Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ «στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ», εξέφρασε η Ρ. Δούρου
  • [02] Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τον φόρο ακινήτων ζητάει ο Δ. Κουτσούμπας
  • [03] Σχέδιο νόμου που θα επιλύει τα προβλήματα του «Καλλικράτη» προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών
  • [04] Πανελλήνιο συλλαλητήριο ατόμων με αναπηρία έξω από τα υπ. Εργασίας και Οικονομικών
  • [05] Καταργείται η επαναξιολόγηση για 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις και αναπηρίες
  • [06] Εντοπίστηκαν 30 δημοτικοί αστυνομικοί που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά
  • [07] Δύο ευρωβουλευτές θα συντάξουν την έκθεση για τα πεπραγμένα της τρόικας
  • [08] Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, εκτιμά το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
  • [09] Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα που κατηγορείται για απαγωγές ανήλικων παιδιών
  • [10] Ο Έντουαρντ Σνόουντεν βρήκε δουλειά
  • [11] Περισσότεροι από 63.000 ασθενείς στην ΕΕ σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση

  • [01] Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ «στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ», εξέφρασε η Ρ. Δούρου

    Την πλήρη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ «στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ», εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τις στρατιωτικές δομές της ΕΕ, από την αρμόδια εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μαριέττα Γιαννάκου, ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2013.

    Σε ανακοίνωσή της η κ. Δούρου, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με τον περαιτέρω σχηματισμό μιας στρατιωτικής ένωσης κι ενός παγκόσμιου παρόχου ασφαλείας μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. «Είμαστε αντίθετοι στην προώθηση, όπως προκύπτει από την έκθεση, ενός στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, του εξοπλισμού και της αύξησης των δαπανών», τόνισε η βουλευτής. Η κ. Δούρου σημείωσε ότι η υιοθέτηση της έκθεσης από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα ευνοήσει τη στρατιωτική εξάρτηση πολλών χωρών της ΕΕ από τις στρατιωτικές βιομηχανίες της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας.

    Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνο που χρειάζεται σήμερα η ΕΕ δεν είναι περισσότερη στρατιωτικοποίηση, αλλά «μια δραστήρια, φιλειρηνική, πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, η οποία θα εκτονώνει τις εστίες εντάσεων πριν από την στρατιωτική ανάφλεξη».

    [02] Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τον φόρο ακινήτων ζητάει ο Δ. Κουτσούμπας

    Την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για τον φόρο ακινήτων, ζήτησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό «αποτελεί πλέον λαϊκή απαίτηση».

    Άλλωστε, είπε, πλήττονται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, πλήττονται οι αγρότες, πλήττονται οι αυτοαπασχολούμενοι και πρόσθεσε ότι «πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα κάθε φόρος στην πρώτη κατοικία, στην κατοικία των εργαζομένων» και πως «πρέπει να φορολογηθεί και μάλιστα να αυξηθεί η φορολογία τού μεγάλου κεφαλαίου, καθώς και να φορολογηθεί αποκλειστικά η μεγάλη ακίνητη περιουσία».

    [03] Σχέδιο νόμου που θα επιλύει τα προβλήματα του «Καλλικράτη» προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών

    Νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει τα θέματα που έχουν ανακύψει στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί ένας ενιαίος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.

    Ο κ. Μιχελάκης συμμερίστηκε την άποψη -που εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος- ότι στον «Καλλικράτη» τίποτα δεν είναι ταμπού και δέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγος, άλλωστε, για τον οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών που θα τα ρυθμίζει.

    Σχετικά με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας -που αποτέλεσε και το αντικείμενο της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών- ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι εντάσσεται στο ΠΕΠ Μακεδονίας- Θράκης, το οποίο είναι ένα από τα πέντε περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007- 2013 και αποτελεί μοχλό στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας. Ακόμη, ο υπουργός αναφερόμενος την πορεία υλοποίησης του προγράμματος για τη Δυτική Μακεδονία ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι οι εκχωρήσεις ανέρχονται στα 375,5 εκατ. ευρώ, οι εντάξεις στα 472,8 εκατ., οι συμβάσεις στα 232,8 εκατ. και οι πληρωμές στα 124,4 εκατ. ευρώ.

    Περαιτέρω ανέφερε ότι υλοποιούνται 10 έργα προτεραιότητας, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 121 εκατ. ευρώ και γνωστοποίησε ότι έχει ληφθεί απόφαση να μεταφερθούν επιπλέον πόροι από τον άξονα ψηφιακή σύγκλιση, ύψους 10,2 εκατ. ευρώ.

    [04] Πανελλήνιο συλλαλητήριο ατόμων με αναπηρία έξω από τα υπ. Εργασίας και Οικονομικών

    Από όλη την Ελλάδα έφθασαν άνθρωποι με αναπηρία και τις οικογένειές τους για να διαμαρτυρηθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

    Μαζί τους παραολυμπιονίκες, όπως ο «χρυσός» του Λονδίνου 2012 Νικόλαος Πανανός.

