Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πράσινο φως» έλαβε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τα προαπαιτούμενα από την τρόικα
  • [02] Η ΕΕ ζητεί από την Ελλάδα πλήρη συμμόρφωση στο θέμα της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων
  • [03] Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για υπερβολικές ώρες εργασίας γιατρών
  • [04] Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ
  • [05] Εναντίον της περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης τάχθηκε ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ
  • [06] Νέα συνάντηση Ιω. Στουρνάρα - τρόικας το απόγευμα
  • [07] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την τρόικα στο υπ. Οικονομικών
  • [08] Εξετάζεται το ενδεχόμενο καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου στη θάλασσα
  • [09] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο για τα αστικά λύματα

  • [01] «Πράσινο φως» έλαβε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τα προαπαιτούμενα από την τρόικα

    Θετικά εξελίχθηκε η συζήτηση της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου στη Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε το «πράσινο φως» για τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι δανειστές της χώρας ως προς την τρέχουσα περίοδο αξιολόγησης.

    Οι κκ Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναγνώρισαν την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης 400.000 υπαλλήλων σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου, ενώ δεν υπήρξε και πρόβλημα με τις 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 «επίορκων»).

    [02] Η ΕΕ ζητεί από την Ελλάδα πλήρη συμμόρφωση στο θέμα της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλιμακώνοντας τις πιέσεις της προς τις ελληνικές Αρχές, ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή «συμπληρωματικής αιτιολογημένης γνώμης», με την οποία ζητεί από την Ελλάδα «την πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της νομοθεσίας της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων» (οδηγία 2010/31/ΕΕ).

    Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη- μέλη πρέπει να θεσπίσουν και να εφαρμόζουν ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και να εξασφαλίζουν την ενεργειακή πιστοποίηση κτιρίων και την τακτική επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

    [03] Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για υπερβολικές ώρες εργασίας γιατρών

    Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τον χρόνο εργασίας των ιατρών που απασχολούνται στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η Ελλάδα δεν εξασφαλίζει ότι οι εν λόγω ιατροί δεν εργάζονται, κατά μέσο όρο, περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων τυχόν υπερωριών.

    Στην πράξη, οι ιατροί που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην Ελλάδα πρέπει, συχνά, να εργάζονται κατά μέσο όρο τουλάχιστον 64 ώρες την εβδομάδα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πάνω από 90 ώρες, χωρίς νόμιμο μέγιστο όριο. Δεν υπάρχει νόμιμο ανώτατο όριο ως προς το πόσες συνεχόμενες ώρες μπορεί να κληθούν να εργαστούν και συχνά είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται χωρίς επαρκή διαλείμματα για ανάπαυση ή ύπνο.

    Η Επιτροπή θεωρεί αυτή την κατάσταση σοβαρή παράβαση της κοινοτικής οδηγίας για τον χρόνο εργασίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία και την ασφάλεια των ιατρών, αλλά και τους ασθενείς τους, καθώς οι ιατροί που βρίσκονται σε κατάσταση υπερκόπωσης διατρέχουν τον κίνδυνο να κάνουν λάθη.

    [04] Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ

    Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το βράδυ με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη δυτική Στερεά.

    Αύριο, Πέμπτη, τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στις παραπάνω περιοχές και σταδιακά θα επεκταθούν στην Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά, Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανόν τη Θράκη.

    Στην Αττική ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης έως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

    Την Παρασκευή τα έντονα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στην ανατολική νησιωτική χώρα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

    [05] Εναντίον της περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης τάχθηκε ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ

    Η ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει προβλήματα επειδή τα επιτόκια δεν είναι αρκετά χαμηλά, αλλά επειδή κάποιες χώρες υστερούν σε ανταγωνιστικότητα, αντιμετωπίζουν μεγάλα δημόσια ελλείμματα και έχουν προβληματικά τραπεζικά συστήματα, δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν και τόνισε ότι δεν θα ήταν συνετό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

    «Τεχνικά, δεν έχουμε φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων μας», υποστήριξε ο κ. Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit και υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τα επιτόκια της ΕΚΤ αποσπά την προσοχή από τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.

    [06] Νέα συνάντηση Ιω. Στουρνάρα - τρόικας το απόγευμα

    Ουδεμία πρόοδος υπήρξε, ουσιαστικά, σήμερα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

    Η συνάντηση διήρκησε μόλις μια ώρα και όπως ανέφερε αμέσως μετά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, «και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις απόψεις τους».

    Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «εμείς επαναλάβαμε τις θέσεις μας και περιγράψαμε το κλίμα που επικρατεί στα δύο κόμματα της κυβέρνησης. Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα για την ελληνική κοινωνία. Αυτοί είπαν τα γνωστά».

    Στη συνάντηση, στην οποία από ελληνικής πλευράς, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, καθώς και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Παπαδάκης, υπήρξε συζήτηση και για θέματα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (θεσμός διαμεσολαβητή, επιτάχυνση διαδικασιών, κλπ).

    Οι διαπραγματεύσεις για τους πλειστηριασμούς θα συνεχιστούν το προσεχές διάστημα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και, σύμφωνα, με τους παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του έτους, οπότε και παύει να ισχύει το καθεστώς απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα έχει στις 18:30 νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, και όπως επισημαίνει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, «υπάρχει σύγκλιση σε όλα τα θέματα, ακόμη και για τους πλειστηριασμούς».

    Ο ίδιος αισιοδοξεί, επίσης, ότι «είμαστε 60- 40 στα άλλα θέματα, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία έως την 9η Δεκεμβρίου και το Eurogroup. Γι αυτό δουλεύουμε» είπε.

    Για τα τέσσερα προαπαιτούμενα μέτρα, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχει αλληλογραφία με την τρόικα, η οποία δεν εμμένει πλέον στο θέμα «ξαφνικού θανάτου» σε ΔΕΚΟ, όπως και για το κλείσιμο των ΕΑΣ. Η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών για τα ΕΑΣ, έγκειται στο ότι η Ελλάδα επιμένει και στον εξαγωγικό χαρακτήρα της νέας, μικρότερης σε μέγεθος, επιχείρησης, ενώ η τρόικα ζητεί να διατηρηθεί απλώς το στρατιωτικό σκέλος (λύση τύπου ΕΛΒΟ).

    [07] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την τρόικα στο υπ. Οικονομικών

    Ολοκληρώθηκε, στο υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας.

    Κύριο αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης, ήταν οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία και για τον συγκεκριμένο λόγο, συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, καθώς και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Παπαδάκης.

    [08] Εξετάζεται το ενδεχόμενο καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου στη θάλασσα

    Καθώς οι προσπάθειες για την εξεύρεση χώρας που θα αναλάβει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου στο έδαφός της δεν έχουν τελεσφορήσει, αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων εξετάζουν το ενδεχόμενο η επιχείρηση να πραγματοποιηθεί εν πλω σε διεθνή ύδατα, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές.

    Ανεξάρτητοι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν και ένα τέτοιο εγχείρημα έχει επαναληφθεί, κυρίως από την Ιαπωνία, η οργάνωση μίας τέτοιας επιχείρησης εν πλω είναι περίπλοκη.

    Σύμφωνα με το εξεταζόμενο σχέδιο, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων θα αναλάβει την εποπτεία της επιχείρησης καταστροφής, είτε μέσω υδρόλυσης είτε μέσω καύσης, του συριακού χημικού οπλοστασίου, άνω των 1.000 τόννων, εν πλω, η οποία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους όρους που θέτουν η αμερικανική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δήλωσαν αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρινίσουν εάν στο σενάριο περιλαμβάνεται η απόρριψη χημικών αποβλήτων στη θάλασσα.

    [09] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο για τα αστικά λύματα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει εκ νέου την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανεπαρκή επεξεργασία των αστικών λυμάτων, ζητώντας από το Δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμα με ένα κατ' αποκοπή ποσό ύψους 11.514.081 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 47. 462 ευρώ, έως ότου τηρηθούν οι υποχρεώσεις.

    Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ήδη τον Οκτώβριο του 2007 ότι η Ελλάδα δεν τηρούσε την υποχρέωσή της όσον αφορά την ορθή επεξεργασία και διάθεση των αστικών λυμάτων, καθώς 23 οικισμοί σε ολόκληρη τη χώρα δεν διέθεταν τα αναγκαία συστήματα συλλογής και επεξεργασίας τους.

    Έξι χρόνια μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, έξι οικισμοί δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με τα πρότυπα της ΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 November 2013 - 13:30:23 UTC