Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραδόθηκε άλλο ένα άτομο, για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής
  • [02] Αυξήθηκαν κατά 63.122 οι προσλήψεις, τον Σεπτέμβριο
  • [03] Ταλαιπωρία αύριο για το επιβατικό κοινό λόγω στάσης εργασίας σε Μετρό και ηλεκτρικό
  • [04] Συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ, στην αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκρατίας και φυσικών καταστροφών
  • [05] Αρχίζει από αύριο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες
  • [06] Τη Δευτέρα η απολογία του 32χρονου που συνελήφθη για συνέργεια στη δολοφονία του Π. Φύσσα
  • [07] Νέα πτώση κατά 4% στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούλιο
  • [08] Aισιόδοξος για την πορεία της χώρας, ο Γ. Προβόπουλος
  • [09] ΕΕ: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines
  • [10] Το ΤΑΙΠΕΔ διαψεύδει δημοσιεύματα για "οργανωμένο σχέδιο" απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ
  • [11] Επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του πληθωρισμού
  • [12] Κλ. Ρέγκλινγκ: «Συνέχεια της βοήθειας» θα χρειαστεί η Ελλάδα
  • [13] Υπουργείο Οικονομικών: Κανονικά από το ΣΔΟΕ οι έλεγχοι της λίστας Λαγκάρντ
  • [14] Εναλλακτικά σενάρια για τη μείωση του χρέους, από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
  • [15] Η Μίλαν παίρνει δανεικό τον Ραμί
  • [16] Θετικό ντεμπούτο στο ΝΒΑ για τον Αντετοκούμπο

  • [01] Παραδόθηκε άλλο ένα άτομο, για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

    Ένας ακόμα από τους 32 που περιελάμβανε η λίστα Βουρλιώτη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, παρουσιάστηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    Πρόκειται για έναν 36χρονο, ο οποίος οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ για τις τυπικές διαδικασίες και θα παραπεμφθεί στον αρμόδιο ανακριτή.

    [02] Αυξήθηκαν κατά 63.122 οι προσλήψεις, τον Σεπτέμβριο

    Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται και κατά τον φετινό Σεπτέμβριο, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων κατά 63.122 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων στον ιδιωτικό μισθωτό τομέα της οικονομίας είναι θετικό κατά 165.702 θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εννεάμηνου έτους από οποιοδήποτε αντίστοιχο καταγεγραμμένο εννεάμηνο, δηλαδή από το 2001 έως σήμερα.

    Η αύξηση θεωρείται αποτέλεσμα της επιβολής των νέων υψηλών προστίμων για την ανασφάλιστη εργασία, ενώ ένα μεγάλο μέρος των νέων προσλήψεων αφορά μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Από τις 165.623 προσλήψεις που αναγγέλθηκαν τον Σεπτέμβριο, οι 59.431 αφορούν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης οι 85.685 μερικής απασχόλησης και οι 20.507 εκ περιτροπής εργασία. Ακόμη, 2.672 συμβάσεις αορίστου χρόνου, μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Από αυτές, οι 1.295 μετατράπηκαν με συμφωνία εργαζόμενου- εργοδότη και οι 676 με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Από τις 102.501, συνολικά, αποχωρήσεις, οι 42.876 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 59.625 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

    Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι, για το 2013, το ασφαλιστικό εξελίσσεται «εντός στόχων και προβλέψεων» και «δεν θα υπάρξει απολύτως καμία επίπτωση στην ομαλή ροή της συνολικής χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος».

    [03] Ταλαιπωρία αύριο για το επιβατικό κοινό λόγω στάσης εργασίας σε Μετρό και ηλεκτρικό

    Ταλαιπωρία αύριο για όσους μετακινούνται μεΜετρό και ηλεκτρικό λόγω της τετράωρης στάσης εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 των εργαζομένων οι οποίοι ζητούν να αρθεί το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

    [04] Συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ, στην αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκρατίας και φυσικών καταστροφών

    Συμφωνία για συνεργασία σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, υπέγραψε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, με τον Ισραηλινό ομόλογο του Γιτζάκ Ααρόνοβιτς.

    Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών που υπεγράφησαν παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και Ισραήλ Αντώνη Σαμαρά και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στα Ιεροσόλυμα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη συνεργασία για την καταπολέμηση:

    - Του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων, της παράνομης μετανάστευσης και του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

    - Της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της.

    - Της παράνομης εμπορίας έργων τέχνης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, πολύτιμων λίθων και μετάλλων, καθώς και άλλων πολύτιμων αντικειμένων.

