Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καψής: Μια φούχτα εργαζομένων επέβαλε τα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο
  • [02] Δεύτερη ημέρα επί της πρότασης μομφής
  • [03] «Δεν θα αφήσουμε τα άκρα να μας οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο»
  • [04] Τακτικισμό χαρκατηρίζει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ο Φ. Κουβέλης
  • [05] Περίπατος στο διάστημα με την ολυμπιακή δάδα

  • [01] Π. Καψής: Μια φούχτα εργαζομένων επέβαλε τα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο

    Τα ΜΑΤ μπήκαν στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής διότι μια φούχτα εργαζομένων έθετε σε κίνδυνο την κάλυψη της ελληνικής προεδρίας και γιατί η πλειοψηφία των εργαζομένων ήθελαν να ανοίξει η Δημόσια Τηλεόραση για να πιάσουν δουλειά, ανέφερε μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής.

    Λίγη ώρα αφότου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε καταγγείλει καθεστωτικές πρακτικές με την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο, ο κ. Καψής απάντησε: «Έχετε ζήσει τη χούντα. Ευτελίζετε τους αγώνες αυτούς κάνοντας τέτοιους παραλληλισμούς. Τα ΜΑΤ μπήκαν διότι αυτό επέβαλε μια φούχτα εργαζομένων που κρατούσαν το κτίριο μολονότι η πλειοψηφία των εργαζομένων ήθελαν να ανοίξει η Δημόσια Τηλεόραση για να εργαστούν».

    Όπως εξάλλου ανέφερε ο κ. Καψής, «αν η Δημόσια Τηλεόραση δεν έμπαινε στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής δεν θα καλυπτόταν η Ευρωπαϊκή Προεδρία» γι΄ αυτό και από τον Σεπτέμβριο είχε ζητήσει να παρέμβει ο εισαγγελέας διότι «έχουμε καθυστερήσει αρκετά ήδη».

    «Το στοίχημα είναι η ΝΕΡΙΤ. Είναι στοίχημα οικονομικό, ότι πρέπει το ίδιο και καλύτερο προϊόν να βγαίνει με μικρότερο κόστος. Η ΕΡΤ ήταν το αποκούμπι κάθε παραπονεμένου. Ε, αυτό θα σταματήσει πλέον. Γι΄ αυτό και βάλαμε τις συμβάσεις έργου», είπε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης επέμεινε δε ότι η ΝΕΡΙΤ είναι και στοίχημα πολιτικό «να κόψουμε τους δεσμούς με την κυβέρνηση και τα κόμματα».

    Αναφέρθηκε επίσης και στις προσλήψεις που έγιναν μέχρι σήμερα: «Δεν έγινε κανένα ρουσφέτι στις προσλήψεις, ήταν άδικες γιατί ήταν με κοινωνικά κριτήρια, αλλά δεν έγινε ούτε ένα ρουσφέτι στις προσλήψεις και έχουν μείνει έξω άξιοι συνάδελφοι αλλά ρουσφέτι δεν έγινε. Και αυτό με το νέο νόμο είναι το μεγάλο στοίχημα. Να διασφαλιστεί ότι η Δημόσια Τηλεόραση θα είναι ανεξάρτητη».

    Ο κ. Καψής στράφηκε και κατά της ΠΟΣΠΕΡΤ λέγοντας ότι «δεν ήθελε να προστατέψει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ήθελε να δημιουργήσει μια πολιτική ιστορία. Το ίδιο έγινε και με την ΕΣΗΕΑ». Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΣΗΕΑ δεν πήγε ποτέ να διαπραγματευτεί για τους δημοσιογράφους αν και έβγαζε ανακοινώσεις ότι δεν καλύπτονταν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, πράγμα που διαψεύσθηκε από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

