Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη, η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ, Θ. Δραβίλλα
  • [02] Δ. Παπαδημούλης: Η φορολογική πολιτική πάει σε μία πορεία δήμευσης του ακινήτου
  • [03] Λήγει σήμερα η μετενέργεια για τους εμποροϋπαλλήλους
  • [04] Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το απόγευμα στα Προπύλαια
  • [05] Σε 15 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά που θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό του 2014 από ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς
  • [06] Παράταση έως 20 Δεκεμβρίου στις προσφορές για την ΕΒΖ, ανακοίνωσε η ΑΤΕ
  • [07] Ιω. Στουρνάρας προς βουλευτές ΝΔ: Κάντε προτάσεις για τον φόρο
  • [08] Η Συρία κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων
  • [09] Δραπέτευσε από τους απαγωγείς του στη Συρία και επέστρεψε στην Πολωνία ο δημοσιογράφος Σούντερ
  • [10] Βρέθηκε «δίδυμος» εξωπλανήτης της Γης, αλλά είναι καυτός σαν κόλαση!
  • [11] Η Βουλή αναβαθμίζεται ενεργειακά
  • [12] Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ανεπτυγμένες χώρες όπου οι θάνατοι από καρκίνο δεν έχουν μειωθεί την τελευταία εικοσαετία

  • [01] Σε εξέλιξη, η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ, Θ. Δραβίλλα

    Ένταση σημειώθηκε κατά την έναρξη της ακρόασης του διοικητή της ΕΥΠ, Θεόδωρου Δραβίλλα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όταν βουλευτές- μέλη της Επιτροπής διαμαρτυρήθηκαν διότι ο κ. Δραβίλλας προσήλθε συνοδευόμενος από πρόσωπα, την ταυτότητα των οποίων αρνήθηκε να αποκαλύψει στους βουλευτές.

    Θέμα για τους συνοδούς του κ. Δραβίλλα έθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, η οποία προειδοποίησε ότι αν δεν αποκαλυφθούν τα ονόματα των προσώπων, θα αποσυρθεί από τη σημερινή ακρόαση.

    Ο διοικητής της ΕΥΠ προσέρχεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής, που ορίζει ότι η ακρόαση είναι απόρρητη. Το απόρρητο δεσμεύει όμως και τους βουλευτές ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας του. Η φρουρά της Βουλής ζήτησε επίσης από δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από την αίθουσα που συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών να απομακρυνθούν.

    [02] Δ. Παπαδημούλης: Η φορολογική πολιτική πάει σε μία πορεία δήμευσης του ακινήτου

    Χαμηλούς τόνους τήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης στην κριτική του Μ.Γλέζου για την αξιοπιστία του κόμματος.

    «Εκλαμβάνω την παρατήρηση του Μ. Γλέζου, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα, ως μία προτροπή προς τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πιο πειστική την πρότασή του για την οικονομία και την καθημερινότητα. Να πείθουμε καθημερινά και περισσότερους και περισσότερο. Είμαι βέβαιος ότι η επιτροπή προγράμματος, υπό τον Γ. Δραγασάκη, θα αξιοποιήσει και τις προτάσεις του Μ. Γλέζου» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ Fm.

    Και ο κ. Παπαδημούλης, πρόσθεσε: «δεν παριστάνουμε τους τέλειους. Δεν μας ενοχλεί όταν κάποιος, είτε πολίτης είτε στέλεχός μας, μας επισημαίνει κενά και αδυναμίες, διότι είναι στις προτεραιότητες του ίδιου μας του συνεδρίου η επεξεργασία του προγράμματός μας, για να γίνεται πιο συγκεκριμένο, πιο πειστικό και πιο τεκμηριωμένο».

