Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Tην άρση της βουλευτικής ασυλίας για τρεις βουλευτές αποφάσισε η Ολομέλεια
  • [02] «Όχι» στο 25ευρω για εισαγωγή στα νοσοκομεία, λέει το ΠΑΣΟΚ
  • [03] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με την υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι
  • [04] Θέματα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και αδειών στο Δημόσιο, ρυθμίζει το σχέδιο νόμου του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  • [05] Ενημέρωση από τον Άδ. Γεωργιάδη σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ
  • [06] Πλήθος πρωτοετών φοιτητών στην εκδήλωση ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • [07] Διατήρηση της εξίσωσης των ΕΦΚ στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης, ζητούν οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων
  • [08] Το 2014 «πρέπει να γίνει έτος στροφής στο μεταναστευτικό» δηλώνει από την Λαμπεντούζα, ο Ενρίκο Λέτα
  • [09] Αποδοκιμασίες κατά την άφιξη Μπαρόζο στη Λαμπεντούζα
  • [10] Στους Μάρτιν Κάρπλους, Μάικλ Λίβιτ και Αριέχ Βαρσέλ το Νόμπελ Χημείας
  • [11] Ξεκινά την Παρασκευή το πρόγραμμα εμβολιασμού αλεπούδων κατά της λύσσας
  • [12] Ψυχρό Δεκέμβριο και ήπιο τέλος του χειμώνα στην Ευρώπη προβλέπει Γερμανός μετεωρολόγος
  • [13] Σε παγκόσμια επιδημία εξελίσσονται τα ψυχικά νοσήματα

  • [01] Tην άρση της βουλευτικής ασυλίας για τρεις βουλευτές αποφάσισε η Ολομέλεια

    Απορρίφθηκε το αίτημα της εισαγγελικής αρχής για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή.

    Το αίτημα αφορούσε υπόθεση κινητοποιήσεων για την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ μετά από μήνυση των νέων ιδιοκτητών που ισχυρίζονται ότι ο κ. Κασσής προκάλεσε επεισόδια. Υπέρ της ασυλίας του κ. Κασσή ψήφισαν 33 βουλευτές, 167 ψήφισαν κατά της άρσης, 10 βουλευτές ψήφισαν "παρών" και 3 ψήφισαν με λευκό.

    Αντιθέτως, η Ολομέλεια ενέκρινε τις αιτήσεις άρσης της βουλευτικής ασυλίας για τους βουλευτές Μενέλαο Βλάχβεη (Σερρών, ΝΔ) με 161 υπέρ της άρσης, 42 κατά, 7 "παρών" και 3 λευκά.

    Η άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Βλάχβεη είχε ζητηθεί για απιστία από κοινού κατ΄ εξακολούθηση από την οποία η περιουσιακή ζημιά υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

    Υπέρ της άρσης του κ. Ιωάννη Μιχελογιαννάκη (Ηρακλείου, ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαν 203 βουλευτές, 5 βουλευτές ψήφισαν κατά, 2 "παρών" και 3 βουλευτές ψήφισαν λευκό.

    Η άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Μιχελογιαννάκη αφορά σε υπόθεση απιστίας στην Υπηρεσία κατ΄ εξακολούθηση, συνολικής αξίας αντικειμένου της πράξης υπερβαίνουσας το ποσό των 120.000 ευρώ αλλά και αυτό των 150.000 ευρώ στρεφόμενη κατά ΟΤΑ.

    Επίσης 159 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή Μιχάλη Ταμήλου (Τρικάλων, ΝΔ), 42 ψήφισαν κατά, 9 "παρών" και 1 λευκό.

    Η άρση ασυλίας του κ. Ταμήλου αφορά σε υπόθεση παράβασης καθήκοντος.

    Για την άρση ασυλίας του Δημήτρη Χριστογιάννη (Πιερίας, ΝΔ) ψήφισαν υπέρ 151 βουλευτές, κατά 55, 6 "παρών" και 1 λευκό. Η άρση ασυλίας του κ. Χριστογιάννη αφορά σε υπόθεση σωματικής βλάβης από αμέλεια.