    Για όσους χαρακτηρίζουν μόρφωμα τη Δημόσια Τηλεόραση, ο υφυπουργός απάντησε: «Οι 600 άνθρωποι που δουλεύουν εκεί πέρα είναι ένα μόρφωμα κατ΄ εσάς. Τι είναι αυτό το μόρφωμα όμως; Ρεπορτάζ για το φεστιβάλ κινηματογράφου που είδατε; Στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Αύριο το μαραθώνιο στον οποίο παίρνουν μέρος 30.000 Αθηναίοι ποιος θα τον μεταδώσει; Η Δημόσια Τηλεόραση. Η Θεία Λειτουργία πάλι από τη Δημόσια Τηλεόραση. Αυτή τη στιγμή η Δημόσια Τηλεόραση είναι ο αποκλειστικός επικοινωνιακός χορηγός του εθνικού κρατικού, του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και αυτήν μποϊκοτάρετε. Και βέβαια λένε δεν έχει καλό πρόγραμμα. Δεν έχει καλό πρόγραμμα διότι δεν έχει πρόσβαση στο αρχείο αλλά και γιατί διακόπτει το πρόγραμμα της κάθε τόσο και δεν έχει σταθερότητα για να δείξει την ομιλία του κ. Τσίπρα, την ομιλία του κ. Κουτσούμπα, την ομιλία του κ. Καμμένου, του κ. Κουβέλη, του κ. Βενιζέλου. Αυτά τα κάνει η Δημόσια Τηλεόραση την οποία εσείς έχετε βάλει στο στόχαστρο».

    Ο υφυπουργός σχολίασε και τη φράση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ «ψυχή βαθιά» μετά την είσοδο των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο και προτού εκείνος σταματήσει να εκφωνεί. «Κατανοώ τη στιγμή για τον συνάδελφο. Αλλά νομίζω δεν υπάρχει κανείς από τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων που να θεώρησε ότι πάμε σε εμφύλιο για την ΕΡΤ και να δώσει την ευχή που δίνανε στον εμφύλιο. Έχω την αίσθηση ότι εκείνη τη στιγμή ο συνάδελφος δημοσιογράφος νόμιζε ότι έκανε τη μεγάλη επανάσταση».

    [02] Δεύτερη ημέρα επί της πρότασης μομφής

    Σε υψηλούς τόνους μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συζήτησή του με τους δημοσιογράφους στο καφενείο της Βουλής, είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας δηλητηριάζει το γενικό κλίμα στη χώρα. Για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές ώστε - όπως είπε - να γίνει πιο δίκαιος, ενώ αναφερόμενος στο πλεόνασμα του προϋπολογισμού ανέφερε ότι μήνες πριν δεν το περιμέναμε ούτε εμείς, ούτε η τρόικα.

    Σε χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης, ανέφερε πως «αποτελεί χρέος πατριωτικό και δημοκρατικό να απομακρυνθεί αυτή η κυβέρνηση» και τόνισε πως η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα σπάσει το φαύλο κύκλο.

    «Όταν εγκαλείται μία κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, οφείλει να μιλήσει για τα πεπραγμένα της και για το σχέδιό της - για το πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα μείωσης της ανεργίας» απάντησε στις βολές της πλειοψηφίας ο Μ. Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ). «Στην πρόταση μομφής μας οδήγησε η νεοφιλελεύθερη πολιτική σας και ο αντιδημοκρατικός σας κατήφορος» συμπλήρωσε.

    «Όσο δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου απ' την κρίση και πολιτικές δυνάμεις για να το στηρίξουν, οι εκλογές δεν μπορούν να σώσουν τη χώρα. Η επίκληση της κοινωνίας δεν φτάνει, καθώς η κοινωνία δεν μπορεί από μόνη της να κυβερνήσει» παρατήρησε η Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ).

    «Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθεί κανένα μέτρο, οριζόντιο ή κάθετο, άμεσο ή έμμεσο, που θα επιβαρύνει περισσότερο την οικονομία» υποστήριξε στην τοποθέτησή της η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ).

    «Ούτε μια νομοθετική πρωτοβουλία δεν έχει κατατεθεί στον αγροτικό χώρο» παρατήρησε ο Βαγγέλης Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ). «Οι αγρότες διαπιστώνουν στα τραπεζικά τους βιβλιάρια, πως στερούνται από 15-40% αυτού που έπαιρναν μέχρι σήμερα. Μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ, ο αγροτικός χώρος έχει μείνει ουσιαστικά χωρίς χρηματοδοτικό εργαλείο» υποστήριξε ο βουλευτής.

