Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη στήριξή της στον Ευ. Βενιζέλο για την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά
  • [02] Κριτική για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ασκεί ο Φώτης Κουβέλης
  • [03] «Ένας καφές σε περιμένει» και στα καφέ του δήμου Αθηναίων
  • [04] Για «ενθαρρυντικές ενδείξεις σταθεροποίησης» της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο ο Όλι Ρεν
  • [05] Η προστασία του καταναλωτή στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας
  • [06] Ιω. Βρούτσης: Ο νόμος είναι νόμος, θα εφαρμοστεί και δεν θα αλλάξει
  • [07] Συνεχώς μειώνεται το εισόδημα των νοικοκυριών

  • [01] Επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη στήριξή της στον Ευ. Βενιζέλο για την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «για δεύτερη φορά, μετά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, η ΝΔ κάνει πλάτες στον εταίρο της και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ χάριν της μνημονιακης αλληλεγγύης και της παραμονής της στην κυβέρνηση» και προσθέτει δηκτικά ότι «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

    Απαντώντας στη δήλωση του Σίμου Κεδίκογλου, με την οποία η κυβέρνηση εκφράζει τη στήριξή της στον κ. Βενιζέλο για την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βάλθηκε να μας κάνει να ξεχάσουμε τις δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, που κατήγγειλαν τον κ. Βενιζέλο για τις τεράστιες ευθύνες του γύρω από την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, χαρακτηρίζοντάς τον ως συνήγορο του Α. Τσοχατζόπουλου.

    Τελικώς, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που επιτυγχάνουν σήμερα, είναι να εμπεδώνουν την αντίληψη που έχει ο κόσμος για αυτούς, ότι από κοινού ευθύνονται για τη διαφθορά, τη διάχυτη ανομία και τις μίζες που υπήρξαν τα βασικά χαρακτηριστικά του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού.

    Αναφορικά δε με την «απόπειρα διάσπασης του εσωτερικού μετώπου» που ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Κεδίκογλου, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «ο ελληνικός λαός δεν έχει δει κανένα μέτωπο της κυβέρνησης απέναντι στους αντιδίκους του ελληνικού δημοσίου και καμία σχετική πρωτοβουλία, ενώ αντίθετα οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως στόχο να επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία, να διαφυλαχτούν οι θέσεις εργασίας και να παραληφθούν τα υποβρύχια».

    [02] Κριτική για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ασκεί ο Φώτης Κουβέλης

    Να κάνει σαφές ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί τη λήψη νέων μέτρων, οριζόντιων ή «στοχευμένων», κάλεσε την κυβέρνηση, με δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης και τόνισε πως πρέπει να αποκρούσει τις απαράδεκτες αξιώσεις των εταίρων και να διεκδικήσει μια νέα συμφωνία.

    Ο κ. Κουβέλης, μετά τη συνεδρίαση της ΕΕ του κόμματος, όπου συζητήθηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, επέκρινε την κυβέρνηση για την έως τώρα πολιτική της να περιορίσει το εύρος και το περιεχόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης, να υποχωρήσει ακόμη και σε ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικας, καθώς -όπως λέει- αποδεικνύεται λανθασμένη. «Έτσι, ενθαρρύνθηκε η τρόικα και επιμένει στην αδιέξοδη πολιτική τής άδικης λιτότητας που δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση» σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και προτείνει να αλλάξει στρατηγική.

    [03] «Ένας καφές σε περιμένει» και στα καφέ του δήμου Αθηναίων

    «Ένας καφές σε περιμένει» στο εξής και στα καφέ του δήμου Αθηναίων, όπου όποιος επιθυμεί με 1 ευρώ θα μπορεί να προσφέρει καφέ στον συνάνθρωπό του που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα.

