Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποχρεωτικό αγροτικό για όλους τους γιατρούς, προαναγγέλει ο Αντώνης Μπέζας
  • [02] Ο Σ. Κεδίκογλου για το non paper του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • [03] Ιω. Μιχελάκης: Δεν αντέχει άλλη πίεση, ούτε η ελληνική οικονομία, ούτε η κοινωνία
  • [04] Εφόλης της ύλης η αυριανή συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου
  • [05] Εκπνέει απόψε η προθεσμία για την απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων
  • [06] Ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαιώνει τους κατόχους αξιόγραφων για επίλυση των υποθέσεών τους
  • [07] Καταποντίζονται οι Ρεπουμπλικάνοι μετά την πρόσφατη κρίση
  • [08] Η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για νέο γύρο ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
  • [09] «Σήμερα όποιος έχει ταλέντο, του δίνονται οι ευκαιρίες να το δείξει»

  • [01] Υποχρεωτικό αγροτικό για όλους τους γιατρούς, προαναγγέλει ο Αντώνης Μπέζας

    Την άμεση επαναλειτουργία όλων των αγροτικών ιατρείων και στις πιο απομακρυσμένες, άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, φιλοδοξεί να εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας, καθιστώντας -με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή- και πάλι υποχρεωτική την υπηρεσία υπαίθρου για όλους του γιατρούς,«προκειμένου να εξασφαλίσουν τίτλο ιατρικής ειδικότητας»,τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας.

    «Εκείνο, που κάνουμε, είναι ότι δεν θα μπορεί να θεσμοθετηθεί τίτλος ιατρικής ειδικότητας, αν δεν προσκομιστεί έγγραφο που να αποδεικνύει ότι ο γιατρός έχει εκπληρώσει την υπηρεσία υπαίθρου. Το ίδιο θα ισχύει και για τους γιατρούς εκείνους που έχουν κάνει την ειδικότητά τους στο εξωτερικό. Ένας γιατρός δεν θα μπορεί να προσληφθεί στο ΕΣΥ, αν δεν έχει εκπληρώσει τη θητεία του ως αγροτικός γιατρός. Επίσης μια τρίτη υποχρέωση είναι ότι δεν θα μπορεί να κάνει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, αν δεν έχει ολοκληρώσει την υπηρεσία υπαίθρου. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θεσμοθετούμε την υποχρεωτικότητα για την κάλυψη των αγροτικών ιατρείων»τονίζει ο κ. Μπέζας και προσθέτει:«Μιλάμε για 1.500 περιφερειακά ιατρεία, αλλά εκτός από τα περιφερειακά ιατρεία, οι αγροτικοί γιατροί μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες και στα κέντρα υγείας της χώρας, τα οποία είναι περίπου 300».

    «Με την ίδια τροπολογία αλλάζουμε και το καθεστώς για τους επικουρικούς γιατρούς δίνοντας κίνητρα στους γιατρούς να υπηρετήσουν ως επικουρικοί σε νοσοκομεία νησιωτικών περιοχών και σε μικρά επαρχιακά νοσοκομεία. Παρατείνουμε γιατους επικουρικούς γιατρούς το χρόνο της σύμβασης σε τρία έτη. Δίνουμε, επίσης, και άλλα κίνητρα που έχουν σχέση με την οικογενειακή τους κατάσταση»σημειώνει ο υφυπουργός Υγείας.

    Ο κ. Μπέζας τονίζει ακόμη ότι«θα έχουμε αλλαγές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Δεν μπορούμε να έχουμε αναγέννηση στα συστήματα υγείας, αν δε έχουμε αναγέννηση στην πρωτοβάθμια υγεία. Σήμερα στη χώρα μας έχουμε την παράλληλη λειτουργία δύο δημοσίων υποσυστημάτων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που απευθύνονται στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας. Από τη μία πλευρά έχουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακάιατρεία και από την άλλη τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τις δομές της αυτοδιοίκησης. Εκείνο, που προσπαθούμε να κάνουμε για να είναι αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη για τον ασθενή πάντα, αλλά και για τη χώρα, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι αυτά τα δύο δημόσια υποσυστήματα να τα ενοποιήσουμε σε έναν φορέα, που θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους ? Ησυνένωση αυτή δεν θα οδηγήσει σε κλείσιμο, ή κατάργηση μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας.

