Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την άρση ασυλίας των βουλευτών Ζαρούλια, Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Μπούκουρα και Β. Καπερνάρου ψήφισε η Βουλή
  • [02] «Συνήγορο υπεράσπισης του κ. Βενιζέλου» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Π. Καμμένος
  • [03] Στο νοσοκομείο θα παραμείνει για άλλες 2-3 ημέρες ο Μ. Γλέζος
  • [04] Φ. Κουβέλης: Νέα μέτρα δυστυχώς θα υπάρξουν, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του κ. Σαμαρά
  • [05] Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα ρυθμιστούν τα ζητήματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων
  • [06] Κ. Αρβανιτόπουλος: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το άνοιγμα των πανεπιστημίων
  • [07] Ε. Χριστοφιλοπούλου: Αξιολόγηση φορέων και ΝΠΙΔ
  • [08] Αλλαγές στις συνδικαλιστικές άδειες και στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων και γενικών διευθυντών στο δημόσιο
  • [09] Όπλα, μαχαίρια και ρόπαλα βρήκαν αστυνομικοί στην κατοχή 53χρονου, μέλους της Χρυσής Αυγής, στην Άρτα
  • [10] Προαιρετική η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, στα Χανιά
  • [11] Παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της νορβηγικής PGS για πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα
  • [12] Ο Μ. Σουλτς θα είναι ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [13] Συμφωνία της Άγκυρας με το Ιρακινό Κουρδιστάν για την κατασκευή γεωπολιτικά σημαντικών αγωγών πετρελαίου και αερίου
  • [14] Ελπίδες για οριστική θεραπεία της ηπατίτιδας C
  • [15] Παρουσιάστηκε το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

  • [01] Την άρση ασυλίας των βουλευτών Ζαρούλια, Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Μπούκουρα και Β. Καπερνάρου ψήφισε η Βουλή

    Την άρση ασυλίας των 4 βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Ελένης Ζαρούλια, Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρου και Στάθη Μπούκουρα καθώς και του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Καπερνάρου, αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα απέρριψε αίτημα για άρση ασυλίας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Διακάκη, όπως αντίστοιχα είχε εισηγηθεί και η Επιτροπή Δεοντολογίας.

    Ειδικότερα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είχε ως εξής:

    Από τους 236 βουλευτές που ψήφισαν οι 235 τάχθηκαν υπέρ της άρσης ασυλίας της Ελένης Ζαρούλια και των Ηλία Παναγιώταρου και Στάθη Μπούκουρα ενώ ένα ψηφοδέλτιο ήταν άκυρο.

    Για τον κ. Κασιδιάρη υπέρ της άρσης ασυλίας του τάχθηκαν 234 βουλευτές, ένας ψήφισε όχι, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

    Για τον Βασίλη Καπερνάρο, 232 ψήφισαν υπέρ, 2 κατά, ένας «παρών» και ένα άκυρο.

    Για την Μαρία Διακάκη: Υπέρ της άρσης ψήφισαν 80 βουλευτές, κατά 144, 11 «παρών» και ένα άκυρο.

    Νωρίτερα, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ζήτησαν και οι ίδιοι την άρση ασυλίας τους, για να λάμψει η αλήθεια, όπως υποστήριξαν, ενώ τόσο η Ελένη Ζαρούλια όσο και ο Ηλίας Κασιδιάρης, εξέφρασαν την έντονη αντίδραση τους γιατί δεν εκφωνήθηκαν τα ονόματα του Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού οι οποίοι βρίσκονται προφυλακιστέοι στον Κορυδαλλό, χαρακτήρισαν άκυρη την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας και αποχώρησαν.

    Η κ. Ζαρούλια κατηγόρησε παράλληλα την αρμόδια εισαγγελέα ότι «είναι υπόλογη για κατάχρηση εξουσίας» καθώς απαγόρευσε στους τρεις κρατούμενους να έρθουν στη Βουλή.

