Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε άριστο κλίμα η συνάντηση Αντ. Σαμαρά- Γκ. Έτινγκερ
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Όπου υπάρχει περιττό προσωπικό, θα φύγει
  • [03] Σε αργία ο δήμαρχος Παξών για υπόθεση προμήθειας χημικών αφαλάτωσης
  • [04] Τριάντα προσαγωγές στην πορεία για τον Αλ. Γρηγορόπουλο
  • [05] Παράλληλη αμισθί απασχόληση καθηγητών ΑΕΙ σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού και πολιτιστικού χαρακτήρα
  • [06] Συγκίνηση στην κηδεία της 13χρονης που πέθανε από αναθυμιάσεις μαγκαλιού
  • [07] Την απόσυρση της εγκυκλίου του ΙΚΑ ζητά η ΓΣΕΕ
  • [08] ΥΠΟΙΚ: Δεν εξετάζεται αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά
  • [09] Περιορισμό των «κόκκινων» δανείων ζήτησε ο Γ. Προβόπουλος
  • [10] Στις 10.000 ευρώ το όριο για τη ρύθμιση οφειλών στα ταμεία
  • [11] Ι. Στουρνάρας: Θα πρέπει να βοηθηθούμε για να κάνουμε βιώσιμο το χρέος

  • [01] Σε άριστο κλίμα η συνάντηση Αντ. Σαμαρά- Γκ. Έτινγκερ

    Συνάντηση σε άριστο κλίμα είχε με τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρουσία του υπευθύνου του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Πάνου Καρβούνη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ελληνική Προεδρία και τη σημασία τής ενέργειας στην ανάπτυξη της Ελλάδας και της ΕΕ.

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Όπου υπάρχει περιττό προσωπικό, θα φύγει

    Μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) με τα καινούργια οργανογράμματα των υπουργείων, που θα επιφέρουν μείωση των επιτελικών δομών του κράτους σε ποσοστό περίπου 48%.

    Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ξεκαθάρισε ότι αυτά τα ΠΔ θα είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης των υπουργείων, αλλά και των νομικών προσώπων του Δημόσιου και των ανωνύμων εταιρειών, προσθέτοντας πως όπου υπάρχει περιττό προσωπικό αυτό θα φύγει.

    «Για πρώτη φορά έχουμε για το 2014 ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης με στόχους, προτεραιότητα, χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του.

    [03] Σε αργία ο δήμαρχος Παξών για υπόθεση προμήθειας χημικών αφαλάτωσης

    Η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, τον περασμένο Απρίλιο, σε βάρος του δημάρχου των Παξών, Σπύρου Μπογδάνου, για υπόθεση προμήθειας χημικών αφαλάτωσης του νερού στο νησί, το 2007, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σε αργία, όπως ανακοίνωσε ο γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Μ. Αγγέλακας.

    Η απόφαση στηρίχθηκε στη νομοθεσία του Καλλικράτη, που προβλέπει ως διοικητικό μέτρο τη θέση αιρετών σε αργία, σε περίπτωση κατά την οποία τους επιβάλλεται πρωτόδικη ποινή έστω και με αναστολή, για θέμα άσκησης των καθηκόντων τους, ανεξάρτητα από το είδος και το ύψος της ποινής. Ο δήμαρχος και ο τότε αντιδήμαρχος Παξών, Χριστόδουλος Αρβανιτάκης, καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε έναν χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή.

    [04] Τριάντα προσαγωγές στην πορεία για τον Αλ. Γρηγορόπουλο

    Περίπου τριάντα προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.

    Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια για εξακρίβωση στοιχείων.

    [05] Παράλληλη αμισθί απασχόληση καθηγητών ΑΕΙ σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού και πολιτιστικού χαρακτήρα

    Τροπολογία που δίνει το δικαίωμα σε καθηγητές ΑΕΙ να τίθενται αμισθί επικεφαλής νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού και πολιτιστικού χαρακτήρα εποπτευόμενων από το υπουργείο Πολιτισμού, κατατέθηκε σήμερα από τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού κ.κ. Κ. Αρβανιτόπουλο και Π. Παναγιωτόπουλο.

    Οι καθηγητές ΑΕΙ δικαιούνται, πλέον, να διατηρούν την έδρα τους και να κατέχουν παράλληλα θέσεις προέδρων, αντιπροέδρων, διοικητών και υποδιοικητών των συγκεκριμένων νομικών προσώπων, υπό την προϋπόθεση ότι παραιτούνται της αμοιβής τους από τα τελευταία.

    [06] Συγκίνηση στην κηδεία της 13χρονης που πέθανε από αναθυμιάσεις μαγκαλιού

    Με λυγμούς και λόγια συμπαράστασης στη μάνα, φίλοι, συμμαθητές, ολόκληρη η γειτονιά στην Ξηροκρήνη, αποχαιρέτησαν σήμερα τη 13χρονη Σάρα που έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού.

    Κατάμεστη ήταν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην τελευταία πράξη του δράματος, με την μητέρα να φτάνει υποβασταζόμενη και τους συμμαθητές και καθηγητές της Σάρας να κλαίνε με λυγμούς. Τη συμπαράστασή τους έδειξαν και μαθητές που πραγματοποιούσαν πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου οι οποίοι από την Καμάρα, απ΄ όπου ξεκίνησαν, πέρασαν από την εκκλησία κρατώντας ενός λεπτού σιγή και φωνάζοντας το σύνθημα, «Δεν ήταν αμέλεια, ήταν δολοφονία, η φτώχεια είναι η πιο μεγάλη βία».

    Στη συνέχεια, η σορός της Σάρας ξεκίνησε το ταξίδι για την πατρίδα της, τη Σερβία, προκειμένου να ταφεί στον τόπο όπου γεννήθηκε...

