Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Φόβοι για παγκόσμιο οικονομικό χάος, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη
  • [02] Μια βουλευτής νεκρή από συντριβή ελικοπτέρου στη δυτική Αργεντινή
  • [03] Συμφωνία να επαναλειτουργήσουν το Γκραντ Κάνιον και το Άγαλμα της Ελευθερίας
  • [04] Τζακ Λου: Ο κεντρικός ρόλος των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος
  • [05] 'Ολι Ρεν: Ισπανία και Ιρλανδία ενδέχεται να μην χρειαστούν πιστώσεις για την έξοδό τους από τα προγράμματα στήριξης
  • [06] «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: O Άνθρωπος, O Εφευρέτης, H Ιδιοφυία»

  • [01] ΗΠΑ: Φόβοι για παγκόσμιο οικονομικό χάος, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη

    Δώδεκα μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, της πρώτης ύστερα από 17 χρόνια.

    Αν έως την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι ρεπουμπλικάνοι, δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια χρεοκοπία θα δημιουργήσει «παγκόσμιο οικονομικό χάος».

    Αναλυτές εκτιμούν πως επειδή όλοι γνωρίζουν το τι μπορεί να ακολουθήσει, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών έως την Πέμπτη, είναι απίθανη μια τέτοια εξέλιξη.

    Το ρεπουμπλικανικό κόμμα αρνείται να αυξήσει το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, που ανέρχεται σήμερα στα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Θέλοντας να επιτύχουν πλήγμα στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της Υγείας, οι ρεπουμπλικάνοι επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις μετριοπαθών του κόμματός τους για να μη συνδέονται αυτά τα δύο θέματα.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, φημολογείτο αρχικά ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία, αλλά ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί η πρόοδος των συνομιλιών, καθώς οι συμμετέχοντες στον διάλογο αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες των συζητήσεων. Εντούτοις και οι δύο πλευρές μίλησαν για «εποικοδομητικές συνομιλίες».

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα υπέγραφε ένα μέτρο για τη βραχεία αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, εάν το Κογκρέσο ενέκρινε ένα «καθαρό» νομοσχέδιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά θα προτιμούσε ένα πιο μακροπρόθεσμο μέτρο. Η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί την πρόταση των ρεπουμπλικάνων, η οποία επιτρέπει να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, αλλά συνδέει το ζήτημα αυτό με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, ότι δεν είναι αποδεκτή, διότι μπορεί να φέρει εκ νέου τη χώρα προ του κινδύνου να κηρύξει πτώχευση σε έξι εβδομάδες.

    Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ μερικοί προσδοκούν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν το πρωί της Δευτέρας, όταν θα ανοίξει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    [02] Μια βουλευτής νεκρή από συντριβή ελικοπτέρου στη δυτική Αργεντινή

    Ένα μέλος του εθνικού κοινοβουλίου της Αργεντινής σκοτώθηκε και ένας κυβερνήτης επαρχίας τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη συντριβή ελικοπτέρου την Παρασκευή στην επαρχία Σαν Χουάν της δυτικής Αργεντινής.

    Η βουλευτής Μαργαρίτα Φέρα ντε Μπαρτόλ υπέκυψε στα τραύματά της κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο ενώ ο Χουάν Χοσέ Λουίς κυβερνήτης της επαρχίας Γκόχια νοσηλεύεται με βαριά τραύματα. Τρεις ακόμη επιβάτες τραυματίστηκαν κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου.

    Το δυστύχημα συνέβη λίγο μετά την απογείωση του ελικοπτέρου από την πόλη Βάλε Φερτίλl, περίπου 1.050 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά του Μπουένος Άιρες, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [03] Συμφωνία να επαναλειτουργήσουν το Γκραντ Κάνιον και το Άγαλμα της Ελευθερίας

    Τρία από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα των Ηνωμένων Πολιτειών, το περίφημο Γκραντ Κάνιον, το όρος Ράσμορ και το Άγαλμα της Ελευθερίας, πρόκειται να ανοίξουν εκ νέου τις πύλες τους για το κοινό που επιθυμεί να τα επισκεφτεί, τις αμέσως επόμενες, παρά την συνεχιζόμενη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης.

    Η επαναλειτουργία τους κατέστη δυνατή κατόπιν συμφωνίας της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους κυβερνήτες των Πολιτειών όπου εδρεύουν τα τρία αυτά αμερικανικά αξιοθέατα.

    Σύμφωνα με τους τρεις κυβερνήτες η επαναλειτουργία τους θα γίνει το διάστημα μεταξύ του Σαββάτου έως τη Δευτέρα.