    Η συμφωνία καλύπτει επίσης:

    - Συνεργασία σε θέματα πυρόσβεσης και συνδρομής σε μεγάλες πυρκαγιές.

    - Χειρισμό μεγάλων κρίσεων σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.

    [05] Αρχίζει από αύριο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες

    Καταβάλλεται από αύριο Πέμπτη, η δεύτερη δόση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες, καθώς από σήμερα το απόγευμα αρχίζει η πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό της δεύτερης δόσης ανέρχεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ και αφορά 400.000 δικαιούχους αγρότες.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, επισήμανε ότι από την 1.1.2014 θα αλλάξει η διαδικασία καταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου και ήδη η μικτή επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργείου Οικονομικών έχει καταλήξει στις προτάσεις της για το αγροτικό πετρέλαιο.

    Όπως ανάφερε «η πρόταση εφαρμογής της νέας απλοποιημένης διαδικασίας που θα είναι πιο ευέλικτη, χωρίς επιπλέον γραφειοκρατικό κόστος και πιο κοντά στις ανάγκες των αγροτών (πχ τρεις τμηματικές πληρωμές μέσα στο έτος με βάση την κατανάλωση από την εκμετάλλευση) θα ολοκληρωθεί αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν οι προβλεπόμενες, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, διαδικασίες τήρησης βιβλίων και στοιχείων για τους αγρότες, από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να υπάρχει συνέργεια μεταξύ των δύο διαδικασιών και πλήρης αξιοποίηση όλων των στοιχείων των εκμεταλλεύσεων για τη διαφάνεια στην επιστροφή του ΕΦΚ Πετρελαίου».

    [06] Τη Δευτέρα η απολογία του 32χρονου που συνελήφθη για συνέργεια στη δολοφονία του Π. Φύσσα

    Την προσεχή Δευτέρα θα απολογηθεί στην ανακρίτρια Πειραιά ο 32χρονος για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Ιωάννης Καζαντζόγλου, καθώς ζήτησε και πήρε προθεσμία για να ετοιμάσει την απολογία του.

    Ο 32χρονος που συνελήφθη χθες, καθώς σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οδηγήθηκε το πρωί στην ανακρίτρια και πήρε προθεσμία.

    [07] Νέα πτώση κατά 4% στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούλιο

    Νέα πτώση κατά 4% καταγράφηκε τον Ιούλιο φέτος στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ η μείωση κατά 24,2% των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας τον συγκεκριμένο μήνα, προοιωνίζεται περαιτέρω συρρίκνωση για τους επόμενους μήνες της πάλαι ποτέ «ατμομηχανής της οικονομίας».

    Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε τον Ιούλιο σε 1.615 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 357,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.532,4 χιλιάδες m3 όγκου. Και παρουσίασε μείωση κατά 24,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 13,4% στην επιφάνεια και κατά 4% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

    Ενώ, το επτάμηνο εφέτος, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση κατά 37,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 36,5% στην επιφάνεια και κατά 32,1% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2012.

    [08] Aισιόδοξος για την πορεία της χώρας, ο Γ. Προβόπουλος

    Aισιόδοξος για την πορεία της χώρας, αλλά και ολόκληρης της ευρωζώνης, εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. 'Οπως προκύπτει από δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο κ. Γιώργος Προβόπουλος επισημαίνει ότι «είναι ολοένα και περισσότερο αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρωζώνης, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης».

    Εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, πρόβλεψη την οποία, όπως αναφέρει, έχει υιοθετήσει στο βασικό της σενάριο και η Black Rock, στα "τέστ αντοχής" που έχει πραγματοποιήσει στις ελληνικές τράπεζες. 'Οπως αναφέρει συγκεκριμένα, «σύμφωνα με το βασικό σενάριο των στρες τεστ, το οποίο συμβαδίζει με τις προβλέψεις μας και τις προβλέψεις της τρόικας, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014. Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη έρχεται το 2016, με χαμηλή ύφεση ως τότε».

    Σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών ο κ. Προβόπουλος φέρεται να διαβεβαιώνει ότι είναι «καλά κεφαλαιοποιημένες». Επιπλέον εκτιμά ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προσαρμογής στο νέο περιβάλλον αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι τράπεζες μείωσαν τα κόστη τους κατά περισσότερο από 15% μέχρι σήμερα. Ο τραπεζικός κλάδος αποκομίζει σημαντικά οφέλη στον τομέα της αποδοτικότητας».

