Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Δεν υπάρχει καλή και κακή βία
  • [02] Κ. Παπούλιας: Καθήκον της Δικαιοσύνης, η υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών
  • [03] «Τα φαινόμενα του νεοναζισμού σε Αυστρία και Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμα» τονίζει ο πρ. καγκελάριος της Αυστρίας, Β. Σούσελ
  • [04] Διαβιβάστηκαν τα αιτήματα για άρση της ασυλίας της Ελ. Ζαρούλια και του Ευ. Μπούκουρα
  • [05] Αποφυλάκιση με όρους ζητά ο κατηγορούμενος για την υπόθεση της ΧΑ Γ. Άγγος
  • [06] Ρύθμιση "ανάσα" για χιλιάδες δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ
  • [07] Μαχαίρια, ρόπαλα και κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού
  • [08] Δωρεάν πρόσβαση όλων στα δημόσια ΙΕΚ, ανακοινώνει ο υφυπουργός Παιδείας
  • [09] «Το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022»
  • [10] Στο στάδιο της ολοκλήρωσης η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων από Ιόνιο και νότια Κρήτη
  • [11] Η Μέρκελ συνεχίζει τις συνομιλίες με το SPD

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Δεν υπάρχει καλή και κακή βία

    «Καμία ανοχή στην παρανομία και σε πράξεις βίας που υπονομεύουν τη Δημοκρατία. Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της έντασης που οδηγεί στη βία και τον φαύλο κύκλο της βίας που οδηγεί στην ένταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

    «Είναι παράδοξο και θανάσιμος κίνδυνος για τη χώρα το φαινόμενο των νεοναζί», ανέφερε ο Α. Σαμαράς και πρόσθεσε:

    «Είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία, γιατί δημιουργούν τάγματα εφόδου και ασκούν βία. Τους αντιμετωπίζουμε όπως τους αξίζει, σαν εγκληματίες και έχει τον λόγο η Δικαιοσύνη».

    Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η ιδεολογική της ταυτότητα παραμένει ίδια. «Η ιδρυτική διακήρυξη είναι κήρυγμα πατριωτισμού, εθνικής αξιοπρέπειας και δημοκρατίας και 39 χρόνια αργότερα, οι διαπιστώσεις παραμένουν το ίδιο επίκαιρες. Η παράταξή μας ταυτίζει την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ελευθερία χωρίς έννομη τάξη και δικαιοσύνη».

    Ακόμη ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το θαυμάσιο και ευαίσθητο πολίτευμα προϋποθέτει ήπια πολιτικά ήθη και «όσοι παραβιάζουν την έννομη τάξη, υπονομεύουν τη Δημοκρατία».

    Μίλησε δε γενικότερα για τα φαινόμενα βίας, σημειώνοντας ότι «παραβιάσεις της νομιμότητας δεν έγιναν μόνον από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και από άλλους. Εγκληματική βία δεν ασκήθηκε μόνο στο Πέραμα, ασκήθηκε και στον εμπρησμό της Μαρφίν. Ευθύνη όλων είναι να καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και να αποδοκιμάζουν τις εκφράσεις βίας και όχι να πηγαίνουν μάρτυρες υπεράσπισης σε δίκες δολοφόνων. Ορμητήρια κουκουλοφόρων, εντοπίζονται και εξουδετερώνονται. Κάποιοι ενοχλούνται- ας ενοχλούνται. Όσο το αίσθημα ασφάλειας εμπεδώνεται τόσο κι οι νεοναζί θα απομονώνονται».

    Δεν υπάρχει καλή και κακή βία, επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για τα γεγονότα στη Μαρφίν και στις Σκουριές θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

    «Δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να κάνει διάκριση ανάμεσα στην καλή και κακή βία και καλώ όλα τα κόμματα να στηρίξουμε τη νομιμότητα, χωρίς υποσημειώσεις και "ναι μεν αλλά". Η θεωρία της καλής και κακής βίας τροφοδοτεί τη βία και τον εξτρεμισμό».

    Η ανεργία μειώνεται, ενώ το ΑΕΠ δείχνει, έστω και ελάχιστη, τάση αύξησης, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «βγάζουμε πρωτογενές πλεόνασμα». Αλλάζουμε την πορεία της χώρας και σύντομα θα φανεί στην κοινωνία και θα το νιώσει ο καθένας. Το χρέος το ελέγξαμε και το κουρέψαμε- πάνω από 125 δισ. άμεσα και 20 δισ. έμμεσα- και τώρα υπάρχει μία συζήτηση για το αν θα κουρέψουμε 11 δισ.