    Λειτουργική συνένωση θα έχουμε. Ο στόχος μας είναι να εξοικονομήσουμε μεν πόρους, να δημιουργήσουμε συνέργειες, να χρησιμοποιήσουμε προσωπικό από το ένα δημόσιο υποσύστημα στο άλλο για να καλύψουμε τα κενά,όχι όμως να καταργήσουμε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

    [02] Ο Σ. Κεδίκογλου για το non paper του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    «Aυτή την ώρα κάθε απόπειρα διάσπασης του εσωτερικού μετώπου απέναντι στην ιδιοκτησία των ναυπηγείων τροφοδοτεί εκούσια ή ακούσια με επιχειρήματα τους αντιδίκους του ελληνικού δημοσίου» αναφέρει σε σχόλιό του ο Σίμος Κεδίκογλου για το non paper του ΣΥΡΙΖΑ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, είναι ανυπόστατη και ωμά συκοφαντική, με μόνο στόχο την κυβέρνηση και την «εξυπηρέτηση της τυχοδιωκτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει περιέλθει σε στρατηγικό αδιέξοδο και δεν έχει τίποτα ουσιαστικό και υπεύθυνο να πει για την πορεία της χώρας».

    Εξάλλου, αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2010- 11 έγιναν υπό συνθήκες διαφάνειας και σε εκτέλεση ειδικού νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ένας γόρδιος δεσμός που είχε δημιουργηθεί λόγω των κακών αρχικών συμβάσεων.

    «Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το ποια άποψη είχε κάθε κόμμα την εποχή εκείνη για τη μία ή την άλλη επιλογή. Το βέβαιο είναι ότι οι επιλογές έγιναν με απόλυτη διαφάνεια από την ίδια τη Βουλή προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική λύση -υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες- για τα συμφέροντα του δημοσίου και της εθνικής οικονομίας» επισημαίνει.

    Ο κ. Κεδίκογλου τονίζει ακόμη ότι γι' αυτό και τώρα η θέση της κυβέρνησης έχει ως βάση τον νόμο του 2010 με στόχο τη διάσωση των ναυπηγείων και την ολοκλήρωση και παραλαβή των υποβρυχίων, που με βάση τον νόμο αυτόν έχουν περιέλθει στην κυριότητα του δημοσίου.

    «Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα εμπλεκόμενα μέρη είναι δύσκολη. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι οι συντονισμένες ενέργειες όλων των συναρμόδιων υπουργείων που ακολουθούν την ενιαία αυτή γραμμή, θα αποδώσουν σύντομα αποτελέσματα χάριν της εθνικής ναυπηγικής υποδομής, των εργαζομένων και των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού» προσθέτει ο κυβερνητικής εκπρόσωπος.

    [03] Ιω. Μιχελάκης: Δεν αντέχει άλλη πίεση, ούτε η ελληνική οικονομία, ούτε η κοινωνία

    Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να βγει από την κρίση, να πατήσει γερά στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά. Όμως, μετά από μια πενταετία ύφεσης, εξαντλήθηκαν οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας και ακόμη περισσότερο της κοινωνίας, γι' αυτό και δεν αντέχει άλλη πίεση ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, διαμήνυσε ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της Τέταρτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, σήμερα το πρωί στη Νυρεμβέργη.

    Υπενθυμίζοντας πως οι Έλληνες υποβάλλονται σε θυσίες που ποτέ δεν γνώρισε ευρωπαϊκός λαός σε καιρό ειρήνης, πως μέσα σε λίγα χρόνια έχασαν πάνω από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ και πάνω από το ένα τρίτο των εισοδημάτων τους, ενώ η ανεργία έφτασε στο 27%, ξεπερνώντας στους νέους το 60%, ο κ. Μιχελάκης επισήμανε ότι, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της και έχει το δικαίωμα να ζητά πραγματική κοινοτική αλληλεγγύη.

    Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε με έμφαση πως ζητείται, προπάντων, στήριξη, ώστε να αποφευχθούν νέα υφεσιακά μέτρα αλλά και να τρέξουν το ταχύτερο δυνατό αναπτυξιακές δράσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις δουλειάς, καθώς δεν αντέχεται άλλη έκρηξη της ανεργίας και καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει ανεργία που γενικά πλησιάζει το 30% και στους νέους πάει πάνω από το 60%.

    [04] Εφόλης της ύλης η αυριανή συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου

    Όλα τα ζητήματα που άπτονται της πολιτικής επικαιρότητας, καθώς επίσης και η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, θα τεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης που, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, αναμένεται να έχουν την Τετάρτη το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Μ. Μαξίμου.

    Οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι στην αυριανή σύσκεψη αναμένεται να οριστικοποιηθεί η προγραμματική συμφωνία της δικομματικής κυβέρνησης.

    [05] Εκπνέει απόψε η προθεσμία για την απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων

    Εκπνέει τα μεσάνυχτα η προθεσμία απογραφής των διοικητικών υπαλλήλων στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα αναμένεται να έχει ψηφιστεί τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία θα τεθούν αυτομάτως σε αργία από αύριο όσοι υπάλληλοι δεν απογραφούν.

    Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, από χθες έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των υπαλλήλων που απογράφονται, φτάνοντας τους 1.000 σε σύνολο περίπου 2.000 υπόχρεων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας θα έχει απογραφεί η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων.

    Ο πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Λαμπράκης, διέψευσε, πάντως, την πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας ότι η γενική συνέλευση των υπαλλήλων άναψε το «πράσινο φως» για την απογραφή. «Δεν απογραφόμαστε, συνεχίζουμε την απεργία μας» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

    «Όλοι οι συνάδελφοι (μοριοδοτούμενοι ή μη) δηλώνουμε υπεύθυνα και ενυπόγραφα ότι βρισκόμαστε σε απεργία και δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία ατομικής απογραφής και σε οποιαδήποτε άλλη διοικητική πράξη» αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου.

    Εξάλλου, το υπουργείο Παιδείας, εξέδωσε αργά χθες το βράδυ ανακοίνωση με οδηγίες για την απογραφή.

    [06] Ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαιώνει τους κατόχους αξιόγραφων για επίλυση των υποθέσεών τους

    Την υπόσχεση ότι σε ένα μήνα θα συσταθεί διαιτητικό δικαστήριο για ταχεία διεκπεραίωση του αιτήματός των κατόχων τραπεζικών αξιογράφων για αποζημίωση σε σχέση με την εξαπάτησή τους από τις τράπεζες, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης, επικεφαλής αντιπροσωπείας που συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Αναστασιάδη, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος με τη δέσμευση του Προέδρου να μεσολαβήσει, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία σύστασης του δικαστηρίου επιδιαιτησίας.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε ήδη με τον γενικό εισαγγελέα και τον υπουργό Δικαιοσύνης και μέσα σε ένα μήνα ευελπιστούν ότι το όλο θέμα θα έχει κλείσει και ότι όσοι αποδείξουν στο δικαστήριο ότι έχουν εξαπατηθεί, με διάφορους τρόπους, θα αποζημιωθούν», είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης. Ανέφερε δε πως οι επιλογές που εξετάζονται είναι, μεταξύ άλλων, η έκδοση τραπεζικών ομολόγων διάρκειας πέντε ετών και η καταβολή τόκων και προσέθεσε ότι στις προθέσεις είναι να καταβληθεί στους κατόχους αξιογράφων και κάποιο ποσό σε μετρητά, ανάλογα με το ποσό που θα επιδικάσει στον καθένα το δικαστήριο επιδιαιτησίας.

    [07] Καταποντίζονται οι Ρεπουμπλικάνοι μετά την πρόσφατη κρίση

    Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ καταποντίσθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του μετά την πρόσφατη κρίση για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και το πλαφόν του δημοσίου χρέους.

    Περί τα δύο τρίτα των Αμερικανών, το 63%, έχουν αρνητική γνώμη για το κόμμα, έναντι 32% θετικών γνωμών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης των Washington Post-ABC News.

