Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφοφορία επί των τροπολογιών για αναστολή χρηματοδότησης κόμματος
  • [02] Υγειονομικοί έλεγχοι σε σχολικά συγκροτήματα και κυλικεία σχολείων του Πειραιά
  • [03] Τρίωρη στάση εργασίας στους ΟΤΑ της Περιφέρειας Αττικής
  • [04] Σήμερα η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Β. Παπαγεωργόπουλου
  • [05] Την ερχόμενη εβδομάδα η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης
  • [06] Mάχη με τον χρόνο δίνουν οι πυροσβέστες στην Αυστραλία
  • [07] Εγκαίνια για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσία Κ. Παπούλια και Α. Σαμαρά
  • [08] Γιώργος Κιμούλης: «Η τέχνη οφείλει να είναι σύγχρονη»
  • [09] Τρεις νέες υπηρεσίες για ενίσχυση της «ελεύθερης έκφρασης» στο Διαδίκτυο
  • [10] Απειλή για τον φυσικό πλούτο η παράνομη κοπή δέντρων

  • [01] Ψηφοφορία επί των τροπολογιών για αναστολή χρηματοδότησης κόμματος

    Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη κατά στελεχών για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση ή σε τρομοκρατική δραστηριότητα.

    Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Δημήτρη Παπαδημούλη, έχει πως θα υπερψηφίσει για λόγους συμβολικής συναίνεσης την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, παρότι επιμένει στον όρο της διευρυμένης πλειοψηφίας και διαφωνεί στη συμπερίληψη του αδικήματος της τρομοκρατικής δραστηριότητας (άρθρο 187α του Ποινικού Κώδικα) στις προϋποθέσεις εφαρμογής της.

    Απάλειψη της αναφοράς αυτής απ? την τροπολογία αξίωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δηλώνοντας διά του Νότη Μαριά, πως σε αντίθετη περίπτωση το κόμμα του θα δηλώσει «παρών» κατά τη σχετική ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη. Πλάι στα παραπάνω, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (Μίκα Ιατρίδη) υποστήριξαν πως για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου και όχι απλή άσκηση δίωξης ή προσωρινή κράτηση.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα εκδήλωσε επίσης την εναντίωσή του στη συμπερίληψη του αδικήματος της τρομοκρατικής δράσης, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη» με βάση το ιστορικό κεκτημένο. «Κανονικά θα έπρεπε να καταψηφίσουμε την τροπολογία. Όμως προκειμένου να αποφευχθεί κάθε σπέκουλα και παρερμηνεία για τη στάση του ΚΚΕ, θα ψηφίσουμε "παρών"» διευκρίνισε η Διαμάντω Μανωλάκου. Ακόμα περισσότερο, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, διέκρινε «προθέσεις εξίσωσης της ναζιστικής πρακτικής με την ταξική πάλη, τις απεργίες και τις καταλήψεις».

    Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Ηλίας Κασιδιάρης, επανήλθε στις εκτιμήσεις του πως οι διώξεις κατά του κόμματός του προήλθαν κατόπιν «εντολών της Κομισιόν, Αμερικανών και Αμερικανοεβραίων», επιμένοντας πως κάτι τέτοιο προκύπτει και από δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ακόμα πως, η τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης είναι αντισυνταγματική (ανατρέποντας συν τοις άλλοις το τεκμήριο της αθωότητας), είχε συνταχθεί πριν από την άσκηση των διώξεων εκ μέρους της Δικαιοσύνης και «μοιραζόταν με mail στα δημοσιογραφικά γραφεία απ? το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

    [02] Υγειονομικοί έλεγχοι σε σχολικά συγκροτήματα και κυλικεία σχολείων του Πειραιά

    Υγειονομικούς ελέγχους σε κυλικεία και σχολικές μονάδες του Πειραιά, πραγματοποίησαν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Υγειονομικών Ελέγχων, της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

    Ελέχθησαν τριάντα δύο σχολικά συγκροτήματα, ως προς τις αίθουσες διδασκαλίας, τους κοινόχρηστους χώρους και τις αίθουσες σίτισης.

    Σε ορισμένα απ' αυτά, δόθηκαν συστάσεις για βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών ενώ, όπου κρίθηκε απαραίτητο, απεστάλησαν έγγραφα προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες των σχολείων προκειμένου να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση των προβλημάτων, όπως για παράδειγμα της ύδρευσης, της αποχέτευσης αλλά και επισκευαστικών εργασιών.

    'Ελεγχοι έγιναν, επίσης, σε τριάντα κυλικεία σχολείων, στους υπεύθυνους των οποίων έγινε ενημέρωση για την ισχύουσα νομοθεσία και δόθηκαν συστάσεις για περαιτέρω βελτίωση των υγειονομικών όρων λειτουργίας τους.

