Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλειστό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας
  • [02] «Παραλύουν» σήμερα δημόσιος και ιδιωτικός τομέας
  • [03] Προς συμφωνία κυπριακής κυβέρνησης - τρόικας για την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών
  • [04] Συνεχίζεται η συζήτηση μέτρων για αύξηση των εισπράξεων των ταμείων
  • [05] Εντατικοποίηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις ζητεί από τα υποκαταστήματα, η διοίκηση του ΙΚΑ
  • [06] Ιω. Στουρνάρας: Ρεαλιστικό το προσχέδιο του προϋπολογισμού
  • [07] Ντε Μπλάζιο, ο πρώτος Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης εδώ και δύο δεκαετίες
  • [08] Προειδοποίηση της Microsoft για επιθέσεις χάκερ λόγω κενού ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημά της
  • [09] Η κατάθλιψη εξελίσσεται σε μείζον παγκόσμιο πρόβλημα

  • [01] Κλειστό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας

    Κλειστός θα είναισήμερα τοβράδυ ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολη - Καλαμάτα, από τον ανισόπεδο κόμβο «Τρίπολη Νότια» στην χιλιομετρική θέση 166,300, έως και τον ανισόπεδο κόμβο «Αθήναιου» στη χιλιομετρική θέση 178,100 και στις δύο κατευθύνσεις, με σκοπό την ασφαλή διεξαγωγή άσκησης ετοιμότητας στη σήραγγα Καλογερικού.

    Συγκεκριμένα, ο ολικός αποκλεισμός της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο θα γίνει σήμερα, Τετάρτη και από ώρα 22:00 έως την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου και ώρα 06:00.

    Σε όλη τη διάρκεια του παραπάνω αποκλεισμού, η κυκλοφορία των οχημάτων μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων, «Τρίπολη Νότια» και «Αθήναιου» και στις δύο κατευθύνσεις, θα εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας.

    [02] «Παραλύουν» σήμερα δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

    Προβλήματα στις συγκοινωνίες, στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και των νοσοκομείων, αναμένεται να υπάρξουν σήμερα λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    Κλειστές θα παραμείνουν πολλές δημόσιες υπηρεσίες, ενώ τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

    Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, (ΠΝΟ) οι δάσκαλοι και οι καθηγητές,η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) στη σημερινή απεργία συμμετέχουν καιοι δικαστικοί υπάλληλοι.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι Προνοιακές Μονάδες και το ΕΚΑΒ.

    Σύμφωνα με την απεργιακή διακήρυξη της ΓΣΕΕ τα συνδικάτα διεκδικούν:

    - Την επαναφορά του εργατικού δικαίου.

    - Την επανάκτηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

    - Να καταργηθούν τα «χαράτσια» και να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός κατοικίας.

    - Τη μείωση της φορολογίας για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους.

    - Δέσμη μέτρων ανακούφισης των ανέργων, μέτρα κατά της ανεργίας και δημοκρατικά δικαιώματα για τους εργαζομένους.

    - Να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων φορέων και επιχειρήσεων.

    Η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως, ενώ το ΠΑΜΕ διοργανώνει χωριστή συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια.

    Προβλήματα στις συγκοινωνίες

    Κανονικά θα λειτουργεί ηλεκτρικός σιδηροδρόμος, τραμ και μετρό (με εξαίρεση το τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας- Αεροδρόμιο).

    Τα λεωφορεία θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Ακινητοποιημένα θα είναι όλο το 24ωρο τα τρένα του ΟΣΕ, τα τρόλεϊ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Ωστόσο, κανονικά θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των τουριστικών αμαξοστοιχιών στη διαδρομή Πύργος- Κατάκολο- Ολυμπία.

    Επισημαίνεται, ότι μετά τη λήξη της απεργίας των σιδηροδρομικών (Τετάρτη προς Πέμπτη) οι αμαξοστοιχίες 600 από Αθήνα και 601 από Θεσσαλονίκη, θα κυκλοφορήσουν χωρίς τα διδάπεδα οχήματα μεταφοράς αυτοκινήτων.

    [03] Προς συμφωνία κυπριακής κυβέρνησης - τρόικας για την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών

    Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, συζητήθηκε σε δείπνο που παρέθεσε ο προέδρος Αναστασιάδης στους τρεις επικεφαλής της τρόικας, Ντέλια Βελκουλέσκου, Μάρτιν Φέρβεϊ και Ιζαμπέλα Φον Κόπεν Μέρτες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δείπνο έκλεισε η διαφορά που χώριζε κυβέρνηση και τρόικα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Συμφωνήθηκε η ψήφιση νόμου - πλαισίου για τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2013, η τοποθέτηση υπηρεσιακών διοικήσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς, οι οποίες θα δρομολογήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τους διεθνείς διαγωνισμούς που θα απαιτηθούν και προκρίνεται η ιδέα, οι θέσεις των προέδρων να πληρωθούν από γενικούς διευθυντές υπουργείων ή ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους, ώστε να ασκείται πίεση για την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών, αλλά και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πολιτικών παρεμβάσεων.

