Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, το ζήτημα της παραγραφής ή μη των αδικημάτων του Γ. Παπακωνσταντίνου
  • [02] Αίρεται η ασυλία έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής
  • [03] Πολεμικό αντικείμενο βρέθηκε σε κοντέινερ, που φέρεται να συνδέεται με καταζητούμενο επιχειρηματία
  • [04] ΔΟΥ διέγραψε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη
  • [05] Αστυνομική επιχείρηση σε κατάληψη εργαζομένων στην Εύβοια
  • [06] Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της χώρας
  • [07] Σταθερός, στο -1% παρέμεινε ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat
  • [08] Ηλεκτρονικά η διόρθωση στοιχείων ακινήτων στο Ε9
  • [09] Σεισμός 7,1 βαθμών ανοιχτά της Παπούας Νέας Γουϊνέας
  • [10] Πέθανε ο καθηγητής αρχαιολογίας και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης
  • [11] Στίχοι του αλεξανδρινού ποιητή Κ. Καβάφη «ταξιδεύουν» σε όλη την Αθήνα με λεωφορεία, τρένα, τραμ και μετρό
  • [12] "Ωρολογιακή βόμβα" για τον ανθρώπινο οργανισμό η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

  • [01] Στο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, το ζήτημα της παραγραφής ή μη των αδικημάτων του Γ. Παπακωνσταντίνου

    Ο ειδικός ανακριτής- αρεοπαγίτης Ιωσήφ Τσαλαγανίδης ζητεί, με έγγραφό του, από το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου να αποφασίσει για ζήτημα της παραγραφής ή μη των αδικημάτων που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

    Ειδικότερα, ο κ. Τσαλαγανίδης με έγγραφο του προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, χωρίς να εκφράζει άποψη υπέρ ή κατά της παραγραφής, ζητεί να επιλυθεί το θέμα της παραγραφής (εξάλειψη του αξιοποίνου).

    Ο ειδικός ανακριτής- αρεοπαγίτης έκρινε αναγκαίο πριν ξεκινήσει την ανάκριση να έχει επιλυθεί το νομικό ζήτημα της παραγραφής ή μη, ώστε να αποφευχθεί η διενέργεια άσκοπων ανακριτικών ενεργειών.

    Όπως είναι γνωστό, το νομικό ζήτημα που ανακύπτει συνδέεται με τη Βουλή της μιας μέρας που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς σύμφωνα με άρθρο 86 του Συντάγματος «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επέρχεται αποσβεστική προθεσμία», γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο και η πολιτεία χάνει το δικαίωμά της να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.

    Κατόπιν αυτού, η δικογραφία διαβιβάστηκε στον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος θα διατυπώσει την πρότασή του για το θέμα αυτό στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο, στη συνέχεια, με βούλευμα που θα εκδώσει θα αποφασίζει για το εάν έχει επέλθει ή όχι παραγραφή των αδικημάτων που βαρύνουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

    Το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου θα συνέλθει μέσα στο επόμενο διάστημα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία.

    [02] Αίρεται η ασυλία έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής

    Υπέρ της άρσης ασυλίας των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλο, Ε. Μπούκουρα, Γ. Γερμενή, Η. Παναγιώταρου, Η. Κασιδιάρη και Χρ. Αλεξόπουλο αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής. Στην ψηφοφορία ψήφισαν 247 βουλευτές.

    Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, στο αίτημα άρσης ασυλίας των βουλευτών Π. Ηλιόπουλο, Ε. Μπούκουρα και Γ. Γερμενή, 246 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο, που είναι του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

    Για τους συγκεκριμένους βουλευτές ανοίγει πλέον ο δρόμος, προκειμένου να τους απαγγελθεί η κατηγορία για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και να κληθούν σε απολογία.

    Για τον Η. Παναγιώταρο αίρεται η ασυλία για δύο παλαιότερες υποθέσεις του η πρώτη με 247 ψήφους υπέρ και η δεύτερη με 246 ψήφους υπέρ και ένα «παρών» που είναι του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρο.

