Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άγνωστος μαχαίρωσε γραμματέα του Πρωτοδικείου Αθηνών
  • [02] Κρίνεται σήμερα η προσφυγή Αρβανιτόπουλου στη Δικαιοσύνη για τα πανεπιστήμια
  • [03] Σε εξέλιξη η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη - τρόικας
  • [04] Τουλάχιστον τρεις νεκροί και πάνω από 600.000 εκτοπισμένοι εξαιτίας του τυφώνα στις Φιλιππίνες
  • [05] Με κύμα βομβιστικών επιθέσεων απειλούν οι ταλιμπάν την κυβέρνηση του Πακιστάν
  • [06] Τα αρχαιολογικά μυστικά της λίμνης Κάρλας
  • [07] Ατενίζοντας το σύμπαν από την αναπηρική πολυθρόνα
  • [08] Παράξενος περιστρεφόμενος αστεροειδής με έξι ουρές σαν ψεκαστικό!
  • [09] Η αποενοχοποίηση της σοκολάτας: Δεν παχαίνει η γλυκιά αυτή απόλαυση

  • [01] Άγνωστος μαχαίρωσε γραμματέα του Πρωτοδικείου Αθηνών

    Άγνωστος μαχαίρωσε γραμματέα του Πρωτοδικείου Αθηνών στο κτίριο 10 της οδού Ευελπίδων, όπου στεγάζονται τα ανακριτικά γραφεία.

    [02] Κρίνεται σήμερα η προσφυγή Αρβανιτόπουλου στη Δικαιοσύνη για τα πανεπιστήμια

    Συζητείται στις 12 το μεσημέρι η προσφυγή του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, στη Δικαιοσύνη με την οποία ζητεί να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

    Παράλληλα, εντός της ημέρας αποφασίζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι και για το μέλλον των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

    [03] Σε εξέλιξη η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη - τρόικας

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα, η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει υλοποιήσει τη δέσμευση της κυβέρνησης για το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

    Στη συνάντηση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει εκ νέου το ζήτημα της προσμέτρησης στο συνολικό αριθμό (4.000 δημόσιοι υπάλληλοι) των απολύσεων που έχουν συμφωνηθεί για το 2013 όσων εργαζομένων απολυθούν από τα αμυντικά συστήματα και την ΕΛΒΟ μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.

    Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών ένα προσχέδιο του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας, ενώ από στελέχη του υπουργείου έλεγαν ότι εκ των πραγμάτων θα λάβει μία μικρή χρονική παράταση στην υλοποίησή του.

    Όσον αφορά το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, όπως έχει γίνει γνωστό, οι δεξαμενές από τις οποίες θα προκύψουν οι επόμενοι «διαθέσιμοι» θα είναι κυρίως οι ΟΤΑ, η Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι το ραντεβού με την τρόικα άλλαξε ώρα (είχε οριστεί για τις 12 το μεσημέρι), λόγω της πρότασης μομφής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της συζήτησης που ξεκινά στη Βουλή.

    [04] Τουλάχιστον τρεις νεκροί και πάνω από 600.000 εκτοπισμένοι εξαιτίας του τυφώνα στις Φιλιππίνες

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 687.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους σε παράκτιες ζώνες και σε περιοχές που απειλούνται με πλημμύρες σε 22 επαρχίες των Φιλιππίνων, εξαιτίας του τυφώνα Χαϊγιάν που πλήττει το αρχιπέλαγος.

    'Ανεμοι που πνέουν με ταχύτητα 235 χιλιομέτρων την ώρα σαρώνουν από νωρίς το πρωί τις ακτές της χώρας.

    Ο σούπερ τυφώνας Χαϊγιάν, της κατηγορίας 5, είναι ο ισχυρότερος τυφώνας στον κόσμο εφέτος.

    Όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε επιφυλακή για να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

    Σχολεία, επιχειρήσεις και κυβερνητικά γραφεία έκλεισαν στις πληγείσες περιοχές, ενώ οι αεροπορικές και θαλάσσιες συγκοινωνίες διεκόπησαν παγιδεύοντας περίπου 3.000 επιβάτες.