    Το επικαιροποιημένο μνημόνιο αναμένεται να επικυρωθεί αύριο σε πολιτικό επίπεδο. Σήμερα κλιμάκιο της τρόικας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, με επίκεντρο το θέμα των δαπανών στον τομέα της υγείας.

    Εντός του 2014 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε οι ημικρατικοί οργανισμοί να είναι έτοιμοι για ιδιωτικοποίηση.

    [04] Συνεχίζεται η συζήτηση μέτρων για αύξηση των εισπράξεων των ταμείων

    Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναλαμβάνουν από σήμερα την αξιολόγηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 500 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, η τρόικα αντιμετώπισε κατ' αρχήν θετικά τους σχεδιασμούς της ελληνικής πλευράς, ωστόσο τα μέτρα θα πρέπει να εξετασθούν αναλυτικότερα και να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 21 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι προβλέψεις του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

    Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα δημιουργήσουν στο ασφαλιστικό σύστημα η σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% έως το 2016, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και η επανεξέταση μέρους των κοινωνικών πόρων των ταμείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, 350 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα εισπραχθούν από την αυτόματη διασταύρωση ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων και την εντατικοποίηση των ελέγχων που ξεκινά το ΙΚΑ.

    Ακόμη, περίπου 70 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν μετά την ένταξη από την 1η Δεκεμβρίου στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ και άλλα 80 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» .Τέλος περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος και τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το 2017 εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από βεβαιωμένες οφειλές προς τα ταμεία.

    [05] Εντατικοποίηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις ζητεί από τα υποκαταστήματα, η διοίκηση του ΙΚΑ

    Οδηγίες για την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη και την εντατικοποίηση των ελέγχων που θα διενεργούνται από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, ώστε να αντιμετωπισθεί η εισοφοροδιαφυγή, περιέχονται σε Γενικό Έγγραφο της Διοίκησης του Ιδρύματος.

    Στο έγγραφο, η διοίκηση του ΙΚΑ επισημαίνει ότι βασικός στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η αύξηση των εσόδων, τόσο στο επίπεδο καταβολής τρεχουσών εισφορών όσο και σε αυτό της είσπραξης ληξιπρόθεσμων και εκτιμά ότι, η παρούσα συγκυρία είναι η «κρισιμότερη για την ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος».

    Στο ίδιο έγγραφο η Διοίκηση του ΙΚΑ επισημαίνει την «ιδιαίτερη σημασία του επιτόπιου ελέγχου για την διερεύνηση των κυριότερων μορφών εισφοροδιαφυγής, τη μηδενική ή πλημμελή ασφάλιση και εκτιμά την έως σήμερα ελεγκτική δράση των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ «ως όχι απλά κατώτερη της κατ΄ ελάχιστα αναμενόμενης αλλά υποτυπώδη ακόμη και αν συνυπολογισθούν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την μείωση του προσωπικού».

    Έτσι, ορίζεται ως ελάχιστος αριθμός διενεργούμενων επιτόπιων ελέγχων από το κάθε υποκατάστημα, ανά μήνα, οι 10 έλεγχοι σε κοινές επιχειρήσεις και οι 10 έλεγχοι σε οικοδομοτεχνικά έργα.

    [06] Ιω. Στουρνάρας: Ρεαλιστικό το προσχέδιο του προϋπολογισμού

    Επιμένει η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει παρουσιάσει στην τρόικα. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα το προσχέδιο αυτό είναι ρεαλιστικό και θα καταβληθεί προσπάθεια να πειστεί η τρόικα για να κάνει μια θετική εισήγηση στο Γιούρογκροπ.

    Μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως δόθηκαν την Τρίτηστην τρόικα τα νέα στοιχεία για τα έσοδα και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης του Οκτωβρίου επισημαίνοντας πως η σημερινή συζήτηση ήταν γενική.

    Όσον αφορά τη συζήτηση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης πως πρέπει να έχουν και εξαγωγικό χαρακτήρα.