    [02] «Όχι» στο 25ευρω για εισαγωγή στα νοσοκομεία, λέει το ΠΑΣΟΚ

    Τη διαφωνία τους για την επιβολή των 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία, εξέφρασε τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημήτρης Κρεμαστινός όσο και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, κατά τη συζήτηση για τις εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ, σχετικά με τις οποίες ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

    Ο κ. Κουτσούκος τόνισε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να παράσχει καθολικές υπηρεσίες και το ποσό αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί από άλλα έσοδα, κάτι στο οποίο συμφώνησε ο κ. Κρεμαστινός, λέγοντας «ας βρεθούν από αλλού αυτά τα χρήματα, γιατί θα υπάρξει κόσμος που δεν έχει να τα δώσει και θα δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα».

    Εξάλλου, εκφράζοντας τη θέση τού ΠΑΣΟΚ για τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κουτσούκος, τόνισε ότι αποτελεί έναν δημόσιο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο οποίος θα ενοποιεί όλες τις υπάρχουσες δομές, με πλήρη απασχόληση των γιατρών και εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων του, ασφαλώς ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής, που θα επιτρέπει τον «ανταγωνισμό» μεταξύ αγοραστή και παρόχου υπηρεσιών υγείας.

    [03] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με την υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι

    Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στα Ιεροσόλυμα, με την υπουργό Δικαιοσύνης και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ στην Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Τζίπι Λίβνι.

    Ακολούθως, η κ. Λίβνι ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και, ενόψει της ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014, έγινε αναφορά στις προοπτικές της συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ.

    [04] Θέματα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και αδειών στο Δημόσιο, ρυθμίζει το σχέδιο νόμου του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

    Την ερχόμενη εβδομάδα, το αργότερο, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Ρυθμίσεις υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», καθώς σήμερα λήγει και η δημόσια διαβούλευση.

    Υπενθυμίζεται ότι με το σχετικό νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το υπουργείο, ρυθμίζονται σειρά θεμάτων (τα βασικότερα σχετίζονται με τις άδειες και τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από το 2008) που εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών που προωθεί ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα αποκαθίστανται αδικίες απέναντι σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών».

    Όσον αφορά τις άδειες, καταργείται η άδεια έξι ημερών τον χρόνο για τους υπαλλήλους που κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, περικόπτονται οι αναρρωτικές και εκπαιδευτικές άδειες, ενώ παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημόσιους υπαλλήλους. Επίσης, με το νομοσχέδιο δίνεται λύση σε μία πολυετή εκκρεμότητα η οποία αφορούσε τους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ, για την πρόσληψή τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο υπουργείο Εργασίας.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται το σχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας στον δημόσιο τομέα, που δεν θα συνδέεται με απολύσεις αλλά με τη μετακίνηση υπαλλήλων προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του Δημοσίου. Ωστόσο, ακόμη, το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και σίγουρα θα προωθηθεί αφού ολοκληρωθεί η διαθεσιμότητα των 25.000 υπαλλήλων, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.

    [05] Ενημέρωση από τον Άδ. Γεωργιάδη σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ

    Τον Νοέμβριο καθορίζει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ως χρόνο ολοκλήρωσης του διαλόγου -που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα με όλους τους φορείς και τα κόμματα- μέσα από τον οποίο θα αποφασιστεί το νέο μοντέλο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

    Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε επισήμως στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή τις εκθέσεις των δύο επιστημονικών επιτροπών για τον Οργανισμό κι ενημέρωσε ότι στόχος του υπουργείου, σε κάθε περίπτωση, είναι ο διάλογος να καταλήξει τότε στη στρατηγική επιλογή, εάν ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας μόνο ή και πάροχος. Πρόσθεσε, επίσης, πως εφόσον επιλεγεί η ενιαία δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας -κάτι στο οποίο διαφαίνεται συμφωνία- στο αμέσως επόμενο στάδιο (και έως το τέλος του έτους) θα αποφασιστεί ο τρόπος υλοποίησης της μεταρρύθμισης.