    Αυτή είναι η συζήτηση και ενώ έχουν δεσμευτεί οι εταίροι μας ότι θα μας βοηθήσουν.

    Χθες διαδόθηκε η φήμη για νέα μέτρα, παρ' ότι το έχουμε πει πολλές φορές ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» και το είπε και η επικεφαλής του ΔΝΤ ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα, η δε Κομισιόν είπε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι. Αυτά, οφείλονται στο ότι πιάσαμε τους στόχους μας. Σε κάποιους δεν αρέσει. Κάποιοι ακούν τη λέξη επιτυχία και βγάζουν αφρούς, είπε ο κ. Σαμαράς.

    [02] Κ. Παπούλιας: Καθήκον της Δικαιοσύνης, η υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο τους νεοπροαχθέντες στην ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων, τους οποίους συνόδευε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου.

    «Σήμερα, σε μια δύσκολη εποχή, είστε επιφορτισμένοι και με ένα άλλο καθήκον: την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το συντακτικό κατηγόρημα και νομίζω ότι έχετε τη δύναμη και τη θέληση να αντεπεξέλθετε στις δύσκολες μέρες που περνάμε», τόνισε απευθυνόμενος τους ανώτατους δικαστές ο κ. Παπούλιας, προσθέτοντας ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί σημαντικό πυλώνα της κοινωνικής σταθερότητας και πως είναι πολύ σημαντικό τι σκέφτεται ο πολίτης και τι απαιτήσεις έχει από τους δικαστές.

    Αναγνώρισε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί υφίστανται κι αυτοί οικονομικές θυσίες, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι θα ξεπεραστεί σύντομα η κρίση και τους κάλεσε να λειτουργήσουν ανεπηρέαστοι από πιέσεις, φέρνοντας, ως παράδειγμα τους δικαστές που αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

    «Να είστε Τερτσέτηδες και να αντιμετωπίσετε όλα τα δύσκολα», είπε χαρακτηριστικά.

    Στην αντιφώνησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η επιλογή όλων έγινε με γνώμονα το ήθος και την επιστημονική τους κατάρτιση και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη και ότι επιτελεί το έργο της με αυτοσεβασμό και υπευθυνότητα προς τον πολίτη.

    [03] «Τα φαινόμενα του νεοναζισμού σε Αυστρία και Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμα» τονίζει ο πρ. καγκελάριος της Αυστρίας, Β. Σούσελ

    «Μη συγκρίσιμα» χαρακτηρίζει τα φαινόμενα του νεο-ναζισμού στην Αυστρία και την Ελλάδα ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σούσελ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας πως στη χώρα του προβλέπονται ποινές έως και 20 χρόνων για αδικήματα, όπως αυτά στα οποία φέρεται να εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή.

    Ο κ. Σούσελ συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση για την «ισχυρή και άμεση δράση» της απέναντι στη Χρυσή Αυγή, τονίζοντας πως τον λόγο θα πρέπει να πάρει η Δικαιοσύνη, εάν μέλη του κινήματος αυτού έχουν υπερβεί τα όρια του νόμου.

    Σε ό,τι αφορά την κρίση, υπογραμμίζει τις «τεράστιες προσπάθειες» των ελληνικών κυβερνήσεων (της τωρινής και της προηγούμενης) για την αποκατάσταση της οικονομίας, αλλά και το «ιδιαίτερα υψηλό κόστος» για τον ελληνικό λαό.

    Εκτιμά πως υπήρξε «αρκετά καλός» ευρωπαϊκός χειρισμός στην «πολύ δύσκολη κατάσταση» της κρίσης και θεωρεί πως το «μάθημα» που πρέπει να πάρουν όλοι μέσα απ' αυτή την κατάσταση είναι, ότι «χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη».

    Ο κ. Σούσελ θα μιλήσει, αύριο, για την «Ευρώπη μετά την κρίση», στο διήμερο 2ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, που φέτος έχει θέμα «Η Ελλάδα σ' έναν ταραγμένο κόσμο: ευρω-κρίση, Ρωσία, Τουρκία και Μεσόγειος». Το Συμπόσιο διοργανώνουν η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ) και το Δίκτυο Ναυαρίνο, στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον».

    [04] Διαβιβάστηκαν τα αιτήματα για άρση της ασυλίας της Ελ. Ζαρούλια και του Ευ. Μπούκουρα

    Διαβιβάστηκαν στη Βουλή, τα αιτήματα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, για άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Ελένης Ζαρούλια και Ευσταθίου Μπούκουρα.

