Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με μικρά βήματα και υπομονή θα βρεθεί η λύση στο Κυπριακό, δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς
  • [02] Συνάντηση Κ. Παπούλια με τον Αλβανό ομόλογό του στα Τίρανα
  • [03] Στους δρόμους οι αγρότες της Κρήτης για το φορολογικό νομοσχέδιο
  • [04] Στάση εργασίας αύριο σε τρένα και προαστιακό
  • [05] Χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας βρέθηκαν 151 σχολικά κυλικεία
  • [06] Διαμαρτυρία εργαζομένων του Μετρό στη Θεσσαλονίκη
  • [07] Αρνούνται ορισμένες τράπεζες να ορίσουν «ακατάσχετους» τους λογαριασμούς, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή
  • [08] Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης αύξησαν κατά 26% τις επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα τη διετία 2011-12
  • [09] Στην κορυφή της παγκόσμιας παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού η Ελλάδα
  • [10] Ελαφρά επιδείνωση οικονομικού κλίματος και βελτίωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο στην Ελλάδα
  • [11] Τελικά θα δικαστεί ο πρόεδρος της Μπάγερν, Ούλι Χένες, για φοροδιαφυγή
  • [12] Χωρίς Φέισα η Μπενφίκα

  • [01] Με μικρά βήματα και υπομονή θα βρεθεί η λύση στο Κυπριακό, δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς

    Η λύση στο κυπριακό θα βρεθεί μέσω μικρών βημάτων και υπομονής, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα

    «Ο Νότος για την Ανάπτυξη», που οργάνωσαν στην Αθήνα τα Γραφεία του ευρωκοινοβούλιου στη Νότιο Ευρώπη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τάχθηκε υπέρ της επανέναναρξης των διαπραγματεύσεων, το ταχύτερο δυνατό και κάλεσε την τουρκική πλευρά να πάρει σαφή και εποικοδομητική θέση.

    Το ενεργειακό ζήτημα, τόνισε ο κ.Σουλτς, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κύπρου, ενώ τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σοβαρή πιθανότητα να γίνουν πάροχοι ενέργειας.

    [02] Συνάντηση Κ. Παπούλια με τον Αλβανό ομόλογό του στα Τίρανα

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας άρχισε τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στα Τίρανα με συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Αλβανό ομόλογό του Μπουγιάρ Νισάνι.

    Αυτή την ώρα, οι δύο πρόεδροι και τα μέλη των αντιπροσωπειών βρίσκονται σε συνομιλίες και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, τον πρόεδρο της Βουλής Ιλίρ Μέτα και θα συμμετάσχει σε ελληνο-αλβανικό φόρουμ για οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα.

    Αύριο, ο κ. Παπούλιας θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο των Τιράνων Λουλζίμ Μπάσα και μετά θα μεταβεί με ελικόπτερο τον ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κλεισούρα, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο κοιμητήριο των πεσόντων του έπους του '40.

    Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το Αργυρόκαστρο και περιοχές, όπου ζει η ελληνική μειονότητα.

    [03] Στους δρόμους οι αγρότες της Κρήτης για το φορολογικό νομοσχέδιο

    Δυναμικό παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηράκλειο, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, που όπως αναφέρουν, θα βάλει ταφόπλακα στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

    Αγρότες από τη Μεσαρά, την Ιεράπετρα, τη Βιάννο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, συγκεντρώθηκαν αρχικά στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου στη Λεωφόρο 62 Μαρτύρων.

    Από εκεί, διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης με μαύρες σημαίες, κορναρίσματα και συνθήματα, κατέληξαν στην πλατεία Ελευθερίας μπροστά από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης όπου αγρότες με τη βοήθεια τρακτέρ έχουν ανέβει στον εξώστη του κτιρίου.

    Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε ο παραολυμπιονίκης Μανώλης Στεφανουδάκης, ενώ το «παρών» στην κινητοποίηση δίνουν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι απ΄ όλο το νησί, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και της ΑΔΕΔΥ, που συμπαραστέκονται στον αγώνα των αγροτών.