    Δεδομένου ότι θα διευθετηθούν ζητήματα κινητικότητας και δεν θα υπάρξει κανένα μεταβατικό στάδιο (δεν θα κλείσει δηλαδή, καμία μονάδα υγείας κατά τη διάρκεια της διοικητικής αναδιάρθρωσης), ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι θα απαιτηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Να ολοκληρωθεί η διαβούλευση, η οποία θα είναι εξαντλητική και με όλους, τον Νοέμβριο, γιατί έχει μεγάλη σημασία η όποια απόφαση να έχει υλοποιηθεί στο διοικητικό κομμάτι γρήγορα, ώστε και ο ΕΟΠΥΥ να ξέρει τον ρόλο του και εμείς να αντιμετωπίσουμε τα θέματα» ξεκαθάρισε. Ο υπουργός Υγείας, αφού μίλησε για «εθνικό στόχο» που υπερβαίνει τις κομματικές αντιπαραθέσεις, απηύθυνε κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις να υπάρξει σύμπνοια.

    Υπέρ της διαμόρφωσης ενός ενιαίου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας τάχθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκος, καθώς και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κινητικότητα, που, όπως είπαν, σημαίνει απολύσεις, στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και στο μέτρο του οικογενειακού γιατρού.

    Διαβάστε επίσης: «Όχι» στο 25ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία, λέει το ΠΑΣΟΚ

    [06] Πλήθος πρωτοετών φοιτητών στην εκδήλωση ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών

    Περισσότεροι από 1.500 πρωτοετείς φοιτητές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου Αθηνών και έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, την οποία διοργάνωσε το ίδρυμα στα Προπύλαια.

    Σε σύντομη παρέμβασή του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, καλωσόρισε τους νέους φοιτητές στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τους διαβεβαίωσε ότι το εξάμηνο δεν χάθηκε. «Δεν είναι, όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει. Αυτό που θέλουμε είναι να είστε εδώ και το επόμενο εξάμηνο» προσέθεσε για να καταλήξει λέγοντας: «Ό,τι γίνεται, γίνεται για το καλό σας».

    Σε δηλώσεις του νωρίτερα στους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Πελεγρίνης σχολίασε επικριτικά την πληροφορία περί κίνησης της διαδικασίας του αυτόφωρου σε βάρος των διευθυντών των υπηρεσιών ανθρωπίνου δυναμικού των οκτώ πανεπιστημίων, υπάλληλοι των οποίων τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πιθανή φέρεται να είναι και η άσκηση δίωξης σε βάρος των πρυτανικών Αρχών για παράβαση καθήκοντος επειδή δεν λειτούργησαν τα πανεπιστήμια με προσωπικό ασφαλείας αυτές τις πέντε εβδομάδες που απεργούν οι διοικητικοί τους υπάλληλοι.

    «Δεν έχω διαπράξει κανένα αδίκημα, ας έλθουν να με συλλάβουν» τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των καταστάσεων στον ΑΣΕΠ με τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα λήγει σήμερα. Σχετική εγκύκλιο και επιστολή είχε αποστείλει το υπουργείο Παιδείας στα οκτώ ιδρύματα, ενώ είχε ζητηθεί και η συνδρομή των εισαγγελικών Αρχών.

    Στο μεταξύ, σε ανοικτή επιστολή προς τους πρωτοετείς φοιτητές, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού και ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου εξηγούν τους λόγους για τους οποίους το ίδρυμα βρίσκεται σε «αδυναμία λειτουργίας» ενώ ζητούν την κατανόηση και τη στήριξή τους στον αγώνα που διεξάγουν για να «αποτραπεί η υποβάθμιση του Πανεπιστημίου».

    Ανάλογη εκδήλωση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων.