    Για το ακανθώδες πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων (κόκκινων) δανείων, ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε ότι το ποσοστό τους θα σταθεροποιηθεί τον επόμενο χρόνο, συμπληρώνοντας ότι θα επακολουθήσει η σταδιακή τους αποκλιμάκωση.

    [09] ΕΕ: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκρίνει την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines, βάσει του κανονισμού τής ΕΕ για τις συγκεντρώσεις (επιχειρήσεων).

    Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει ότι μετά από διεξοδική έρευνα προέκυψε ότι αν η Olympic Air δεν εξαγοραζόταν από την Aegean, θα αναγκαζόταν στο άμεσο μέλλον να παύσει να λειτουργεί λόγω οικονομικών δυσχερειών. Μόλις η Olympic σταματούσε την επιχειρηματική της δραστηριότητα, η Aegean θα καθίστατο η μοναδική εταιρεία πτήσεων εσωτερικού και θα αποκτούσε τα μερίδια αγοράς της Olympic. «Ως εκ τούτου, ανεξαρτήτως της συγκέντρωσης, η Olympic σύντομα θα έπαυε να υπάρχει ως ανταγωνίστρια της Aegean. Κατά συνέπεια, η συγκέντρωση δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν θα υπήρχε», αναφέρει η Επιτροπή.

    Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού, Xoακίν Αλμούνια δήλωσε σχετικά: «Είναι σαφές ότι, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ελληνικής κρίσης και δεδομένης της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει, η Olympic θα ήταν αναγκασμένη, σε κάθε περίπτωση, να εγκαταλείψει την αγορά σύντομα. Ως εκ τούτου, εγκρίναμε τη συγκέντρωση δεδομένου ότι δεν έχει καμία πρόσθετη αρνητική επίπτωση στον ανταγωνισμό».

    [10] Το ΤΑΙΠΕΔ διαψεύδει δημοσιεύματα για "οργανωμένο σχέδιο" απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ

    Διαψεύδει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν στελέχη του Ταμείου να βρίσκονται πίσω από «οργανωμένο σχέδιο» απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ.

    Όπως ανακοινώθηκε, «το ΤΑΙΠΕΔ ουδέποτε διενήργησε "μυστικές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις" με εκπροσώπους συγκεκριμένης εταιρείας, πόσο μάλλον δε επανειλημμένα ταξίδια στα Σκόπια ή στην Ελβετία για τον σκοπό αυτό, όπως βολεύει ορισμένους να φαντάζονται. Είναι λυπηρό ότι κάποια ΜΜΕ δε διστάζουν να αναπαράγουν άκριτα πληροφορίες ή δηλώσεις που δεν επιβεβαιώνονται και ανήκουν μόνο στη σφαίρα της νοσηρής φαντασίας αυτών που τις διοχετεύουν.

    Το ΤΑΙΠΕΔ εδώ και μήνες έχει επεξεργασθεί πρόταση αναδιάρθρωσης της ΛΑΡΚΟ, που αποσκοπεί στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της.

    Στο πλαίσιο αυτό και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, συνδράμει την κυβέρνηση στην εξεύρεση οριστικής λύσης».

    [11] Επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του πληθωρισμού

    Μείωση 1,1% σημείωσε, σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο εφέτος, αν και επιβραδύνθηκε ο πτωτικός ρυθμός, καθώς τον Αύγουστο είχε καταγραφεί μείωση 1,3%, ενώ μεταξύ Σεπτεμβρίου και Αυγούστου 2013, προέκυψε αύξηση 2,6%.

    Επίσης, παρά τη νέα μείωση του πληθωρισμού, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε περαιτέρω αυξήσεις, σε ετήσια βάση, σε αγαθά και υπηρεσίες που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών.

    Συγκεκριμένα, ανατιμήθηκαν περαιτέρω οι νωπές πατάτες (20,7%), τα νωπά φρούτα (4,5%), τα γαλακτοκομικά- αυγά (0,7%) και τα κρέατα (0,5%), ενώ αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ (18,7%) και το πετρέλαιο θέρμανσης (25,1%). Στον αντίποδα, η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου έφερε τη μείωση στην τιμή τής βενζίνης (5,2%), ενώ κατά 8,6% μειώθηκαν οι τιμές και στα νωπά λαχανικά.

    Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκε ότι από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου προς τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2012, προκύπτει μείωση 1,1% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2012 προς το 2011.