    [02] «Συνήγορο υπεράσπισης του κ. Βενιζέλου» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Π. Καμμένος

    «Συνήγορο υπεράσπισης του κ. Βενιζέλου», χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, και υποστήριξε ότι έχει καταργηθεί το Σύνταγμα και πως υποκαταστάθηκε η νομοθετική εργασία της Βουλής από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

    [03] Στο νοσοκομείο θα παραμείνει για άλλες 2-3 ημέρες ο Μ. Γλέζος

    Στην παθολογική κλινική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος με χολολιθίαση- κολικό χοληφόρων, όπως διέγνωσαν οι θεράποντες ιατροί.

    Η κατάσταση της υγείας τού κ. Γλέζου δεν εμπνέει ανησυχία.

    Ο βουλευτής, ο οποίος ακολουθεί συντηρητική αγωγή, θα παραμείνει στο νοσοκομείο για 2- 3 ημέρες.

    [04] Φ. Κουβέλης: Νέα μέτρα δυστυχώς θα υπάρξουν, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του κ. Σαμαρά

    «Νέα μέτρα δυστυχώς θα υπάρξουν, πέρα και ανεξάρτητα από τις προθέσεις που μπορεί να έχει ο κ. Σαμαράς» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

    «Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να τα αποκρούσει αυτά τα μέτρα. Διότι αυτά τα μέτρα, εκτός από το γεγονός ότι θα γονατίσουν την ελληνική κοινωνία, θα την επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο, δεν ωφελούν και για την προσπάθεια της οικονομικής ανάτασης της χώρας» εκτιμά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη «νέο μέτρο είναι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, νέο μέτρο θα είναι η άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων, νέο μέτρο είναι αυτό που προωθείται με ένα δεύτερο κύμα οριζόντιων απολύσεων στη δημόσια διοίκηση. Ναι μεν οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, είναι χρήσιμες, αλλά με τον τρόπο που προωθούνται γίνονται απορρυθμίσεις» σημειώνει ο κ. Κουβέλης.

    Αναφερόμενος στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στον τηλεοπτικό σταθμό Μega, ο κ. Κουβέλης επιμένει ότι ο πρωθυπουργός σχεδίαζε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Εξακολουθώ να έχω τη σταθερή εκτίμηση ότι ο κ. Σαμαράς είχε την επιλογή να οδηγηθούν τα πράγματα σε εκλογές περί τον μήνα Σεπτέμβριο, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Βεβαίως θα επαναλάβω την έκφραση ότι ανέκρουσε πρύμνα κάτω από τις πιέσεις, όσο και τις φωνές -σχηματικός ο λόγος- των Ευρωπαίων και ειδικότερα της κ. Μέρκελ. Ήταν επιλογή» τονίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

    Ερωτηθείς για την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση πριν από πέντε μήνες, ο κ. Κουβέλης τονίζει: «Εμείς δεν μπήκαμε στην κυβέρνηση για να φύγουμε. Μπήκαμε για να δώσουμε λύσεις στο μεγάλο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα της χώρας. Αλλά απουσίαζε πια από κάποια στιγμή και μετά ο κοινός πολιτικός τόπος μεταξύ της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι έλλειπε η συνεργατική διάθεση στο πλαίσιο αυτής της κυβέρνησης και ήταν βάρος πια η Δημοκρατική Αριστερά για τον κ. Σαμαρά».

    «Κανένας κίνδυνος διάσπασης της ΔΗΜΑΡ»

    Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της Δημοκρατικής Αριστεράς μετά και την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ, αλλά και τη διαφοροποίηση του Σπύρου Λυκούδη και άλλων 23 μελών της ηγεσίας του κόμματος, ο κ. Κουβέλης τονίζει: «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης. Σε ότι αφορά τον Σπύρο Λυκούδη, τον πράγματι στενό συνεργάτη και φίλο μου από τα παλιά, πρέπει να σας πω ότι του αναγνωρίζω το δικαίωμα να έχει διαφορετική άποψη. Αν ήμουν στη θέση του θα έλεγα φίλος ο πρόεδρος, αλλά φιλτάτη η άποψή μου».