    Για τον Ηλ. Κασιδιάρη αίρεται η ασυλία για παλαιότερη υπόθεση με 247 ψήφους υπέρ. Για τον Χρ. Αλεξόπουλο αίρεται η ασυλία με 246 ψήφους υπέρ και ένα «λευκό».

    Η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ιωάννη Αμανατίδη (ΣΥΡΙΖΑ) με 4 υπέρ, 242 κατά, 1 παρών. Αποφάσισε όμως την άρση ασυλίας για τους κ.κ. Χρήστο Κέλλα (ΝΔ) με 195 ψήφους υπέρ, 42 κατά, 10 παρών και του Μιχάλη Ταμήλου (ΝΔ) με 185 υπέρ, 45 κατά, 17 παρών για πρώτη υπόθεσή του και ακόμη με 194 υπέρ, 30 κατά και 15 «παρών» για δεύτερη υπόθεσή του.

    [03] Πολεμικό αντικείμενο βρέθηκε σε κοντέινερ, που φέρεται να συνδέεται με καταζητούμενο επιχειρηματία

    Πολεμικό σιδερένιο αντικείμενο σε κομμάτια, που έχει περισσότερο τη μορφή αντίκας, περιλαμβάνει το ένα από τα δύο κοντέινερ που βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων ΣΕΠ στον Πειραιά και φέρεται να συνδέεται με καταζητούμενο επιχειρηματία.

    Αξιόπιστες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα συγκεκριμένα κομμάτια του πολεμικού αντικειμένου δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί από πυροτεχνουργούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί για τι πρόκειται. Πάντως, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι είναι άγνωστο αν το συγκεκριμένο αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάπου.

    Επίσης, σε έτερο εμπορευματοκιβώτιο βρέθηκε ένα αυτοκίνητο τύπου σεβρολέτ που κατά πάσα πιθανότητα ανήκει στον ίδιο επιχειρηματία.

    Τα δύο κοντέινερ ελέγχονται από τις αρχές του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστωθεί από που ξεκίνησαν πριν έρθουν στον Πειραιά.

    [04] ΔΟΥ διέγραψε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

    ΔΟΥ διέγραψε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο προσέφυγε φορολογούμενη, γιατί συμπεριλήφθηκε στο εισόδημά της το ποσό που έλαβε ως υπάλληλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να συνυπολογιστεί και αυτή η αμοιβή για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

    Αρχικά, η αρμόδια ΔΟΥ απέρριψε προφορικά το αίτημα για επανεκκαθάριση της ειδικής εισφοράς, λόγω της εγκατάστασης της φορολογούμενης στην Ελλάδα και ενημερώθηκε ότι θα ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση αυτού του εισοδήματος, εφόσον εκείνη υπηρετούσε στο εξωτερικό.

    [05] Αστυνομική επιχείρηση σε κατάληψη εργαζομένων στην Εύβοια

    Αστυνομική επιχείρηση παρουσία εισαγγελέα πραγματοποιήθηκε, στις 5.30 το πρωί, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη για περισσότερο από έναν μήνα, από απολυμένους και εργαζόμενους εργαστασίων της περιοχής.

    Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 13 άτομα, που βρίσκονταν την ώρα εκείνη στο κτίριο, και οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας στη Χαλκίδα. Όπως έγινο γνωστό από την αστυνομία, για την κατάληψη είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αδικήματα, μετά την οποία

    αποφασίστηκε η αστυνομική επέμβαση.

    Με προφορική εντολή του εισαγγελέα οι συλληφθέντες, αφέθηκαν ελεύθεροι στις 10.30 το πρωί και θα υποβληθεί σε αυτόν η δικογραφία που σχηματίζει σε βάρος τους η αστυνομία για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Μετά τη σύλληψη, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν, σε ένδειξη διαμαρτυρία, έξω από το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης, οι οποίοι όμως αποχώρησαν όταν αφέθηκαν ελεύθεροι οι συλληφθέντες.