    Συγκεντρώθηκαν στην αρχή έξω από το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Οικονομικών.

    «Οι άνθρωποι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ζητούμε όχι το ευ ζην, αλλά τουλάχιστον το ζην», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Γιάννης Βαρδακαστάνης. Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, να μη γίνει καμία περικοπή σε προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα, να εξαιρεθούν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μην προχωρήσει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνταξιούχων με αναπηρία και γονέων που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση.

    Επίσης κανείς να μην μείνει ανασφάλιστος και χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη, όπως άνθρωποι που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, άποροι νεφροπαθείς, πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση- αιμορροφιλία, συγγενείς καρδιοπάθειες, καθώς και άνθρωποι με βαριές αναπηρίες όπως μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, διαβητικοί, παραπληγικοί-τετραπληγικοί, τυφλοί, κωφοί κλπ προς τους οποίους η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή τεχνητών βοηθημάτων υγείας -ορθοπεδικών μέσων και τεχνητών μελών- είναι από ανεπαρκής έως μηδενική.

    Το «παρών» έδωσαν και σωματεία γονέων και κηδεμόνων ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, όπως δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης, δεσμεύτηκε να προωθήσει τα αιτήματά τους και να προβεί σε πρωτοβουλία για συνάντηση της ΕΣΑμεΑ και με τον πρωθυπουργό.

    Ακολούθως, η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

    [05] Καταργείται η επαναξιολόγηση για 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις και αναπηρίες

    Τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων με αναπηρία θέτει απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις, για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ' αόριστον.

    Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζεται στο εξής οι πάσχοντες από αυτές τις ασθένειες και αναπηρίες να επαναξιολογηθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

    Ο καθορισμός της λίστας πραγματοποιήθηκε από ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτήθηκε μετά από απόφαση του υπουργού Εργασίας, την οποία συντόνιζε ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κοκκόρης και συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και ιατροί καθώς και εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).

    Επισυνάπτεται ο πίνακας με τις 43 παθήσεις και αναπηρίες.

    [06] Εντοπίστηκαν 30 δημοτικοί αστυνομικοί που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά

    Τριάντα περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών, που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών προκειμένου να προσληφθούν σε δήμους της χώρας, εντόπισαν οι μέχρι στιγμής έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

    Όπως αναφέρει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέχρι σήμερα έχει ήδη ολοκληρωθεί ο έλεγχος του 54% εκ των 11.663 υποβληθέντων δικαιολογητικών, όπως απολυτηρίων Λυκείου, πτυχίων Πανεπιστημίου, πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, διπλωμάτων οδήγησης και πιστοποιητικών γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, για τα οποία το ΣΕΕΔΔ ζήτησε από τους φορείς έκδοσής τους να πιστοποιήσουν την εγκυρότητά τους. Επισημαίνεται, ότι ο διενεργούμενος έλεγχος πραγματοποιείται στο σύνολο των 3.576 δημοτικών αστυνόμων σε 178 δήμους της χώρας και αφορά στη χρονική περίοδο από την πρόσληψή τους μέχρι και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας στις 23 Σεπτεμβρίου 2013.

    [07] Δύο ευρωβουλευτές θα συντάξουν την έκθεση για τα πεπραγμένα της τρόικας

    Να εντείνει τις ελεγκτικές διαδικασίες αποφάσισε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, μετά τις δημόσιες ακροάσεις των στελεχών της τρόικας κατά το τρέχον έτος, σκοπεύοντας να αναθέσει, σε δύο ευρωβουλευτές, τη σύνταξη κοινοβουλευτικής έκθεσης για τα πεπραγμένα των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

    Ο ένας ευρωβουλευτής θα είναι ο κεντροδεξιός Αυστριακός Ότμαρ Κάρας, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και ο έτερος ο Γάλλος σοσιαλιστής Λιεμ Χοάγκ Γκοέ, γεννηθείς το 1964, στη Σαϊγκόν. Θα συνεπικουρούνται από τον Βέλγο Φιλίπ Λάμπερντς και τον Ολλανδό Ρερκ Γιαν Έπινκ, που θα έχουν τον ρόλο του σκιώδους εισηγητή για λογαριασμό άλλων επιτροπών της Ευρωβουλής.

    Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, ο διορισμός τους θα αποφασιστεί επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα και αποστολή τους θα είναι να «ρίξουν φως» στον τρόπο με τον οποίο εργάζεται η τρόικα και να συντάξουν τις σχετικές «εκθέσεις πρωτοβουλίας», εντός του πρώτου τετραμήνου του 2014.

