Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τρόικα
  • [02] Στο εδώλιο ο Τάσος Μαντέλης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens
  • [03] Αντ. Σαμαράς: «Η κυβέρνηση βγήκε περισσότερο ενισχυμένη»
  • [04] Με 153 «όχι» απορρίφθηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι
  • [06] Στην τελική ευθεία για τα τέλη κυκλοφορίας
  • [07] Γιάννης Στουρνάρας: «Όχι» σε νέα οριζόντια μέτρα
  • [08] Η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης
  • [09] Παγκόσμια επιχείρηση αρωγής στους πληγέντες από τον τυφώνα Χαϊγιάν
  • [10] Η Κέιτ Πέρι και ο Έμινεμ οι μεγάλοι θριαμβευτές στα ευρωπαϊκά μουσικά βραβεία του MTV
  • [11] Το ζωτικό καταφύγιο της ποίησης και το «Ημερολόγιο του '71» του Εουτζένιο Μοντάλε
  • [12] Η «διαστημική» δάδα επέστρεψε στη Γη

  • [01] Νέα συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τρόικα

    Ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, που θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της νέας συνάντησης σήμερα, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας.

    Όπως έλεγαν συνεργάτες του υπουργού, μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι η υλοποίηση και της δεύτερης φάσης της διαθεσιμότητας θα προχωρήσει κανονικά, αλλά πως δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει προηγουμένως η απαραίτητη αξιολόγηση.

    Σήμερα, θα συζητηθεί και το θέμα της προσμέτρησης στον συνολικό αριθμό των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν το 2013, των εργαζομένων που θα απολυθούν από τα αμυντικά συστήματα και την ΕΛΒΟ, μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.

    Επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα των συμβασιούχων, που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων (υπολογίζονται σε περίπου 6.000) και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από τα δικαστήρια, μετά από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά να προσμετρηθούν στις απολύσεις που ζητά η τρόικα.

    Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, για πρώτη φορά αναφέρθηκε διεξοδικά στη μετάβαση από τους ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί στους ποιοτικούς στόχους του υπουργείου. Όπως επισήμαναν, αναφέρθηκε στην ουσία της μεταρρύθμισης στο δημόσιο, δηλαδή στη διοικητική μεταρρύθμιση, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, στη δραστική περικοπή των διοικητικών βαρών σε 13 κλάδους της οικονομίας και στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως, άλλωστε, έχει τονίσει κι ο ίδιος επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα.

    Οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρονται ικανοποιημένοι από την υλοποίηση των υποχρεώσεων του υπουργείου, καθώς φαίνεται ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων, έγιναν 2.000 απολύσεις με το κλείσιμο της ΕΡΤ και από τη ρύθμιση μιας σειράς θεμάτων που είχε θέσει η πλευρά των δανειστών.

    [02] Στο εδώλιο ο Τάσος Μαντέλης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

    Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, και των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση χρηματικού ποσού, που έλαβε από τη μητρική ΖΗΜΕΝΣ το 1998 και το 2000.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που έχει συνταχθεί σε βάρος του πρώην υπουργού, ο Τάσος Μαντέλης νομιμοποίησε παράνομα χρήματα που έλαβε από τη γερμανική εταιρεία, χρήματα τα οποία αποτελούσαν«δώρο»για την υπογραφή, το 1997, της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση των κέντρων του.

    Στο εδώλιο μαζί με τον κ. Μαντέλη, ο οποίος από την αρχή υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ποσό ήταν προεκλογική χορηγία και όχι αντάλλαγμα, θα παραπέμπονται οι Γεώργιος Τσουγκράνης επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής ΖΗΜΕΝΣ και Αριστείδης Μαντάς συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (αριθμ. 1828/2013), ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε απότα λεγόμενα«μαύρα ταμεία»της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δύο δόσεις σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται- χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενός της Ηλίας Γεωργίου.

    Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    [03] Αντ. Σαμαράς: «Η κυβέρνηση βγήκε περισσότερο ενισχυμένη»

    Η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη. Περισσότερο ενισχυμένη. Προχωρούμε στην πορεία μας. Εκλογές το 2016, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή.

    Νωρίτερα, από του βήματος της Βουλής προέβλεψε επιστροφή «σε λίγα χρόνια», στο επίπεδο του ΑΕΠ και της ευημερίας που είχε η Ελλάδα προ κρίσης, χωρίς όμως τις παθογένειες που την οδήγησαν εκεί.