    Υπενθυμίζεται πως η κ. Ζαρούλια κατηγορείται για παράβαση του νόμου 2168/93 περί όπλων και πυρομαχικών, μετά την απόπειρά της να μεταφέρει στον - κρατούμενο στην Αντιτρομοκρατική - σύζυγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο, ένα φυσίγγιο όπλου.

    Ο κ. Μπούκουρας κατηγορείται για εξύβριση, απειλή και κακόβουλη βλασφημία εναντίον του δημάρχου Κορίνθου, καθώς και για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

    [05] Αποφυλάκιση με όρους ζητά ο κατηγορούμενος για την υπόθεση της ΧΑ Γ. Άγγος

    Αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής του κράτησης με όρους, κατέθεσε στον ανακριτή της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής ο κατηγορούμενος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης 'Αγγος.

    Ο κατηγορούμενος φέρεται να βρισκόταν μέσα στην καφετέρια που ήταν και ο Παύλος Φύσσας και να είναι αυτός που κινητοποίησε μέλη της Οργάνωσης να σπεύσουν στο σημείο.

    Στην αίτησή του ο 'Αγγος που, μετά την απόφαση για την προφυλάκισή του ζήτησε και έγινε δεκτό να επανέλθει στον ανακριτή, εμμένει σε όσα αρχικώς ισχυρίστηκε και αρνείται την κατηγορία.

    [06] Ρύθμιση "ανάσα" για χιλιάδες δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ

    Οριστικοποιήθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο που είχαν χορηγηθεί σε δικαιούχους του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

    Τη ρύθμιση ανάσα, η οποία αφορά 97.343 ενεργά δάνεια συνολικού ποσού 2,8 δισ. και όλες τις συμβεβλημένες με τον πρώην ΟΕΚ τράπεζες, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

    Βάσει της ρύθμισης οι τράπεζες θα δέχονται επιμήκυνση των δανείων κατά μέγιστο 10 έτη, χωρίς να χάνεται η επιδότηση επιτοκίου και έτσι θα επιτυγχάνεται μια σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση που -κατ' εκτίμηση- θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 50% (ανάλογα και σε ποιο έτος ζωής του δανείου βρίσκεται).

    Έτσι, ανάλογα το δάνειο, η μείωση θα ξεκινά από 38% και θα φθάνει για δάνεια που βρίσκονται κοντά στην εξόφληση το 90%.

    Δικαιούχοι ένταξης στη ρύθμιση είναι όλοι οι δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών. Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι ο χρόνος των 180 ημερών υπολογίζεται από τη δημοσίευση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης και κατά συνέπεια οι δανειολήπτες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος, μόλις 2.000 δάνεια έχουν υπερβεί σε καθυστέρηση τους έξι μήνες.

    [07] Μαχαίρια, ρόπαλα και κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού

    Έντεκα αυτοσχέδια μαχαίρια και σουβλιά, 33 αυτοσχέδια σιδερένια ρόπαλα, πιθανή ναρκωτική ουσία βάρους 2,4 γραμμαρίων, πέντε κινητά τηλέφωνα, έξι φορτιστές κινητών τηλεφώνων και 1 hands free ακουστικό κινητού τηλεφώνου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε κοινόχρηστους χώρους και κελιά κρατουμένων, κατά την αιφνιδιαστική έρευνα που πραγματοποίησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Α' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

    Οι έλεγχοι στα σωφρονιστικά καταστήματα συνεχίζονται εντατικά, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    [08] Δωρεάν πρόσβαση όλων στα δημόσια ΙΕΚ, ανακοινώνει ο υφυπουργός Παιδείας

    «Για πρώτη φορά φέτος οποιοσδήποτε θέλει, μπορεί να φοιτήσει εντελώς δωρεάν στα ΙΕΚ χωρίς καμία διάκριση»τονίζει ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.«Προχωράμε στην επανίδρυση ουσιαστικά των δημοσίων ΙΕΚ, αλλά και στη δημιουργία του νέου θεσμού - των νέων σχολών επαγγελματικής κατάρτισης που για πρώτη φορά από φέτος δίνονται στην υπηρεσία των Ελλήνων πολιτών»σημειώνει ο υφυπουργός και προσθέτει:«Φέτος τα προγράμματα και οι ειδικότητες, που προσφέρονται, απευθύνονται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται και μάλιστα εντελώς δωρεάν, χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ. Ο σταθερός προσανατολισμός αυτής της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης».