    [07] Διατήρηση της εξίσωσης των ΕΦΚ στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης, ζητούν οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων

    Διατήρηση της εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης, με ταυτόχρονη διεύρυνση των κριτηρίων καταβολής επιδόματος θέρμανσης προτείνει ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, με αφορμή τις σχετικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Ο ΣΕΕΠΕ επισημαίνει ότι με τη διατήρηση της εξίσωσης του ΕΦΚ, διασφαλίζεται η συνέχιση της πάταξης του λαθρεμπορίου και για την επιδότηση προτείνει τα εξής:

    -Χορήγηση επιδόματος για την κύρια κατοικία χωρίς κριτήρια.

    -Εάν θεωρηθεί απαραίτητη η θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου, να τεθεί ως όριο το ποσό των 80.000 ευρώ.

    -Κατάργηση του ορίου εμβαδού του σπιτιού ή αν διατηρηθεί να αυξηθεί στα 150 τ.μ. Για μεγαλύτερες οικίες, να ισχύει η επιδότηση των 150 μ2.

    -Διπλασιασμό του ορίου ανώτατης κατανάλωσης ανά ζώνη, ώστε να καλύπτονται και οι μονοκατοικίες των μικρών δήμων και χωριών.

    Ο ΣΕΕΠΕ τονίζει ότι κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο οι δικαιούχοι στις πολυκατοικίες όπου διαμένει το 70% των κατοίκων, δεν έλαβαν το επίδομα, επειδή η συνέλευση αποφάσισε τη μη προμήθεια πετρελαίου κυρίως γιατί κάποιοι δεν ήταν δικαιούχοι.

    Αναφέρει τέλος ότι με την υιοθέτηση των προτάσεών του θα επέλθει σημαντική αύξηση των δικαιούχων και ελάφρυνση των νοικοκυριών, σημαντική αύξηση των εσόδων του Κράτους, βελτιωμένες συνθήκες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

    [08] Το 2014 «πρέπει να γίνει έτος στροφής στο μεταναστευτικό» δηλώνει από την Λαμπεντούζα, ο Ενρίκο Λέτα

    «Έτος στροφής» για το μεταναστευτικό πρέπει να γίνει το 2014, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, προσθέτοντας ότι «κατά το ταξίδι του στην Αθήνα τον Αύγουστο συζήτησε σε βάθος το θέμα με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία και θα προεδρεύσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014, για μια από κοινού δράση».

    Στην συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «το μεταναστευτικό πρέπει να μετατραπεί σε κύριο θέμα της ευρωπαϊκής ημερήσιας διάταξης και για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο, στις 24 και 25 Οκτωβρίου».

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει προθυμία, αλλά χρειάζεται η πλήρης συνεργασία όλων των εταίρων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, διότι «είναι ένα ευρωπαϊκό δράμα που η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να το αντιμετωπίσει ενωμένη».

    Ο Μπαρόζο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το τραγικό ναυάγιο της Πέμπτης, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Λαμπεντούζα».

    «Το ιταλικό αυτό πρόβλημα πρέπει να γίνει αντιληπτό ως ευρωπαϊκό πρόβλημα», σημείωσε ο Μπαρόζο, κατά τον οποίο «η αλληλεγγύη είναι επιβεβλημένη».

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι «έχουν γίνει ήδη κάποιες κινήσεις, όπως η δημιουργία της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων Frontex, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα».

    «Υπάρχουν και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Βουλγαρία, οι οποίες δέχονται μεγάλη μεταναστευτική πίεση. Χρειάζεται μια κοινή πολιτική, όλης της Ευρώπης, για την μετανάστευση και το δικαίωμα ασύλου», τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Όμως είναι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, αυτές οι οποίες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά την παροχή ασύλου, πρόσθεσε.

    [09] Αποδοκιμασίες κατά την άφιξη Μπαρόζο στη Λαμπεντούζα

    Κάτοικοι της Λαμπεντούζα αποδοκίμασαν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά την άφιξή του στο μικρό αυτό νησί το οποίο βρίσκεται 160 ναυτικά μίλια νότια της Σικελίας.

    «Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν νέοι θάνατοι είναι να θεωρηθούμε ευρωπαϊκή επικράτεια», «θέλουμε απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση Λιβύης- Ρώμης», γράφουν τα πανό των κατοίκων.