    Την επέμβαση των ΜΑΤ στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και τη σύλληψη 13 εργαζομένων και συνδικαλιστών που «διεκδικούν δεδουλευμένα και το δικαίωμα στη δουλειά» κατήγγειλε το ΚΚΕ.

    Όπως αναφέρει σχετικό σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος «εδώ και 40 και πλέον μέρες οι εργαζόμενοι από τα εργοστάσια "Τσιμέντα Χαλκίδας", "Σέλμαν", "Νεοσέτ", "Ιντερκέμ", "Μηχανική" έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια που έχουν διακόψει την παραγωγική τους δραστηριότητα».

    «Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να ορθώσουν τείχος απέναντι στον αυταρχισμό και το δόγμα «νόμος και τάξη» που επιστρατεύει η κυβέρνηση ενάντια στους δίκαιους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

    [06] Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της χώρας

    Τον Δεκέμβριο αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας για το 2014 - το οποίο, σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΚΤ, Γιοργκ 'Ασμουσεν, ανέρχεται σε 5- 6 δισ. ευρώ - ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον πρόεδρο του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

    Όπως δήλωσε ο εν λόγω παράγοντας, κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, καθώς και για το δημόσιο χρέος. Για το τελευταίο, οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνσή του, τοποθετούνται χρονικά για τον Απρίλιο 2014, μετά την επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό 2013. Για το δημοσιονομικό κενό για το 2014, το οποίο προσδιορίζεται από τους επικεφαλής της τρόικας σε 2 δισ. ευρώ, ο συγκεκριμένος παράγοντας παρέπεμψε στις νέες επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών. Σημειώνεται ότι, η ελληνική πλευρά επιζητεί μια συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού χωρίς τη λήψη «νέων οριζόντιων μέτρων».

    Αντικείμενο της συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν και οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (σχέδιο αναδιάρθρωσης αμυντικών βιομηχανιών και ΛΑΡΚΟ, πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, Κώδικας Δικηγόρων και αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), καθώς το Euro Working Group είναι αρμόδιο για την καταβολή της δόσης, η οποία, σημειωτέον, εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το κύριο πρόβλημα μεταξύ των τεσσάρων προαπαιτούμενων είναι το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και, όπως ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «αύριο μάλλον θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα».

    [07] Σταθερός, στο -1% παρέμεινε ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat

    Σταθερός στο -1% παρέμεινε ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Τον Σεπτέμβριο, το μέσο ποσοστό πληθωρισμού στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,1%, έναντι 1,3% που ήταν τον Αύγουστο και στην ΕΕ στο 1,3%, από 1,5%.

    Σε ετήσια βάση (Σεπτέμβριος 2012- Σεπτέμβριος 2013), η Ελλάδα κατέγραψε τον χαμηλότερο δείκτη πληθωρισμού στην ΕΕ (-0,2%) και ακολουθούν η Λετονία (0,5%) και η Σουηδία (0,6%).

    Οι υψηλότεροι δείκτες πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Ρουμανία (4,1%), στην Εσθονία (3,7%) και στην Κροατία (3,3%).

    Ένα χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2012ν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 0,3%, στην ευρωζώνη 2,6% και στην ΕΕ 2,7%.

    [08] Ηλεκτρονικά η διόρθωση στοιχείων ακινήτων στο Ε9

    Από σήμερα η διαδικασία διόρθωσης στοιχείων ακινήτων στο Ε9 του 2011 και των επόμενων ετών θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής, μετά την έκδοση του αρχικού εκκαθαριστικού ΦΑΠ του αντίστοιχου έτους διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη.

    Στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

    - Κατά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, ο φορολογούμενος υποχρεούται να αναγράψει σε εμφανιζόμενο πεδίο, στοιχεία που δικαιολογούν την εισαγωγή, μεταβολή ή διαγραφή εμπραγμάτου δικαιώματος.

    - Ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει την τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων, για διόρθωση της δήλωσης ΦΑΠ με τη χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής, ακόμα και στην περίπτωση που έχει υποβάλει χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές για την εκκαθάριση του ΦΑΠ λαμβάνεται υπόψη, η δήλωση που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά.

    - Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αποβιωσάντων καθώς και οι αρχικές δηλώσεις που υποβάλλονται λόγω απόκτησης εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο προηγούμενο, από την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης, έτος, εφόσον δεν έχει συντεθεί περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου, υποβάλλονται χειρόγραφα στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ.

    [09] Σεισμός 7,1 βαθμών ανοιχτά της Παπούας Νέας Γουϊνέας

    Σεισμός 7,1 βαθμού σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά της Παπούας Νέας Γουϊνέας, ανακοίνωσε το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS), αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για την πρόκληση τσουνάμι.

    Ο σεισμός, ο οποίος είχε εστιακό βάθος 58 χιλιομέτρων, σημειώθηκε στις 20:31 τοπική ώρα (13:31 ώρα Ελλάδος) σε απόσταση 65 χιλιομέτρων νότια της πόλης Πανγκούνα, στην Παπούα Νέα Γουϊνέα.

    Δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης τσουνάμι, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι.

    [10] Πέθανε ο καθηγητής αρχαιολογίας και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης

    Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 81 ετών (γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου του 1932 στη Θεσσαλονίκη), ο ομότιμος καθηγητής της αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Α' Θεσσαλονίκης (εξελέγη στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2000 και του 2004) Γιώργος Χουρμουζιάδης.

    Η πολιτική κηδεία του θα γίνει αύριο (Πέμπτη), στις 16.00, στα κοιμητήρια της Θέρμης.

    Σ' ένα βιογραφικό γραμμένο από τον ίδιο σημειώνει: "Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και θα ήθελα να πεθάνω στην Κεντρική Ασία, ακριβώς πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού. Άρχισα να γράφω από οκτώ χρονώ. Στην αρχή έγραφα κρυφά, προσευχές και βωμολοχίες. Ύστερα εκθέσεις ιδεών, ποιήματα. Αποπειράθηκα να γράψω κι ένα μυθιστόρημα: 'Το κορίτσι με τα γκρίζα μαλλιά'. Από τότε δε σταμάτησα να γράφω παντού και τα πάντα. Διηγήματα, θεατρικά μονόπρακτα, σενάρια, αρχαιολογικά άρθρα, βιβλιοκρισίες, διαλέξεις, δοκίμια, ευθυμογραφήματα, συστατικές επιστολές, εγκυκλοπαιδικά λήμματα, ανακοινώσεις για επιστημονικά συνέδρια, πολιτικές προκηρύξεις και πολιτικά άρθρα, επιφυλλίδες σε εφημερίδες, στίχους για λαϊκά τραγούδια, χαιρετισμούς για πολιτικές συγκεντρώσεις, ακόμα και για ένα γάμο στο Ασχαμπάτ, όπου με είχανε καλέσει, όταν επισκέφτηκα το Τουρκμενιστάν. Έγραψα εισηγητικές εκθέσεις για διδακτορικές διατριβές και εκλογές καθηγητών, κείμενα διαφημίσεων, 'αγορεύσεις' για τη βουλή, κατ' αρχήν και κατ' άρθρον. Έγραψα και δυο επικήδειους, έναν για τον Κίτσο Μακρή και έναν για τον Μανόλη Ανδρόνικο! Και σε έναν τοίχο, όταν ήμουνα πρόσκοπος, έγραψα με μεγάλα κόκκινα γράμματα: 'Σ' αγαπώ'. Κι όσο περνάει ο καιρός γράφω ασταμάτητα, γιατί εκείνο που θέλω να γράψω δεν το έγραψα ακόμα! Κι όταν πια δεν έχω τι άλλο να γράψω θα πάρω το Δρόμο του Μεταξιού".

    Ο Νίκος Χουρμουζιάδης ήταν παντρεμένος και είχε δύο κόρες.