    Τα καφέ του δήμου στον λόφο Λαμπράκη και στην πλατεία Χελντράιχ στον Νέο Κόσμο, καθώς και στον λόφο Σκουζέ, στον Κολωνό, εντάσσονται στο δίκτυο των τουλάχιστον 34 χώρων σε όλη την Ελλάδα, που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «ένας καφές σε περιμένει» του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

    Ο «Ένας καφές σε περιμένει» είναι μια δράση, ένα κίνημα που υπάρχει σε πολλές χώρες του κόσμου ως μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης. Είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον πολίτη που δεν έχει ούτε ένα- δύο ευρώ για έναν καφέ και μένει κλεισμένος και απομονωμένος στο σπίτι του.

    «Με αυτή την πρωτοβουλία κινητοποιείται η γειτονιά. Ο κόσμος που είναι εγκλωβισμένος στο σπίτι του λόγω της ανέχειας, μπορεί να βγει από την κατάσταση της θλίψης και της κατάθλιψης. Μπορεί να πάει σε ένα καφέ, να πει μια καλημέρα στο γείτονά του και να πιει έναν καφέ που θα έχει πληρώσει γι? αυτόν κάποιος συνάνθρωπός του. Η φτώχια δεν είναι στίγμα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία». Ο κ. Αλεφάντης χαρακτηρίζει σημαντική την ένταξη των καφέ του δήμου Αθηναίων στην πρωτοβουλία αυτή, υπογραμμίζοντας ότι το δίκτυο συνεχώς μεγαλώνει.

    [04] Για «ενθαρρυντικές ενδείξεις σταθεροποίησης» της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο ο Όλι Ρεν

    Για ενθαρρυντικές ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και επιστροφή στη θετική ανάπτυξη το 2014 κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ, σε δήλωσή του με αφορμή τη δημοσιοποίηση σήμερα της 5ης έκθεσης της Task Force για την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τη δήλωση του αντιπροέδρου Όλι Ρεν, αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ: «Ενώ έχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και αναμένουμε επιστροφή στη θετική ανάπτυξη το 2014, η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες, ιδίως τον δραματικά υψηλό αριθμό των ανέργων. Το πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής αποσκοπεί στη βιώσιμη ανάκαμψη όσον αφορά την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και η Ομάδα Δράσης εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τις ελληνικές Αρχές στην εφαρμογή του. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παρατηρείται μεγάλη βελτίωση στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από την Ελλάδα, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή επενδύσεων αυτή τη στιγμή».

    Η έκθεση της Task Force (επικεφαλής ο Χορστ Ράιχενμπαχ) καταγράφει σημαντική πρόοδο σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς για την οικονομία, όπως η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων, η είσπραξη των φόρων, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

    Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

    [05] Η προστασία του καταναλωτή στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας

    Η ασφάλεια των προϊόντων, η καινούργια οδηγία για τους καταναλωτές που επισκέπτονται άλλες χώρες καθώς και το νέο σχέδιο κοινοτικής οδηγίας για τους τραπεζικούς λογαριασμούς (διαλειτουργικότητα μέσα στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά) συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καταναλωτών (European Consumer Organisation- BEUC).

    Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν η ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014 και οι προτεραιότητές της για τον τομέα της προστασίας των καταναλωτών.

    Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να υπάρχει τακτική επαφή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και της BEUC προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιμέρους πτυχές των θεμάτων προστασίας καταναλωτή τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

    [06] Ιω. Βρούτσης: Ο νόμος είναι νόμος, θα εφαρμοστεί και δεν θα αλλάξει

    Δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις πέραν αυτών που έχουν ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή και πέραν αυτών που έχει συμφωνήσει η χώρα στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης, ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και κατά συνέπεια από 1.1.2014, ο μαθηματικός τύπος που έχει εισαχθεί θα ισχύσει για τον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1.6.2014 για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

    Ο υπουργός δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από τα μέλη της Επιτροπής για το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων. Όπως έσπευσε εκ προοιμίου να ξεκαθαρίσει«ο νόμος 3863/2010 είναι νόμος του κράτους. Θα εφαρμοστεί και δεν θα αλλάξει, διότι αποτελεί δομική αλλαγή».Διευκρίνισε δε, ότι στο υπουργείο συστήνεται επιτροπή τεχνοκρατών«προκειμένου να υποδεχθούμε το νέο σύστημα».

