Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ αύριο στο Βερολίνο
  • [02] Θέμα χρόνου η ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών της Κύπρου
  • [03] Μειωμένες εν μέσω κρίσης οι δαπάνες για την υγεία στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ
  • [04] Πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει ο προϋπολογισμός
  • [05] Ταυτοποιήθηκε το DNA του υπόπτου για τις επιθέσεις στη «Λιμπερασιόν»
  • [06] Ένας φοιτητής νεκρός σε συγκρούσεις στην Αίγυπτο

  • [01] Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ αύριο στο Βερολίνο

    Στην αξιοπιστία της Ελλάδας οι εταίροι θα απαντήσουν και αυτοί με αξιοπιστία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με την καγκελάριο Α. Μέρκελ, αύριο,Παρασκευή, θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. «Θέλω για άλλη μια φορά να επισημάνω, σε περίπτωση που υπάρχουν λανθασμένες προσδοκίες, ότι η συνάντηση δεν είναι μια συνάντηση για διαπραγματεύσεις. Η τρόικα είναι αυτή η οποία κάθε φορά ελέγχει πώς προχωρά η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι διμερές θέμα κάποιων εθνικών κυβερνήσεων« δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

    Εξάλλου, «απολύτως δεδομένη» χαρακτήρισε τη βούληση της αλληλεγγύης των εταίρων της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους και τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες «βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ». Εξέφρασε δε τον σεβασμό και την αναγνώριση του Βερολίνου για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, ενώ σε ό,τι αφορά ενδεχόμενα λάθη στο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς τι, πού, πώς οδήγησε σε ποια αποτελέσματα», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποτίμηση του έργου της τρόικας είναι θετική.

    [02] Θέμα χρόνου η ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών της Κύπρου

    Θέμα χρόνου είναι πλέον η ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) σε ποσοστό, που ίσως φθάσει και το 100%. Ο υπουργός Οικονομικών άρχισε επαφές με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ημικρατικών οργανισμών, ενημερώνοντας για την υποχρέωση που ανέλαβε η Κύπρος, μέσω του μνημονίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πεισθούν οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΗΚ . Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι η διοίκηση του οργανισμού θα περάσει οριστικά σε ιδιώτες, οι οποίοι θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν.

    Το πλάνο για αποκρατικοποίηση θα πρέπει να ετοιμαστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Ηλίας Δημητρίου, ανέφερε ότι ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης εναλλακτικών τρόπων αποδέσμευσης από το μνημόνιο. Για να μην γίνουν αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών θα πρέπει να εξευρεθεί ποσό 1,4 δισ. ευρώ, από άλλους πόρους. Ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι οι συντεχνίες αναμένουν κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών και συνταγματικών δικαιωμάτων των υπαλλήλων.

    [03] Μειωμένες εν μέσω κρίσης οι δαπάνες για την υγεία στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ

    Οι συνολικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν την περίοδο από το 2009 ως το 2011 στις 11 από τις 33 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικών Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τους φτωχούς πολίτες στις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, να αντιμετωπίζουν τον σοβαρότερο κίνδυνο να αποκτήσουν χρόνια προβλήματα υγείας λόγω της μειωμένης πρόσβασης σε φάρμακα και σε ιατρικές εξετάσεις, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός σε έκθεσή του η οποία δίνεται στην δημοσιότητα σήμερα.

    Στην Ελλάδα, μια από τις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 11,1%, ενώ στην Ιρλανδία 6,6%. Η αύξηση των δαπανών υγείας μειώθηκε εξάλλου σημαντικά και σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους στις ΗΠΑ (1,3%) και στον Καναδά (0,8%). Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά οφέλη πιθανόν πρόκειται να είναι πολύ μικρότερα από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία και τις δαπάνες για την υγεία.

    Μόνο στην Ιαπωνία και στο Ισραήλ ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για την υγεία αυξήθηκε από το 2009, εν συγκρίσει με την προηγούμενη δεκαετία.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [04] Πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει ο προϋπολογισμός

    Με την κατάθεση σήμερα του τελικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού (στον οποίο, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα για εφέτος άνω των 700 εκατ. ευρώ, αντί των 344 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο) και την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, ολοκληρώνεται ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων, χωρίς, όμως, να έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία στα ανοικτά μέτωπα και κυρίως στο δημοσιονομικό κενό για το 2014.

    Πάντως, κατά τον ίδιο παράγοντα, μετά και τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα, «το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πια το βασικότερο πρόβλημα, καθώς η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και δεν ζητεί μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων». Όσον αφορά δε στην επίτευξη τελικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι «δεν είμαι 100% σίγουρος για συμφωνία, όμως έχουμε έρθει πιο κοντά».

    Ειδικά για τον προϋπολογισμό, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε από την πλευρά του, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «αποδέχονται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ένα κείμενο εκτός τόπου και χρόνου. Είναι ένα κείμενο που έχει λογική». Χαρακτηριστικά, πάντως, ο συγκεκριμένος παράγοντας πρόσθεσε ότι «το κάθε κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να αλλαχτεί ανά πάσα στιγμή μέσα στη χρονιά», αν και έσπευσε να επισημάνει ότι «επί της αυτής της κυβέρνησης, όμως, δεν έχει αλλάξει ποτέ».

    [05] Ταυτοποιήθηκε το DNA του υπόπτου για τις επιθέσεις στη «Λιμπερασιόν»

    Η αστυνομία του Παρισιού ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης ότι το DNA του άνδρα, ο οποίος συνελήφθη φερόμενος ως ύποπτος για τις επιθέσεις στα γραφεία της εφημερίδας Λιμπερασιόν και της τράπεζας Societe Generale, ταιριάζει με υλικό που συλλέχθηκε στον τόπο των επιθέσεων, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Παρισιού

    Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ασκηθούν και επίσημα διώξεις κατά του άνδρα.Ο ύποπτος συνελήφθη σε ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης στο προάστιο Μπουά-Κολόμπ περίπου στις 19:00 (20:00, ώρα Ελλάδας). Μετά τη σύλληψή του μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο αφού φέρεται ότι προσπάθησε να αυτοκτονήσει καταπίνοντας υπερβολική δόση ενός φαρμάκου.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [06] Ένας φοιτητής νεκρός σε συγκρούσεις στην Αίγυπτο

    Ένας φοιτητής πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας στο πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ του Καΐρου, ανέφερε την Πέμπτη η εφημερίδα Αλ-Αχράμ.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν το βράδυ της Τετάρτης στο πανεπιστήμιο, αφού κλήθηκαν να θέσουν υπό έλεγχο τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν βάλει φωτιά σε δέντρα μέσα στην πανεπιστημιούπολη, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, MENA. Ο φοιτητής χτυπήθηκε στο κεφάλι από σκάγια κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ ακόμα 5 συνελήφθησαν, ανέφερε η Αλ-Αχράμ, προσθέτοντας ότι οι φοιτητές εκτόξευσαν πέτρες και τούβλα κατά των δυνάμεων ασφαλείας πίσω από τα τείχη της πανεπιστημιούπολης.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 November 2013 - 7:30:24 UTC