Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με "ήσυχη συνείδηση" θα παρουσιαστεί στο Εφετείο, δηλώνει ο Β. Παπαγεωργόπουλος
  • [02] Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ο Φ. Κουβέλης μετά από αδιαθεσία
  • [03] Νεκρός βρέθηκε ο 26χρονος που είχε πέσει χθες από τη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου
  • [04] Συνελήφθησαν δύο άτομα για την αιματηρή ληστεία σε πρατήριο καυσίμων στη Χαλκιδική
  • [05] Κ. Χατζηδάκης: "Κλειδί" για την προώθηση επενδύσεων η αλλαγή κλίματος
  • [06] Ο Σνόουντεν δηλώνει ότι δεν πήρε εμπιστευτικά έγγραφα μαζί του στη Ρωσία
  • [07] Στους δρόμους ξανά οι φοιτητές στη Χιλή
  • [08] Και οι μαϊμούδες «συζητούν» ευγενικά περιμένοντας η κάθε μια τη σειρά της, όπως οι άνθρωποι!
  • [09] Ριμπερί «ψηφίζει» για τη χρυσή μπάλα ο Πλατινί

  • [01] Με "ήσυχη συνείδηση" θα παρουσιαστεί στο Εφετείο, δηλώνει ο Β. Παπαγεωργόπουλος

    Με "ήσυχη συνείδηση" και με "απεριόριστη εμπιστοσύνη στην τελική κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης" θα παρουσιαστεί την προσεχή Τρίτη (22 Οκτωβρίου) στο πενταμελές Εφετείο ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε νέα επιστολή του, μέσα από τη φυλακή, με την οποία απευθύνεται στους συμπολίτες του Θεσσαλονικείς.

    "Θα παρουσιασθώ την ερχόμενη Τρίτη (22-10-2013) στο πενταμελές Εφετείο με ήσυχη τη συνείδησή μου και με απεριόριστη εμπιστοσύνη στην τελική κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία είμαι βέβαιος ότι μέσα σ' ένα πνεύμα ψυχραιμίας και απόλυτης νηφαλιότητας αλλά και μακριά από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, θα κρίνει αποκλειστικά βάσει συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων" αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, στον οποίο έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου, επαναλαμβάνει πως δεν έχει "απολύτως καμία σχέση" με αυτά για τα οποία τον καταδίκασαν και κάνει λόγο για "περίπτωση απόλυτης δικαστικής πλάνης, η οποία δυστυχώς οδήγησε στη σπίλωση του ονόματός μου, ένα όνομα που με αγώνες και θυσίες επί 50 χρόνια έκτιζα".

    [02] Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ο Φ. Κουβέλης μετά από αδιαθεσία

    Στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" των Αθηνών διακομίσθηκε από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης καθώς, λίγο πριν αναχωρήσει για περιοδεία στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αισθάνθηκε αδιαθεσία.

    Η περιοδεία ακυρώθηκε.

    [03] Νεκρός βρέθηκε ο 26χρονος που είχε πέσει χθες από τη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου

    Νεκρός σε δύσβατη βραχώδη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Βασιλείου Πάτρας, εντοπίστηκε χθες το βράδυ ο 26χρονος, ο οποίος έπεσε χθες το πρωί από τη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου.

    Το πτώμα του 26χρονου εντοπίστηκε από την ομάδα διάσωσης Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η οποία συμμετείχε στις έρευνες, μαζί με πλωτά του κεντρικού λιμεναρχείου της Πάτρας και παραπλέοντα σκάφη. Στο αυτοκίνητο που είχε σταθμεύσει ο 26χρονος στο οδόστρωμα της γέφυρας, βρέθηκε σημείωμα στο οποίο ανέφερε του λόγους που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.

