Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα τροπολογία για τη χρηματοδότηση κομμάτων
  • [02] Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων στην Πορτογαλία

  • [01] Νέα τροπολογία για τη χρηματοδότηση κομμάτων

    Με στόχο την ευρύτερη πολιτική συναίνεση, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, καταθέτει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις στην τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, των οποίων η ηγεσία ή ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών εμπλέκονται «σε εγκληματικές ενέργειες που στρέφονται ευθέως κατά της ίδιας της χώρας, της Δημοκρατίας και της κοινωνίας».

    Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις είναι προϊόν «αλλεπάλληλων συναντήσεων με εκπροσώπους των κομμάτων, έτσι ώστε όλοι μαζί να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα» σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στην άσκηση σειράς ποινικών διώξεων σε βάρος βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

    Η τροπολογία που καταθέτουν από κοινού, τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, για την αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 Π.Κ.) και της τρομοκρατίας (άρθρο 187Α Π.Κ.).

    Συμπληρωματικά, στην νέα τροπολογία προβλέπεται αναστολή της χρηματοδότησης σε «περίπτωση άσκησης δίωξης» και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης» κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κατόπιν άδειας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος. Η ενσωμάτωση της πρόβλεψης για το άρθρο 282 Π.Κ. εμπεριέχεται στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Επίσης, η αναστολή της χρηματοδότησης θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης».

    Τέλος, η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται «μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

    Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί συγκερασμό της τροπολογίας του υπουργείου και της τροπολογίας που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στις δυο προηγούμενες τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών προβλεπόταν ότι η αναστολή θα διατάσσεται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εισηγηθεί να αποφασίζει η Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία και πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνόλου των βουλευτών.

    [02] Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων στην Πορτογαλία

    Τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για το 2014 πυροδοτούν ένα νέο κύμα έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας, που εκφράστηκε με την κήρυξη απεργιών και κινητοποιήσεων από πολλά συνδικάτα σήμερα.

    Το κοινό μέτωπο των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων στην δημόσια διοίκηση και το συνδικάτο των τεχνικών του δημοσίου, οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις του τομέα, κάλεσαν σε απεργία την 8η Νοεμβρίου.

    Τα συνδικάτα στον τομέα των μεταφορών ανακοίνωσαν επίσης ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε "15ήμερη απεργία από την 25η Οκτωβρίου ως την 8η Νοεμβρίου" καθώς και σε μια "πανεθνική διαδήλωση στη Λισαβόνα την 9η Νοεμβρίου", δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Ολιβέιρα, συντονιστής της συνομοσπονδίας συνδικάτων των εργαζομένων στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες.

    Τα συνδικάτα των ταχυδρομικών επίσης ετοιμάζονται να απεργήσουν την 25η Οκτωβρίου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα Πορτογαλικά Ταχυδρομεία μέσα της πώλησης στο χρηματιστήριο του 70% του μετοχικού τους κεφαλαίου πριν από το τέλος του έτους.

    Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται έντονα για τα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014, και τα οποία πλήττουν κυρίως τους δημόσιους λειτουργούς. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, χώρας η οποία τελεί σε πρόγραμμα στήριξης από την διεθνή τρόικα των πιστωτών, προσπαθεί να τηρήσει το στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 4% του πορτογαλικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2014.

    Ο προϋπολογισμός προβλέπει μεγάλες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων λειτουργών από 2,5% ως 12% για τους μισθούς που ξεπερνούν τα 600 ευρώ μικτά.

    Η κυβέρνηση εξάλλου σχεδιάζει την μείωση κατά 2% εντός του 2014 του αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα επί συνόλου 575.000. Από το 2005, ήδη 173.000 θέσεις δημοσίων λειτουργών στην Πορτογαλία έχουν καταργηθεί.

    "Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ο βασικός στόχος αυτού του προϋπολογισμού" κατήγγειλε η Άνα Αβόιλα, συντονίστρια του κοινού μετώπου των συνδικάτων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η CGTP, η γενική συνομοσπονδία των πορτογαλικών συνδικάτων, η οποία πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

    Ο προϋπολογισμός αυτός "είναι μια βάρβαρη εναντίον των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα", εκτίμησε η Ελένα Ροντρίγκες, αντιπρόεδρος του συνδικάτου των τεχνικών υπαλλήλων του δημοσίου, που πρόσκειται στους σοσιαλιστές.

    H CGTP καλεί το Σάββατο σε δύο μεγάλα συλλαλητήρια, το πρώτο στη Λισαβόνα, το δεύτερο στο Πόρτο στο βορρά, εναντίον "της φτωχοποίησης των εργαζόμενων'' στην Πορτογαλία.

    Η οργάνωση θέλει να γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες στις γέφυρες των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας. Ωστόσο στη Λισαβόνα, η διαδήλωση η οποία σχεδιαζόταν να γίνει στη Γέφυρα της 25ης Απριλίου απαγορεύθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, για λόγους ασφαλείας.

    Η διαδήλωση αυτή θα γίνει τελικά στη συνοικία Αλκαντάρα, στην έξοδο της περίφημης γέφυρας αυτής. Πολλοί διαδηλωτές θα κινηθούν πάνω στη γέφυρα με αυτοκίνητα και θα ηχήσουν συντονισμένα τις κόρνες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση.

    Ο Αρμένιου Κάρλους, γενικός γραμματέας της CGTP, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κήρυξης νέας γενικής απεργίας, μετά από εκείνη του Ιουνίου, στην οποία είχε λάβει μέρος το 50% των εργαζομένων, σύμφωνα με τα συνδικάτα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 October 2013 - 20:30:20 UTC