    Τουλάχιστον 12 αεροδρόμια είναι κλειστά, ενώ τη νύχτα σταμάτησε η λειτουργία πολλών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στις επαρχίες της ανατολικής και κεντρικής χώρας.

    [05] Με κύμα βομβιστικών επιθέσεων απειλούν οι ταλιμπάν την κυβέρνηση του Πακιστάν

    Με κύμα βομβιστικών επιθέσεων κατά της κυβέρνησης απείλησαν σήμερα οι ταλιμπάν του Πακιστάν, μετά την ανάληψη της ηγεσίας τους από το σκληροπυρηνικό διοικητή Μουλά Φαζλουλάχ.

    "Θα θέσουμε στο στόχαστρό μας δυνάμεις ασφαλείας, κυβερνητικές εγκαταστάσεις, πολιτικούς ηγέτες και αστυνομία", δήλωσε ο Ασματουλάχ Σαχίν, επικεφαλής του συμβουλίου των ταλιμπάν.

    Η ανάληψη της ηγεσίας των ταλιμπάν από τον Φαζλουλάχ, γνωστό για τις ακραίες ισλαμικές απόψεις του και η απόρριψη των ειρηνευτικών συνομιλιών από το ηγετικό συμβούλιο μια ημέρα νωρίτερα, ακολουθούν τη δολοφονία του προηγούμενου ηγέτη των ταλιμπάν, Χακιμουλάχ Μεχσούντ, την 1η Νοεμβρίου σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [06] Τα αρχαιολογικά μυστικά της λίμνης Κάρλας

    Τέσσερις θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από διάφορες χρονολογικές περιόδους έφερε πρόσφατα στο φως η σκαπάνη της ΙΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Οι αποκαλύψεις έγιναν κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών, που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου για την επανασύσταση της λίμνης Κάρλας στην περιοχή του κύριου συλλεκτήρα, ο οποίος και θα την τροφοδοτήσει.

    Πρόκειται για μια μεγάλη αγροικία των ελληνιστικών χρόνων (2ο αι. π. Χ.), με πολλά δωμάτια και πλούσια κινητά ευρήματα (περί τα 500) στη θέση Τσέρλι, έναν νεολιθικό οικισμό, οριοθετημένο από περίβολο, που συνοδευόταν από αξιόλογη κεραμική και ειδώλια της νεότερης νεολιθικής περιόδου στη θέση Αμυγδαλή 1, μια αγροικία του 2ου π. Χ. αι., που πιθανόν λειτουργούσε ως πανδοχείο, μαζί με έναν κεραμικό κλίβανο των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων στη θέση Αμυγδαλή 2 και, τέλος, μια θέση της Μέσης Εποχής του Χαλκού στην Αμυγδαλή 3, στην οποία εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, τμήμα λιθόκτιστου περιβόλου, ένα λιθόκτιστο θρανίο, δύο κιβωτιόσχημοι παιδικοί τάφοι και μια τετράγωνη ενδιαφέρουσα κατασκευή, που σώζεται σε μέγιστο ύψος περίπου 80 εκατ.

    Τα παραπάνω ευρήματα και η διατήρησή τους απασχόλησαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα οποία μελετώντας την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης και Εφορείας, συμφώνησαν ομόφωνα στις προτάσεις τους: Να διατηρηθεί η ελληνιστική αγροικία στο Τσέρλι, με τα πολλά δωμάτια και την κεντρική ορθογώνια αυλή, μνημεία που δεν επηρεάζονται από τον συλλεκτήρα και τα οποία μπορούν να αναδειχτούν στο πλαίσιο του φυσιολατρικού περιπάτου που σχεδιάζεται. Από τα υπόλοιπα, θεωρήθηκε καλό να αποσπαστούν και να μεταφερθούν σε κοντινή περιοχή ο κεραμικός κλίβανος των ελληνιστικών χρόνων και η τετράγωνη κατασκευή της Μέσης Εποχής του Χαλκού, η οποία, όπως ειπώθηκε, αποτελεί ξεχωριστό εύρημα.