    «Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής μας. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ξεκίνησαν οι έλεγχοι στον ευαίσθητο χώρο των σχολείων. Ήδη οι επόπτες Δημόσιας Υγείας έχουν πραγματοποιήσει αρκετούς ελέγχους στα σχολικά συγκροτήματα. Είμαστε ικανοποιημένοι που η μέχρι σήμερα εικόνα τόσο στις σχολικές αίθουσες και τους βοηθητικούς χώρους των σχολείων όσο και στα σχολικά κυλικεία είναι η ενδεδειγμένη, πλην λίγων εξαιρέσεων» τόνισε σε δηλώσεις τους ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου.

    [03] Τρίωρη στάση εργασίας στους ΟΤΑ της Περιφέρειας Αττικής

    Σε τρίωρη παναττική στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι, καλεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πορεία των «μαραθωνοδρόμων» σχολικών φυλάκων που φθάνουνσήμερα το πρωί στην Αθήνα.

    Η πορεία των σχολικών φυλάκων ξεκίνησε με τα πόδια στις 28 Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη με σύνθημα «Μαραθώνιος Πρωτογενούς Πλεονάσματος, Ανεργίας, Ανέχειας, Εξαθλίωσης» και τελικό προορισμό την Αθήνα.

    Χθεςτο πρωίέφτασαν στον Τύμβο του Μαραθώνα και σήμερα το πρωί αναμένονται στην Αθήνα. Η άφιξή τους θα συνδυασθεί με πορεία προς το Σύνταγμα, που θα ξεκινήσει μπροστά από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και θα ολοκληρωθεί στη Βουλή. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ της Περιφέρειας Αττικής να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας και στην πορεία, προκειμένου «να σταλεί μήνυμα κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων».

    [04] Σήμερα η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Β. Παπαγεωργόπουλου

    Οκτώ μήνες μετά την ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του κεντρικού δήμου, η υπόθεση έχει προσδιοριστεί να επανεξεταστεί σήμερα, σε δεύτερο βαθμό, από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης.

    Μαζί με τον επί σειρά ετών δήμαρχο Θεσσαλονίκης θα δικαστούν ο άλλοτε γενικός γραμματέας του δήμου και «δεξί χέρι» του Β. Παπαγεωργόπουλου, Μιχάλης Λεμούσιας, και ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Σαξώνης, οι οποίοι καταδικάστηκαν επίσης σε ισόβια κάθειρξη.

    Το εδώλιο του δικαστηρίου θα συμπληρωθεί από τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 15 και 10 ετών, αντιστοίχως, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι με όρους μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη.

    [05] Την ερχόμενη εβδομάδα η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης

    Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, η ειδική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης από τους φορολογούμενους.

    Πρόκειται για την εφαρμογή του TAXInet, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα υποβάλουν τις αιτήσεις με τα στοιχεία τους, προκειμένου να τους καταβληθεί η προκαταβολή του 25% και ολόκληρο το ποσό στη συνέχεια.

    Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση του υπουργείου, η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται το πολύ σε 20 μέρες από την υποβολή της αίτησης.

    [06] Mάχη με τον χρόνο δίνουν οι πυροσβέστες στην Αυστραλία

    Οι πυροσβεστικές αρχές στην Αυστραλία δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που μαίνονται από την περασμένη Πέμπτη και έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

    Τουλάχιστον 200 σπίτια υπολογίζεται πως έχουν καταστραφεί στη Νέα Νότια Ουαλία και η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ένας άνδρας πέθανε από πιθανή καρδιακή προσβολή , εικάζουν οι αρχές,την περασμένη εβδομάδα, στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του από τις φλόγες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολλές περιοχές του Σίδνεϊ έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, με τον συνδυασμό καπνού και τέφρας να έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της πόλης.

    Μέχρι στιγμής εξακολουθούν να μαίνονται περίπου 60 πυρκαγιές, με τη μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη να μαίνεται στα Γαλάζια Όρη, 100 χιλιόμετρα δυτικά του Σίδνεϊ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Σέιν Φιτζσίμονς. Χιλιάδες πυροσβέστες, εκατοντάδες πυροσβεστικά οχήματα και 90 αεροσκάφη μάχονται με τις φλόγες που έχουν απανθρακώσει τουλάχιστον 300.000 στρέμματα.

    Το πρωί της Τρίτης η ένταση των ανέμων είχε μειωθεί, οι θερμοκρασία δεν είχε ανέβει πολύ και έβρεξε ελαφρά. Ωστόσο, οι αρχές φοβούνται ότι αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες δεν θα διαρκέσουν για πολύ. Όπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία, μία καταιγίδα κινείται προς την περιοχή και αναμένεται να προκαλέσει δυνατούς ανέμους με ριπές που θα φτάνουν τα 50 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η θερμοκρασία την Τετάρτη θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

    «Αύριο ελπίζω να πράγματα να μην είναι όσο άσχημα προβλέπονται, αλλά καταλαβαίνω ότι πρέπει να έχουμε στο νου μας το χειρότερο δυνατό σενάριο» δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς κάτοικος της περιοχής.