    [04] Συνελήφθησαν δύο άτομα για την αιματηρή ληστεία σε πρατήριο καυσίμων στη Χαλκιδική

    Δύο υπήκοοι Αλβανίας συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για τη στυγερή δολοφονία νεαρού υπαλλήλου σε πρατήριο υγρών καυσίμων στα Νέα Πλάγια Χαλκιδικής. Οι αδίστακτοι ληστές, ένας 22χρονος κι ένας 26χρονος, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν διαδοχικά, τα ξημερώματα, στην ευρύτερη περιοχή των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, έπειτα από ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι τοπικές αστυνομικές αρχές, ενώ ήδη μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, όπου ανακρίνονται.

    Η αιματηρή ληστεία, για την οποία κατηγορούνται, σημειώθηκε μετά τις 8.30 χθες το βράδυ. Οι δράστες εισέβαλαν αρχικά στο βενζινάδικο, όπου με την απειλή καραμπίνας και μαχαιριού, απέσπασαν από τον 31 ετών υπάλληλο τις εισπράξεις της ημέρας (κατά πληροφορίες περίπου 400 ευρώ). Όπως έγινε γνωστό, την ώρα εκείνη βρισκόταν στην επιχείρηση και μία φίλη του νεαρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες ζήτησαν περισσότερα χρήματα και κατόπιν αποφάσισαν να κλειδώσουν τόσο τον υπάλληλο όσο και τη φίλη του στο εσωτερικό της επιχείρησης προκειμένου να υποχρεώσουν τον πρώτο να τους παραδώσει κι άλλα χρήματα.

    Κάτω από συνθήκες που ερευνώνται, ένας από τους δύο δράστες πυροβόλησε εν ψυχρώ, από μικρή απόσταση, τον άτυχο υπάλληλο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Στη συνέχεια, οι αδίστακτοι ληστές διέφυγαν πεζή αλλά τελικά εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, ο πρώτος λίγο μετά τα μεσάνυχτα και ο δεύτερος τις πρώτες πρωινές ώρες, στην ευρύτερη περιοχή των Νέων Μουδανιών.

    [05] Κ. Χατζηδάκης: "Κλειδί" για την προώθηση επενδύσεων η αλλαγή κλίματος

    Στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές απέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης την καθυστέρηση που σημειώνεται στην προώθηση των fast track επενδύσεων. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι από πλευράς υπουργείου έχουν προχωρήσει όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις, εγκύκλιοι και τα Προεδρικά Διατάγματα σε εφαρμογή του νέου επενδυτικού νόμου, με εξαίρεση ενός μόνο Προεδρικού Διατάγματος και ότι όσα σχέδια υποβάλλονται, αξιολογούνται με ταχύτατες διαδικασίες.

    Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το εξάμηνο του 2013 υπήρξε αύξηση υποβολής επενδυτικών σχεδίων σε ποσοστό 40% σε σχέση με πέρυσι. Για όσα την ευθύνη έχει το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν όλα αξιολογηθεί. Από τα 39 σχέδια που έχουν υποβληθεί στην κεντρική υπηρεσία, αξιολογήθηκαν και τα 39. Στις περιφέρειες υποβλήθηκαν 92 εκ των οποίων αξιολογήθηκαν 68 επενδυτικά σχέδια.

    «Δεν έχουμε επενδυτική άνοιξη αλλά κάτι έχει ξεκινήσει να κινείται με διάφορες εταιρείες που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Αυτό που απομένει είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών που δεν θα γίνει ξαφνικά. Γίνεται βαθμηδόν», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Αυτό είναι που εμποδίζει την προσπάθεια στο fast track. Η καθυστέρηση δεν σχετίζεται με το δικό μας ή άλλα υπουργεία, αλλά με την αγορά, με τους ίδιους τους επενδυτές και με το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Δεν υπάρχει επενδυτής που θα σας πει ότι κάποια υπηρεσία της δημόσιας διοίκησης τον καθυστέρησε, ψάχνουν τα χρήματα που χρειάζονται για να προωθήσουν τις επενδύσεις τους. Αυτή είναι η δυσκολία».

    Όπως τόνισε ο υπουργός, ο παράγων εμπιστοσύνη είναι αυτή την ώρα ο παράγων- κλειδί.