    Ο Στάθης Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ), υπενθύμισε τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους συνταξιούχους και παρατήρησε πως «αν υπήρχε άρθρο στον Ποινικό Κώδικα για την τιμωρία των ψευδών προεκλογικών υποσχέσεων, η ηγεσία σας θα έπρεπε να είχε διωχθεί σε βαθμό κακουργήματος (...) Πρέπει να φτιάξετε τις φυλακές, γιατί μπορεί να σας χρειαστούν...»

    «Συμφωνείτε με τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, με το σφετερισμό δημόσιας περιουσίας; Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι σ' αυτή τη χώρα, αυτό που ψηφίζουμε εμείς στη Βουλή;» ρώτησε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Σταμενίτης (ΝΔ). «Από πού κι ως πού η ΕΡΤ, τα κτίρια της Αγίας Παρασκευής, ανήκουν στους εργαζόμενους; Τότε, ανήκει και το κτίριο της Βουλής και τα υπουργεία στους εργαζόμενους τους!» παρατήρησε ο Παύλος Βογιατζής. «Οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ εχθές, δεν ανέφεραν τίποτε για τους εργαζομένους της ΕΡΤ» παρατήρησε η Άννα Καραμανλή, ενώ ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως «ενδιαφέρεται για τα δώδεκα άτομα που ήταν κλεισμένα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και όχι το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

    «Η ελληνική κοινωνία δεν ταυτίζεται με την κατάληψη και με τη διαιώνισή της - γι' αυτό και η πρόταση μομφής μοιάζει με έμμεση στήριξη της κυβέρνησης» συμπέρανε από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Ντόλιος.

    «Η πρόταση μομφής αποτελεί έναν αμοιβαία επωφελή αντιπερισπασμό, γιατί δυναμώνει την ενότητα των δύο πόλων της αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση δεν θα πέσει εξαιτίας της ΕΡΤ» παρατήρησε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

    Από την άλλη, ο κος Σκανδαλίδης δήλωσε πως αναγκάζεται να δώσει στην κυβέρνηση «μία ψήφο εμπιστοσύνης που δεν της ανήκει». Κατά το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης είναι πατριωτικό χρέος». «Αντί να εκλιπαρούμε μια χούφτα ξένους για 1000 θέσεις εργασίας, ας κοιτάξουμε πως θα ενισχύσουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προϋπόθεση ότι δεν θα προβούν σε απολύσεις και θα κάνουν από μία πρόσληψη. Αντί να οδηγούμε τη χώρα σε νέο διχασμό, να βρούμε ένα πεδίο εθνικής συνεννόησης στις κρίσιμες επιλογές». πρότεινε.

    Ενδιαφέρουσα υπήρξε η τοποθέτηση του Τέρενς Κουίκ (ΑΝ.ΕΛ.), ο οποίος, αν και δήλωσε πως θα υπερψηφίσει αύριο «την πρόταση των ΑΝ.ΕΛ. για εκλογές και κυβέρνηση εθνικού σκοπού» (σ.σ. οι ΑΝ.ΕΛ. υπερψηφίζουν την πρόταση μομφής), καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως «δεν διαθέτει πρόγραμμα για να κυβερνήσει, τα στελέχη του υπερασπίζονται τους τουρκόφωνους στη Θράκη μαζί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ» - και εν γένει αποτελεί «συστημικό και εν πολλοίς επικίνδυνο κόμμα, με τις διάφορες συνιστώσες που έχει: τη συνιστώσα της δραχμής, τη συνιστώσα που καταφέρεται εναντίον του κάθε επενδυτή, εκείνη που υπερασπίζεται τους κάθε λογής κατηγορούμενους για τρομοκρατικές ενέργειες».