    «Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης μετά από χρόνια ύφεσης. Ανακτούμε την εμπιστοσύνη μας, βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητα - κάτι που φαίνεται κυρίως από το γεγονός ότι το εμπορικό μας ισοζύγιο δεν είναι φέτος ελλειμματικό, μετά από δεκαετίες. Κατά πάσα πιθανότητα θα βγούμε στις αγορές το 2014, ώστε να μπορέσουμε να δανειζόμαστε σαν φυσιολογική χώρα. Βήμα-βήμα ανακτούμε πρόσθετο έλεγχο. Διευρύνουμε τη φορολογική βάση - φέτος ο κόσμος δοκιμάζεται, καθώς πληρώνει φόρους τριών χρόνων, αλλά του χρόνου αυτό δεν θα υπάρχει. Τη φορολογία σταδιακά θα την μειώνουμε μέχρι να τη φέρουμε εκεί που πρέπει. Το 2016 θα καλύπτουμε, όχι μόνον τα έξοδά μας, αλλά και τους τόκους και τα χρεολύσια» εκτίμησε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

    «Μέχρι το 2016, εμείς θα έχουμε βγάλει τη χώρα απ' το πρόβλημα. Όλες οι χώρες του ευρώ θα έχουν μια επιτήρηση - αλλά όταν έχεις βιώσιμα πλεονάσματα, δεν έχεις τίποτε να φοβάσαι από μια επιτήρηση που ισχύει και για τους εταίρους σου. Έτσι βγαίνουν οι χώρες απ' τις μεγάλες κρίσεις. Με θυσίες - αλλά χωρίς μαγικά, χωρίς ψέματα με κοντά ποδάρια και φρούδες υποσχέσεις».

    Ψεύτικες είναι οι διαβεβαιώσεις σας ότι δεν θα πάρετε νέα μέτρα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώσει το μνημόνιο. Το μνημόνιο μπορεί να το ακυρώσει μόνο ο λαός με την ψήφο του. Η λύση είναι μόνο οι εκλογές είπε κ. Τσίπρας .

    Κατ΄ εντολή του λαού η νέα κυβέρνηση θα ακυρώσει όλους τους μνημονιακούς νόμους και θα ψηφίσει νέους νόμους που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υπογράμμισε πως «κάναμε μομφή γιατί αποτύχατε σε όλα όσα εξαγγείλατε προεκλογικά και σε όλα όσα εφαρμόσατε μετεκλογικά» είπε ο κ. Τσίπρας.

    Τα ψέματα τελειώνουν ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τη Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και να εναρμοστεί με την πραγματικότητα που επικρατεί στην χώρα και στον λαό. Η πολιτική έχει οδηγήσει την χώρα σε μια ανείπωτη καταστροφή, είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δει την πρόταση μομφής όχι ως απειλή αλλά ως ευκαιρία. Ιδού η λύση, ιδού οι εκλογές, ιδού η δημοκρατία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

    Πράξη θεσμικά ακραία, πολιτικά αμήχανη και εθνικά ανεύθυνη» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως πρόκειται για ομολογία του πολιτικού του αδιεξόδου. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε η πρόταση αυτή αποτελεί ακραία και απροκάλυπτη υπονόμευση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αφού - όπως είπε - κατατέθηκε την ώρα της διαπραγμάτευσης που πάμε να επιβεβαιώσουμε την είσοδό μας στο τελικό στάδιο της οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο και λίγο πριν την Προεδρία της ΕΕ κατά την οποία η χώρα μας έχει την ευκαιρία να μετέχει στο ευρώ με όρους θεσμικής ισοτιμίας κι όχι ως φτωχός συγγενής.

    Καλούμαστε σήμερα ως Έλληνες βουλευτές ορκισμένοι στο σύνταγμα και στους νόμους να αποφασίσουμε αν θα δώσουμε ψήφο δυσπιστίας ή ψήφο εμπιστοσύνης. Με τη θέση της ΔΗΜΑΡ στο «παρών» δεν μπορεί να συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι ώστε να οδηγηθούμε σε εκλογές. Γιατί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι αν έχει ή όχι τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση». Με αυτές τις επισημάνσεις ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ Πάνος Καμένος κάνοντας λόγο για συγκυβέρνηση της διαπλοκής.

