Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμπρηστική επίθεση στο πολιτικό γραφείο του Μ. Βαρβιτσιώτη
  • [02] Υπουργείο Παιδείας: Από τους διοικητικούς υπαλλήλους η αποτίμηση προσόντων
  • [03] Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις για τη μεταφορά των μαθητών
  • [04] Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ζήτημα του επιδόματος των 176 ευρώ
  • [05] Αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων δημοσίων υπαλλήλων
  • [06] Καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ζητά ο Φ. Σαχινίδης
  • [07] Το ΔΝΤ προβλέπει χρέος-ρεκόρ για τις πλούσιες χώρες το 2014

  • [01] Εμπρηστική επίθεση στο πολιτικό γραφείο του Μ. Βαρβιτσιώτη

    Εμπρηστική επίθεση στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην οδό Γενναδίου 3 στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις 8.00 το βράδυ.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ομάδα κουκουλοφόρων έριξε εύφλεκτο υγρό στο ισόγειο του κτιρίου όπου βρίσκονται τα γραφεία του υπουργού και έβαλε φωτιά με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες απομάκρυναν άτομα που βρίσκονταν στο γραφείο του κ. Βαρβιτσιώτη και στη συνέχεια έβαλαν τη φωτιά, η οποία δεν έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Οι φλόγες σβήστηκαν από την Πυροσβεστική που έσπευσε στο σημείο.

    Οι δράστες αναζητούνται ενώ για την επίθεση διενεργείται προανάκριση από την Κρατική Ασφάλεια.

    [02] Υπουργείο Παιδείας: Από τους διοικητικούς υπαλλήλους η αποτίμηση προσόντων

    Ρύθμιση για τα τέσσερα από τα οκτώ πανεπιστήμια που δεν απέστειλαν τα στοιχεία των διοικητικών τους υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.

    Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι διοικητικοί υπάλληλοι κλάδων και ειδικοτήτων, θέσεις των οποίων έχουν καταργηθεί, είναι υποχρεωμένοι μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, μετά τη σχετική πρόσκληση του υπουργείου, να προχωρήσουν στην αποτίμηση των προσόντων τους μόνοι τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι.

    Όσοι υπάλληλοι δεν πειθαρχήσουν στο μέτρο θα τεθούν αυτομάτως σε αργία.

    Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι η αρχική σκέψη για οριζόντια κατάργηση των κλάδων εγκαταλείφθηκε μετά την κίνηση των τεσσάρων από τα οκτώ πανεπιστήμια να αποστείλουν τα στοιχεία των υπαλλήλων τους που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

    Η σχετική προθεσμία έληγε σήμερα. Στοιχεία απέστειλαν το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Οικονομικό των Αθηνών και το πανεπιστήμιο Κρήτης ενώ εκκρεμούν τα στοιχεία από το Καποδιστριακό, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το πανεπιστήμιο Πατρών και το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης.

    Αύριο, εξάλλου, αναμένεται να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των διευθυντών των υπηρεσιών προσωπικού των τεσσάρων πανεπιστημίων που δεν έχουν αποστείλει τα στοιχεία, ενώ είναι πολύ πιθανό να κληθούν σε απολογία και οι πρυτάνεις.

    [03] Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις για τη μεταφορά των μαθητών

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, που τις τελευταίες μέρες έχουν λάβει τη μορφή των συμβολικών αποκλεισμών δρόμων. Το πρωί μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και ολιγόωρο αποκλεισμό του ενός ρεύματος κυκλοφορίας στο δρόμο μπροστά από το σχολείο. Κινητοποίηση μαθητών έγινε και στο Ωραιόκαστρο ενώ το απόγευμα εκατοντάδες γονείς και μαθητές από τη Θέρμη συγκεντρώθηκαν στον κόμβο ?Πράσινα Φανάρια? όπου ενημέρωσαν τους διερχόμενους οδηγούς για το πρόβλημα που έχει ανακύψει.

    [04] Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ζήτημα του επιδόματος των 176 ευρώ

    Στη μεγάλη (πλήρη) Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παρέπεμψε το Εργατικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου το ζήτημα της καταβολής ή όχι του επιδόματος των 176 ευρώ σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα.

    Στη συγκεκριμένη υπόθεση, τους αρεοπαγίτες απασχόλησαν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία νεώτερων μνημείων και τεχνικών έργων Ηπείρου, όπως και άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

    Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια ως ζήτημα εξαιρετικής σημασίας που απασχολεί μεγάλη κατηγορία εργαζομένων.