    Εξάλλου, δηλώσεις συμπαράστασης έχουν γίνει από βουλευτές και δημάρχους, ενώ τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και δημοτικά συμβούλια της Κρήτης αλλά και φορείς, με ψηφίσματά τους τάσσονται αλληλέγγυα στους αγρότες.

    Οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης αναμένεται να συναντηθούν με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη επιδίδοντάς του το ψήφισμά τους, μαζί με δεκάδες ακόμα ψηφίσματα φορέων όλης της Κρήτης που συμπαραστέκονται στις κινητοποιήσεις τους.

    Οι αγρότες σχεδιάζουν να μεταβούν στην Αθήνα την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου.

    [04] Στάση εργασίας αύριο σε τρένα και προαστιακό

    Προβλήματα στις μετακινήσεις με τα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο θα έχει από αύριο, Τρίτη, το επιβατικό κοινό, λόγω της στάσης εργασίας των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, ενώ μεθαύριο Τετάρτη, ημέρα της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, η ταλαιπωρία αναμένεται μεγαλύτερη αφού θα συμμετάσχουν στην απεργία και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.

    Συγκεκριμένα, αύριο από τις 9 το πρωί έως και τις 12 το μεσημέρι, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, λόγω της στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), προκειμένου οι εργαζόμενοι να συγκεντρωθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης της μεταβίβασης των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Ως εκ τούτου, θα ματαιωθούν τα πρωινά δρομολόγια, ενώ τις παραπάνω ώρες δεν θα γίνεται η μετακίνηση με τους συρμούς του μετρό από Δ. Πλακεντίας προς Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

    Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου

    Κανονικά θα λειτουργήσει το μετρό, με εξαίρεση στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας- Αεροδρόμιο, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ. Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ ακινητοποιημένα θα είναι όλο το 24ωρο τα τρόλεϊ, τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

    [05] Χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας βρέθηκαν 151 σχολικά κυλικεία

    Χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας βρέθηκαν 151 κυλικεία, σε σύνολο 3.263, που ελέγχθηκαν στη διάρκεια της σχολικής περιόδου 2012-2013 από τις αστυνομικές υπηρεσίες. Οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην Κρήτη.

    Στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, αναφορικά με τη δραστηριότητα των αστυνομικών υπηρεσιών σε κυλικεία σχολικών μονάδων, δείχνουν ότι σε 3.263 κυλικεία στα οποία έγιναν έλεγχοι, τα 151 βρέθηκαν να μην έχουν άδεια λειτουργίας, τα 124 διαπιστώθηκε ότι πουλούσαν απαγορευμένα είδη, σε 139 από αυτά διαπιστώθηκαν παραβάσεις αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων.

    Τα περισσότερα κυλικεία που λειτουργούσαν χωρίς άδεια ήταν στην Αθήνα, καθώς διαπιστώθηκαν 41 τέτοιες περιπτώσεις και ακολουθεί η Κρήτη με 33 κυλικεία χωρίς άδεια.

    Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, οποίος είχε απευθυνθεί και στα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης.

    [06] Διαμαρτυρία εργαζομένων του Μετρό στη Θεσσαλονίκη

    Διαμαρτυρία απέναντι από το γραφείο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων, Στράτου Σιμόπουλου, στην οδό Μητροπόλεως, έκαναν εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα.

    Αίτημά τους είναι να τηρηθούν οι υποσχέσεις για επαναπρόσληψη απολυμένων συναδέλφων τους.

    [07] Αρνούνται ορισμένες τράπεζες να ορίσουν «ακατάσχετους» τους λογαριασμούς, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή

    Αρνούνται κάποιες τράπεζες να παραλάβουν δηλώσεις καταθετών του άρθρου 20 του Ν.4161/2013, σχετικά με το λογαριασμό για τον οποίον θα ισχύει το «ακατάσχετο», προκύπτει από καταγγελίες καταναλωτών στον Συνήγορο του Καταναλωτή.