    Παρών» δήλωσε στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση τόσο σε ΝΔ όσο και σε ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουβέλης, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι «δεν εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα».

    Σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν σκοπεύουμε να δώσουμε χέρι βοηθείας ούτε στα αστικά κόμματα ούτε στις ιμιτασιόν λύσεις».

    [04] Με 153 «όχι» απορρίφθηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

    Με 153 «όχι» από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε, έπειτα από ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Σε σύνολο 294 βουλευτών υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 124 βουλευτές, κατά 153 ενώ 17 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

    ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, και ανεξάρτητοι βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση ενώ η ΔΗΜΑΡ μαζί με τους ανεξάρτητους βουλευτές Ανδρέα Λοβέρδο, Χρήστο Αηδόνη και Γιώργο Κασαπίδη δήλωσαν «παρών».

    Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) και Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ) λόγω ασθένειας, ο Μίμης Ανδρουλάκης και οι τρεις προφυλακισμένοι στο Κορυδαλλό βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

    Η Θεοδώρα Τζάκρη μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Πράξη ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους συμπολίτες της, χαρακτήρισε την υπερψήφιση εκ μέρους της, της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη την οποία ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος τη διέγραψε από μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

    «Οι συμπολίτες μου με εμπιστεύθηκαν για να αντιμετωπίσω τα σοβαρά προβλήματα και όχι για να επικυρώνω τα email των δανειστών», τονίζει σε γραπτή δήλωση της η κ. Τζάκρη και προσθέτει:

    «Η κυβέρνηση αυτή χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα κοινωνικής αναλγησίας, ανικανότητας και έλλειμμα δημοκρατίας και σχεδίου για την έξοδο από την κρίση».

    [05] Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) το οποίο συνήλθε εκτάκτως την Παρασκευή,μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε η γραμματέας της 28ης Ανακρίτριας στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από τα καθήκοντά τους, σήμερα Δευτέρα, ως ένδειξη συμπαράστασης στη δικαστική υπάλληλο αλλά και σε όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους της χώρας, που με αντίξοες συνθήκες πασχίζουν για την απονομή της δικαιοσύνης.

    Την αποχή των δικηγόρων της Τρίπολης και της Καλαμάτας από τα καθήκοντά τους αύριο, αποφάσισαν σε έκτακτη συνεδρίασή τους και οι δικηγορικοί σύλλογοι Καλαμάτας.

    [06] Στην τελική ευθεία για τα τέλη κυκλοφορίας

    Για σήμερα, Δευτέρα, είναι προγραμματισμένη η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω Taxisnet, για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων και μοτοσυκλετών για το 2014.

    Καταληκτική ημερομηνία για την εξόφληση των τελών είναι η 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, οι φορολογούμενοι μπορούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στα οχήματα ιδιοκτησίας τους, στο τραπεζικό γκισέ προσκομίζοντας το έντυπο που θα εκτυπώσουν από την ειδική εφαρμογή του Taxisnet.

    Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 δεν έχουν μεταβληθεί, σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας του 2013. Ωστόσο, όσοι φορολογούμενοι διαθέτουν ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 θα καταβάλουν και τον φόρο πολυτελείας του 2013.

    [07] Γιάννης Στουρνάρας: «Όχι» σε νέα οριζόντια μέτρα

    Στο δημοσιονομικό τομέα, έχουμε καλύψει ήδη το 80% της απαιτούμενης προσπάθειας στον ορίζοντα 2009-2016. Η ολοκλήρωση του υπόλοιπου 20% της προσαρμογής, δεν θα προέλθει από οριζόντια μέτρα, αλλά από την ανάπτυξη της οικονομίας, τη φορολογική συμμόρφωση, τις στοχευμένες περικοπές δαπανών, την αναδιάρθρωση και εξυγίανση οργανισμών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την άρση των ποικίλων εμποδίων στην λειτουργία ανταγωνισμού, ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

    Παράλληλα, για την προσεχή Τρίτη ανανέωσαν το «ραντεβού» τους το οικονομικό επιτελείο και οι επικεφαλής της τρόικας, πλην όμως ελάχιστοι πιστεύουν ότι και τότε θα υπάρξει συμφωνία, κυρίως για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

    Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, μετά τη σημερινή τετράωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ότι ο στόχος της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε δύο σημεία:

  • Να συμφωνηθεί ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και για τον προϋπολογισμό 2014

  • Να εξεταστεί το κατά πόσον οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας και τα αποτελέσματα από τη φορολογική συμμόρφωση (π.χ. αύξηση εσόδων, λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και τη φορολογική διοίκηση, υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.