    Αναφερόμενος στον ενιαίο φόρο ακινήτων, είπε: «Στον νόμο που παρουσίασε η κυβέρνηση για διαβούλευση υπάρχουν κραυγαλέες αδικίες και παραλογισμοί, οι οποίοι έχουν επισημανθεί από τον Τύπο ή ακόμη και από την ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ. Το κύριο πρόβλημα δεν είναι αυτό. Είναι ότι κοιτούν να μαζέψουν από τα ακίνητα, των οποίων η αξία πέφτει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, 3,5 δισ. που είναι περίπου το 2% του ΑΕΠ. Πρωτοφανές ποσοστό για ευρωπαϊκή χώρα. Και επιδιώκουν να εισπράξουν 2,9 δισ. διότι έχουν βάλει ένα συντελεστή εισπραξιμότητας 80%. Εκεί είναι το πρόβλημα: μια φορολογική πολιτική που έχει αφαιμάξει μισθωτούς και συνταξιούχους και ουσιαστικά πάει σε μια πορεία δήμευσης του ακινήτου, την ώρα που δεν έχει δώσει τίποτα στα φορολογικά έσοδα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της διαπλοκής».

    [03] Λήγει σήμερα η μετενέργεια για τους εμποροϋπαλλήλους

    Βασικό μισθό στα 751 ευρω για όλους τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο, προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στους εργαζόμενους.

    Η ΕΣΕΕ έστειλε χθες την πρότασή της για τη νέα κλαδική σύμβαση στο εμπόριο προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλληλων και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, καλώντας τους να υπογράψουν τη νέα σύμβαση καθώς η εθνική κλαδική σύμβαση στο εμπόριο έχει λήξει από τις 31 Ιουλίου 2013 ενώ σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της υποχρεωτικής παράτασης της από το νόμο.

    Όπως αναφέρει στην επιστολή της προς τους φορείς των εργοδοτών και των εργαζόμενων η ΕΣΕΕ, η έναρξη της μετενέργειας την 1η Νοεμβριου θα σημάνει την μετατροπή της συλλογικής σύμβασης σε ατομικές συμβάσεις και πλέον ο μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου υπαλλήλου θα είναι στα 586 ευρω και για τους νέους κάτω των 25 ετών στα 511 ευρω.

    Υπενθυμίζεται ότι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τον περασμένο Μάιο προέκυψε μείωση για τον βασικό μισθό, από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ και στα 511 για τους κάτω των 25 ετών (δηλαδή 22% και 32% αντιστοίχως).

    [04] Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το απόγευμα στα Προπύλαια

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο συνδιοργανώνουν οι ομοσπονδίες των δασκάλων (ΔΟΕ) και των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, κατά της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση.

    [05] Σε 15 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά που θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό του 2014 από ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς

    Σε 15 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα ποσά που θα περιέλθουν στα κρατικά ταμεία το 2014, από ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, βάσει των οποίων έγιναν οι σχετικές εκτιμήσεις, αναμένεται να ελεγχθούν και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Τσούκαλης αναφέρθηκε στη φιλολογία που συνοδεύει τους ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς, παρατηρώντας πως «ακούστηκαν υπερβολικά ποσά, κάποιοι μιλούσαν για 5 δισεκατομμύρια, αλλά αν είναι και 500 εκατ. ευρώ, θα βοηθούσε να εγγραφούν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

    [06] Παράταση έως 20 Δεκεμβρίου στις προσφορές για την ΕΒΖ, ανακοίνωσε η ΑΤΕ

    Την παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών εκ μέρους κάθε ενδιαφερόμενου επενδυτή για την αγορά της συμμετοχής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ (υπό ειδική εκκαθάριση) στην εταιρεία Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ έως την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013, ανακοίνωσε η ΑΤΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της ήδη γενόμενης διεύρυνσης του διαγωνισμού για την πώληση της συμμετοχής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ (υπό ειδική εκκαθάριση) στην εταιρεία Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ και λαμβάνοντας υπόψη το ήδη εκδηλωθέν έντονο ενδιαφέρον από οκτώ υποψήφιους επενδυτές, που έχουν αξιολογηθεί θετικά μέχρι σήμερα, η ΑΤΕ ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών από κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή έως την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013.

    [07] Ιω. Στουρνάρας προς βουλευτές ΝΔ: Κάντε προτάσεις για τον φόρο

    Να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για αλλαγές στο ενιαίο φόρο ακινήτων αλλά με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα κάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας .

    Στη χθεσινή συνάντηση προσήλθαν περίπου 80 βουλευτές της ΝΔ ζητώντας αλλαγές σε διατάξεις του νομοσχεδίου που θεωρούν ότι προκαλούν υπερβολική φορολόγηση σε αγροτεμάχια ή σε αστικά ακίνητα.

    Ο κ. Γ. Στουρνάρας κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι την Κυριακή το βράδυ προκειμένου τη Δευτέρα το νομοσχέδιο με τον ενιαίο φόρο ακινήτων να κατατεθεί στη Βουλή.

    Υπενθυμίζεται ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ το 2014 από τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

    [08] Η Συρία κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων

    Οι εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων καταστράφηκαν στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων, αρμόδιος για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

    «Η Συρία ολοκλήρωσε την καταστροφή των εγκαταστάσεων παραγωγής και συναρμολόγησης χημικών όπλων», ολοκληρώνοντας ένα σημαντικό στάδιο του φιλόδοξου προγράμματος χημικού αφοπλισμού της, πριν από τη λήξη της προθεσμίας του Σαββάτου, ανακοίνωσε πηγή του ΟΑΧΟ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Ο ΟΑΧΟ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η ομάδα του επιθεώρησε 21 από τις 23 εγκαταστάσεις χημικών όπλων σε όλη τη χώρα. Οι άλλες δύο ήταν πολύ επικίνδυνες για να τεθούν υπό έλεγχο, αλλά ο χημικός εξοπλισμός τους είχε ήδη μεταφερθεί σε άλλες εγκαταστάσεις.

    «Ο ΟΑΧΟ εκφράζει ικανοποίηση, επαληθεύει και είδε κατεστραμμένο όλο τον κρίσιμο εξοπλισμό παραγωγής, μίξης και γόμωσης από όλες τις 23 εγκαταστάσεις», τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση.

    [09] Δραπέτευσε από τους απαγωγείς του στη Συρία και επέστρεψε στην Πολωνία ο δημοσιογράφος Σούντερ

    Ο Πολωνός δημοσιογράφος Μάρτσιν Σούντερ, ο οποίος είχε απαχθεί τον Ιούλιο στη Συρία, κατάφερε να δραπετεύσει ολομόναχος από τους απαγωγείς του και επέστρεψε στην Πολωνία, ανακοίνωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

    "Είχε μεγάλη τύχη. Κατόρθωσε να δραπετεύσει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτσιν Βοϊτσιέχοφσκι.

    Ο Μάρτσιν Σούντερ, 34 ετών, είχε απαχθεί στα τέλη Ιουλίου από ενόπλους στη διάρκεια μιας επιδρομής εναντίον του κέντρου μέσων ενημέρωσης του Σάρακεμπ, στην επαρχία του Ιντλίμπ(βορειοδυτική Συρία). Ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ, ο Σούντερ συνεργαζόταν κυρίως με το πρακτορείο Corbis και το πολωνέζικο φωτογραφικό πρακτορείο Studio Melon. Οι λόγοι της απαγωγής του παραμένουν άγνωστοι. Οι απαγωγείς του δεν διατύπωσαν δημοσίως κανένα αίτημα.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [10] Βρέθηκε «δίδυμος» εξωπλανήτης της Γης, αλλά είναι καυτός σαν κόλαση!

    Οι αστρονόμοι βρήκαν για πρώτη φορά ένα εξωπλανήτη που είναι σχεδόν «δίδυμος» της Γης, αφού έχει περίπου το ίδιο μέγεθος και την ίδια μάζα, ενώ φαίνεται να είναι εξίσου βραχώδης και περιεκτικός σε σίδηρο. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν βρεί εξωπλανήτες που είτε είχαν περίπου το μέγεθος της Γης, είτε τη μάζα της, είτε τη βραχώδη σύστασή της. Όμως ο εν λόγω εξωπλανήτης είναι ο πρώτος που συνδυάζει όλα μαζί αυτά τα «γήινα» χαρακτηριστικά.

