Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Αδ. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο απολύσεων γιατρών του ΕΣΥ
  • [02] ΟΑΕΔ: Μικρή μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων τον Σεπτέμβριο
  • [03] Ενδείξεις επιβράδυνσης των δυο κυριότερων οικονομιών της ευρωζώνης
  • [04] Πάμε σινεμά - Οι ταινίες της εβδομάδας
  • [05] Η ανθρωπότητα δείχνει να χάνει τη μάχη κατά του διαβήτη
  • [06] Πρώτη φορά ο ιός Η6Ν1 της γρίπης των πτηνών μόλυνε άνθρωπο

  • [01] 'Αδ. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο απολύσεων γιατρών του ΕΣΥ

    «Να μην έχουν καμία αγωνία οι γιατροί του ΕΣΥ» για το ενδεχόμενο απολύσεων προέτρεψε ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί στη Βουλή. «Έχουμε πει δεκάδες φορές ότι στο ΕΣΥ δεν θα υπάρξουν απολύσεις γιατρών. Οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στο ΕΣΥ τον ΕΟΠΥΥ» είπε ο υπουργός Υγείας και επέμεινε ότι «στο ΕΣΥ δεν θα γίνει καμία απόλυση γιατρών και είναι άλλο το ΕΣΥ και άλλο το υπόλοιπο Ελληνικό Δημόσιο» και η αξιολόγηση για τον ΕΟΠΥΥ.

    Είχε προηγηθεί ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, ο οποίος απηύθυνε επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό για τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Βέροιας-Ημαθίας. Ο βουλευτής κάλεσε τον υπουργό να φροντίσει για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου, ώστε να μπορούν να βρούν ανακούφιση εκεί οι πολίτες και αναφέρθηκε και στις επικλήσεις των γιατρών που τώρα επιπροσθέτως «ακούνε τον υπουργό ότι θέλει τη δόξα των απολύσεων για τον εαυτό του και όχι για την τρόικα».

    [02] ΟΑΕΔ: Μικρή μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων τον Σεπτέμβριο

    Μείωση κατά 0,86% ή κατά 7.383 άτομα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζει το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων για τον μήνα Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας, ανήλθε το Σεπτέμβριο σε 853.896 άτομα, έναντι 861.297 του Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

    Μείωση κατά 2,35% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα εμφανίζει και ο αριθμός του συνόλου των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία) για τον μήνα Σεπτέμβριο 2013, ενώ μειωμένος κατά 5,5% είναι και ο αριθμός των επιδοτουμένων ανέργων. Η πλειονότητα των εγγεγραμμένων ανέργων είναι Έλληνες υπήκοοι, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας μεταξύ 30 και 54 ετών, ενώ σταθερά την πρωτιά της ανεργίας κρατούν οι γυναίκες.

    [03] Ενδείξεις επιβράδυνσης των δυο κυριότερων οικονομιών της ευρωζώνης

    Η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας εξανεμίστηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία του ΑΕΠ των δύο χωρών, δείχνοντας πόσο δρόμο έχει ακόμη η Ευρωζώνη για να αφήσει πίσω της την πολυετή κρίση.

    Η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013), σβήνοντας τις ενδείξεις αναζωογόνησης από την ανάπτυξή της στο προηγούμενο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι αναμενόταν αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,1% και η γαλλική οικονομία έχει συρρικνωθεί σε τρία από τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα. Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 0,3% από 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει σαφώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση και η επίδοσή της ήταν σύμφωνή με τις προβλέψεις.

    Η Ευρωζώνη ως σύνολο βγήκε από την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) προβλέπεται να δείξουν μία περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ της οικονομίας της στο τρίτο τρίμηνο κατά 0,2%.

    [04] Πάμε σινεμά - Οι ταινίες της εβδομάδας

    Πολάνσκι σε προβληματισμό περί σαδομαζοχισμού, ένας νεανικός έρωτας που αψηφά τον πόλεμο και Τσεμπερόπουλος με την πιο δυνατή ταινία του. Οι επιλογές μας από τη νέα κινηματογραφική εβδομάδα 14-20/11/2013.