    Η Ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει: «σε συνέχεια της από 22 Οκτωβρίου 2013 ανακοίνωσης προς το καταναλωτικό κοινό, με θέμα «κατάσχεση ή συμψηφισμός καταθετικών λογαριασμών για χρέη δανειοληπτών προς τις Τράπεζες» με το οποίο κάλεσε τους καταθέτες να προβούν άμεσα σε δήλωση τους προς εκείνη την Τράπεζα που τηρούν λογαριασμό για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο του άρθρου 20 Ν.4161/2013, διαπιστώθηκε, μετά από καταγγελίες καταθετών, ότι πολλές Τράπεζες αρνούνται να παραλάβουν υπεύθυνες δηλώσεις των καταθετών- πελατών τους με τις οποίες καθορίζουν το λογαριασμό για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο του άρθρου 20 Ν.4161/2013 για χρέη τους προς αυτές».

    Κατόπιν των ανωτέρω, «ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευαγγελος Ζερβέας απευθύνει Σύσταση προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών όπως παρέμβει άμεσα στα μέλη της, με την αυστηρή υπόδειξη να δέχονται αμελλητί τις σχετικές δηλώσεις και να τηρούν τις διατάξεις του άρθρου 20 Ν.4161/2013, προκειμένου οι καταθέτες-δανειολήπτες να τυγχάνουν της προστασίας του εν λόγω άρθρου του Ν.4161/2013».

    [08] Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης αύξησαν κατά 26% τις επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα τη διετία 2011-12

    Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης αύξησαν τις επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα κατά περισσότερο από 25% την τελευταία διετία, ενώ μείωσαν τις χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, την οποία επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η έρευνα - που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα - θα κτυπήσει καμπάνες στους υπεύθυνους για τη χάραξη της πολιτικής στην Ευρώπη, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για την αύξηση του δανεισμού των τραπεζών στις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η βραδεία οικονομική ανάκαμψή της.

    Η έρευνα του Fitch δείχνει ότι οι 16 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης αύξησαν την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα κατά 26% ή 550 δισ. ευρώ το 2011 και το 2012. Την ίδια περίοδο, οι τράπεζες αυτές μείωσαν τον δανεισμό τους στις επιχειρήσεις κατά 9% ή 440 δισ. ευρώ.

    Οι αναλυτές του Fitch δήλωσαν ότι για την εξέλιξη αυτή ευθύνονται, τουλάχιστον εν μέρει, οι νέοι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, γνωστοί ως Βασιλεία ΙΙΙ.

    Οι κανόνες, οι οποίοι θα εφαρμοστούν σταδιακά έως το τέλος του 2018, καθιστούν πολύ αυστηρότερες τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες όταν χορηγούν επιχειρηματικά δάνεια, με συνέπεια να αυξάνονται θεαματικά τα κίνητρά τους για επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα.

    [09] Στην κορυφή της παγκόσμιας παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού η Ελλάδα

    Την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού συνεχίζει να κατέχει εδώ και δύο δεκαετίες η Ελλάδα, η οποία παραμένει και το 2013 πρώτη με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη παραγωγική χώρα Τουρκία, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών.

    Βάσει των στοιχείων της νορβηγικής εταιρείας Kontali Analyse, τα οποία επικαλείται ο ΣΕΘ, το 2013 η συνολική παραγωγή της Ελλάδας ανέρχεται στους 123.000 τόνους, ενώ η παραγωγή της Τουρκίας στους 94.000 τόνους.

    Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τον ΣΕΘ ανατρέπει πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times που εμφάνιζε την Ελλάδα να υποχωρεί κατά 7% δηλαδή στους 94.000 τόνους και την παραγωγή της Τουρκίας να αυξάνει κατά 12% και να ανέρχεται στους 108.000 τόνους.