    Όχι σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

    Ερωτηθείς για τις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι «το κείμενο των 58 είναι μια πρόσκληση σε ένα διάλογο, αλλά χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στην πολιτική, κοινωνική πραγματικότητα και τις ανάγκες της χώρας, χωρίς καμία αναφορά στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.. Η πρόσκληση αυτή είναι ένα κάλεσμα για να συγκροτήσουμε ένα κοινό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές ΠΑΣΟΚ -Δημοκρατικής Αριστεράς και όποιες άλλες δυνάμεις μπορούν να συναριθμηθούν. Αυτό είναι το ζητούμενο; Όταν το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή συγκεκριμένη πολιτική του έκφραση έχει κάνει προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ και μάλιστα προγραμματική συμφωνία με στρατηγική βάθους, είναι δυνατόν η Δημοκρατική Αριστερά με τις συγκεκριμένες θέσεις να προσέλθει σε μια τέτοια συνύπαρξη και μάλιστα σε κοινό ευρωψηφοδέλτιο; Αυτά είναι άκρως αντιφατικά».

    [05] Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα ρυθμιστούν τα ζητήματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

    Μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη Τετάρτη εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ»».

    [06] Κ. Αρβανιτόπουλος: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το άνοιγμα των πανεπιστημίων

    Στη Δικαιοσύνη, με εντολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, προσφεύγει ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Αρβανιτόπουλος προκειμένου να ανοίξουν τα πανεπιστήμια.

    Σχεδόν μια εβδομάδα μετά το τελεσίγραφο του υπουργού προς τους Πρυτάνεις ΕΜΠ και ΕΚΠΑ να εκπληρώσουν το καθήκον τους, ασκώντας τις αρμοδιότητες που τους δίνει ο Νόμος για να ανοίξουν τα ιδρύματα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, ο κ. Αρβανιτόπουλος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.

    Από τη στιγμή που οι Πρυτάνεις δεν ανταποκριθήκαν, ο υπουργός Παιδείας, εκπροσωπώντας το Δημόσιο, και με σκοπό την προάσπιση του δημοσίου και του εθνικού συμφέροντος, καταθέτει αγωγή ενώπιον του αρμόδιου Πρωτοδικείου κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, με σκοπό την αναγνώριση της απεργίας τους, ως παράνομης και καταχρηστικής και την άμεση επαναλειτουργία των ανωτέρω ιδρυμάτων.-

    [07] Ε. Χριστοφιλοπούλου: Αξιολόγηση φορέων και ΝΠΙΔ

    «Οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα προέλθουν από υπαλλήλους με πειθαρχικά παραπτώματα, με πλαστά δικαιολογητικά, καθώς και από τη συγχώνευση-αναδιάρθρωση Οργανισμών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου». Αυτό τόνισε σήμερα η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μετά τη χθεσινή προαναγγελία του υπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αξιολόγηση Οργανισμών και Νομικών Προσώπων Ιδωτικού Δικαίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις από το πλεονάζον προσωπικό τους.

    Μάλιστα, η υφυπουργός, μιλώντας στο Μέγκα, έκανε γνωστό ότι «στο τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης δόθηκε κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό στους υπουργούς, να υπάρξουν άμεσα προτάσεις σχετικά με τους οργανισμούς που εποπτεύουν και στους οποίους υπάρχουν πλεονάσματα». Πρόσθεσε, δε, ότι «το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει λόγο για αμιγώς διοικητικά θέματα, αλλά οι υπουργοί είναι εκείνοι που μπορούν να αξιολογήσουν, επί της ουσίας, τους οργανισμούς τους».

    Η κ. Χριστοφιλοπούλου επανέλαβε τη θέση τού υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι «θα επιμείνει στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, να προσμετρηθούν στις αποχωρήσεις, οι συμβασιούχοι που απασχολούνται μέσω προσωρινών διαταγών, διότι πρόκειται για υπαλλήλους που είναι σε ένα "οιωνεί" καθεστώς αορίστου χρόνου».

    [08] Αλλαγές στις συνδικαλιστικές άδειες και στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων και γενικών διευθυντών στο δημόσιο

    Αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει για τις συνδικαλιστικές άδειες προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα διαμορφωθούν προτάσεις για το θέμα που θα τεθούν στον δημόσιο διάλογο.

    Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου του θα αφορά αλλαγές που θα γίνουν στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας και ειδικότερα στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων και γενικών διευθυντών στις δημόσιες υπηρεσίες.

