Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Βερολίνο για την "Συνάντηση Ηγετών" της Sueddeutsche Zeitung ο Αντ. Σαμαράς
  • [02] Σε αργία οι υπάλληλοι που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς στον Οίκο του Ναύτη
  • [03] «Καλή» χαρακτηρίζεται η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα
  • [04] Παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον απολογισμό του 2012
  • [05] Στις 27 Νοεμβρίου η ψηφοφορία για την αποπομπή Μπερλουσκόνι
  • [06] «Ξεπάγωσαν» οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
  • [07] Απεργία επ' αόριστον ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στον δήμο της Μαδρίτης
  • [08] Συσπείρωση του κέντρου και γέννηση ενός νέου κόμματος της κεντροδεξιάς στη γαλλική πολιτική σκακιέρα

  • [01] Στο Βερολίνο για την "Συνάντηση Ηγετών" της Sueddeutsche Zeitung ο Αντ. Σαμαράς

    Στην ετήσια «Συνάντηση Ηγετών» που διοργανώνει η γερμανική εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung" θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις 23 Νοεμβρίου.

    Στην φετινή Συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 21-23 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, λαμβάνουν ακόμη μέρος η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, αναλυτές και επιχειρηματίες.

    [02] Σε αργία οι υπάλληλοι που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς στον Οίκο του Ναύτη

    Σε αυτοδίκαιη αργία τέθηκαν με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι υπάλληλοι που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς στον Οίκο του Ναύτη, σε βάρος του Δημοσίου και επιπρόσθετα, απομακρύνθηκε άμεσα από το Διοικητικό Συμβούλιο του εν λόγω νομικού προσώπου η μία εξ' αυτών, που συμμετείχε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.

    Ακόμη, διατάχθηκε η διενέργεια επείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς και την παραπομπή όλων των εμπλεκομένων που θα προκύψουν, στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και ζητήθηκε η ενεργοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για τον πλήρη και ενδελεχή λογιστικό έλεγχο όλων των οικονομικών στοιχείων του Οίκου του Ναύτη των τελευταίων ετών.

    «Η ανοχή απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας θα είναι μηδενική», τονίζει σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    [03] «Καλή» χαρακτηρίζεται η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα

    Την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού έθεσε ως βασικό επιχείρημα η ελληνική πλευρά στην πρώτη συνάντηση με την τρόικα, προκειμένου να «χαμηλώσει» τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών για τα πρόσθετα μέτρα το 2014.

    «Οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε μια καλή επιχειρηματολογία, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Απέφυγε, πάντως να προδικάσει το εάν η υπέρβαση στα έσοδα έναντι του στόχου, θα διατηρηθεί έως το τέλος του έτους και εάν το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο των 344 εκατ. ευρώ που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

    Ο συγκεκριμένος παράγοντας χαρακτήρισε την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)- ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, θα έρθει αύριο στην Αθήνα- ως «μια καλή, κλασική, ικανοποιητική συνεργασία», κατά την οποία έγινε επισκόπηση των κεφαλαίων που θα αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες.

    Ειδικότερα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν:

  • Ο προϋπολογισμός για το 2014 (πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου), οι πρωτοβουλίες που ενσωματώνονται στο προσχέδιο και οι νέες, θετικότερες, εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013.

  • Οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το 2014, όπως οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, η φορολογική συμμόρφωση (αύξηση εσόδων λόγω ανάπτυξης της οικονομίας), η φορολογική διοίκηση, κ.ά. Σημειώνεται ότι, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φορολογική διοίκηση αναμένονται επιπλέον έσοδα 381 εκατ. ευρώ το 2014.

  • Οι διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, οι αποκρατικοποιήσεις και η πορεία του τραπεζικού συστήματος.

    Κατά την πρώτη συνάντηση, πάντως, δεν συζητήθηκαν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (με σημείο αιχμής να παραμένουν η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο), το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, το χρηματοδοτικό κενό και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα (σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την τρόικα ότι πρόκειται να δεχθεί κάποιες αλλαγές, αρκεί να είναι δημοσιονομικές ουδέτερες). Σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας θα συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία έως την προσεχή Παρασκευή, οπότε αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο για την αποτίμηση της κατάστασης.

    [04] Παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον απολογισμό του 2012

    Την ετήσια έκθεση του 2012 παρέδωσε, σήμερα, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Καραβοκύρης στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, δηλώνοντας ότι ο απόλυτος αριθμός του εθνικού χρέους από 365 δισ. ευρώ μειώθηκε κατά 62 δισ. ευρώ.

    «Οι διαπιστώσεις μας έχουν μια συνέχεια σε σχέση με το παρελθόν, αλλά φέτος είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε πως οι κόποι και η στέρηση του ελληνικού λαού δεν πηγαίνουν χαμένοι, διότι κάποια σημεία αρχίζουν να βελτιώνονται» είπε ο κ. Καραβοκύρης, προσθέτοντας ότι «ο απόλυτος αριθμός του εθνικού χρέους, από 365 δισεκατομμύρια (2012) είδαμε να μειώνεται κατά 62 δισεκατομμύρια».

    Ο κ. Καραβοκύρης ανέφερε πάντως ότι «ακόμα υπάρχουν αποκλίσεις στον τομέα των εσόδων, της είσπραξης οφειλών που αφορούν σε πρόστιμα ή σε φόρους ή σε διάφορους άλλους λόγους».