    Οι αρχές της χώρας συνέλαβαν δύο αγόρια τα οποία υποπτεύονται ότι ξεκίνησαν την πυρκαγιά στο Χάντερ Βάλεϊ, βόρεια του Σίδνεϊ.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [07] Εγκαίνια για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσία Κ. Παπούλια και Α. Σαμαρά

    Με στόχο να χαράξει «μία εντελώς σύγχρονη και δημιουργική πορεία, αντάξια όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών θεάτρων», όπως αναφέρει σχετικά ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Τάκης Τζαμαργιάς, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά επιστρέφει στην ζωή και στην πόλη του, ανοίγοντας τις πύλες του σήμερα στο κοινό, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

    Μια νέα εποχή ξεκινά για το Δημοτικό θέατρο του Πειραιά, ένα σημαντικό νεοκλασικό μνημείο με ιστορία 118 χρόνων που παρέμεινε κλειστό τα τελευταία 14 χρόνια για την πλήρη αποκατάστασή του. Από τη σκηνή του εμβληματικού θεάτρου, ενός σημαντικού δείγματος της δημόσιας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα του 19ου αιώνα που φέρει την υπογραφή του Ιωάννη Λαζαρίμου, πέρασαν μερικές από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου: από την Κυβέλη ,την Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή και τον Αιμίλιο Βεάκη έως τον Μάνο Κατράκη, την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν. Γι αυτό και η τωρινή προσμονή για τη «δεύτερη ζωή» του από τους ανθρώπους της θεατρικής οικογένειας είναι μεγάλη, μαζί και οι προσδοκίες.

    Εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, συναυλίες και μία παράσταση αφιερωμένη στην ιστορία του θεάτρου περιλαμβάνει ο εξαήμερος εορτασμός των εγκαινίων . Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει πανιά, με την παράσταση «Δρόμοι του Πειραιά» σε σύλληψη- σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών αλλά και των μουσικών του Πολεμικού Ναυτικού, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πειραιά και της Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας του Ωδείου Τερψιθέας. Πηγή έμπνευσης στάθηκε το ίδιο το θέατρο, οι μνήμες - καλλιτεχνικές και ιστορικές - και βεβαίως η σημασία του για το λιμάνι του Πειραιά.

    [08] Γιώργος Κιμούλης: «Η τέχνη οφείλει να είναι σύγχρονη»

    «Δεν πιστεύω ότι η τέχνη κινείται στον χώρο της επικαιρότητας. Η τέχνη οφείλει να είναι σύγχρονη. Θέατρο είναι να κάνεις καλλιτεχνικό έργο τον παρόντα χρόνο» αναφέρει ο Γιώργος Κιμούλης ο οποίος φέτος θα έχει διπλή παρουσία στη σκηνή του θεάτρου «Δημήτρης Χορν», καθώς ανεβάζει διαδοχικά δύο κλασικά αριστουργήματα του Ιψεν και του Πίντερ: το «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» και τον «Επιστάτη».

    «Και τα δύο έργα σχολιάζουν τον απομονωτισμό του ανθρώπου, μια κατάσταση που βιώνουμε εδώ και πολλές δεκαετίες. Έχουμε περάσει από 40 κύματα προκειμένου να οργανώσουμε τον κοινωνικό μας χώρο με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά τελικά αναπτύσσουμε μια αυτιστική συμπεριφορά» εξηγεί ο πρωταγωνιστής τους, ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας του μεγαλοτραπεζίτη Μπόρκμαν, παράσταση που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

    Στη συνέχεια, ο Γιώργος Κιμούλης μίλησε για την δική του μοναχική πορεία και για την επιθυμία του ν' αποκτήσει ξανά μια συγγένεια προς το συλλογικό, γιατί -όπως είπε- η τέχνη του θεάτρου είναι πληθυντικού αριθμού. «Η ανάγκη μου αυτή, με ώθησε να επιστρέψω στους ανθρώπους του παρελθόντος, στους ανθρώπους που μου έδωσαν τα πρώτα στηρίγματα, τις πρώτες καλλιτεχνικές θεατρικές ανάσες, τους ανθρώπους που μου καθόρισαν την προσωπική μου νομοθεσία και τον προσωπικό μου πολιτισμό στα πρώτα μου βήματα. Ένας από αυτούς ήταν και ο Σταμάτης Φασουλής. Δεν σημαίνει πως ο Σταμάτης ευθύνεται γι' αυτό που είμαι τώρα, αλλά είναι εκείνος που μου άρθρωσε αυτό που είμαι τώρα», κατέληξε.