    Η Αφροδίτη με τη γούνα ****

    (La Venus a la fourrure)

    Δραματική κομεντί - Διάρκεια 95΄

    Σκηνοθεσία: Ρομάν Πολάνσκι

    Παίζουν: Εμμανουέλ Σενιέ, Ματιέ Αμαλρίκ

    Μία καθηλωτική μονομαχία μεταξύ των δυο φύλων για την κατάκτηση της σεξουαλικής εξουσίας, με συντονιστή και διαιτητή τον Ρομάν Πολάνσκι να μεροληπτεί εμφανώς υπέρ της γυναίκας. Η γνωστή αδυναμία του Πολωνού σκηνοθέτη για το ωραίο αλλά όχι ασθενές φύλο παρά λίγο να του στοιχίσει την ελευθερία του μετά από το γνωστό σκάνδαλο με μια 13χρονη στις ΗΠΑ, όμως τώρα, στα 80 του δεν του απομένει παρά να υμνεί την υπεροχή του αιώνιου θηλυκού. Όπως στο «Ο θάνατος και η κόρη» όπου η ηρωίδα κουρέλιασε σωματικά και ψυχικά τον βασανιστή της, είναι και εδώ προαποφασισμένη η ήττα του αρσενικού. Ο Τομά, συγγραφέας και σκηνοθέτης, αναζητά ηθοποιούς για τη θεατρική διασκευή της «Αφροδίτης με τη γούνα», του κλασικού μυθιστορήματος του Λέοπολντ φον Σάχερ φον Μαζόχ, ο οποίος έδωσε το όνομά του στον μαζοχισμό. Κατάκοπος ύστερα από πολύωρες οντισιόν ο Τομά, δεν ξέρει τι τον περιμένει όταν μπαίνει στο μικρό παριζιάνικο θέατρο η Βάντα και απαιτεί επίμονα να τη δοκιμάσει για τον κύριο γυναικείο ρόλο. Η χυδαία εμφάνιση και το ανάλογο λεξιλόγιο της 50χρονης λαϊκογκόμενας απωθούν τον σκηνοθέτη, που προσπαθεί ευγενικά να τη διώξει, όμως τελικά διαπράττει το μοιραίο λάθος να δεχθεί το αίτημα της. Αμέσως μόλις φοράει το θεατρικό κοστούμι και ανεβαίνει στη σκηνή, η Βάντα μεταμορφώνεται σε μια εξαιρετική ερμηνεύτρια, που έχει μάλιστα «ψάξει» σε βάθος τον συγκεκριμένο ρόλο. Ο Τομά, μαγεμένος από το θαύμα που συντελέστηκε μπροστά στα μάτια του, ομολογεί ότι βρήκε την ιδανική πρωταγωνίστρια και αρχίζει να τη φλερτάρει διακριτικά. Η Βάντα, βέβαιη ότι αυτός ο σνομπ διανοούμενος είναι πια του χεριού της, εφαρμόζει πανούργα τακτική προκειμένου να του αφαιρέσει την εξουσία: ανταποκρίνεται δήθεν στο φλερτ του, τον ανάβει και τον αποκρούει, κερδίζει την εμπιστοσύνη του, εκμαιεύει τις εκ βαθέων εξομολογήσεις του. Ύστερα από απεγνωσμένες προσπάθειες αντίστασης και αντεπίθεσης, ο Τομά παραδίδεται, αφού πρώτα εκείνη πετυχαίνει να τον κάνει να αποδεχθεί τη γυναικεία πλευρά του. Τώρα που είναι ο σκλάβος της, η Βάντα τον ακυρώνει σαν άνδρα και σαν καλλιτέχνη, οδηγώντας στα άκρα το διεστραμμένο της παιχνίδι. Η χαριστική της βολή είναι να του αρπάξει τα σκηνοθετικά ηνία και να του δώσει τον γυναικείο ρόλο. Ο Ματιέ Αμαλρίκ, αγνώριστος με γυναικεία αμφίεση, σπαράζει στα νύχια της κυρίαρχης Εμμανουέλ Σενιέ που η ύστατη μεταμόρφωσή της είναι αυτή της Βακχίδας. Ο Πολάνσκι χάρισε στη σύζυγό του τον πιο ζουμερό ρόλο της καριέρας της και εκείνη αξιοποίησε το δώρο του στο έπακρο, σαρώνοντας το ένα και μοναδικό σκηνικό με την εντυπωσιακή σωματική της -και όχι μόνο- ερμηνεία. Όσο για το σύζυγό της, προσθέτει στη φιλμογραφία του ένα ακόμα σκληρό και κομψό διαμαντάκι, μετατρέποντας ένα θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Άιβς σε καθαρό σινεμά.