    Ωστόσο, παράγοντας που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις δηλώνει ότι αποκόμισε την εντύπωση, πως οι επικεφαλής της τρόικας δεν επείγονται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Μάλιστα, ζητούν συνεχώς πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να πειστούν για τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην οικονομία. Αντίθετα, ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, η ελληνική πλευρά επείγεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, με δεδομένη την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού έως τις 21 Νοεμβρίου.

    Χαρακτηριστικό της ασάφειας, που καλύπτει τη στάση κυρίως της τρόικας, είναι και το γεγονός ότι την Τρίτη θα συζητηθεί και το εάν και πότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα, αφού εκ των πραγμάτων, οι συζητήσεις θα διακοπούν λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή συνάντηση άνοιξαν όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

    Ειδικότερα, τέθηκαν επί τάπητος ο προϋπολογισμός 2013 και ο προϋπολογισμός 2014, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, οι αναγκαίες διαθρωτικές παρεμβάσεις (το μεγάλο τμήμα των οποίων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης - πλειστηριασμοί, επαγγελματικές μισθώσεις), τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση των 1 δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο) και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

    [08] Η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης

    Η υποστηριζόμενη από τη Δύση συριακή αντιπολίτευση συμφώνησε να μετάσχει στις διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη , ανακοίνωσε ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός νωρίς τη Δευτέρα. Η ανακοίνωση, μεταφρασμένη από τα αραβικά, περιγράφει τις προϋποθέσεις πριν από τις συνομιλίες, οι οποίες αποσκοπούν στο τέλος του πολύμηνου εμφυλίου πολέμου στη Συρία, με τη δημιουργία ενός μεταβατικού πολιτικού οργάνου.

    Σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις που θα επιτρέπουν την πρόσβαση σε πολιορκημένες περιοχές στις υπηρεσίες αρωγής, να υπάρξει απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και επίσης να υπάρξει δέσμευση ότι κάθε πολιτική διάσκεψη θα οδηγήσει σε μια νέα πολιτική μετάβαση. Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός κατέληξε στην απόφαση να συναινέσει με την παρουσία του στις διαπραγματεύσεις μετά από δύο ημέρες συζητήσεων. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίσουμε ότι αυτές οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν με την αποχώρηση του Μπασάρ αλ - Άσαντ », δήλωσε ο Αντίμπ Σχισχακλί, μέλος της συριακής αντιπολίτευσης.

    Σημαντικές ταξιαρχίες ισλαμιστών ανταρτών που μάχονται για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη διαδικασία της Γενεύης. Οι ισλαμιστές αναφέρουν ότι αν η διάσκεψη δεν έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Ασάντ θα χρεώσουν με την κατηγορία της προδοσίας όσους παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες διεθνείς συνομιλίες.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [09] Παγκόσμια επιχείρηση αρωγής στους πληγέντες από τον τυφώνα Χαϊγιάν

    Χώρες και οργανισμοί από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν ή στέλνουν βοήθεια στις Φιλιππίνες, για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή που προκάλεσε το πέρασμα του σούπερ τυφώνα Χαϊγιάν. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας του ότι προσέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης. Στις Φιλιππίνες εστάλησαν 90 πεζοναύτες και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη KC -130J Hercules που απογειώθηκαν από αμερικανική βάση στην Ιαπωνία.

    Στον εξοπλισμό που είναι ιδιαίτερα χρήσιμος υπό αυτές τις συνθήκες περιλαμβάνονται ελικόπτερα MV - 22 με ικανότητα κάθετης απογείωσης αλλά πτητικής ικανότητας ανάλογης με τα αεροσκάφη που μπορούν να δρουν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες . Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δεσμεύτηκε οι ειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ «να αντιδράσουν γρήγορα για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη». Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP ), έστειλε ομάδα αξιολόγησης στην πόλη Τακλομπάν, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές. Οργάνωσε επίσης, την άμεση μεταφορά 40 τόνων επισιτιστικής βοήθειας.