    Το ΚΚΕ δια του Γιάννη Γκιόκα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «προσχωρεί πλέον και στο στρατόπεδο των εκβιασμών, καθώς δηλώνει πως η έξοδος απ' την Ε.Ε. είναι καταστροφή».

    «Σε τι διαφέρει αυτό που είπε ο κος Τσίπρας από τις ΗΠΑ, σε σχέση μ' αυτό που έλεγε προεκλογικά ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς; Είπε και πως το κράτος έχει συνέχεια - κάτι που σημαίνει πως πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, δηλαδή τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις...» παρατήρησε ο κος Γκιόκας.

    Φάκελο με «εκατόν εξήντα σκάνδαλα της συγκυβέρνησης» κατέθεσε ο Δ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή), προτείνοντας στο λαό «το γκρέμισμα της δικτατορίας των διεφθαρμένων, ώστε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί το νέο εθνικό λαϊκό κράτος». «Με τη προφυλάκιση των τριών συναγωνιστών μας υπογράψατε την πολιτική σας καταδίκη» ανέφερε προς την πλειοψηφία ο Π. Ηλιόπουλος.

    Σημειώνεται ότι «παρών» πρόκειται να δηλώσουν στην τελική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, επικεφαλής του φορέα «Συμφωνία για μια Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, όπως διευκρίνισαν στις ομιλίες τους στη Βουλή.

    Η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει «παρών», ενώ ο Π. Καμμένος, σε ομιλία του στην Κρήτη, δήλωσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ψηφίσουν «υπέρ της πτώσεως της κυβέρνησης».

    Η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει την πρόταση, δήλωσε ο Η. Κασιδιάρης.

    Η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Κυριακή το απόγευμα, στο Σύνταγμα.

    [03] «Δεν θα αφήσουμε τα άκρα να μας οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο»

    «Όσοι αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή και επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν και να διχάσουν την κοινωνία θα λογοδοτήσουν και θα τιμωρηθούν» δηλώνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας στο Βήμα της Κυριακής.

    Μετά την απεχθή δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο τονίζει πως «δεν θα αφήσουμε τα άκρα να μας οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο» ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του για μελλοντικά χτυπήματα λέγοντας «φοβάμαι την απαρχή ενός σπιράλ τρομοκρατικών επιθέσεων και μιας βεντέτας αίματος που θα σπείρει και πάλι την ανασφάλεια στην κοινωνία».

    [04] Τακτικισμό χαρκατηρίζει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ο Φ. Κουβέλης

    Τακτικισμό χρεώνει στον Αλέξη Τσίπρα ο Φώτης Κουβέλης για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μιλώντας στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

    Υπενθυμίζει ότι ομόφωνα τα όργανα του κόμματος αποφάσισαν να ψηφίσουν «παρών», σημειώνοντας: «Η στάση μας προσδιορίζεται αφενός μεν κατά της ασκούμενης κυβενρητικής πολιτικής, αφετέρου κατά του τακτικισμού του ΣΥΡΙΖΑ». Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει πως με τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει εγγύτητα θέσεων σε κομβικά, βασικά ζητήματα» και κάνει λόγο για συνεχείς μεταστροφές της πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [05] Περίπατος στο διάστημα με την ολυμπιακή δάδα

    Δυο ρώσοι κοσμοναύτες πραγματοποίησαν σήμερα περίπατο στο διάστημα με την ολυμπιακή δάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, τρεις μήνες πριν από τους χειμερινούς αγώνες του Σότσι στη Ρωσία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας η ρωσική τηλεόραση.

    Πρώτος βγήκε από το Διεθνή Διαστημικό ΣΤαθμό (ISS) ο κοσμοναύτης Σεργκέι Ριαζάνσκι, ο οποίος κινηματογράφησε το ρώσο συνάδελφό του Όλεγκ Κοτόφ, ο οποίος τον ακολούθησε, κρατώντας τη δάδα.

    Οι δυο κοσμοναύτες επρόκειτο να παραμείνουν με τη δάδα εκτός του ISS για μια περίπου ώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 November 2013 - 17:30:21 UTC