    [12] Κλ. Ρέγκλινγκ: «Συνέχεια της βοήθειας» θα χρειαστεί η Ελλάδα

    Όταν το τρέχον πρόγραμμα στήριξης ολοκληρωθεί, στα μέσα του 2014, η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί «συνέχεια της βοήθειας από τους φίλους της», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ΕΜΣ-ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και διευκρίνισε ότι η περίπτωση ομολόγου 50ετούς διάρκειας δεν έχει συζητηθεί σε καμία συνάντηση, επισημαίνοντας ότι η ωρίμαση για την Ελλάδα μέσω του ΕΜΣ είναι ήδη στα 30 χρόνια.

    Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Νέα Υόρκη το Αμερικανικό Συμβούλιο για τη Γερμανία, το Συμβούλιο για τις ΗΠΑ και την Ιταλία και το Γαλλο-αμερικανικό Ίδρυμα της Νέας Υόρκης, ο κ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του Γερμανικού Χρηματιστηρίου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κρίση δεν έχει τελειώσει, αλλά έχουμε διανύσει περισσότερο από τη μισή διαδρομή». Αναφέρθηκε δε σε θετικά σημάδια για τη στρατηγική του ΕΜΣ στην ευρωζώνη, η οποία, όπως είπε, «λειτουργεί» και έκανε λόγο για «χειροπιαστά αποτελέσματα μεταξύ των χωρών που λαμβάνουν βοήθεια», αλλά και για ανταμοιβή από τις αγορές.

    «Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία επέστρεψαν στις αγορές την περασμένη άνοιξη, με 10ετή ομόλογα σε πολύ αποδεκτές τιμές, στοιχείο που αποτελεί σημαντικό ορόσημο προκειμένου να δοκιμάσουμε εάν μια χώρα ανακτά την πρόσβασή της στις αγορές», δήλωσε ο Γερμανός παράγοντας και προσέθεσε ότι χάρη στον ΕΜΣ, η Ισπανία κατόρθωσε να διατηρήσει απόλυτη πρόσβαση στην ρευστότητα. «Έως το τέλος του χρόνου το πρόγραμμα για τον οικονομικό τομέα της Ισπανίας θα έχει ολοκληρωθεί και δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι η Ισπανία θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια», δήλωσε. Όσον αφορά την Ιρλανδία, ο επικεφαλής του ΕΜΣ δήλωσε ότι με το τέλος του προγράμματός της στο τέλος Δεκεμβρίου ο Μηχανισμός συζητά το «ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να είναι επιτυχής η επιστροφή στις αγορές».

    [13] Υπουργείο Οικονομικών: Κανονικά από το ΣΔΟΕ οι έλεγχοι της λίστας Λαγκάρντ

    «Οι έλεγχοι που διατάσσονται από τις εισαγγελικές αρχές ενεργούνται αποκλειστικά από την Υπηρεσία που έχει λάβει την παραγγελία. Η λίστα Λαγκάρντ ανήκει σε αυτή την κατηγορία».

    Αυτό τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη διαβίβαση ανέλεγκτων υποθέσεων, που περιλαμβάνονται σε διάφορες λίστες (Λαγκάρντ κ.λ.π.) από το ΣΔΟΕ στις ΔΟΥ.

    Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι, το έγγραφο του ΣΔΟΕ που αφορά τη διαβίβαση ανέλεγκτων υποθέσεων αναφέρεται στις λοιπές περιπτώσεις και αποσκοπεί ακριβώς στην αποτροπή της παραγραφής.

    [14] Εναλλακτικά σενάρια για τη μείωση του χρέους, από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

    Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού από τα μέσα του επομένου έτους και αδυναμίας εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, (χρηματοδοτικό κενό) κρούει με έκθεσή του υπό τον τίτλο «Το δημόσιο χρέος μετά το τέλος του "μνημονίου"», το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

    Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «η τρέχουσα δανειακή σύμβαση με την τρόικα με όρους που περιλαμβάνονται στο "Μνημόνιο" λήγει το 2014. Τότε θα καταβληθεί η τελευταία δόση. Από το β΄ εξάμηνο 2014 οι πόροι που διαθέτει η χώρα δεν θα επαρκούν για να καλύψει τις υποχρεώσεις προς πληρωμή των τόκων για τα δάνεια που έχει λάβει.

    Ειδικότερα, δεν θα επαρκεί το πρωτογενές πλεόνασμα (=περίσσευμα φόρων πάνω από τις δαπάνες) για την πληρωμή των τόκων. Κάπως απλά, η διαφορά μεταξύ τόκων και πρωτογενούς πλεονάσματος είναι το "δημοσιονομικό κενό".

    Επίσημα το "δημοσιονομικό κενό" υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα πολιτική προσαρμογής. Αν η τελευταία αλλάξει, πχ αν αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, τότε ceteris paribus το κενό γίνεται μεγαλύτερο και μαζί του οι δανειακές ανάγκες.

