηκε ότι κρίθηκε προφυλακιστέος.

    Η σημερινή επάνοδός του ενώπιον του ανακριτή θεωρείται σημαντική εξέλιξη, καθώς ο Άγγος φέρεται να κινητοποίησε τα «Τάγματα Εφόδου» πριν τη δολοφονία τού Π. Φύσσα καθώς βρισκόταν, σύμφωνα με τη δικογραφία, στην καφετέρια που ήταν και ο 34χρονος μουσικός.

    Στο μεταξύ, στην απολογία του χθες ενώπιον του ανακριτή, ο Αναστάσιος Πανταζής, που κρίθηκε προφυλακιστέος, φέρεται να αρνήθηκε ότι είναι «πυρηνάρχης» Περάματος, ιδιότητα που του αποδίδεται βάσει μαρτυρικών καταθέσεων.

    Ο Α. Πανταζής φέρεται να εμπλέκεται στη δολοφονία του Φύσσα, αλλά και σε επιθέσεις σε βάρος Αιγυπτίων στην Ιχθυόσκαλα και σε βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος, απέδωσε την εμπλοκή του σε πολιτικές σκοπιμότητες, υποστηρίζοντας ότι ήταν απλό μέλος της Χρυσής Αυγής, στην οποία προσχώρησε για την «αντιμνημονιακή στάση της» και από την «αγάπη του για την πατρίδα».

    Σημειώνεται ότι για την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, ορίστηκε η σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, προκειμένου να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

    Τη σύγκληση της Ολομέλειας ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, λόγω σοβαρότητας της υπόθεσης.

    Έως τότε, η έρευνα θα συνεχίζεται κανονικά από τους δύο ανακριτές Διαφθοράς, ώστε να μην χαθεί καθόλου χρόνος.

    [05] Αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Αύγουστο

    Αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ σημείωσαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο, και η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οφείλεται στην αδυναμία αρκετών φορολογούμενων να καταβάλουν μαζί στο τέλος Αυγούστου τη δόση για τον φόρο του εκκαθαριστικού σημειώματος εισοδήματος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

    Τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και για την εξέλιξη των εσόδων τον Αύγουστο, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία εκτιμά ότι η εικόνα σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα, θα εξομαλυνθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αυξήθηκαν τον Αύγουστο στα 61,214 δισ. ευρώ, έναντι 60,181 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών φυσικών προσώπων αυξήθηκαν από 21,646 δισ. ευρώ σε 22,339 δισ. ευρώ.

    Όπως σημειώνει, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών, το οκτάμηνο Ιανουάριος- Αύγουστος σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο βάση των νέων ρυθμίσεων που έχουν ψηφισθεί. Έτσι, από παλαιά (μέχρι τις 31-12-2012) και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη εισπράχθηκαν συνολικά 1,833 δισ. ευρώ, ποσό, που είναι αυξημένο κατά 31,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Αύγουστο σημειώθηκε μεγάλη αύξηση κατά 48% του ρυθμού ένταξης των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις για τμηματική εξόφληση του χρέους τους. Ειδικότερα, εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις ποσά οφειλών ύψους 379 εκατ. ευρώ, έναντι 256 εκατ. ευρώ που είχαν ενταχθεί τον Ιούλιο.

    Σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο σημειώθηκε απόκλιση 14,1% έναντι του στόχου. Τα έσοδα που εισπράχθηκαν από τις ΔΟΥ ανήλθαν συνολικά σε 2,74 δισ. ευρώ. Το οκτάμηνο το συνολικό ποσό είσπραξης ανήλθε σε 17,54 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή απόκλιση 5,7%. Η υστέρηση αυτή, όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να συρρικνωθεί τους επόμενους μήνες όταν θα εξοφληθούν ο φόρος εισοδήματος και ο φόρος περιουσίας.

    [06] Αυξημένο εφέτος σε σχέση με πέρυσι θα είναι το επίδομα θέρμανσης

    Έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης τη χειμερινή περίοδο, το οποίο θα είναι αυξημένο εφέτος σε σχέση με πέρυσι και θα καταβληθεί σε περισσότερους δικαιούχους.

    Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι εφέτος το επίδομα να καταβληθεί σε 20% περισσότερους δικαιούχους και αυτό θα επιτευχθεί με τη διεύρυνση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων που ίσχυσαν πέρυσι.

    Παράλληλα εξετάζεται να αυξηθεί και το επίδομα (ο επιστρεφόμενος φόρος) στα 34 λεπτά το λίτρο από 28 λεπτά που ήταν πέρυσι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να διευρύνει κατά 5.000 ευρώ το ύψος του ετήσιου εισοδήματος μέχρι του οποίου οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το επίδομα. Έτσι, για τον άγαμο, στόχος είναι να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ από 25.000 που ήταν πέρυσι για τον έγγαμο στα 40.000 ευρώ και να προστίθενται 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

    Ανάλογη διεύρυνση των κριτηρίων εξετάζεται και για το ύψος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (κατά 50.000 έως 100.000 ευρώ επιπλέον των 150.000 που ίσχυε πέρυσι) όπως και για τον κυβισμό του αυτοκινήτου.

    Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι με τις παρεμβάσεις αυτές θα καταστεί εφικτό εφέτος να εισπράξουν το επίδομα 330.000 δικαιούχοι και ότι σε συνδυασμό με την απλοποίηση του μηχανισμού καταβολής του δεν θα επαναληφθεί το περυσινό φαινόμενο να μείνει αδιάθετο ένα μεγάλο μέρος του ποσού που είχε προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό.

    Το θέμα του επιδόματος θέρμανσης εξετάστηκε σήμερα σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρια, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.

    Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να συζητηθεί και με την τρόικα, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

    [07] «Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες»

    «Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στο Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Όπως σημείωσε, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες από τις ελληνικές αρχές.

    Αναφορικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα. Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι τα προαπαιτούμενα της δόσης αφορούν ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, το πρόγραμμα κινητικότητας, την αποπληρωμή εκκρεμών οφειλών του κράτους, το νέο κώδικα των δικηγόρων, κ.α.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για το λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν αναμένεται συνολική συζήτηση στο επίπεδο των υπουργών και παρέπεμψε το θέμα στο Eurogroup του Νοεμβρίου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα «ξεκάθαρη εικόνα», για τις λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι χώρες της ευρωζώνης αναμένουν μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις ανάγκες ρευστότητας και χρηματοδότησης της Ελλάδας, τον προϋπολογισμό για το 2014, καθώς και τα αποτελέσματα από τα τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα γνωστοποιηθούν περί το τέλος του έτους. Κληθείς δε, να σχολιάσει τα όσα ακούγονται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 95% των όσων λέγονται και γράφονται είναι φήμες και μόνο το 5% ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Tέλος, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για την Ελλάδα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι η απόφαση για το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να ληφθεί πριν το τέλος του έτους, ενώ η απόφαση για το ελληνικό χρέος πριν από το καλοκαίρι του 2014. Ειδικότερα, για την απόφαση για το ελληνικό χρέος, σημείωσε ότι συνδέεται με προϋποθέσεις και συγκεκριμένα με τη δημιουργία ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι δεν δύναται να ληφθεί απόφαση πριν η Eurostat επικυρώσει τα στοιχεία για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, τον Απρίλιο του 2014.

    [08] Σύνοδος APEC: Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν στον τρόπο καταστροφής των συριακών χημικών όπλων

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν στον τρόπο καταστροφής των χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Μπαλί της Ινδονησίας.

    "Έχουμε κοινή αντίληψη για το τι και πώς πρέπει να γίνει. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει την θέση αυτή (όσον αφορά τα χημικά όπλα)", είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

    Διεθνείς εμπειρογνώμονες αρμόδιοι για την έναρξη της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων έφθασαν στη Συρία στις αρχές του μήνα. Η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, προσφέρθηκε να μετέχει στη διαδικασία καταστροφής των όπλων αυτών.

    Ο Πούτιν τόνισε πως οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) μπορούν να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να καταστραφούν τα όπλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο. "Εμείς και οι Αμερικανοί, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, τους εμπιστευόμαστε. Αν αυτοί λένε ότι το έργο αυτό (της καταστροφής των συριακών χημικών όπλων) είναι εφικτό μέσα σε διάστημα ενός έτους, τότε αυτό θα γίνει".

    Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι συριακές αρχές συνεργάζονται "ενεργά" για την καταστροφή των χημικών όπλων. "Οι αμφιβολίες σε σχέση με την ετοιμότητα της συριακής ηγεσίας να ανταποκριθεί καταλλήλως στην απόφαση που ελήφθη για τα χημικά όπλα δεν επαληθεύονται. Οι συριακές αρχές μετέχουν στις προσπάθειες αυτές δυναμικά, κινούνται με τρόπο ιδιαίτερα διαφανή, βοηθούν τους διεθνείς οργανισμούς. Ελπίζω ότι το έργο αυτό θα συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό, με τον ίδιο τρόπο και προς την ίδια κατεύθυνση".

    Την ίδια ώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να προσκληθούν μουσουλμανικές χώρες, όπως η Ινδονησία, στην ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη 2 για τη Συρία.

    [09] Στο Βέλγο Φρανσουά Ένγκλερ και στο Βρετανό Πίτερ Χιγκς το Νόμπελ Φυσικής

    Ο 80χρονος Βέλγος Φρανσουά Ένγκλερτ και ο 84χρονος Βρετανός Πίτερ Χιγκς κέρδισαν σήμερα το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013 για το έργο τους πάνω σ' ένα μικροσκοπικό σωματίδιο το οποίο πιστεύεται ότι έχει κεντρική σημασία για την εξήγηση της προέλευσης του σύμπαντος, όπως ανακοίνωσε η σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, η λεγόμενη θεωρία του μποζονίου αποτελεί ένα κεντρικό τμήμα της θεωρίας του Καθιερωμένου Προτύπου, της φυσικής των σωματιδίων που περιγράφει πώς οικοδομείται το σύμπαν.

    Η θεωρία «επιβεβαιώθηκε πρόσφατα διαμέσου της ανακάλυψης του θεωρητικά προβλεφθέντος σωματιδίου» από δύο ομάδες που εργάζονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Ελβετία.

    Οι δύο επιστήμονες θεωρούνταν τα φαβορί για το βραβείο της Ακαδημίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορόνων (περίπου 880.000 ευρώ) για το θεωρητικό τους εργο το οποίο εντέλει επαληθεύτηκε πειραματικά από τον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων του CERN.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 October 2013 - 12:30:23 UTC