    [09] Τρεις νέες υπηρεσίες για ενίσχυση της «ελεύθερης έκφρασης» στο Διαδίκτυο

    «Ασπίδα προστασίας» θα παρέχει η εταιρεία Google για τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των κυβερνοεπιθέσεων, ως μέρος ενός νέου πακέτου υπηρεσιών που έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη της «ελεύθερης έκφρασης», ανακοίνωσε τη Δευτέρα η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο.

    Κατά τη διάρκεια παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, η Google αποκάλυψε επίσης μια νέα τεχνολογία, με την ονομασία uProxy, που επιτρέπει στους πολίτες σε ορισμένες χώρες να παρακάμπτουν τη λογοκρισία από τις κυβερνήσεις ή τα λογισμικά παρακολούθησης και να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το λογισμικό θα είναι διαθέσιμο για τα προγράμματα περιήγησης στο Ίντερνετ Chrome και Firefox, αλλά όχι για τον Internet Explorer της Microsoft, αρχικά τουλάχιστον.

    Η νούμερο ένα μηχανή αναζήτησης στον κόσμο παρουσίασε τις δύο υπηρεσίες αλλά και ένα χάρτη στον οποίο φαίνονται οι κυβερνοεπιθέσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο, σε πραγματικό χρόνο.

    Γνωστή για το εταιρικό της σύνθημα «Μην είσαι Κακός», η Google έχει εδραιώσει τη φήμη της για την αντίστασή της στις αρχές σε όλο τον κόσμο, οι οποίες επιδιώκουν τη λογοκρισία των υπηρεσιών της, YouTube και Blogger.

    Σύμφωνα με την πρωτοβουλία «Project Shield», η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα φιλοξενήσει ιστοσελίδες που συχνά δέχονται «επιθέσεις», οι οποίες έχουν πολιτικά κίνητρα. Λόγω του μεγέθους και των εξελιγμένων υποδομών της η Google είναι περισσότερο σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτές τις επιθέσεις εν συγκρίσει με ιστοσελίδες που φιλοξενούνται ανεξάρτητα.

    Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι νέες αυτές υπηρεσίες βρίσκονται ακόμα υπό δοκιμή.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [10] Απειλή για τον φυσικό πλούτο η παράνομη κοπή δέντρων

    Βελτιωμένη είναι, όπως όλα δείχνουν, η εικόνα στην προσπάθεια ελέγχου της λαθροϋλοτομίας, όμως, η απειλή για τον φυσικό πλούτο της χώρας από την παράνομη κοπή δέντρων παραμένει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι πρώτοι επτά μήνες του 2013 δείχνουν μια τάση συρρίκνωσης του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας σε σχέση με το 2012, που είχε λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

    «Στο ΥΠΕΚΑ δίνουμε έμφαση στην προστασία των δασών. Μέσα στο 2013 κάναμε πιο αυστηρές τις ποινές για τα αδικήματα της λαθροϋλοτομίας και αυξήσαμε τους ελέγχους. Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία των υπηρεσιών, η προσπάθεια αυτή έχει αποτελέσματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, υπογραμμίζοντας: «Η Πολιτεία προασπίζει το δασικό μας πλούτο. Θα συνεχίσουμε και στο επόμενο διάστημα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι ορεινών κυρίως περιοχών, για τους οποίους προβλέπουμε διάθεση καυσόξυλων σύμφωνα με τη νομοθεσία».

    Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο, φέτος, έχουν κατατεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες 1.206 μηνύσεις, ενώ κατασχέθηκαν 5.196,56 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων.

    Κατά τη διάρκεια του 2012, είχαν κατασχεθεί 13.088,75 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων, ενώ ο αριθμός των μηνύσεων ανήλθε στις 3.105. Η σύγκριση είναι αποκαλυπτική της έκρηξης του προβλήματος με την έναρξη της οικονομική κρίσης και της στροφής των πολιτών, λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, στην εκμετάλλευση των ξύλων προκειμένου να ζεσταθούν. Το 2009 οι μηνύσεις ήταν 166 και οι τόνοι κατασχεθέντων ξύλων 1.619,02, το 2010 οι μηνύσεις ήταν 159 και οι τόνοι κατασχεθέντων ξύλων 2.315,35, ενώ το 2011 οι μηνύσεις ανήλθαν σε 630 και η ποσότητα των ξύλων που κατασχέθηκαν ήταν 8.949,18.

    Τα στοιχεία σήμαναν συναγερμό και το ΥΠΕΚΑ ανέλαβε μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, ενώ προχώρησε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που αυστηροποίησαν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της παράνομης υλοτομίας και διευκόλυναν τους ελέγχους, για την καταπολέμηση ενός εγκλήματος εις βάρος των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας και της εθνικής οικονομίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 October 2013 - 6:30:25 UTC