    [07] Ντε Μπλάζιο, ο πρώτος Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης εδώ και δύο δεκαετίες

    Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο εξελέγη άνετα χθες δήμαρχος της Νέας Υόρκης κι έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός που εκλέγεται σε αυτό το αξίωμα τα τελευταία 20 χρόνια. Θα διαδεχτεί τον πολυεκατομμυριούχο μεγιστάνα των μμε Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος βρισκόταν «στο τιμόνι» της πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ επί 12 χρόνια.

    Λίγα μόλις λεπτά μετά το κλείσιμο των 1.239 εκλογικών κέντρων στις 9μμ (τοπική ώρα) πολλοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί προέβλεπαν την νίκη του ντε Μπλάζιο. Τα επισημα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα σήμερα. «Είμαστε υπερήφανοι, αλλά ταπεινοί, για ό,τι καταφέραμε σε αυτή την εκστρατεία» δήλωσε ο ντε Μπλάζιο στο συγκεντρωμένο πλήθος των υποστηρικτών του μετά την εκλογή του. «Σήμερα μιλήσατε δυνατά και ξεκάθαρα για μία νέα κατεύθυνση για την πόλη μας, ενωμένοι από την πεποίθηση ότι η πόλη μας δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω» πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο Ντε Μπλάζιο επικράτησε του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Τζο Λότα στη Δημοκρατική στο σύνολό της πόλη. Ο Ντε Μπλάζιο, ο οποίος θα διαχειρίζεται μία «επιχείρηση» 300.000 υπαλλήλων κι έναν προϋπολογισμό 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ορκιστεί την 1η Ιανουαρίου 109ατος δήμαρχος της πόλης.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [08] Προειδοποίηση της Microsoft για επιθέσεις χάκερ λόγω κενού ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημά της

    Η Microsoft προειδοποίησε τους χρήστες, με ανακοίνωσή της, ότι κακόβουλοι χάκερ μπορεί να εκμεταλλευθούν ένα ευάλωτο σημείο στο λειτουργικό σύστημά της, για να διεισδύσουν στους υπολογιστές-στόχους.

    Η εταιρεία ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για μια σειρά από «στοχευμένες επιθέσεις», κυρίως μέσω «μολυσμένων» ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή ιστοσελίδων, που ανοίγει ο ανύποπτος χρήστης.

    Το πρόβλημα, σύμφωνα με το BBC, αφορά υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows Vista, Windows Server 2008, Microsoft Office 2003-2010 και Microsoft Lync. Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις των Windows και του Office δεν διατρέχουν κίνδυνο.

    Εκπρόσωπος της Microsoft επεσήμανε πως οι επιθέσεις των χάκερ μπορεί να «καμουφλαριστούν», ως ένα αθώο e-mail που ζητάει από τους χρήστες να ανοίξουν ένα μολυσμένο συνημμένο αρχείο Word. Αν ο υπολογιστής «μολυνθεί», τότε ο χάκερ αποκτά τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης (user rights) στον υπολογιστή με αυτά του χρήστη.

    [09] Η κατάθλιψη εξελίσσεται σε μείζον παγκόσμιο πρόβλημα

    Η κατάθλιψη είναι πλέον η δεύτερη σημαντικότερη αιτία ανικανότητας-αναπηρίας διεθνώς, μετά τους πόνους στη μέση, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η εν λόγω ψυχική διαταραχή πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ζήτημα προτεραιότητας για την παγκόσμια δημόσια υγεία.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, η επιδημιολογική μελέτη αναφέρει ότι από «μείζονα καταθλιπτική διαταραχή» πάσχει κατ' εκτίμηση -στοιχεία για το 2010- περίπου το 4,9% του πληθυσμού (από τουλάχιστον 3,6% έως 6,6% του ελληνικού πληθυσμού το πολύ). Ο αντίστοιχος μέσος όρος για τη Δυτική Ευρώπη είναι 4,7% (από 4,3% έως 5%). Υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, όπως η Ολλανδία (8%) και η Ελβετία (6,2%) και άλλες με χαμηλότερα, όπως η Βρετανία (3%) και το Βέλγιο (4%).

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αλίζ Φεράρι της Σχολής Υγείας του πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "PLoS Μedicine", σύμφωνα με το BBC, σύγκριναν την κλινική κατάθλιψη με πάνω από 200 άλλες ασθένειες και τραυματισμούς, ως αιτίες ανικανότητας και αναπηρίας.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάθλιψη (με ποσοστό 8,2%) κατατάχτηκε ως δεύτερη κυριότερη αιτία ανικανότητας, αν και η επίπτωσή της ποικίλει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης καταγράφονται στο Αφγανιστάν και τα χαμηλότερα στην Ιαπωνία. Γενικότερα, η κατάθλιψη πλήττει περισσότερο τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, και λιγότερο τις πιο πλούσιες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 November 2013 - 7:30:23 UTC