    Η UNICEF ανακοίνωσε την αποστολή ενός αεροσκάφους που μεταφέρει 60 τόνους βοήθειας, σκηνές και φάρμακα και ότι θα ακολουθήσει άλλη μια αποστολή με είδη υγιεινής και καθαρισμού του νερού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απελευθέρωση 3 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις αρωγής. Η Βρετανία προσφέρει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 9,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Και η γερμανική πρεσβεία στη Μανίλα ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι προσφέρει 23 τόνους εξοπλισμού διάσωσης, και την αποστολή γερμανικών ομάδων διάσωσης.

    Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν στείλει 200 τόνους φάρμακα και σκηνές. Ένα φορτίο έφυγε από το Ντουμπάι τη Δευτέρα και το άλλο θα φύγει από το Βέλγιο την Τρίτη. Ο Καναδάς έχει υποσχεθεί βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων και την αποστολή ΜΚΟ που θα βοηθήσουν τους επιζώντες. Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν κάνει μια αρχική δωρεά 490.000 δολαρίων και υποσχέθηκαν ακόμη περισσότερα όταν η έκταση των ζημιών γίνει περισσότερο γνωστή. Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, δήλωσε ότι είχε στείλει μια ομάδα διάσωσης .

    Ο σούπερ ισχυρός τυφώνας έπληξε το αρχιπέλαγος την Παρασκευή. Είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία των Φιλιππίνων . Οι αρχές είπαν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να υπερβεί τους 10.000 νεκρούς.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [10] Η Κέιτ Πέρι και ο Έμινεμ οι μεγάλοι θριαμβευτές στα ευρωπαϊκά μουσικά βραβεία του MTV

    Η Κέιτ Πέρι κατέκτησε το βραβείο για την καλύτερη τραγουδίστρια στα ευρωπαϊκά μουσικά βραβεία 2013 του MTV EMA Music Awards, στο Άμστερνταμ, την Κυριακή, ξεπερνώντας αναπάντεχα την τελευταία στιγμή τις Λέιντι Γκάγκα και Μάιλι Σάιρους. Αυτή ήταν η τρίτη κατάκτηση της πρώτης θέσης για την Πέρι στα ευρωπαϊκά μουσικά βραβεία .

    Για τις τρεις pop ντίβες, το βραβείο για την καλύτερη γυναίκα τραγουδίστρια ήταν η πιο σκληρή μάχη στα 20 χρόνια της ευρωπαϊκής τελετής απονομής των βραβείων του μουσικού καναλιού. Η Μάιλι Σάιρους βραβεύτηκε για το καλύτερο βίντεο κλιπ το«Wrecking Ball» κεφαλαιοποιώντας προφανώς την περίφημη προκλητική της εμφάνιση με τον μουσικό Ρόμπιν Θικ στα αμερικανικά μουσικά βραβεία MTV τον περασμένο Αύγουστο.

    Η αυτοβιογραφική ταινία του αντρικού νεανικού συγκροτήματος One Direction είχε επίσης μια «καλή νύχτα» κατακτώντας, το βραβείο για το καλύτερο ποπ, ενώ ο Χάρι Στάιλς, τραγουδιστής του συγκεκριμένου συγκροτήματος και γνωστός για τις σχέσεις του με διάσημα κορίτσια βραβεύτηκε ως το καλύτερο στυλ.

    Στον Αμερικανό ράπερ Eminem δόθηκε το «Global Icon» βραβείο για το επίτευγμα ζωής, μαζί με το καλύτερο hip- hop, μόλις μία εβδομάδα αφότου ανακηρύχθηκε καλλιτέχνης της χρονιάς κατά τα πρώτα μουσικά βραβεία YouTube.

    Ο Τζάστιν Μπίμπερ διατήρησε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τα πρωτεία στην κατηγορία καλύτερος άνδρας, ενώ η Μπιγιονσέ και ο Μπρούνο Μαρς κέρδισαν τα βραβεία για την καλύτερη live μπάντα και το καλύτερο κομμάτι αντίστοιχα.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [11] Το ζωτικό καταφύγιο της ποίησης και το «Ημερολόγιο του '71» του Εουτζένιο Μοντάλε

    Γεννημένος στη Γένοβα το 1896 και εγκατεστημένος οριστικά στο Μιλάνο από το 1948, ορκισμένος αντιφασίστας (το 1938 αρνήθηκε να γίνει μέλος του φασιστικού κόμματος με αποτέλεσμα να απελαθεί), διακεκριμένος συνεργάτης της Κοριέρε ντελα Σέρα και βραβευμένος με το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1975, ο Εουτζένιο Μοντάλε, που πέθανε το 1981 σε ηλικία 85 ετών, είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεώτερου ιταλικού λυρισμού. Ο ποιητής, ωστόσο, δεν υπήρξε σε όλο το μήκος του έργου του λυρικός.