    Ακόμα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεσμεύτηκε ότι αύριο, δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου με ρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, θα καταθέσει βελτιωτικές αλλαγές ενώ θα κάνει δεκτές και τροπολογίες βουλευτών.

    [09] Όπλα, μαχαίρια και ρόπαλα βρήκαν αστυνομικοί στην κατοχή 53χρονου, μέλους της Χρυσής Αυγής, στην Άρτα

    Ένα μικρό οπλοστάσιο, εντόπισαν οι Αστυνομικοί στη Γραμμενίτσα Άρτας, χθες το απόγευμα, στο σπίτι ενός 53χρονου, μέλους και πολιτευτή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος συνελήφθη.

    Σε έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο του 53χρονου στην επαρχιακή οδό, Άρτας- Ιωαννίνων, βρέθηκαν μαχαίρια και δύο ρόπαλα και στη συνέχεια ακολούθησαν έρευνες στο σπίτι του. Οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατάσχεσαν, ένα περίστροφο, τρία πιστόλια ρίψης φωτοβολίδων, δύο κυνηγητικά όπλα, δύο αεροβόλα τυφέκια, 314 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 12 μαχαίρια, μία αστυνομική ράβδο και δύο ξύλινα ρόπαλα.

    Σχηματίστηκε δικογραφία και ο συλληφθείς, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [10] Προαιρετική η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, στα Χανιά

    Στην τουριστική περίοδο και στις τουριστικές περιοχές θα μπορούν τα εμπορικά καταστήματα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων να παραμένουν ανοιχτά και τις Κυριακές, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης.

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Αντιπεριφέρεια Χανίων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013 «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», ο κ. Βουλγαράκης υπέγραψε απόφαση η οποία ορίζει τα εξής:

    «Επιτρέπουμε την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη χρονική περίοδο από πρώτη (1) Απριλίου έως τριάντα μία (31) Οκτωβρίου των 6 δήμων της ΠΕ Χανίων.

    [11] Παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της νορβηγικής PGS για πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

    Γεωλογικές αναλογίες ανάμεσα στην υποθαλάσσια περιοχή του Β. Ιονίου και περιοχών της Ιταλίας και της Αλβανίας όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, διαπιστώνει η νορβηγική εταιρία PGS, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις οι οποίες έγιναν στο διεθνές συνέδριο APPEX Regional 2013 που πραγματοποιείται στην Αθήνα και που αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων.

    Η PGS, που διεξήγαγε τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, κάνει λόγο για «διαφοροποιημένα γεωλογικά χαρακτηριστικά του ελληνικού υπεδάφους και αντίστοιχη ποικιλία πιθανού πετρελαϊκού δυναμικού» και επισημαίνει ακόμη ότι το κοίτασμα πετρελαίου που έχει ανακαλυφθεί στο Κατάκολο (από το 1981) αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης συστήματος υδρογονανθράκων στη δυτική Πελοπόννησο, ενώ η περιοχή νότια της Κρήτης παραμένει ανεξερεύνητη.

    Τα στοιχεία που συνέλεξε η PGS από τις σεισμικές έρευνες βρίσκονται ακόμα υπό επεξεργασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014. Θα ακολουθήσει στα μέσα της χρονιάς η προκήρυξη διαγωνισμών («γύρος παραχωρήσεων») για την παραχώρηση περιοχών σε πετρελαϊκές εταιρίες για έρευνες.

    Το συνέδριο APPEX Regional 2013 διοργανώνει στην Αθήνα η Αμερικανική Ένωση Γεωλόγων, γεγονός που χαιρέτισε σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, σημειώνοντας ότι «το σημερινό συνέδριο δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στον μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο».

    [12] Ο Μ. Σουλτς θα είναι ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα είναι τον ερχόμενο χρόνο ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για τη διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε σήμερα γνωστό από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ).

    Μόνος υποψήφιος, ο 57χρονος Σουλτς υπερψηφίσθηκε από το σύνολο των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

    Ο Σουλτς, ο οποίος κατάγεται από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (βόρεια Γερμανία), εκλέγεται από το 1994 στο Ευρωκοινοβούλιο.