    Η διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών προκλήθηκε από την αδιαλλαξία του Tea Party, το οποίο συνέδεσε την έγκριση του προϋπολογισμού με την διάλυση της μεταρρύθμισης Ομπάμα στον τομέα της ασφάλισης υγείας. Επειτα από δεκαεξαήμερη παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών το Κονγκρέσο ενέκρινε την τελευταία στιγμή την αύξηση του ανωτάτου ορίου δημοσίου χρέους των ΗΠΑ αποτρέποντας τη στάση πληρωμών.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόνο το ένα τέταρτο των Αμερικανών έχει θετική γνώμη για το Tea Party, μετά την κρίση.

    Ωστόσο, ούτε το Δημοκρατικό Κόμμα βγαίνει αλώβητο από την κρίση. Οι έξι στους δέκα από τους ερωτηθέντες δεν εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο οι Δημοκρατικοί διεξήγαγαν τις διαπραγματεύσεις και οι αρνητικές γνώμες για το κόμμα έφθασαν στο επίπεδο ρεκόρ του 49%.

    [08] Η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για νέο γύρο ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

    Οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα στο άνοιγμα του κεφαλαίου 22 για την περιφερειακή πολιτική για την Τουρκία αναβιώνοντας έτσι τις ενταξιακές της προσπάθειες που είχαν παγώσει την τελευταία τριετία.

    Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν στις 5 Νοεμβρίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της περιφερειακής πολιτικής--το 14ο κεφάλαιο που θα ανοίξει η Τουρκία από τα 35 που απαιτούνται για την ένταξή της στους κόλπους της ΕΕ.

    "Η σημερινή απόφαση συνιστά ένα σημαντικό βήμα. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία υπογραμμίζουν την σημασία της σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ και την (αναγκαιότητα) να παραμείνει η ΕΕ σημείο αναφοράς για μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία", δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε.

    [09] «Σήμερα όποιος έχει ταλέντο, του δίνονται οι ευκαιρίες να το δείξει»

    «Πρέπει να βάζουμε και εμείς λίγο το χεράκι μας για να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μέτζο σοπράνο Μαίρη Έλεν Νέζη, με την ευκαιρία της πρεμιέρας της όπερας «Σταχτοπούτα ή Ο θρίαμβος της καλοσύνης» του Τζοακίνο Ροσίνι, την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου για την Εθνική Λυρική Σκηνή.

    Η ιστορία του έργου, αν και με κάποιες αλλαγές, βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι, ωστόσο, σύμφωνα με τη σκηνοθετική «ματιά» της Ροδούλας Γαϊτάνου, η Σταχτοπούτα είναι μια κοπέλα που ζει στα υπόγεια ενός θεάτρου off Brodway της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1930, είναι υπεύθυνη για τη θέρμανσή του, με τον πατριό και τις ετεροθαλείς αδερφές της να την κακομεταχειρίζονται και να την υποβαθμίζουν συνεχώς, προσπαθώντας να κρύψουν ότι είναι πάρα πολύ ταλαντούχα.

    Η εποχή της «Μεγάλης Ύφεσης» και του οικονομικού κραχ στην οποία διαδραματίζεται εν προκειμένω η... μοντέρνα Σταχτοπούτα της Λυρικής, φέρνει διαχρονικά θέματα που αφορούν αντιθέσεις ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, αλλά και την «εκδίκηση του καλού», πιο κοντά στις αναφορές του σύγχρονου θεατή. Άρα λοιπόν, όταν υπάρχει ταλέντο σε έναν άνθρωπο, θα βρεθεί κάποια στιγμή η συγκυρία για να λάμψει; «Σίγουρα», απαντάει η κ. Νέζη. Αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του. «Πρέπει να βάζουμε και εμείς λίγο το χεράκι μας για να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα» λέει και προσθέτει ότι στις μέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει: «Σήμερα όποιος έχει ταλέντο, του δίνονται οι ευκαιρίες να το δείξει. Και αναγνωρίζεται το ταλέντο και υπάρχει αξιοκρατία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 October 2013 - 10:30:22 UTC