    [07] Την απόσυρση της εγκυκλίου του ΙΚΑ ζητά η ΓΣΕΕ

    Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου του ΙΚΑ που επεκτείνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους, ζητά με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

    Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «κατάργηση της ασφαλιστικής συνέχειας» και κατηγορεί την κυβέρνηση «για πολιτικές που, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο, ανατρέπουν τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας και κανείς πλέον εργαζόμενος δεν διανύει τον εργασιακό του βίο σε ένα και μόνο ταμείο».

    [08] ΥΠΟΙΚ: Δεν εξετάζεται αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

    Δεν υπάρχει πρόθεση ή σχεδιασμός για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε συνέντευξη του υπουργού Ιω. Στουρνάρα στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν».

    Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι, στη συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε παραδείγματα εξαιρέσεων από τους γενικούς κανόνες φορολόγησης που μειώνουν το φορολογικό βάρος.

    [09] Περιορισμό των «κόκκινων» δανείων ζήτησε ο Γ. Προβόπουλος

    Δράσεις για να ανακόψουν την «πλημμυρίδα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων (των λεγόμενων κόκκινων δανείων) ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος να αναλάβουν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στη σημερινή τους συνάντηση.

    Η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- μόνο στη στεγαστική πίστη, σχεδόν ένα στα δύο δάνεια έχει ήδη υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που έχει ρυθμιστεί κυμαίνεται σε 500.000 με 600.000 δάνεια. Οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους στην περίπτωση που απελευθερωθεί το καθεστώς των πλειστηριασμών υπολογίζονται στις 60.000. Ωστόσο, ανησυχητική είναι η ταχύτητα με την οποία καθημερινά νέοι δανειολήπτες εισέρχονται στην «γκρίζα» ζώνη. Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 με 60.000 δάνεια παρουσιάζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

    Το «αντίδοτο» που πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Προβόπουλος στους τραπεζίτες για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, η οποία γίνεται ακόμη πιο πιεστική αν προστεθούν τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και εκείνα των επιχειρήσεων, είναι η δημιουργία μίας κεντροποιημένης διαχείρισης των προβληματικών δανείων.

    [10] Στις 10.000 ευρώ το όριο για τη ρύθμιση οφειλών στα ταμεία

    Αυξάνεται από τα 5.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ το ποσοτικό όριο για την υπαγωγή των οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών στην πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και στη ρύθμιση «νέας αρχής».

    Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία και άλλες διατάξεις» που συζητείται στη Βουλή.

    [11] Ι. Στουρνάρας: Θα πρέπει να βοηθηθούμε για να κάνουμε βιώσιμο το χρέος

    Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα δημοσιεύει σήμερα, στις οικονομικές της σελίδες, η εφημερίδα «Λιμπερασιόν».

    «Θα πρέπει να βοηθηθούμε για να κάνουμε βιώσιμο το χρέος» είναι τα λόγια του υπουργού με τα οποία τιτλοφορείται το δημοσίευμα, που υπογράφει ο Ζαν Κατρεμέρ.

    Στους υπότιτλους, υπογραμμίζονται οι θέσεις του υπουργού ότι «η χώρα είναι, πλέον, πολύ κοντά στην έξοδο του τούνελ», η δε τρόικα «θα πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει την αύξηση των φόρων και τη μείωση μισθών και συντάξεων».

    Στα πρώτα ερωτήματα του δημοσιογράφου, κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί «αξιόπιστη» η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 και κατά πόσον θα υπάρξει «από φέτος, ισοσκελισμός του προϋπολογισμού» (εκτός του κόστους για την αποπληρωμή του χρέους), ο υπουργός απάντησε: «Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας: το 2014, θα πρέπει να πετύχουμε μια ανάπτυξη 0,5 ή 0,6% του ΑΕΠ και αυτό μετά από πέντε χρόνια ύφεσης (από το 2008 έως το 2013). Ήδη το 2013, η ύφεση είναι πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη: στις αρχές του χρόνου περιμέναμε 5,5% και τώρα περιμένουμε 4%».

    Κατά την άποψη του υπουργού, η ύφεση θα μπορούσε να φθάσει μάλιστα στο 3,8%. «Ίσως αυτό σας φαίνεται ασήμαντο» πρόσθεσε, «είναι, όμως, η πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια που αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας θετικά και αυτό από μόνο του είναι μια καλή είδηση».

    Σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο υπουργός επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για ένα «μικρό πρωτογενές πλεόνασμα» (πέραν του κόστους του χρέους) ύψους 340 εκατ. ευρώ, ήδη από το τέλος του χρόνου. «Για δε το 2014» πρόσθεσε, «το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει τα 2,8 δισ. ευρώ. Είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από το τούνελ. Πρέπει να το υπογραμμίσουμε: μέσα σε τρία χρόνια, η Ελλάδα έχει εκτελέσει ένα τεράστιο έργο, τόσο για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, όσο και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ο υπουργός χρησιμοποίησε για παράδειγμα το γεγονός ότι, από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2002, έως το 2009, η χώρα έχασε το 22% της ανταγωνιστικότητάς της, την οποία έχει σήμερα πλήρως ανακτήσει.

    Σε άλλη παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι το χρέος -που θα ξεπεράσει το 174%, το 2014- παραμένει «μη βιώσιμο» και φαίνεται αδύνατο να επιτευχθεί το ποθούμενο 124% του ΑΕΠ το 2020, ο υπουργός υπενθύμισε τις υποσχέσεις των δανειστών σε σχέση με τις προσπάθειες της χώρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Στόχος να κλείσουν τα προαπαιτούμενα έως το Eurogroup


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 December 2013 - 15:30:25 UTC