Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις ευρωεκλογές θα κατέβει ο Γ. Χατζημαρκάκης
  • [02] Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό σε «Αιγάλεω», «Ελαιώνα» και «Κεραμεικό»
  • [04] Επί ποδός η τροχαία για την έξοδο του τριημέρου
  • [05] Η Γαλλία εκφράζει λύπη για το «αδιέξοδο στις συνομιλίες» Ελλάδας-ΠΓΔΜ
  • [06] "Αντικατασκοπική" συμφωνία προωθεί η Άνγκελα Μέρκελ

  • [01] Στις ευρωεκλογές θα κατέβει ο Γ. Χατζημαρκάκης

    Τη δημιουργία κίνησης ελλήνων πολιτών με την οποία θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές του επομένου Μαΐου, στην Ελλάδα, ανακοινώνει με συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας REAL NEWS, ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.

    Ο κ. Χατζημαρακάκης στην συνέντευξη του επισημαίνει ότι η κίνηση ? κόμμα που αυτές τις μέρες συγκροτείται από νέους ανθρώπους όχι μόνον στην ηλικία αλλά και στην πολιτική θα έχει σαφώς φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση και θα έχει ως στόχο να μπορέσει η Ελλάδα να παίξει ρόλο στις εξελίξεις στην Ευρώπη, εξελίξεις που μας αφορούν ως χώρα άμεσα. «Οραματιζόμαστε μια ΕΕ που θα στηρίζει τα ασθενέστερα μέλη της, θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες των Εθνών και θα αντιμετωπίσει καίρια το πρόβλημα της νεανικής ανεργίας. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Ευρώπη, στις οποίες η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο»,αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημαρκάκης στην συνέντευξη του.

    Αναφερόμενος στο θέμα του κατοχικού δανείου προς την Γερμάνια, ο κ. Χατζημαρκάκης αναφέρει ότι η χώρα μας πρέπει να το θέσει επίσημα και μάλιστα προτείνει συγκεκριμένα «να επιστραφούν τα χρήματα σε ετήσιες δόσεις και να δοθούν στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό λογικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συμβολή στην βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων κι όχι πλήγμα».

    [02] Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Με την πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια αρχίζουν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

    Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στη δοξολογία ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ θα παραστεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από τις 19 Οκτωβρίου.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει στη διάρκεια του γεύματος που παραθέτει ο διοικητής του Γ΄Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Νικόλαος Δεβετζής, στη 1.30 το μεσημέρι στη Λέσχη Αξιωματικών.

    Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

    Αύριο στις 11 το πρωί ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει στο Διοικητήριο έκθεση κειμηλίων που διοργανώνει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με τίτλο: "Το ΄40 έτσι πολεμήσαμε". Αύριο στις 11, επίσης, θα γίνει η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή.

    Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί και ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει η στρατιωτική παρέλαση, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος χθες δήλωσε τα εξής: "Οι παρελάσεις πρέπει να γίνονται με τη δόξα και την τιμή που αναλογεί στις σπουδαίες αυτές στιγμές που γιορτάζουμε στον τόπο μας, χωρίς μιζέρια, αλλά με υψηλό αίσθημα υπερηφάνειας δυναμώνοντας το φρόνημα του ελληνικού λαού αλλά και των ενόπλων δυνάμεων".

    Ηδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα οποία θα ισχύσουν μέχρι και την παρέλαση της Δευτέρας με τη συμμετοχή περίπου 3.000 αστυνομικών

    Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η φρεγάτα "Θεμιστοκλής", τα αρματαγωγά "Σάμος" και "Ικαρία", καθώς και το υποβρύχιο "Παπανικολής" έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί τα πλοία του Στόλου τις εξής ημέρες και ώρες:

    - Σάββατο 26 Οκτωβρίου, από 10:00 έως 13:00 και από 15:00 έως 19:00. - Κυριακή 27 Οκτωβρίου, από 10:00 έως 13:00 και από 15:00 έως 19:00. - Δευτέρα 28 Οκτωβρίου (μόνο για το Υ/Β Παπανικολής), από 10:00 έως 18:00.

    [03] Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό σε «Αιγάλεω», «Ελαιώνα» και «Κεραμεικό»

    Εκτός λειτουργίας θα είναι το Σαββατοκύριακο (26- 27 Οκτωβρίου) οι σταθμοί «Αιγάλεω», «Ελαιώνας» και «Κεραμεικός» της Γραμμής 3 του Μετρό, λόγω τεχνικών εργασιών για τη λειτουργία της νέας επέκτασης έως τον σταθμό «Αγία Μαρίνα» στο Χαϊδάρι.