    Την πεποίθηση πως έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά εξέφρασε, παραλαμβάνοντας την ετήσια έκθεση για τον ισολογισμό και τον απολογισμό του έτους 2012, ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε πως «η συνεργασία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αγαστή», αν και -όπως είπε- «υπάρχουν περιθώρια σύσφιξης των σχέσεων με το Ελεγκτικό Συνέδριο».

    [05] Στις 27 Νοεμβρίου η ψηφοφορία για την αποπομπή Μπερλουσκόνι

    Tην 27η Νοεμβρίου ορίστηκε από τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων η ψηφοφορία για να αποφασιστεί η αποπομπή ή μη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την ιταλική γερουσία.

    Απαιτείται ωστόσο η τελική έγκριση από την ολομέλεια του σώματος για να επιλεγεί επισήμως η εν λόγω ημερομηνία, αφού έχει προβάλει ενστάσεις το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

    Οι γερουσιαστές, αν δεν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, θα κληθούν να εκφραστούν με φανερή ψηφοφορία.

    Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός σε δηλώσεις του σε συγγραφέα και δημοσιογράφο επανέλαβε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έχει ακόμη στην διάθεσή του τα αναγκαία χρονικά περιθώρια για να προχωρήσει σε απονομή χάριτος, με προσωπική του πρωτοβουλία».

    [06] «Ξεπάγωσαν» οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία άνοιξαν σήμερα στις Βρυξέλλες ένα νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας, επισημαίνοντας τη βούλησή τους να επιταχύνουν τη διαδικασία αυτή μετά τη διακοπή της για περίπου τρία χρόνια.

    "Είναι μια στροφή στις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία έπειτα από ένα κενό 40 μηνών" σημείωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς,.

    Ο Μπαγίς και ο Επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση Στέφαν Φίλε άνοιξαν επισήμως το κεφάλαιο 22 που αφορά την περιφερειακή πολιτική.

    Ο Τούρκος υπουργός χαιρέτισε ιδιαιτέρως τη στάση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ήρε την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που είχε δημιουργηθεί από τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί.

    [07] Απεργία επ' αόριστον ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στον δήμο της Μαδρίτης

    Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στον δήμο της Μαδρίτης ξεκίνησαν σήμερα απεργία επ? αόριστον για να καταγγείλουν τις σχεδιαζόμενες περικοπές στους μισθούς τους στο κατώτατο νόμιμο όριο και την απόλυση του 20% του προσωπικού, σύμφωνα με τα συνδικάτα.

    «Μπροστά σε αυτή την κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργία επ? αόριστον από τα μεσάνυχτα και η οποία θα συνεχιστεί για όσο καιρό κριθεί απαραίτητο προκειμένου να αποτραπεί αυτή η τρέλα», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος ντελ Ρίο, εκπρόσωπος του συνδικάτου UGT.

    Προς το παρόν τα συνδικάτα και διεύθυνση δεν βλέπουν λύση στη διαμάχη. «Δεν βλέπω να υπάρχει λύση. Η Μαδρίτη θα μετατραπεί σε χοιροστάσιο», προειδοποίησε ο Φρανθίσκο Χαργόν, πρόεδρος της ένωσης εταιρειών καθαριότητας της Μαδρίτης (Aselip).

    Τα συνδικάτα καταγγέλλουν τα σχέδια της Aselip που προς το παρόν προβλέπουν την κατάργηση 1.100 θέσεων εργασίας, οι οποίες προστίθενται σε 350 που καταργήθηκαν τον Αύγουστο.

    Επίσης σχεδιάζεται μείωση των μισθών, η οποία ενδέχεται να φτάσει ως το 40%.

    [08] Συσπείρωση του κέντρου και γέννηση ενός νέου κόμματος της κεντροδεξιάς στη γαλλική πολιτική σκακιέρα

    Τη συσπείρωση των κεντροδεξιών δυνάμεων γύρω από μια νέα κομματική οντότητα πρόκειται να ανακοινώσουν επισήμως, σήμερα το απόγευμα, σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, οι δύο κεντρώοι πολιτικοί αρχηγοί Φρανσουά Μπαϊρού και ο Ζαν-Λουί Μπορλό.

    Η απόφαση του πολιτικού αυτού «γάμου» των δύο, λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία (Μάρτιος 2014) και τις ευρωεκλογές που θα ακολουθήσουν, έχει προκαλέσει κάποια ανησυχία τόσο στη δεξιά αντιπολίτευση όσο και στην κυβερνώσα πλειοψηφία.

    Ο Μπαϊρού είναι επικεφαλής του κόμματος MODEM, που ίδρυσε το 2007, ενόψει των προεδρικών εκλογών, στις οποίες υπήρξε για τρεις φορές ο ατυχήσας υποψήφιος. Οι ρίζες του MODEM είναι στο πρώην κεντροδεξιό κόμμα του πρώην προέδρου Ζισκάρ Ντ' Εστέν, UDF (Ένωση για τη Γαλλική Δημοκρατία), του οποίου ο Μπαϊρού υπήρξε και ο τελευταίος πρόεδρος.

    Για χρόνια, ο φυσικός εταίρος του Φρανσουά Μπαϊρού ήταν η δημοκρατική δεξιά, ενώ ο ίδιος αντιδρούσε με ένταση σε κάθε ακροδεξιά τάση. Η τελευταία εκλογική εκστρατεία του 2012 και οι ακροδεξιές κορώνες του Νικολά Σαρκοζί οδήγησαν τον Μπαϊρού να δηλώσει την υποστήριξή του στον Φρανσουά Ολάντ. Πολλοί ήταν εκείνοι που εξεπλάγησαν από την απόφασή του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 November 2013 - 15:30:22 UTC