    [06] Ο Σνόουντεν δηλώνει ότι δεν πήρε εμπιστευτικά έγγραφα μαζί του στη Ρωσία

    Ο πρώην τεχνικός της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν δήλωσε ότι δεν πήρε κανένα εμπιστευτικό έγγραφο της υπηρεσίας μαζί του στη Ρωσία όπου έχει καταφύγει από τον Ιούνιο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times.

    Στη συνέντευξη, ο Σνόουντεν δήλωσε ότι έδωσε όλα τα έγγραφα σε δημοσιογράφους που είχε συναντήσει όταν ήταν στο Χονγκ Κονγκ, πριν αναχωρήσει για τη Ρωσία, όπου του χορηγήθηκε άσυλο για έναν χρόνο. "Το να έπαιρνα μαζί μου έγγραφα δεν θα ωφελούσε το δημόσιο συμφέρον", τόνισε στην εφημερίδα. "Σε τι θα ωφελούσε να μετέφερα ο ίδιος ένα αντίγραφο αυτού του υλικού;".

    Ο πρώην τεχνικός της NSA στη Χαβάη δήλωσε επίσης ότι μπόρεσε να προστατεύσει τα έγγραφα αυτά από τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες, κυρίως χάρη στις γνώσεις που είχε αποκτήσει για τις δυνατότητες των μυστικών υπηρεσιών του Πεκίνου όταν εργαζόταν για την NSA. "Ουδεμία πιθανότητα υπάρχει οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι να κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους το παραμικρό έγγραφο".

    Αμερικανοί αξιωματούχοι πολλές φορές εξέφρασαν ανησυχία μήπως οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, της Κίνας ή άλλης χώρας κατάφερναν να πάρουν στα χέρια τους ορισμένα από τα στοιχεία που είχε στην κατοχή του ο Σνόουντεν.

    Ο 30χρονος επισήμανε εντούτοις στη συνέντευξη που έγινε διαδικτυακά μέσω κρυπτογραφημένων συνδέσεων επικοινωνίας επί αρκετές ημέρες, ότι πιστεύει πως η NSA ξέρει ότι αυτός δεν συνεργάστηκε με ξένες υπηρεσίες. "Η NSA δεν παρουσίασε ούτε ένα δείγμα ζημίας που μπορεί να προκλήθηκε από διαρροές", υπογράμμισε δηλώνοντας επίσης ότι ουδέποτε σκέφτηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Κίνα ή στη Ρωσία.

    Επανερχόμενος στην απόφαση να οργανώσει τις διαρροές αυτές για τα προγράμματα παρακολούθησης, ο Σνόουντεν εξηγεί ότι η σκέψη αυτή ήρθε σταδιακά. Οι αμφιβολίες του για τις υπηρεσίες Πληροφοριών χρονολογούνται από την εποχή που εργαζόταν για τη CIA στη Γενεύη, εξήγησε εκ νέου.

    [07] Στους δρόμους ξανά οι φοιτητές στη Χιλή

    Δεκάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και καθηγητές συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στο Σαντιάγο της Χιλής για να απαιτήσουν δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, ένα μήνα πριν από την ημέρα των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Η εκδήλωση αυτή, η έκτη παρόμοια κατά σειρά από την αρχή του έτους, συγκέντρωσε 18.000 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία και 50.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές της. Οι διαδηλωτές απαίτησαν τη μεταρρύθμιση του ακριβού και αναποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος που σε μεγάλο βαθμό έχει ιδιωτικοποιηθεί .

    Από το 2011 οι φοιτητές της Χιλής έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν εκατό εκδηλώσεις καλώντας την κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα να προχωρήσει σε μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση. Έχουν καταφέρει να επιβάλουν αυτό το θέμα στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 17 Νοεμβρίου, όπου η πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπασελέ προβάλλεται ως φαβορί. Η δωρεάν εκπαίδευση είναι μέρος του εκλογικού προγράμματος της πρώην προέδρου η οποία προτείνει, αν εκλεγεί, να ξεκινήσει μια μεταρρύθμιση και την καθιέρωση του ελεύθερου πανεπιστημίου εντός έξι ετών.