    [10] Ελαφρά επιδείνωση οικονομικού κλίματος και βελτίωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο στην Ελλάδα

    Στις 91,2 διαμορφώνεται ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) από 93,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και τις κατασκευές αποτέλεσαν τα αίτια της υποχώρησης του συνολικού δείκτη, που δεν αποτράπηκε από τη μικρή βελτίωση του κλίματος στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, αλλά και την ενδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

    Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, δύο αντίρροπες τάσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στις εκτιμήσεις επιχειρήσεων και καταναλωτών, με αρκετή μεταβλητότητα, όμως, από μήνα σε μήνα. Από τη μία πλευρά σημειώνεται σημαντική πρόοδος στο δημοσιονομικό πεδίο, με την επίτευξη έστω μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 να είναι πλέον αρκετά πιθανή.

    Επίσης, σημειώνονται θετικές εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά, αναδεικνύοντας το ενισχυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και την άνοδο της συμμετοχής και ξένων επενδυτών.

    Την ίδια στιγμή όμως, η ανεργία, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, η ρευστότητα είναι πολύ περιορισμένη, ενώ αναμένεται ισχυροποίηση της φορολογικής πίεσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο επόμενο δίμηνο. Σε κάθε περίπτωση, ο βαθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να βελτιωθούν οι επενδυτικές δυνατότητες, να υποστηριχθεί το επιχειρείν και η διεθνής ανταγωνιστικότητα, που θα επιτρέψουν και τη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών απασχόλησης, αποτελεί τον παράγοντα που θα καθορίσει τελικά τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την ύφεση.

    [11] Τελικά θα δικαστεί ο πρόεδρος της Μπάγερν, Ούλι Χένες, για φοροδιαφυγή

    Ο Ούλι Χένες τελικά θα καθήσει στο εδώλειο του κατηγορούμενου.

    Δικαστήριο του Μονάχου αποφάσισε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Μπάγερν θα δικαστεί στις 10 Μαρτίου, για ν' απαντήσει στις κατηγορίες για φοροδιαφυγή που σχετίζονται με τραπεζικό λογαριασμό του στην Ελβετία. Η υπόθεση βγήκε στο φως της δημοσιότητας από δημοσίευμα του περιοδικού «Focus», το οποίο αποκάλυπτε ότι ο Χένες είχε αποκρύψει καταθέσεις που διέθετε στην Ελβετία, προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρων στη Γερμανία.

    Ο ίδιος ο 61χρονος είχε πληροφορήσει από τον περασμένο Ιανουάριο τις γερμανικές αρχές για την ύπαρξη του συγκεκριμένου λογαριασμού, «ποντάροντας» σε μία διακρατική συμφωνία Γερμανίας-Ελβετίας, που θα του επέτρεπε να «καθαρίσει» με ένα πρόστιμο. Η συμφωνία αυτή όμως δεν ολοκληρώθηκε, λόγω εσωτερικών αντιδράσεων στη Γερμανία, ενώ οι αρχές της χώρας ερευνούσαν από τότε την υπόθεση. Ο Χένες υπήρξε ποδοσφαιριστής και γενικός διευθυντής της Μπάγερν, της οποίας έγινε πρόεδρος το 2009.

    [12] Χωρίς Φέισα η Μπενφίκα

    Χωρίς τον Λιούμπομιρ Φέισα θα παραταχθεί αύριο η Μπενφίκα στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για την 4η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο Σέρβος πρώην άσος των «ερυθρολεύκων» κρίθηκε ανέτοιμος και δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή. Αντίθετα συμπεριλήφθηκαν οι Καρντόσο, Σικέιρα και Όλα Τζον που είχαν κάποια προβλήματα τραυματισμών.

    Αναλυτικά οι παίκτες της αποστολής της Μπενφίκα: Τερματοφύλακες: Μοράις, Ομπλακ, Πάουλο Λόπεζ. Αμυντικοί: Μάξι Περέιρα, Αντρέ Αλμέιδα, Σικέιρα, Σίλβιο, Λουιζάο, Γκαράι, Ζαρντέλ, Βιτόρια. Μέσοι: Μάτιτς, Αμορίμ, Πέρεζ, Ντζούριτσιτς, Γκαϊτάν, Καβαλέιρο, Όλα Τζον. Επιθετικοί: Μάρκοβιτς, Καρντόσο, Λίμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 November 2013 - 11:30:23 UTC