    Για το ίδιο θέμα ο 'Αρειος Πάγος έχει εκδώσει αντίθετες αποφάσεις, ενώ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τον περασμένο Ιανουάριο έκρινε ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ, καθώς το επίδομα αυτό παρέχεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μη εξομοιούμενο με μισθό, ανεξαρτήτως αν η παροχή αυτή χορηγείται παρανόμως σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ακόμα ότι η μη επέκταση του εν λόγω επιδόματος και στους δικαστικούς υπαλλήλους, δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας.

    Σε περίπτωση κατά την οποία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κρίνει ότι πρέπει να επεκταθεί η χορήγηση του επίμαχου επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, τότε το ζήτημα θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, για οριστική κρίση, λόγω της αντίθετης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Διευκρινίζεται ότι το επίδομα των 176 ευρώ αρχικά χορηγήθηκε σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και στην συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις επεκτάθηκε αδιακρίτως σε αρκετές άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.

    [05] Αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων δημοσίων υπαλλήλων

    Με εγκυκλίους του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάνει γνωστό ότι πρέπει να αναζητούνται αυτεπάγγελτα πιστοποιητικά -βεβαιώσεις, δικαιολογητικά κλπ, που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 3242/04 (ΦΕΚ 102/Α΄) και Ν. 3448/2006 (ΦΕΚ 57/Α΄), αναζητούνται υποχρεωτικά αυτεπάγγελτα τέσσερα πιστοποιητικά/βεβαιώσεις που απαιτούνται για την έκδοση διοικητικών πράξεων και αφορούν μονίμους υπαλλήλους και υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

    Τα πιστοποιητικά των οποίων γίνεται υποχρεωτικά αυτεπάγγελτη αναζήτηση, είναι τα εξής:

    1. Βεβαίωση Προϋπηρεσίας

    2. Πιστοποιητικό Υπηρεσιακών Μεταβολών

    3. Βεβαίωση/Πιστοποιητικό Υπηρεσιακής Κατάστασης ή Πιστοποιητικό Υπαλληλικής Ιδιότητας

    4. Βεβαίωση αποδοχών/μισθοδοσίας

    [06] Καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ζητά ο Φ. Σαχινίδης

    Την ανάγκη να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης κι ευρύτερα της χώρας στα σημαντικά ζητήματα του μετασχηματισμού της οικονομίας ώστε να υπάρξει ανάπτυξη σε γερές βάσεις και να αποκλειστεί η δυνατότητα να επιστρέψουμε σε ύφεση, τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο κ. Σαχινίδης αναφορικά με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνει ότι δεν έγινε συζήτηση επί αυτού και έχει τεθεί υπό την έγκριση της τρόικας. "Διασφαλίζει", υπογραμμίζει ωστόσο, "τον στόχο να μη ληφθούν άλλα μέτρα".

    Σχετικά με τον φόρο ακινήτων και το επίδομα πετρελαίου, ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ότι χρειάζεται καλύτερη συνεννόηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του ΠΑΣΟΚ ενώ θεωρεί ότι η φορολογική μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει και είναι σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας και δικαιοσύνης προς την κοινωνία.

    [07] Το ΔΝΤ προβλέπει χρέος-ρεκόρ για τις πλούσιες χώρες το 2014

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ένα χρέος ρεκόρ των πλούσιων χωρών το 2014 και κρίνει "πιθανό" να υπάρξει επιπλέον συμβολή των πιο εύπορων προσώπων και των πολυεθνικών επιχειρήσεων σε μια μείωση των ελλειμμάτων, σύμφωνα με έκθεσή του η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    "Φαίνεται ότι υπάρχει ένα επαρκές περιθώριο σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες για να αντληθούν επιπλέον έσοδα από τα πιο υψηλά εισοδήματα", υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την δημοσιονομική επιτήρηση.

    Κατά μέσον όρο, το δημόσιο χρέος των ανεπτυγμένων χωρών αναμένεται να φτάσει το "ιστορικό υψηλό" του 110% του ΑΕΠ τους το 2014, δηλαδή θα βρίσκεται 35 μονάδες πιο πάνω από το ποσοστό του 2007, επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

    Με μια αναλογία χρέους/ΑΕΠ της τάξης του 242,3% που προβλέπεται να έχει το 2014, η Ιαπωνία αναμένεται να βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο των υπερχρεωμένων ανεπτυγμένων χωρών, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (174%), την Ιταλία (133,1%) και την Πορτογαλία (125,3%).

    Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παραλύσει από ένα δημοσιονομικό αδιέξοδο και απειλούνται από μια πιθανή στάση πληρωμών, θα δουν το χρέος τους να ανεβαίνει στο 107,3% του ΑΕΠ τους το 2014, δηλαδή θα βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από την Γαλλία και το 94,8% στο οποίο αναμένεται ότι θα ανέρχεται την ερχόμενη χρονιά το χρέος της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 October 2013 - 18:30:22 UTC