    Στα χρόνια της ωριμότητάς του, κι ενώ η Ιταλία είχε αφήσει οριστικά πίσω της τη φτώχεια των πρώτων μεταπολεμικών ετών, για να εξελιχθεί σε έναν από τους γίγαντες της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, ο Μοντάλε αισθάνθηκε απόβλητος από έναν κόσμο ο οποίος αποθέωνε την κυριαρχία των οικονομικών μεγεθών και στράφηκε σε μιαν εντελώς διαφορετική κατεύθυνση: μια κατεύθυνση της οποίας τα κυριότερα χαρακτηριστικά είναι η ειρωνεία, ο λεπτός σαρκασμός, αλλά και ένα διανοητικό κλίμα που αντλεί το ύφος του από τη δημοσιογραφία και το δοκίμιο.

    Αυτή την ώριμη περίοδο του Μοντάλε, δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε ο κομψός τόμος «Ημερολόγιο του '71», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση του Νίκου Αλιφέρη. Ο έρωτας και οι υψηλές διατυπώσεις, που έθρεψαν άλλοτε την ποίηση του Μοντάλε, έχουν εμφανώς απομακρυνθεί από το «Ημερολόγιο του ΄71», για να δώσουν τη θέση τους σε μια ματιά που δεν κρύβει τον σκεπτικισμό και τη μόνιμη δυσπιστία της.

    [12] Η «διαστημική» δάδα επέστρεψε στη Γη

    Η κάψουλα του ρωσικού διαστημοπλοίου Σογιούζ που μετέφερε τρεις αστροναύτες και τη ρωσική ολυμπιακή δάδα, η οποία έκανε μια ιστορική έξοδο στο διάστημα, προσγειώθηκε σήμερα στο Καζακστάν, στην κεντρική Ασία, λίγο λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

    Έπειτα από μια αποστολή 166 ημερών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο Ρώσος Φιοντόρ Γιουρτσίχιν, ο Ιταλός Λούκας Παρμιτάνο και η Αμερικανίδα Κάρεν Νάιμπεργκ επέστρεψαν στη Γη όπως προβλεπόταν, στις 04:29 (ώρα Ελλάδας), μαζί με την ολυμπιακή δάδα, η οποία βγήκε στο διάστημα το Σάββατο για πρώτη φορά στην ιστορία.

    Η δάδα, η οποία παρέμεινε σβηστή τις τέσσερις ημέρες που πέρασε στο διάστημα, ήταν μέσα σε μια θήκη που ένας εργαζόμενος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos βιάστηκε να ανοίξει: "Ιδού η δάδα", είπε μπροστά στις κάμερες και τους φωτογράφους.

    Στη συνέχεια την έδωσε στον διοικητή του Σογιούζ, τον Ρώσο κοσμοναύτη Φιοντόρ Γιουτσίχιν, που μόλις είχε βγει από το διαστημικό σκάφος. Λίγα λεπτά αργότερα βγήκαν από το Σογιούζ και οι δύο άλλοι αστροναύτες, ο Ιταλός Λούκας Παρμιτάνο και η Αμερικανίδα Κάρεν Νάιμπεργκ. Οι τρεις τους στάθηκαν δίπλα-δίπλα μπροστά από μια ρωσική σημαία και μια σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, που θα διεξαχθουν από τις 7 ως τις 23 Φεβρουαρίου 2014 ανάμεσα στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και τα βουνά του ρωσικού Καυκάσου.

    Η «διαστημική δάδα», μία από τις 16.000 δάδες με τις οποίες άρχισε πριν από ένα μήνα στη Ρωσία η μεγαλούτερη διαδρομή που έχει κάνει ποτέ η ολυμπιακή φλόγα (65.000 χλμ.) ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα χρησιμοποιηθεί για την αφή της φλόγας κατά την τελετή έναρξης των Αγώνων στις 7 Φεβρουαρίου 2014 στο Σότσι.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 November 2013 - 7:30:25 UTC