    [11] Στίχοι του αλεξανδρινού ποιητή Κ. Καβάφη «ταξιδεύουν» σε όλη την Αθήνα με λεωφορεία, τρένα, τραμ και μετρό

    «Δεν έχω σήμερα κεφάλι για δουλειά», «Ξένος εγώ ξένος πολύ», «Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις», «Και τέλος πάντων, να, τραβούμ' εμπρός» «Όπως μπορείς πια δούλεψε, μυαλό» «Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή» (Μάρτιαι Ειδοί).

    Στίχοι του αλεξανδρινού ποιητή Κ. Καβάφη «ταξιδεύουν» από την περασμένη Δευτέρα σε όλη την Αθήνα με λεωφορεία, τρένα, τραμ και μετρό.

    Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του αρχείου Καβάφη, το οποίο έχει περιέλθει στο Ίδρυμα Ωνάση και η οποία προσκαλεί το κοινό μέσα από τη σύγχρονη ματιά του βραβευμένου δημιουργικού γραφείου Beetroot να συνομιλήσει με τον αλεξανδρινό ποιητή.

    «Είναι μια κίνηση που σηματοδοτεί τη δική μας στάση απέναντι στο έργο του Καβάφη και στο πώς θέλουμε να κυκλοφορεί το περιεχόμενο του αρχείου στο ευρύ κοινό. Η εικαστική γραμμή είναι αρκετά πιο ποπ και οι στίχοι απολύτως καταληπτοί και όπως κυκλοφορούν στην πόλη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορούν να αποδείξουν στο μη μηυμένο κοινό πόσο οικείος ποιητής είναι ο Καβάφης, πώς μιλάει μέσα από πολλές διαδρομές - στην κυριολεξία στη συγκεκριμένη περίπτωση - και εκφράζει το πνεύμα της εποχής μας» τονίζει η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

    Η συγκεκριμένη καμπάνια είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεων που προγραμματίζει το Αρχείο Καβάφη, και τις επόμενες ημέρες (έως τις 29/10) θα ανακοινωθεί η πολιτική και η φιλοσοφία του Αρχείου.

    [12] "Ωρολογιακή βόμβα" για τον ανθρώπινο οργανισμό η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

    Σε «ωρολογιακή βόμβα» για τον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να εξελιχθεί η «εύκολη λύση» της αντιβίωσης που χορηγείται σε πολλές περιπτώσεις για ένα απλό κρυολόγημα, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος Γεράσιμος Καρούσος.

    «Κυριολεκτικά καταστρέφεται η φυσική ανοσία του ασθενούς. Μπορεί να έχει επιβλαβείς γαστρεντερίτιδες, ή διάρροιες, όπως είναι για παράδειγμα η ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα, η οποία οφείλεται στην αλόγιστη χρήση αντιβίωσης και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Επίσης ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης πολλών ειδών αλλεργιών», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καρούσος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό το μήνα παρατηρούνται πάρα πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας τα οποία βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα. Αναφέρει ακόμη ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιώσεων έχει φέρει την Ελλάδα στη δυσάρεστη θέση να είναι μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο σε πολυανθεκτικά στελέχη μικροβίων, ενώ χαρακτηρίζει τραγική την διαπίστωση ότι τα ισχυρότερα σκευάσματα και τα νεώτερα αντιβιοτικά σκευάσματα χρησιμοποιούνται πρώτα σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Ινδία και το Πακιστάν.

    Εποχή εμβολιασμού για τη γρίπη αυτή που διανύουμε, με τις ιώσεις να καραδοκούν και λόγω των αυξομειώσεων της θερμοκρασίας, και πολύς κόσμος βρίσκει την εύκολη λύση για γρήγορη ανάρρωση στα αντιβιοτικά. Ο ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος Γεράσιμος Καρούσος θα μας εξηγήσει για ποιους λόγους δεν πρέπει να καταφεύγουμε τόσο εύκολα σε αυτά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 October 2013 - 12:30:23 UTC