    [04] Τζακ Λου: Ο κεντρικός ρόλος των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος

    Ο κεντρικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια οικονομία δεν θα πρέπει να «θεωρείται δεδομένος», όταν η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική κρίση , προειδοποίησε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα . ( ... ) Όταν οι κίνδυνοι αυξάνονται , η αναζήτηση για ασφάλεια και ποιότητα ωθούν τους επενδυτές στις αγορές των ΗΠΑ (?)αλλά αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο », ανέφερε ο Τζακ Λου σε γραπτή δήλωση που δημοσιεύτηκε με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

    Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών καλεί επί σειρά εβδομάδων, τους ρεπουμπλικάνους να δεχτούν την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους για να αποφύγει τη χρεοκοπία η χώρας .«Πριν από την παράλυση του προϋπολογισμού ( που ξεκίνησε πριν από έντεκα ημέρες) , όλα τα σημάδια έδειχναν ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ ", δήλωσε ο Λου.«Εάν το Κογκρέσο ενεργήσει γρήγορα , αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει», πρόσθεσε.

    Την Παρασκευή, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί άρχισαν εκ νέου τις συνομιλίες , αλλά οι προοπτικές μιας συμφωνίας είναι ακόμα ασαφείς.

    [05] 'Ολι Ρεν: Ισπανία και Ιρλανδία ενδέχεται να μην χρειαστούν πιστώσεις για την έξοδό τους από τα προγράμματα στήριξης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιρλανδίας σχετικά με την ομαλή έξοδό τους από τις δανειακές συμβάσεις που έχουν συνάψει και μάλιστα αμφότερες μπορεί να την επιτύχουν χωρίς να χρειαστούν προληπτικές πιστώσεις, δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα και το Ευρώ, Όλι Ρεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Η τριετής δανεική σύμβαση ύψους 67,5 δισεκ. ευρώ της Ιρλανδίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και οι όροι που προέβλεπε το μνημόνιο που είχε συνάψει όσον αφορά τους προϋπολογισμούς της και την οικονομική της πολιτική, εκπνέουν την 7η Δεκεμβρίου.

    Το πρόγραμμα της Ισπανίας, η οποία δανείστηκε 41 δισεκ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, λήγει στα τέλη του 2013.

    [06] «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: O Άνθρωπος, O Εφευρέτης, H Ιδιοφυία»

    Εφευρέτης, καλλιτέχνης, επιστήμονας, μηχανικός, γλύπτης, βιολόγος, μουσικός, αρχιτέκτονας, φιλόσοφος. O Λεονάρντο Ντα Βίντσι υπήρξε από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

    Η έκθεση «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυία» που τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενηθεί σε περισσότερες από 20 πόλεις του κόσμου σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Λατινική Αμερική και Καναδά, έρχεται από 18 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», για να παρουσιάσει τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής και του έργου αυτής της μοναδικής ιστορικής φυσιογνωμίας.

    Ως αρχέτυπο του «Αναγεννησιακού Ανθρώπου», όπως έχει χαρακτηριστεί, o Nτα Βίντσι υπήρξε γνώστης των τεχνών, της επιστήμης, της μηχανικής και της μουσικής. Η έκθεση «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυία», κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, αποκαλύπτει την πολυσχιδή δραστηριότητά του, όπως ποτέ ξανά στο παρελθόν. Παράλληλα, εξερευνεί τους μύθους και τους θρύλους γύρω από τη ζωή του, καθώς και τις εφευρέσεις του που ακόμη εντυπωσιάζουν 550 χρόνια μετά.

    Στα εκθέματα περιλαμβάνοντα περισσότερα από 40 τρισδιάστατα διαδραστικά μοντέλα εφευρέσεων και μηχανών. Ιπτάμενες μηχανές, μοντέλα που βασίζονται στην υδραυλική και τη μηχανική επιστήμη καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό. Τα εκθέματα έχουν κατασκευαστεί υπό κλίμακα από μια παραδοσιακή ιταλική επιχείρηση, η οποία εδώ και δύο αιώνες δημιουργεί ρέπλικες με βάση τις τεχνικές και τα υλικά, που χρησιμοποιούσε ο Ντα Βίντσι. Οι μηχανές, που παρουσιάζονται, αποτελούν τα πρώτα δείγματα αυτοκινήτου, ποδηλάτου, ελικοπτέρου κ.ά. και έχουν ανακατασκευασθεί με βάση τα σημειωματάρια που κουβαλούσε μαζί του για να καταγράφει τα ευρήματά του. Έχουν αποδοθεί με απόλυτη ακρίβεια χρησιμοποιώντας υλικά της εποχής του όπως ξύλο, μέταλλο, ύφασμα και σχοινιά.

    Οι μηχανές-κατασκευές συμπληρώνονται από εγκαταστάσεις multimedia, που περιλαμβάνουν 55 προσομοιώσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 October 2013 - 8:30:21 UTC