    «Δολοφόνοι», πρέπει να πάτε να δείτε πως ζούνε οι μετανάστες στο κέντρο προσωρινής κράτησης» φώναξαν οι διαδηλωτές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα της επίσκεψης άλλαξε εσπευσμένα και συμπεριελήφθη, τελικά, και το κέντρο κράτησης μεταναστών και προσφύγων, το οποίο είναι σχεδόν πάντα υπερπλήρες.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνοδεύεται από την επίτροπο αρμόδια για εσωτερικά θέματα Σεσίλια Μάλμστρομ, από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέττα και από τον υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

    Στο μεταξύ, ο προσωρινός απολογισμός του τραγικού ναυαγίου της περασμένης Παρασκευής, είναι διακόσιοι ογδόντα εννέα νεκροί.

    Αναμένεται να εξακριβωθεί αν ο πρόεδρος της Κομισιόν θα εξαγγείλει νέα μέτρα βοήθειας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων και μια συνολική αλληλέγγυα «ανάληψη ευθύνης» από μέρους της Ευρώπης.

    [10] Στους Μάρτιν Κάρπλους, Μάικλ Λίβιτ και Αριέχ Βαρσέλ το Νόμπελ Χημείας

    Το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2013 απονεμήθηκε σήμερα από κοινού στον αυστριακής καταγωγής Αμερικανό καθηγητή χημείας Μάρτιν Κάρπλους, 83 ετών, στο Νοτιοαφρικανό 66χρονο καθηγητή χημείας του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Μάικλ Λίβιτ, καθώς και στον 73χρονο Ισραηλινό καθηγητή χημείας και βιοχημείας Αριέχ Βαρσέλ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, «για την ανάπτυξη μοντέλων πολλαπλών κλιμάκων για την κατανόηση περίπλοκων χημικών συστημάτων», όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία επιστημών.

    Οι τρεις επιστήμονες «θεμελίωσαν τα ισχυρά προγράμματα τα οποία χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε χημικές διαδικασίες», ανέφερε η επιτροπή στην ανακοίνωση της απονομής του βραβείου Νόμπελ, που συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορόνων (περίπου 884.000 ευρώ).

    «Οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή που αντικατοπτρίζουν αυτά τα οποία συμβαίνουν στην πραγματική ζωή έχουν κρίσιμη σημασία για τις περισσότερες προόδους που έχουν γίνει στη χημεία σήμερα».

    Το Νόμπελ Χημείας είναι το τρίτο που απονεμήθηκε φέτος. Τα βραβεία για επιστημονικά επιτεύγματα, λογοτεχνικά έργα αλλά και το βραβείο ειρήνης είχαν απονεμηθεί για πρώτη φορά το 1901, όπως όριζε η διαθήκη του Άλφρεντ Νομπέλ, εφευρέτη της δυναμίτιδας κι επιχειρηματία το 1895.

    [11] Ξεκινά την Παρασκευή το πρόγραμμα εμβολιασμού αλεπούδων κατά της λύσσας

    Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου ξεκινά η πρώτη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της λύσσας, με ρίψη από αέρος εμβολιακών δολωμάτων για την ανοσοποίηση των αλεπούδων που αποτελούν την κύρια δεξαμενή του ιού της λύσσας στη χώρα μας.

    Ο συντονισμός και η ευθύνη της εκτέλεσης του έργου ανατίθεται στη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιοχών που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

    Η επιχείρηση εμβολιασμού θα ξεκινήσει από το Πολύκαστρο Κιλκίς και στη συνέχεια οι ρίψεις των δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε 24 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας όπου ο κίνδυνος εμφάνισης του ιού είναι αυξημένος και συγκεκριμένα: Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Πρεβέζης, Άρτας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Δράμας, Καβάλας (εκτός νήσου Θάσου), Ευρυτανίας, τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, Μαγνησίας (πλην των νήσων Σποράδων) και σε τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Θα έχει ολοκληρωθεί, δε, έως τα τέλη Νοεμβρίου.

    Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα από το 1987 έως και τον Οκτώβριο του 2012 ήταν ελεύθερη λύσσας. Στις 19 Οκτωβρίου 2012 απομονώθηκε το πρώτο θετικό στη λύσσα ζώο (κόκκινη αλεπού) στην περιοχή της Σιάτιστας στην Κοζάνη. Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 29 κρούσματα λύσσας σε ζώα (25 σε κόκκινες αλεπούδες, τρία σε σκυλιά και ένα σε γάτα).

    [12] Ψυχρό Δεκέμβριο και ήπιο τέλος του χειμώνα στην Ευρώπη προβλέπει Γερμανός μετεωρολόγος

    Η βόρεια και η ηπειρωτική Ευρώπη αναμένεται να έχουν πιθανόν έναν ψυχρότερο Δεκέμβριο απ΄ό,τι συνήθως, ακολουθούμενο από ένα ηπιότερο του φυσιολογικού δεύτερο ήμισυ του χειμώνα 2013/2014, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του ο Γερμανός μετεωρολόγος Γκέοργκ Μίλερ.

    Ο Μίλερ, ο οποίος ασχολείται με τις μετεωρολογικές προβλέψεις για λογαριασμό της Point Carbon--μίας θυγατρικής εταιρείας της Thomson Reuters--εξέδωσε έκθεση για την περίοδο από τις 12 Οκτωβρίου μέχρι τον Μάρτιο του 2014 ενώ η Ευρώπη ετοιμάζεται να εισέλθει στη χειμερινή περίοδο.

    "Τα μετεωρολογικά μοντέλα παραπέμπουν σε ένα σχεδόν φυσιολογικό πρώτο εξάμηνο του χειμώνα με τον Δεκέμβριο να είναι πιθανόν ο ψυχρότερος μήνας", αναφέρει ο Μίλερ.

    "Περί τα τέλη του χειμώνα (Φεβρουάριος-Μάρτιος) υπάρχουν ενδείξεις ότι θα παρατηρηθεί αυξημένη επιρροή από τον Ατλαντικό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καιρικές συνθήκες οι οποίες θα χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη υγρασία αλλά και πιο ήπιο του φυσιολογικού καιρό στην ηπειρωτική και νότια Σκανδιναβία", πρόσθεσε.

    Ενώ επί του παρόντος δεν προβλέπονται περίοδοι έντονης υγρασίας και ισχυρών ανέμων, ωστόσο τα φαινόμενα αυτά είναι πιθανόν να σημειωθούν, αναφέρει ο Μίλερ.

    [13] Σε παγκόσμια επιδημία εξελίσσονται τα ψυχικά νοσήματα

    Σε παγκόσμια επιδημία εξελίσσονται τα ψυχικά νοσήματα καθώς το 10% του ενήλικου πληθυσμού παρουσιάζει κάποιου είδους ψυχική διαταραχή στην διάρκεια της ζωής του. Περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ψυχικές διαταραχές ενώ, κάθε χρόνο, σχεδόν 165 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (38,2%) εμφανίζουν κάποιο είδος ψυχικής διαταραχής. Το υψηλότερο ποσοστό έχουν οι αγχώδεις διαταραχές (14%) και ακολουθούν η αϋπνία (7%), η μείζονα κατάθλιψη (6,9%), οι σωματομορφικές διαταραχές (6,3%,) και η άνοια στους υπερήλικες, που φθάνει το 30% στα άτομα άνω των 85 ετών.

    Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν με αφορμή τη 10η Οκτωβρίου -Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, από το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το θέμα φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Η ψυχική υγεία στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας».

    Ο ορισμός που δίνει για την ψυχική υγεία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι: «η κατάσταση της υγείας, κατά την οποία ένα άτομο συνειδητοποιεί τις δυνατότητές του, μπορεί να αντεπεξέρχεται στο άγχος που προκύπτει από την καθημερινότητα, είναι παραγωγικό και συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 October 2013 - 12:30:28 UTC