    Συγκεκριμένα, οι εν λόγω σταθμοί δεν θα λειτουργούν από την έναρξη κυκλοφορίας το Σάββατο μέχρι και τη λήξη αυτής την Κυριακή, ημέρες κατά τις οποίες οι συρμοί θα τερματίζουν τα δρομολόγιά τους στον σταθμό «Μοναστηράκι».

    Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας των παραπάνω σταθμών θα γίνεται από την προσωρινή κυκλική λεωφορειακή γραμμή με ονομασία Χ50 «Στ. Σύνταγμα- Στ. Αιγάλεω», η οποία θα έχει αφετηρία την οδό Όθωνος, στον δήμο Αθηναίων.

    [04] Επί ποδός η τροχαία για την έξοδο του τριημέρου

    Αυξημένα είναι από σήμερα τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, κατά μήκος του οδικού δικτύου της χώρας.

    Τις ημέρες αυτές, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως εξής:

    Παρασκευή (25.10.2013): ώρες 16.00- 21.00

    Σάββατο (26.10.2013: ώρες 08.00- 13.00

    Δευτέρα (28.10.2013): ώρες 15.00- 21.00.

    Οι απαγορεύσεις αφορούν τα ρεύματα εξόδου των εθνικών οδών την Παρασκευή και το Σάββατο και τα ρεύματα εισόδου τη Δευτέρα.

    [05] Η Γαλλία εκφράζει λύπη για το «αδιέξοδο στις συνομιλίες» Ελλάδας-ΠΓΔΜ

    Η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για το «αδιέξοδο στις συνομιλίες» Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Με αφορμή την χθεσινή δίωρη κοινή συνάντηση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους των δυο χωρών, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γαλλίας στον ΟΗΕ με ανακοίνωσή της αναφέρεται στην «ονομασία» της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι «συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα (χθες) μεταξύ εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον κ. Νίμιτς, προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τις συνομιλίες μεταξύ των δυο μερών».

    Στη συνέχεια, τονίζεται ότι «η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για το αδιέξοδο στις συζητήσεις μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, το οποίο είναι επιζήμιο για τις σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή».

    Καταλήγοντας, επισημαίνεται ότι «οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Πιστεύουν ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση πρέπει να βρεθεί γρήγορα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του διαλόγου και του συμβιβασμού». Στο μεταξύ, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης θα συνεχιστεί, ότι το έγγραφο του Απριλίου εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι και ότι «αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται επί πολλά-πολλά χρόνια, τίποτα δεν έχει πεταχτεί, επανερχόμαστε σε ιδέες», όπως είπε.

    Ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Έχουμε συζητήσει και με τις δύο πλευρές για τα επόμενα βήματα, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματα αυτά».

    Τέλος, υποστήριξε ότι «οι συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να ξεκλειδώσουν πόρτες για άλλα φόρα ή οργανισμούς. Προφανώς, υπάρχει ενδιαφέρον στην ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε σχέση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να επισημάνω ότι αποτελεί στόχο όλης της περιοχής η ένταξη στην ΕΕ και στην Ατλαντική Συμμαχία. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή, θα επιλύσουμε το ζήτημα της ονομασίας. Το τι κάνει το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε ή για το οποίο διαπραγματευόμαστε».

    [06] "Αντικατασκοπική" συμφωνία προωθεί η Άνγκελα Μέρκελ

    Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σε μια «συμφωνία κατά της κατασκοπείας» παρόμοια με αυτή που ζητούν η Γερμανία και η Γαλλία από τις ΗΠΑ βάσει των ισχυρισμών ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν βάλει «κοριό» στο τηλέφωνό της.

    Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η Μέρκελ έχει ήδη θέσει μια τέτοια πρόταση στους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι παρευρέθησαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Οι καταγγελίες ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) είχε αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες γαλλικά αρχεία τηλεπικοινωνιών και παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της Μέρκελ, έχει προκαλέσει οργή στην Ευρώπη, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να στείλει κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Λευκό Οίκο.

    Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η Μέρκελ απαίτησε από την Ουάσινγκτον να υπάρξει μια «αντικατοσκοπική» συμφωνία με το Βερολίνο και το Παρίσι μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι περίμενε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να αναλάβει δράση και όχι να εκφράζει τις απολογίες του.

    Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, πηγές αποκάλυψαν ότι η Μέρκελ επέμεινε σε μια πρόταση πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών της ΕΕ θα πρέπει να συνεργάζονται και όχι να κατασκοπεύουν η μία την άλλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 October 2013 - 8:30:21 UTC