Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά του ναζισμού και του φασισμού
  • [02] "Μαραθώνιος" συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [03] Σε εξέλιξη αντιφασιστική πορεία προς τα γραφεία της ΧΑ
  • [04] "Οι Γερμανοί επιχειρηματίες δεν θα είχαν ανάλογες αντοχές"
  • [05] Ένας στους τρεις Αμερικανούς ενημερώνεται μέσω... Facebook

  • [01] Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά του ναζισμού και του φασισμού

    Μήνυμα κατά του φασισμού και του ναζισμού έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και αναφέρθηκε στο πρόβλημα της Χρυσής Αυγής, χωρίς να την κατονομάσει, κατά την αντιφώνηση του στο γεύμα που παρέθεσε ο διοικητής του Γ΄Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Νικόλαος Δεβετζής, στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης. Δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι εμφανίστηκαν σβάστικες και νοσταλγοί του ναζισμού σε μια χώρα που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα από τη θηριωδία του και είπε χαρακτηριστικά: "Δεν γίνεται να παριστάνεις τον πατριώτη και να θαυμάζεις τα σύμβολα του ναζισμού".

    "Μάθαμε με δραματικό τρόπο τι θα πει λήθη και άγνοια. Σε μια χώρα που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα από τη θηριωδία του ναζισμού, εμφανίστηκαν σβάστικες και νοσταλγοί αυτής της ιδεολογίας" είπε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: "Δεν γίνεται να παριστάνεις τον πατριώτη και να θαυμάζεις τα σύμβολα του ναζισμού. Είναι μια προσβολή του ανθρώπινου πολιτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά στην πατρίδα μας είναι κάτι περισσότερο: είναι προσβολή της ιστορίας μας. Εδώ έχουμε τόσους μαρτυρικούς τόπους, έγιναν ολοκαυτώματα, δεν έχουμε δικαίωμα να μην θυμόμαστε, να ξεχνάμε και να μην ξέρουμε. Χάνοντας την ιστορική μας μνήμη, χάνουμε την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά μας".

    Με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων που γίνονται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και υπογράμμισε: "Γιορτάζουμε δύο ιστορικά γεγονότα για τα οποία ο ελληνισμός δικαιούται να είναι υπερήφανος: Την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, που σήμανε και την ενσωμάτωση της Μακεδονίας μας στον εθνικό κορμό, και το έπος του '40, την 28η του Οκτωβρίου, όταν ο ελληνικός λαός ήρθε νικηφόρα αντιμέτωπος με την πρόκληση του φασισμού. Δεν χρειάζεται να πω, το ξέρετε όλοι, το ξέρουμε όλοι, πόση σημασία έχει η γνώση του παρελθόντος για το μέλλον μιας κοινωνίας και τι φέρνει η απώλεια της ιστορικής μνήμης. Είναι ζήτημα εθνικής αυτογνωσίας και προϋπόθεση συλλογικής ωριμότητας να ξέρουμε από πού ερχόμαστε, τι συνέβη πριν από μας, γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της πατρίδας μας. Αν δεν γνωρίζουμε τι έγινε πριν, δεν μπορούμε να δούμε καθαρά μπροστά. Και για τη νέα γενιά, η έλλειψη ιστορικής παιδείας είναι κάπως σαν τύφλωση".

    Ο κ. Παπούλιας απευθύνθηκε στα στελέχη, τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων εκφράζοντας σεβασμό για το έργο που επιτελούν, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, και σημείωσε: "Εσείς που υπηρετείτε στις Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας τι θα πει πατριωτισμός, προσφορά, καθήκον. Η ανιδιοτελής αγάπη για την πατρίδα δεν εκφράζεται με κραυγές, με επίδειξη ή με κομπασμούς. Είναι μια εσωτερικευμένη δύναμη που αποδεικνύεται στην πράξη με έργα, όχι με λόγια. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να εκφράσω το σεβασμό μου στο έργο που επιτελείτε, ειδικά σε μια συγκυρία όπως αυτή, όπου τα κίνητρα είναι περιορισμένα και η δοκιμασία μεγάλη. Το επίπεδο και η υπευθυνότητα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αιτία περηφάνιας για τον ελληνικό λαό και εμπεδώνει το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας, χωρίς το οποίο μια κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει".

    Μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας ότι "οι Έλληνες μπορούμε", έστειλε από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την έξοδό του από τον Ιερό Ναό του Αγ.Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση. "Στέλνουμε από εδώ ένα μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από ένα βαθύ αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας και κανείς δεν πρέπει να στερεί από τον ελληνικό λαό αυτό που πρώτα και κύρια θέλει. Να νιώσει ότι οι έλληνες ενωμένοι μπορούμε", δήλωσε ο κ.Βενιζέλος.

    Την πεποίθηση του ότι με τη δύναμη του θεού θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και να υπερνικήσουμε τις κρίσεις, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε στην πανηγυρική δοξολογία.

    Ευχές, με αναφορές και στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, έκαναν υπουργοί, βουλευτές και εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης, σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της δοξολογίας.

    Αύριο στις 11 το πρωί ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει στο Διοικητήριο έκθεση κειμηλίων που διοργανώνει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με τίτλο: "Το ΄40 έτσι πολεμήσαμε". Αύριο στις 11, επίσης, θα γίνει η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή.

    Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί και ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει η στρατιωτική παρέλαση, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος χθες δήλωσε τα εξής: "Οι παρελάσεις πρέπει να γίνονται με τη δόξα και την τιμή που αναλογεί στις σπουδαίες αυτές στιγμές που γιορτάζουμε στον τόπο μας, χωρίς μιζέρια, αλλά με υψηλό αίσθημα υπερηφάνειας δυναμώνοντας το φρόνημα του ελληνικού λαού αλλά και των ενόπλων δυνάμεων".

    Ηδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα οποία θα ισχύσουν μέχρι και την παρέλαση της Δευτέρας με τη συμμετοχή περίπου 3.000 αστυνομικών

    Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η φρεγάτα "Θεμιστοκλής", τα αρματαγωγά "Σάμος" και "Ικαρία", καθώς και το υποβρύχιο "Παπανικολής" έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί τα πλοία του Στόλου τις εξής ημέρες και ώρες:

    - Σάββατο 26 Οκτωβρίου, από 10:00 έως 13:00 και από 15:00 έως 19:00. - Κυριακή 27 Οκτωβρίου, από 10:00 έως 13:00 και από 15:00 έως 19:00. - Δευτέρα 28 Οκτωβρίου (μόνο για το Υ/Β Παπανικολής), από 10:00 έως 18:00

    [02] "Μαραθώνιος" συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου

    Συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες έχει από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος επέστρεψε χθες από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτές τις συσκέψεις εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα που είχε η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να συσπειρώσει τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου στη σύνοδο κορυφής για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

    Την ίδια ώρα, πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι ευρωπαίοι ηγέτες επικροτούν την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για την παράνομη μετανάστευση, θέμα που ταλανίζει και τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης και όχι μόνο αυτές του ευρωπαϊκού Νότου και που μετά τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, αντιμετωπίζεται με ταχύτητα.

    [03] Σε εξέλιξη αντιφασιστική πορεία προς τα γραφεία της ΧΑ

    Αντιφασιστική πορεία ξεκίνησε πριν από λίγο από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα με κατεύθυνση προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Σταθμό Λαρίσης. Στην πορεία συμμετέχουν πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, κινήσεις κατοίκων της περιοχής και εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων.

    Προηγήθηκαν μουσικά και θεατρικά δρώμενα στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Κλειστή είναι αυτήν την ώρα η οδός Αχαρνών και παρακείμενοι δρόμοι.

    Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καθώς στις 6 μ.μ. έχει προγραμματιστεί και συγκέντρωση οπαδών της Χ.Α. μπροστά από τα γραφεία του κόμματος.

    Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης προειδοποίησε ότι δεν θα ξαναδώσει άδεια για διοργάνωση εκδηλώσεων στον Αγ. Παντελεήμονα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Όπως χαρακτηριστικά είπε «αν συνεχίσει η πλατεία να χρησιμοποιείται για μάχη συμβόλων, είμαι υποχρεωμένος να μην την ξαναδώσω» και προσέθεσε ότι πλέον τις πολιτιστικές εκδηλώσεις θα διοργανώνει ο ίδιος ο δήμος Αθηναίων. Αλλά κι αυτό, όπως είπε, θα είναι δύσκολο διότι «σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης της παιδικής χαράς και συνολικά της πλατείας».

    [04] "Οι Γερμανοί επιχειρηματίες δεν θα είχαν ανάλογες αντοχές"

    «Θαυμάζω εκείνους τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα που παρά τις φοβερά αντίξοες συνθήκες, επιμένουν στη διατήρηση των επιχειρήσεων τους. Οι Γερμανοί επιχειρηματίες δεν θα είχαν ανάλογες αντοχές» δηλώνει ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας και ειδικός απεσταλμένος της Μέρκελ στην Ελλάδα, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, στο Βήμα της Κυριακής.

    Δύο χρόνια μετά την έναρξη της ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τομέα της Αυτοδιοίκησης και λίγο μετά τη συνέλευση στη Νυρεμβέργη, όπου συμμετείχε το 20% των Ελλήνων δημάρχων, ανακοινώνει ότι ξεκινά η υλοποίηση των προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί.

    Ο κ. Φούχτελ σημειώνει ότι κατά την εκτίμησή του τα πιο σημαντικά πράγματα από τη Συνέλευση ήταν η παρουσίαση των προγραμμάτων για τη διαχείριση των απορριμάτων και των λημμάτων όπως στη Νάξο, αλλά και το μήνυμα της κ. Μέρκελ ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο.

    [05] Ένας στους τρεις Αμερικανούς ενημερώνεται μέσω... Facebook

    Το 30% των Αμερικανών πολιτών χρησιμοποιεί το Facebook για να ενημερωθεί για τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με στοιχεία νέας έρευνας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Pew σε δείγμα 5.173 ενηλίκων. Η έρευνα έλαβε χώρα από 21 Αυγούστου έως και 2 Σεπτεμβρίου.

    Όπως τονίζεται στα συμπεράσματα της έρευνας, περίπου οι μισοί Αμερικανοί χρήστες (47%) του Facebook δήλωσαν ότι διαβάζουν ειδήσεις που αναρτούν άλλοι χρήστες στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

    Περίπου το 78% των ατόμων που απάντησαν ότι ενημερώνονται μέσω Facebook τόνισαν ότι καταλήγουν να διαβάσουν ειδήσεις που βρίσκουν αναρτημένες σε προφίλ φίλων τους ενώ έχουν συνδεθεί με το δίκτυο για άλλο λόγο (διαδικτυακή συνομιλία, ενημέρωση κατάστασης, «ανέβασμα» φωτογραφιών κ.α.), πέραν της ενημέρωσης.

    Μόλις το 4% των χρηστών υποστήριξε ότι το Facebook είναι ένας «σημαντικός τρόπος ενημέρωσης». Πάρα ταύτα, το 67% των χρηστών που περνούν περισσότερο από μια ώρα ημερησίως συνδεδεμένοι στο Facebook δήλωσαν ότι διαβάζουν ενίοτε ειδήσεις που αναρτώνται στο κοινωνικό δίκτυο.

    Όπως αναφέρει η έρευνα της Pew, «η μελέτη των στοιχείων μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε ότι το Facebook προβάλλει ειδήσεις σε χρήστες που, δίχως αυτό το μέσο, δεν θα τις διάβαζαν ποτέ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 October 2013 - 12:30:23 UTC