    Από την άλλη, παρόλα αυτά, αποτελεί ένα μυστήριο για τους επιστήμονες, καθώς περιφέρεται αδιανόητα κοντά στο άστρο του (μόνο στο ένα εκατοστό της απόστασης Γης - Ήλιου). Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης «κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει», καθώς καμία θεωρία δεν προβλέπει την τωρινή τροχιά του, σχεδόν κολλητά με το άστρο του.

    Μια πλήρης τροχιά του, δηλαδή το «έτος» του, διαρκεί μόλις 8,5 ώρες, έναντι 365 ημερών της Γης, με συνέπεια να είναι καυτός σαν κόλαση, πιθανώς ένας κόσμος λάβας και μόνο, καθώς οι επιφανειακές θερμοκρασίες του στην πλευρά που «βλέπει» το άστρο του, εκτιμάται ότι κινούνται μεταξύ των 2.000 έως 2.800 βαθμών Κελσίου.

    [11] Η Βουλή αναβαθμίζεται ενεργειακά

    Έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα υλοποιηθούν στη Βουλή για την εξοικονόμηση ενέργειας.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, υπέγραψε πρόσκληση υποβολής πρότασης έργου προς τη Βουλή για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και έργα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ) και η Βουλή έχει ήδη προετοιμάσει πλήρη φάκελο για τη δράση «Πρότυπα Επιδεικτικά Έργα Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Δημόσια Κτίρια».

    Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου του Κοινοβουλίου είναι 27.023 τμ ενώ οι θερμαινόμενοι/ψυχόμενοι χώροι στους οποίους θα επικεντρωθούν οι παρεμβάσεις είναι 24.943 τμ.

    Η ενεργειακή κατηγορία στην οποία εντάσσεται το Μέγαρο της Βουλής είναι η Δ και, με τα προτεινόμενα μέτρα, η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι μεγαλύτερη του 30%, ενώ η ενεργειακή τάξη θα ανέβει κατά μια τουλάχιστον κατηγορία.

    [12] Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ανεπτυγμένες χώρες όπου οι θάνατοι από καρκίνο δεν έχουν μειωθεί την τελευταία εικοσαετία

    Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Εσθονία είναι οι τρεις εξαιρέσεις, όπου οι θάνατοι από καρκίνο εμφανίζουν στασιμότητα κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αντίθετα με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες, όπου διαχρονικά σημειώνεται ελαφρά μείωση των θανάτων.

    Αυτό επισημαίνει νέα έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο "Cancer Care", στην οποία τονίζεται ότι, παρά τις βελτιώσεις στη διάγνωση και στη θεραπεία, περίπου 2,4 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις χώρες-μέλη του Οργανισμού (το 28% όλων των θανάτων), στις οποίες ο καρκίνος είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

    Η Ελλάδα εμφανίζει θνησιμότητα (αριθμός θανάτων από καρκίνο ανά 100.000 κατοίκους) κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, όμως παράλληλα παρατηρείται στασιμότητα διαχρονικά. Μετά το 1995, στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά όχι στην Ελλάδα, οι θάνατοι από τις διάφορες μορφές καρκίνου μεταξύ και των δύο φύλων εμφανίζουν σταδιακά μια μικρή μείωση. Οι θάνατοι των ανδρών από καρκίνο παραμένουν αναλογικά περισσότεροι σε σχέση με τους θανάτους των γυναικών σε όλες τις χώρες.

    Μεταξύ άλλων, η έκθεση επισημαίνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα διαγνωστικού εξοπλισμού για μαστογραφίες μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, εμφανίζοντας υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, αλλά και η μικρότερη διαθεσιμότητα σε τομογράφους ΡΕΤ (εκμπομπής ποζιτρονίων). Η Ελλάδα, επίσης, μαζί με τις ΗΠΑ, έχει τη μεγαλύτερη αναλογία διαγνωστικών εξετάσεων για καρκίνο με βάση τον πληθυσμό της, από την άλλη όμως, όπως αναφέρει η έκθεση, οι ογκολογικές μονάδες βρίσκονται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, με συνέπεια να υπάρχει για τους Έλληνες μεγάλη γεωγραφική ανισότητα πρόσβασης στις εξετάσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 October 2013 - 10:30:24 UTC