Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλληλεγγύη στο ζήτημα της μετανάστευσης, ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος
  • [02] Aπάντηση ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ για την υποψηφιότητα Αλ. Τσίπρα για την Κομισιόν
  • [03] O ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη ΝΔ να ανακοινώσει τη στάση της στο θέμα της πρότασής του για Εξεταστική για υποβρύχια και σύμβαση Σκαραμαγκά
  • [04] Απαντήσεις από τις ΗΠΑ για τις υποκλοπές, ζητεί ο Γάλλος πρωθυπουργός

  • [01] Αλληλεγγύη στο ζήτημα της μετανάστευσης, ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος

    Την επίδειξη «έμπρακτης και άμεσης αλληλεγγύης» στο ζήτημα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο, ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

    Ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε στο Συμβούλιο το θέμα των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, μετά τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα και της Σικελίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ένα εξαιρετικά επιτακτικό ζήτημα».

    Ο αντιπρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να επιδείξει έμπρακτα και άμεσα την αλληλεγγύη της, στο πλαίσιο της αρχής της δίκαιης κατανομής των βαρών, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο, με απόλυτο σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών και σημείωσε ότι η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της ιδιαίτερα εκτεταμένης ακτογραμμής της, υφίσταται διαρκή και δυσανάλογη πίεση και αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάσταση που αντιμετωπίζουν χώρες, όπως η Ιταλία και η Μάλτα.

    [02] Aπάντηση ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ για την υποψηφιότητα Αλ. Τσίπρα για την Κομισιόν

    «Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωση της εκπροσώπου της ΝΔ ¶. Ασημακοπούλου, η οποία αναφερόμενη στην υποψηφιότητα του Α. Τσίπρα για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε ότι «κόμματα του περιθωρίου, μαρξιστικά, τροτσκιστικά και φανατικά ταγμένα εναντίον του ευρώ και της ευρωζώνης, βλέπουν σαν γνήσιο εκφραστή τους τον κ. Αλέξη Τσίπρα».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «δεν περιμέναμε από τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά να αντιληφθούν τη σημασία και τον συμβολισμό της επικείμενης υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν» και προσθέτει ότι «σε μια περίοδο που η ΕΕ αποδομείται από την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας, η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς αποτελούν τους νεκροθάφτες των συμφερόντων του ελληνικού λαού στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Να χαίρονται την κ. Μέρκελ και τους συμμάχους τους».

    [03] O ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη ΝΔ να ανακοινώσει τη στάση της στο θέμα της πρότασής του για Εξεταστική για υποβρύχια και σύμβαση Σκαραμαγκά

    Ερωτήματα προς τη ΝΔ για τη στάση της στο θέμα των υποβρυχίων και της σύμβασης για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που έχει υπογράψει ο Ευ. Βενιζέλος, θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, με σχετικό του σημείωμα και ζητά από το κυβερνών κόμμα να απαντήσει ποια θέση θα τηρήσει στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

    Βασικό επιχείρημα που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η στάση που είχε τηρήσει η ΝΔ στην υπόθεση των πυραύλων TOR M1, υπενθυμίζοντας ότι «τον Απρίλιο του 2012, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο τότε εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και σημερινός υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης δήλωνε για την υπόθεση των ΤΟR Μ1 και την σκανδαλώδη υπόθεση των υποβρυχίων»:

    «Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά. Είναι, άλλωστε, ο ίδιος που -το 2010- αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους.

    Για παράδειγμα: Δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς, όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών. Και χωρίς να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης. Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής ¶μυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δισ. ευρώ, αλλά -αντί των οκτώ- να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων. Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν φυσικό, ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από τον Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα».

    Τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ είναι τα εξής:

    - Τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά στο αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σκανδαλώδη σύμβαση δεδομένου ότι πρόκειται για τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και εξοπλιστικό σκάνδαλο για το οποίο πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όσων υπουργών έχουν εμπλακεί στην υπόθεση;

    - Επιμένει η Νέα Δημοκρατία στα όσα είχε καταγγείλει ο τότε εκπρόσωπός της τον Απρίλιο του 2012, καθώς δεν είχε ψηφίσει την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου το 2010 ή θα παράσχει κάλυψη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κύριο Βενιζέλο;

    [04] Απαντήσεις από τις ΗΠΑ για τις υποκλοπές, ζητεί ο Γάλλος πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε σήμερα στην Κοπεγχάγη πως είναι "σοκαρισμένος" από την αμερικανική κατασκοπεία και ζήτησε από τις ΗΠΑ να δώσουν "σαφείς απαντήσεις" σχετικά με τις πρακτικές αυτές.

    "Είμαι βαθιά σοκαρισμένος (...). Είναι απίθανο μια χώρα σύμμαχος, όπως οι ΗΠΑ, να μπορεί σε τέτοιο σημείο να κατασκοπεύει ιδιωτικές επικονωνίες που δεν έχουν καμιά στρατηγική δικαιολογία, καμιά δικαιολογία εθνικής άμυνας" δήλωσε ο Ερό προς τους δημοσιογράφους, ζητώντας από τις ΗΠΑ "να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν οι πρακτικές αυτές και κυρίως να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις διαφάνειας ώστε (οι πρακτικές αυτές) να πάρουν τέλος".

    "Πρόκειται για την ίδια τη βάση της εμπιστοσύνης ανάμεσά μας" επέμεινε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς αν θα πρέπει να απευθυνθεί στον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Ερό απάντησε: "Αφήνω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη φροντίδα να λάβει τα μέτρα που επιβάλλονται, αλλά είναι πρόδηλο ότι επιβάλλονται πρωτοβουλίες και θα αναληφθούν".

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε σήμερα ότι "κάλεσε αμέσως" τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Παρίσι.

    Η εφημερίδα "Λε Μοντ" υποστήριξε στον ιστότοπό της πως η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) είχε πραγματοποιήσει 70,3 εκατ. υποκλοπές τηλεφωνικών δεδομένων Γάλλων σε μια περίοδο 30 ημερών, από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου 2013.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 October 2013 - 14:30:21 UTC