    [05] Η ανθρωπότητα δείχνει να χάνει τη μάχη κατά του διαβήτη

    Η ανθρωπότητα δείχνει να χάνει τη μάχη κατά του διαβήτη, καθώς οι διαβητικοί διεθνώς υπολογίζονται ήδη στον αριθμό-ρεκόρ των 382 εκατ. (περίπου το 8,4% του παγκόσμιου πληθυσμού), από 371 εκατ. το 2012, ενώ αναμένεται να έχουν αυξηθεί σημαντικά στα 592 εκατ. εκατ. έως το 2035 (αύξηση 55%). Αυτό είναι το δυσοίωνο μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα το νέο παγκόσμιο «Άτλαντα του Διαβήτη», με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

    Στην Ευρώπη οι διαβητικοί υπολογίζονται σε 6,7% του πληθυσμού, ενώ στις ΗΠΑ σε πάνω από 10%. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον «Άτλαντα», οι διαβητικοί αποτελούν περίπου το 7% του πληθυσμού και τα περιστατικά διαβήτη στον ενήλικο πληθυσμό 20 έως 79 ετών εκτιμώνται σε σχεδόν 585.000 (261.000 άνδρες και 324.000 γυναίκες).

    [06] Πρώτη φορά ο ιός Η6Ν1 της γρίπης των πτηνών μόλυνε άνθρωπο

    Μία 20χρονη γυναίκα από την Ταϊβάν είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση ανθρώπου που μολύνθηκε από τον ιό της γρίπης των πτηνών Η6Ν1, όπως ανακοίνωσαν Ταϊβανέζοι επιστήμονες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χο-Σενγκ Γου του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών της Ταϊβάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Lancet", έκαναν γενετική ανάλυση του ιού, που εντόπισαν στην άρρωστη γυναίκα, η οποία νοσηλεύτηκε με συμπτώματα γρίπης φέτος τον Μάιο σε νοσοκομείο και, στη συνέχεια, μετά από θεραπεία με το φάρμακο oseltamivir (Tamiflu), ανέκαμψε πλήρως.

    Η ανάλυση έδειξε ότι ο ιός, ο οποίος έως τώρα εξαπλωνόταν μόνο σε πουλιά, έκανε τις κατάλληλες πρωτεϊνικές μεταλλάξεις στην επιφάνειά του, οι οποίες του επιτρέπουν πλέον να προσκολλάται στην ανώτερη αναπνευστική οδό των ανθρώπων, εισδύοντας έτσι στα ανθρώπινα κύτταρα και μολύνοντάς τα.Ακόμα, η γενετική ανάλυση του δείγματος από το λαιμό της ασθενούς έδειξε ότι πρόκειται για ένα νέο στέλεχος του ιού Η6Ν1, που μοιάζει πολύ με τον αντίστοιχο ιό Η6Ν1, ο οποίος κυκλοφορεί στα κοτόπουλα της Ταϊβάν από το 1972.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 November 2013 - 9:30:23 UTC