    [13] Συμφωνία της Άγκυρας με το Ιρακινό Κουρδιστάν για την κατασκευή γεωπολιτικά σημαντικών αγωγών πετρελαίου και αερίου

    Η κυβέρνηση της αυτόνομης Κουρδικής επαρχίας του Ιράκ οριστικοποίησε ένα συνεκτικό πακέτο συμφωνιών με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να μεταφέρονται τα αποθέματα υδρογονανθράκων της στις διεθνείς αγορές, όπως δήλωσαν πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες των δύο πλευρών σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες ενδέχεται να έχουν σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες στην Μέση Ανατολή, μπορούν να επιτρέψουν στο Ιρακινό Κουρδιστάν να εξάγει περίπου 2 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα στην παγκόσμια αγορά και τουλάχιστον 10 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία ανά έτος.

    Μια τόσο στενή σχέση στο πεδίο της ενέργειας θα ήταν αδιανόητη λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν η Άγκυρα διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και συνέχιζε τον πόλεμο με τους Κούρδους αυτονομιστές στο δικό της έδαφος.

    Όμως η Τουρκία εισάγει σχεδόν όλη την ενέργεια την οποία καταναλώνει και η αυξανόμενη ζήτηση σημαίνει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εκθετικά διογκούμενο έλλειμμα, γεγονός το οποίο καθιστά τους πόρους νοτιοανατολικά των συνόρων της όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθούν από την Άγκυρα.

    Κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης που έκανε ο πρωθυπουργός της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, οι δύο πλευρές φέρονται ότι συμφώνησαν επί της αρχής στις αδρές γραμμές της συμφωνίας και στις τεχνικές λεπτομέρειες ενός δεύτερου πετρελαιαγωγού κι ενός δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου από το βόρειο Ιράκ στην Τουρκία, σύμφωνα με πηγές οι οποίες συμμετείχαν στις επαφές των δύο πλευρών.

    [14] Ελπίδες για οριστική θεραπεία της ηπατίτιδας C

    Νέες ελπίδες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού της ηπατίτιδας C δίνουν δύο νέα φάρμακα, το sofosbuvir και το ledispavir, που δοκιμάστηκαν σε ασθενείς και κατάφεραν να σταματήσουν την αναπαραγωγή του ιού σε ποσοστό 97%.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Έρικ Λάγουιτζ του πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Lancet", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανακοίνωσαν ότι ο ιός εξαφανίστηκε σχεδόν σε όλους τους ασθενείς, ακόμα και σε όσους δεν είχαν δείξει καμία θετική αντίδραση στα προϋπάρχοντα φάρμακα.

    Αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν και σε άλλες μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, τότε η ιατρική μπορεί να βρίσκεται ενώπιον μιας πολύ μεγάλης επιτυχίας στο πεδίο της δημόσιας υγείας: την πλήρη θεραπεία της ηπατίτιδας C, μιας αθόρυβης μάστιγας που κάθε χρόνο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως και από το AIDS, ενώ είναι η κύρια αιτία για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος.

    [15] Παρουσιάστηκε το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

    Τα σχέδια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ παρουσίασε σήμερα ο Δημήτρης Μελισσανίδης, σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

    Η κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς», όπως θα είναι η ονομασία του νέου γηπέδου, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 65 εκατ. ευρώ. Τα έργα αναμένεται να αρχίσουν εντός του 2014 και να ολοκληρωθούν το 2015.

    «Οι ιδρυτές της ιδέας που λέγεται ΑΕΚ δεν χρειάστηκαν την παραμικρή βοήθεια. Ούτε εμείς θα χρειαστούμε. Θα το χτίσουμε μόνοι μας και μαζί. Το γήπεδο θα ανήκει στην ΑΕΚ και κανέναν άλλο. Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Το σύνθημά μας είναι πολλά από λίγους και λίγα από πολλούς. Το ιδανικό που λέγεται ΑΕΚ είναι πάνω από πρόσωπα. Ισχυρούς ιδιοκτήτες χρειάζονται οι εταιρείες και η ΑΕΚ δεν είναι εταιρεία. Αυτά τα τείχη θα τα σηκώσουμε ψηλά όλοι μαζί» ανέφερε ο Δ. Μελισσανίδης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 November 2013 - 15:30:28 UTC