    [08] Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, εκτιμά το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

    Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, μολονότι εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, σημειώνει στην τριμηνιαία έκθεση που συντάσσει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

    Από δημοσιονομικής πλευράς, σύμφωνα με την 55σέλιδη έκθεση, η οποία αφορά την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2013, θα καταγραφεί «ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα» φέτος, το οποίο ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς τούτο επετεύχθη με «μεγάλο οικομνομικό και κοινωνικό κόστος» και «θα συμβάλει στις δύσκολες διαπραγματεύσεις κυρίως με τους εταίρους στην Ευρωζώνη, το ESM και την ΕΚΤ».

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας (ήτοι παραγωγής και απασχόλησης) η κατάσταση είναι κρίσιμη τριάμισι χρόνια μετά την έναρξη των προγραμμάτων προσαρμογής και απειλεί ό,τι επιτεύχθηκε με τη δημοσιονομική διαχείριση [....] Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια οικονομικής σταθεροποίησης. Οι αρνητικοί ρυθμοί μεγέθυνσης μειώθηκαν. Διάφορες προβλέψεις δείχνουν ότι το 2014 θα υπάρξει έστω μικρή άνοδος του ΑΕΠ αν και υπάρχουν πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για περαιτέρω πτώση του ΑΕΠ».

    Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, «ορισμένα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια προχωρούν (Cosco, Philip Morris, υδροπλάνα κ.α.), τα μεγάλα έργα φαίνεται ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της επανεκκίνησης, μερικές ιδιωτικοποιήσεις θα απαλλάξουν το κράτος από μελλοντικά βάρη, ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑP δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες, ο τουρισμός πήγε καλά και όλα δείχνουν ότι στο τέλος του χρόνου η χώρα θα πετύχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

    Επίσης, «ενθαρρυντικά μηνύματα ότι οι συναινέσεις είναι δυνατές εκπέμπουν οι συγκλίσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θέματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

    [09] Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα που κατηγορείται για απαγωγές ανήλικων παιδιών

    Οι Ιταλοί καραμπινιέροι ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξάρθρωσαν ένα διεθνές δίκτυο απαγωγής παιδιών χωρισμένων ή εν διαστάσει συζύγων, στο οποίο φέρονται ότι εμπλέκονται μισθοφόροι από διάφορες χώρες και μια Ουκρανή πρώην πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, με βάση την Ιταλία.

    Οι καραμπινιέροι διεξήγαγαν επιχείρηση εναντίον της σπείρας αυτής στο Παλέρμο της Σικελίας, ενώ τις προσπάθειες των διωκτικών αρχών συνέδραμαν οι υπηρεσίες ασφαλείας και άλλων κρατών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σώματος έγιναν τέσσερις συλλήψεις στην πρωτεύουσα της Σικελίας και οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν βαρύ κατηγορητήριο --εμπορία ανηλίκων, απαγωγές, σύσταση και συμμορία.

    [10] Ο Έντουαρντ Σνόουντεν βρήκε δουλειά

    Ο Έντουαρντ Σνόουντεν βρήκε δουλειά σε έναν ιστότοπο στη Ρωσία, όπου του έχει δοθεί προσωρινό πολιτικό άσυλο, δήλωσε σήμερα Ρώσος δικηγόρος που βρίσκεται σε επαφή μαζί του.

    "Ο Έντουαρντ ξεκινάει δουλειά τον Νοέμβριο", δήλωσε ο δικηγόρος Ανατόλι Κουτσέρενα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

    "Θα παρέχει υποστήριξη σε έναν μεγάλο ρωσικό ιστότοπο", είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι δεν αναφέρει το όνομα της ιστοσελίδας για "λόγους ασφαλείας".

    Στον ιστότοπο μίας ταμπλόιντ δημοσιεύθηκε σήμερα μία φωτογραφία του Σνόουντεν σε μίνι κρουαζιέρα σε ποταμό της Μόσχας το περασμένο καλοκαίρι και νωρίτερα στον ίδιο ιστότοπο δημοσιεύθηκε μια φωτογραφία ενός άνδρα που μοιάζει να είναι ο Σνόουντεν καθώς σπρώχνει το καρότσι του σούπερ μάρκετ στον χώρο στάθμευσής του.

    [11] Περισσότεροι από 63.000 ασθενείς στην ΕΕ σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση

    Η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για ορισμένες παθήσεις όπως η καρδιακή, η ηπατική και η νεφρική ανεπάρκεια στο τελικό στάδιο καθώς και για άλλες ασθένειες. Αν όμως δεν υπάρχουν τα κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα η θεραπεία δεν είναι εφικτή. Στην ΕΕ περισσότεροι από 63.000 ασθενείς βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για μόσχευμα, μέχρι τις 31/12/2012. Από αυτούς οι 50.000 περίμεναν για μεταμόσχευση νεφρού, οι 6.800 για ήπαρ, περίπου 3.400 για καρδιακό μόσχευμα, 2.000 για μεταμόσχευση πνεύμονα και 1.400 περίπου για πάγκρεας.

    Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν από το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την 1η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί από των Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 October 2013 - 14:30:24 UTC