    Ο κ. Γκιουλέκας τονίζει ακόμη ότι για πρώτη φορά οι υποψήφιοι σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους σε αυτές τις δομές της Παιδείας, μέσω του διαδικτύου, από το σπίτι τους, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

    Ερωτηθείς για τους 2.000 καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι 1.200 θα επιστρέψουν σε δομές της Παιδείας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και οι υπόλοιποι, που απασχολούνταν κυρίως σε ειδικότητες της Υγείας, θα πάνε στο υπουργείο Υγείας.«Στο σύνολό τους οι άνθρωποι αυτοί δεν θα χάσουν τη δουλειά τους και αυτό είναι κάτι που είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις - δικαιολογημένες σε μεγάλο βαθμό, καθώς όλοι ανησυχούσαν για τη δουλειά τους. Είχαμε διαβεβαιώσει ότι δεν θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας και χαιρόμαστε που το κάνουμε πράξη»σημειώνει ο κ. Γκιουλέκας και προσθέτει:«Δεν έχουμε περιθώριο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, που μαστίζεται από το μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα, να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας».

    [09] «Το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022»

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ δεν απέκλεισε την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt.

    «Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ότι το επίπεδο χρέους θα είναι χαμηλότερο από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Θα πρέπει να δούμε πώς θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο κ. Μπλανσάρ.

    Μιλώντας χθες στη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε πως δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, εάν αυτή πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το πρόγραμμα διάσωσής της.

    Ο κ. Μπλανσάρ είπε πως ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα προχωρήσουν πολύ αργά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη ότι τα χειρότερα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης έχουν περάσει.

    «Το ακούτε όλο και περισσότερο:'Έχουμε κάνει αρκετές μεταρρυθμίσεις και βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα. Μην έχετε άλλες απαιτήσεις από εμάς'. Αυτό με ανησυχεί», δήλωσε, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εάν θέλουμε να φθάσουμε ένα αποδεκτό επίπεδο απασχόλησης. Ακόμη και η Γερμανία, η οποία δεν έχει περάσει κρίση ανεργίας, δεν αναπτύσσεται θεαματικά».

    Ο οικονομολόγος επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να αυξηθούν οι στόχοι για τον πληθωρισμό στο 4% από περίπου 2% σήμερα, σημειώνοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε περιθώριο για τη μείωση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να εξετάσει τρόπους για να μειωθεί το κόστος των δανείων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε ο κ. Μπλανσάρ.

    [10] Στο στάδιο της ολοκλήρωσης η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων από Ιόνιο και νότια Κρήτη

    Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, καθώς η νορβηγική εταιρεία PGS, που ανέλαβε τη διεξαγωγή των ερευνών, έχει ολοκληρώσει κατά 80% τη σχετική εργασία. Η επεξεργασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, θα ακολουθήσει ένα δίμηνο ερμηνείας των δεδομένων και στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων, δηλαδή ο διαγωνισμός για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα.

    Αυτά ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο υπουργείο Εξωτερικών, σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών, ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

    Στο τελικό στάδιο βρίσκεται επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός, η διαπραγμάτευση του Δημοσίου με τους αναδόχους για τις περιοχές σε Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο που προκηρύχθηκαν για έρευνες υδρογονανθράκων.

    Πηγές του ΥΠΕΚΑ, που έχουν γνώση του θέματος, τόνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί αφενός τα οικονομικά μεγέθη που διακυβεύονται είναι τεράστια και αφετέρου οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα θα δεσμεύσουν τις εξελίξεις για τα επόμενα 40 χρόνια. Συνεπώς για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν σε συνθήκες χρονικής πίεσης.

    Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε επίσης ότι όλες οι συμβάσεις που αφορούν εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή, για λόγους διαφάνειας, αλλά και για την προστασία των επενδυτών.

    [11] Η Μέρκελ συνεχίζει τις συνομιλίες με το SPD

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συναντήθηκε σήμερα με τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για το σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

    Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο αρχηγός της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ στη Βαυαρία, συμμετέχει επίσης στις συνομιλίες που διεξάγονται στο γραφείο της καγκελαρίου με τον αρχηγό του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται πριν από ένα δεύτερο γύρο διερευνητικών συνομιλιών με το SPD τη Δευτέρα.

    Η Μέρκελ θα έχει επίσης ένα δεύτερο γύρο διερευνητικών συνομιλιών με τους Πράσινους πριν ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα με ποιο κόμμα σχεδιάζει να αρχίσει επίσημες συνομιλίες για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

    Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν πως η Μέρκελ θα προτιμήσει τη δημιουργία ενός "μεγάλου", όπως αποκαλείται, συνασπισμού με το SPD στη γραμμή της κυβέρνησης της οποίας προΐστατο από το 2005 ως το 2009.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 October 2013 - 12:30:23 UTC