    Εφάπαξ και επικουρικές

    Ο κ. Βρούτσης δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ. Προηγουμένως είχε σπεύσει να στηλιτεύσει το«ψηφιδωτό των ειδικών καθεστώτων που ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στη βάση πελατειακών αντιλήψεων και ειδικών διαδικασιών συνθέτοντας έτσι μια εικόνα ζοφερή που πρέπει να λάβει τέλος».

    Έδωσε μάλιστα ως παραδείγματα, την ύπαρξη 92 τομέων ασφάλισης με 92 διαφορετικούς προϋπολογισμούς και 92 λογιστήρια και με εφάπαξ που κινούνται στο 60%, 70% και 80% πάνω από τις εισφορές.«Εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις είναι θέματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί με νόμους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και σε επίπεδο Μνημονίου. Αυτά θα γίνουν»είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:«Είμαι όμως υποχρεωμένος να σημειώσω, στο σημείο αυτό, ότι το εφάπαξ και οι επικουρικές συντάξεις είναι ανταποδοτικές παροχές και δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τον κρατικό προϋπολογισμό. Δυστυχώς ήταν και αυτά ζητήματα που λειτούργησαν στη βάση του πελατειακού συστήματος για να φθάσουμε να πληρώνουμε εφάπαξ 80% πάνω από τις εισφορές. Αυτή είναι η μεγάλη αδικία για τις μελλοντικές γενιές για το μέλλον των παιδιών μας».Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι το 2012 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ για να πληρωθούν τα εφάπαξ και«την κατάσταση έσωσε το 1,1 δισ. ευρώ που πήραμε από τη δανειακή σύμβαση».

    «Έχω δύο δρόμους να επιλέξω»είπε στο σημείο αυτό ο υπουργός Εργασίας:«ή θα πρέπει να αφήσω στην τύχη τους τα πράγματα ή θα εξορθολογιστεί το σύστημα, ώστε να γίνει βιώσιμο».

    Παρέπεμψε δε τους βουλευτές στην εφαρμογή του μαθηματικού τύπου που εισήχθη με το νόμο 3863 για εφάπαξ και επικουρικές και που, όπως τόνισε«από 1.1.2014 θα εφαρμοστεί στον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1.6.2014 στις επικουρικές».

    [07] Συνεχώς μειώνεται το εισόδημα των νοικοκυριών

    Περαιτέρω απώλειες 3,1 δισ. ευρώ είχαν το β΄τρίμηνο εφέτος, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, από το διαθέσιμο εισόδημά τους τα νοικοκυριά και τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά.

    Η νέα μείωση του εισοδήματος (από 33,2 δισ. ευρώ σε 30,1 δισ. ευρώ ή κατά 9,3%), οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση κατά 13,9% των αποδοχών των εργαζομένων και στη μείωση κατά 12,4% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό, ότι οι κοινωνικές παροχές συρρικνώθηκαν στο 29,4% των συνολικών δαπανών του κράτους το β΄ τρίμηνο εφέτος (από 44,9% το β΄ τρίμηνο 2012), ενώ οι αμοιβές εξηρτημένης εργασίας περιορίστηκαν στο 16,5% των συνολικών δαπανών (από 24,1% πέρυσι).

    Ως αποτέλεσμα των νέων απωλειών που υπέστησαν τα νοικοκυριά στο εισόδημά τους, η τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 7,6%, από 35,4 δισ. ευρώ σε 32,7 δισ. ευρώ. Ενώ, το ποσοστό αποταμίευσης, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, ήταν -8,7% κατά το β΄ τρίμηνο 2013,

    σε σύγκριση με -6,7% το β΄ τρίμηνο 2012.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων και Γενικής Κυβέρνησης, που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 October 2013 - 12:30:21 UTC