    [07] Ατενίζοντας το σύμπαν από την αναπηρική πολυθρόνα

    Είναι καθηλωμένος στην αναπηρική του πολυθρόνα εδώ και πολλά χρόνια. Δεν μπορεί να κινηθεί ούτε να μιλήσει ενώ έχει βρεθεί κατ' επανάληψη στον προθάλαμο του θανάτου με την απόλυτη βεβαιότητα ότι το τέλος είναι αναπότρεπτο. Παρόλα αυτά παντρεύτηκε δύο φορές, απόκτησε τρία παιδιά και είναι ο πιο διάσημος φυσικός και κοσμολόγος του πλανήτη, ακόμα κι αν τελευταίως πολλές από τις θεωρίες του αμφισβητούνται.

    Πρόκειται, φυσικά, για τον Στίβεν Χόκινγκ, τον συγγραφέα του βιβλίου «Το χρονικό του χρόνου», που έμεινε στη λίστα με τα μπεστ σέλερ των Times του Λονδίνου 237 εβδομάδες και έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες.

    Ο Χόκινγκ είναι σήμερα 71 ετών και δεν έχει πάψει να γράφει. Το καινούργιο βιβλίο του, που έχει τίτλο «Το χρονικό της ζωής μου» (μετάφραση Νέστορας Χούνος, επιστημονική επιμέλεια Κώστας Κλεϊδης, εκδοτικός οίκος Τραυλός), αποτελεί μια σύντομη αλλά συναρπαστική εξιστόρηση της ζωής και της επιστημονικής του καριέρας. Χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή ο οποίος έχει τοποθετηθεί στην αναπηρική του πολυθρόνα και έχει την ικανότητα να μετατρέπει κάθε σύσπαση στο μάγουλό του σε λέξεις, ο Χόκινγκ μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Οξφόρδη και για τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Κέμπριτζ, όπως και για τη σπάνια αρρώστια (νόσος των κινητικών νευρώνων) η οποία τον χτύπησε σε ηλικία 21 ετών, στερώντας του βαθμιαία όχι μόνο την κίνηση αλλά και την ομιλία.

    [08] Παράξενος περιστρεφόμενος αστεροειδής με έξι ουρές σαν ψεκαστικό!

    Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν αστεροειδή που είναι τελείως διαφορετικός από κάθε άλλον που έχουν βρει ως τώρα. Διαθέτει όχι μία αλλά έξι ουρές σκόνης, όπως ενός κομήτη και αυτές περιστρέφονται γρήγορα γύρω από το κυρίως σώμα του, θυμίζοντας ...ψεκαστικό γκαζόν.

    Ο ασυνήθιστος αστεροειδής, με την ονομασία Ρ/2013 Ρ5, που βρίσκεται στη ζώνη των αστερεοιδών μεταξύ Άρη και Δία, έγινε αρχικά αντιληπτός ως ένα θολό σημείο φωτός μέσω του τηλεσκοπίου Pan-STARRS 1 της Χαβάης και, στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε σε όλη την ιδιομορφία του χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ», σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

    [09] Η αποενοχοποίηση της σοκολάτας: Δεν παχαίνει η γλυκιά αυτή απόλαυση

    Όχι μόνο δεν παχαίνει τους νέους η σοκολάτα, αλλά μάλιστα όσο περισσότερη τρώει κανείς, τόσο μειώνεται το επίπεδο του λίπους στο σώμα του, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να αποενοχοποιήσει την εν λόγω γλυκιά απόλαυση. Είναι η μεγαλύτερη έως τώρα μελέτη που εστίασε αποκλειστικά στην επίδραση της σοκολάτας στους εφήβους.

    Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γρανάδα, με επικεφαλής τη Μαγδαλένα Κουένκα - Γκαρθία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό διατροφολογίας "Nutrition", μελέτησαν περίπου 1.500 Ευρωπαίους εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών.

    Η έρευνα έδειξε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας συσχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα λίπους στον οργανισμό (τόσο του συνολικού λίπους, όσο και ειδικότερα του λίπους της κοιλιάς), με συνέπεια να μειώνεται ο δείκτης σωματικής μάζας (βάρος προς τετράγωνο ύψους). Η γενικευμένη αυτή μείωση του λίπους συμβαίνει ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη σεξουαλική ωρίμανση, από το αν ο νέος ασκείται, από το τι τρώει και πίνει κατά τα άλλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 November 2013 - 9:30:26 UTC