    Πάντως ούτε αυτή τη φορά η φοιτητική κινητοποίηση κινήθηκε ομαλά καθώς προς το τέλος της, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών οι οποίοι έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν βόμβες μολότοφ στην αστυνομία, η οποία απάντησε με δακρυγόνα για να τους διαλύσει.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [08] Και οι μαϊμούδες «συζητούν» ευγενικά περιμένοντας η κάθε μια τη σειρά της, όπως οι άνθρωποι!

    Τα ζώα δεν παύουν να μας εκπλήσσουν και τα νέα πράγματα που μαθαίνουμε γι' αυτά, έρχονται να φωτίσουν περαιτέρω τις εξελικτικές ρίζες μας. Μερικές μαϊμούδες, όπως ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, έχουν μια πολύ ανθρώπινη συνήθεια: «συζητούν» με πολιτισμένο τρόπο, περιμένοντας η κάθε μία τη σειρά της για να «μιλήσει» στις υπόλοιπες της παρέας (με τους ήχους φυσικά που συνεννοούνται οι μαϊμούδες και όχι με ανθρώπινα λόγια!).

    Οι ερευνητές παρακολούθησαν ένα συγκεκριμένο είδος μαϊμούδων (μαρμοζέτες ή σκιουροπίθηκους), που ζουν στα δέντρα, και κατέγραψαν τις «συνομιλίες» τους. Το πείραμα έγινε στο εργαστήριο και οι μαϊμούδες χωρίστηκαν μεταξύ τους με παραπετάσματα, οπότε η μία δεν έβλεπε την άλλη, αλλά μόνο την άκουγε.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η «συζήτηση», ακόμα κι όταν διαρκούσε μισή ώρα, δεν ήταν καθόλου χαώδης (με την μία μαϊμού να μιλάει πάνω στην άλλη), αλλά αντίθετα ακολουθούσε ένα ακριβές μοτίβο: κάθε ζώο μιλούσε, περίμενε το άλλο να «απαντήσει» και μετά από πέντε δευτερόλεπτα ξανάπαιρνε το «λόγο». Μάλιστα όταν η μία μαϊμού επιβράδυνε ή επιτάχυνε τον ρυθμό των ήχων που έβγαζε, και η «συνομιλήτριά» της προσαρμοζόταν ανάλογα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι για πρώτη φορά εντόπισαν σε ζώα ένα εναλλακτικό εξελικτικό δρόμο, που παραπέμπει στον ανθρώπινο τρόπο διαλόγου.

    [09] Ριμπερί «ψηφίζει» για τη χρυσή μπάλα ο Πλατινί

    Ο Μισέλ Πλατινί «ψηφίζει» τον Φρανκ Ριμπερί με δηλώσεις του στονγαλλικό Τύπο, όταν ρωτήθηκε για το ποια θα ήταν η επιλογή του ως προς το νικητή της «χρυσής μπάλας», του κορυφαίου, δηλαδή, ποδοσφαιριστή της περασμένης σεζόν στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

    Ο Γάλλος πρόεδρος της UEFA αιτιολόγησε την άποψή του για τον διεθνή επιθετικό της Μπάγερν Μονάχου:

    «Ο Φρανκ αξίζει τη διάκριση. Ψηφίστηκε καλύτερος ευρωπαίος ποδοσφαιριστής για τη σεζόν 2012-13 και είναι από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι αξίζει να κερδίσει φέτος και το βραβείο της χρυσή μπάλας.» Ο 30χρονος άσος ήταν βασικός πρωταγωνιστής του ιστορικού τρεμπλ της Μπάγερν Μονάχου, πετυχαίνοντας 11 γκολ και μοιράζοντας συνολικά 19 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις της περασμένης σεζόν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 October 2013 - 8:30:23 UTC