    Το ίδιο ισχύει αν υπάρξει υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Το ΔΝΤ προβλέπει ένα "δημοσιονομικό κενό" 4,4 δισ. ευρώ προς τα τέλη 2014 και επιπλέον 6,5 δισ. ευρώ το 2015, συνολικά 11 δισ. ευρώ».

    Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το κενό είναι μικρότερο, ελπίζοντας ότι θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,83 δισ. ευρώ. Όπως και να διαμορφωθεί τελικά, το "κενό" θα πρέπει να καλυφθεί, πράγμα που μπορεί να γίνει με νέο δανεισμό, μείωση των επιτοκίων και νέα μέτρα ή με έναν συνδυασμό όλων αυτών. Η κυβέρνηση αποκλείει νέα μέτρα.

    Ας προσθέσουμε ότι το "κενό" διευρύνεται αν προσθέσουμε τις δαπάνες πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών. Τότε μετονομάζεται σε "χρηματοδοτικό κενό". Η Ελλάδα δεν θα είναι εύκολο να δανεισθεί με λογικούς όρους από τις αγορές για να καλύψει το "κενό" αυτό, δηλαδή να πληρώσει τους τόκους και να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα δάνεια».

    Όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, «μια συμφωνία για νέα δάνεια στήριξης ή και άλλες διευκολύνσεις (μείωση επιτοκίων κλπ) είναι η πιθανότερη λύση με τα σημερινά δεδομένα. Προβλέπονται άλλωστε στη δήλωση της Ευρωομάδας. Επίσης και συναφώς, η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να καλύψει μέρος του δημοσιονομικού κενού με διάφορους τρόπους εκτός δανεισμού από τους εταίρους, ένας από τους οποίους είναι η προσφυγή στις "αγορές". Η τρόικα για τους δικούς της λόγους την παρακινεί προς αυτή την κατεύθυνση». Ωστόσο, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, εκτιμά ότι «μια νέα δανειακή σύμβαση για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού δίνει μόνον προσωρινή λύση για ένα- δύο χρόνια και αναβάλλει την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που είναι ο όγκος του δημοσίου χρέους της χώρας».

    Για την επεξεργασία των προτάσεών του, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής λαμβάνει ως βασική παραδοχή ότι «το χρέος (και ο λόγος χρέους) δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει "βιώσιμο" ως το 2020 ή 2022 αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες αποταμίευσης (=δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και ιδιωτικοποιήσεις), χωρίς οποιαδήποτε αναδιάρθρωση (=νέο "κούρεμα") ή και αναδιάταξη (=επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής χρεών) και άλλες διευκολύνσεις».

    [15] Η Μίλαν παίρνει δανεικό τον Ραμί

    Το καμπιονάτο θα είναι ο επόμενος σταθμός στην ποδοσφαιρική καριέρα του Αντίλ Ραμί, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η «Gazzetta dello Sport».

    Η ιταλική εφημερίδα, επισημαίνει ότι ο Γάλλος αμυντικός έχει πέσει σε «δυσμένεια» στην Βαλένθια και προσθέτει πως η διοίκηση των «νυχτερίδων» έχει συμφωνήσει με τους διοικούντες την Μίλαν, για τον δανεισμό του έμπειρου άσου.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο 27χρονος Ραμί, ανήκει στη Βαλένθια από το 2011, ενώ παλαιότερα αγωνίσθηκε για πέντε χρόνια στη Λιλ.

    [16] Θετικό ντεμπούτο στο ΝΒΑ για τον Αντετοκούμπο

    Το όνειρο του Γιάννη Αντετοκούμπο πήρε «σάρκα και οστά», καθώς ο νεαρός μπασκετμπολίστας, έκανε τα ξημερώματα το ανεπίσημο ντεμπούτο του στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς.

    Ο Ελληνας άσος αγωνίσθηκε 29 λεπτά στον φιλικό με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς και είχε πολύ καλή απόδοση με 14 πόντους, τέσσερα ριμπάουντ, δύο ασίστ και ισάριθμα κλεψίματα. Οι Μπακς ηττήθηκαν με 99-87, ενώ κορυφαίος των νικητών ήταν ο Τόμσον με 17 πόντους και οκτώ ριμπάουντ.

    Παράλληλα, σε άλλον φιλικό αγώνα οι Λέικερς επικράτησαν δύσκολα των Ντένβερ Νάγκετς με 90-88. Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Στιβ Μπλέικ με 16 πόντους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 October 2013 - 10:30:25 UTC