Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Τρεις οι πυλώνες αναμόρφωσης του Δημοσίου
  • [02] Το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις Τ. Ερντογάν
  • [03] Και τα λεπτά της ώρας έχουν σημασία για τον υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και των ορίων ηλικίας
  • [04] Έκκληση της συγκλήτου να ανοίξει το ΕΚΠΑ, στις 16 Δεκεμβρίου
  • [05] Μόνο έκτακτα περιστατικά στο νοσοκομείο Καλαμάτας, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων
  • [06] Στη φυλακή η γυναίκα και τα παιδιά του Παύλου Ψωμιάδη
  • [07] Εκτροχιάστηκε επιβατική αμαξοστοιχία κοντά στον σταθμό Ασωπού
  • [08] Ποιες είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα διαγράφει η εφορία
  • [09] FT: Η Ελλάδα αντεπιτίθεται
  • [10] Αλ. Ντάουνερ: Σε ευαίσθητο στάδιο οι συνομιλίες
  • [11] Μπολτ και Πράις κορυφαίοι για το 2013 στην Τζαμάικα

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Τρεις οι πυλώνες αναμόρφωσης του Δημοσίου

    «Το πρόβλημα του Δημοσίου σήμερα δεν είναι τόσο το μέγεθός του, είναι η αναποτελεσματικότητά του» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση για το 2014 στην ποιοτική διάσταση της μεταρρύθμισης, η οποία θα μετατρέψει αυτό το προβληματικό Δημόσιο σ' ένα Δημόσιο το οποίο θα είναι πιο φιλικό προς τον πολίτη, πιο χρήσιμο στον επιχειρηματία και σίγουρα ένα Δημόσιο το οποίο δεν θα αποτελεί τροχοπέδη στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια την οποία καλείται να κάνει η χώρα» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι το 2014 θα προωθηθεί ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο αναμόρφωσης -μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης με τρεις βασικούς πυλώνες: α) Την αξιολόγηση όλων των δομών του Δημοσίου με έμφαση στα υπουργεία ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του κράτους στις νέες του, μειωμένες διαστάσεις. β) Την επαναξιολόγηση του προϊόντος που θα παράγει κάθε δημόσια διαδικασία και γ) την απόκτηση μίας σύγχρονης στρατηγικής διαχείρισης των ανθρωπίνων πόρων που διαθέτουμε. «Είναι σημαντικό να αποκαταστήσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους ως φορείς της ποιότητας και του ήθους που απαιτεί η μεταρρύθμιση» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

    Τέλος στην επικύρωση διοικητικών εγγράφων

    Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξαγγέλλει μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα ξεκινήσει διάλογο για την κατάργηση επικύρωσης κάποιων διοικητικών εγγράφων. «Πρέπει να σας πω ότι έμεινα άφωνος όταν οι υπηρεσίες μας με ενημέρωσαν ότι στη χώρα μας γίνονται περίπου 30 εκατομμύρια επικυρώσεις αντιγράφων.Η δική μας πρόταση είναι να καταργηθεί αυτή η διαδικασία και ο πολίτης να προσκομίζει απλά ένα ευανάγνωστο φωτοαντίγραφο, χωρίς να περνάει μέσα από μια τυπική διαδικασία επικύρωσης η οποία στην ουσία δεν προσφέρει τίποτα».

    [02] Το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις Τ. Ερντογάν

    «Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν στην Κεσσάνη.

    Ο κ. Ερντογάν, στο πλαίσιο προεκλογικής περιοδείας εν όψει των δημοτικών εκλογών του προσεχούς Μαρτίου είχε πει ότι «η Θράκη είναι ταυτόχρονα και Θεσσαλονίκη, είναι Κομοτηνή και Ξάνθη. Είναι επίσης Κίρτζαλι και Βαρδάρης. Αν πάμε λίγο πιο πίσω, είναι Σκόπια και Πρίστινα, είναι Σεράγιεβο» και συνέχισε: «Η Θράκη είναι ο ζωντανός μάρτυρας της κοινής ιστορίας μας στην Ευρώπη. Αντιπροσωπεύει όλο το παρελθόν μας στην περιοχή. Και σήμερα, στο κέντρο όλων των σχέσεών μας στην περιοχή των Βαλκανίων, βρίσκεται η Θράκη, με την Αδριανούπολη, το Τεκίρνταγ (Ραιδεστός), το Κιρκλάρελι (Σαράντα Εκκλησιές) και φυσικά την Κωνσταντινούπολη».

    [03] Και τα λεπτά της ώρας έχουν σημασία για τον υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και των ορίων ηλικίας

    Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι με τις ημερομηνίες οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) σχετικά με την ακριβή ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ώστε να μην αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να χάσουν μέρος της σύνταξης ή να συνταξιοδοτηθούν με μεγαλύτερο όριο ηλικίας.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τον υπολογισμό του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση λαμβάνεται υπόψη και η ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου.

    Σε γενικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, το οποίο υπογράφεται από την γενική διευθύντρια Χαρίκλεια Γδοντάκη, διευκρινίζεται ότι το όριο ηλικίας ως κριτήριο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή έναρξης ή λήξης δικαιώματος ή υπολογισμού του ποσού της σύνταξης, δεν συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου, αλλά θεωρείται ότι συμπληρώνεται την προηγούμενη ημέρα της ημερομηνίας γέννησης στις 12.00 τα μεσάνυχτα.

    Επομένως, όταν η ημερομηνία γέννησης είναι η πρώτη ημέρα ενός μήνα, το έτος συμπληρώνεται με την παρέλευση 12 μηνών και συγκεκριμένα με την παρέλευση και της τελευταίας ημέρας του δωδεκάτου μήνα, ο οποίος ημερολογιακά είναι ο προηγούμενος εκείνου της γέννησης.

    [04] Έκκληση της συγκλήτου να ανοίξει το ΕΚΠΑ, στις 16 Δεκεμβρίου

    Έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνδράμουν ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο Αθηνών τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου κατέθεσε η σύγκλητος του ιδρύματος με απόφαση που έλαβε σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, την οποία συγκάλεσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης.

    «Ο στόχος είναι να ανοίξει το εξάμηνο εάν αυτό είναι εφικτό» τόνισε ο κοσμήτορας της σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Μιχάλης Τσινισιζέλης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης. επισημαίνοντας ότι έχουν δημιουργηθεί σοβαρότατα προβλήματα εξαιτίας της διαθεσιμότητας. «Πρέπει να αρθούν οι τεχνικές δυσκολίες ώστε να επιστρέψουν οι υπάλληλοι στις θέσεις τους».

    [05] Μόνο έκτακτα περιστατικά στο νοσοκομείο Καλαμάτας, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

    Μόνο έκτακτα χειρουργεία θα πραγματοποιούνται από την προσεχή Δευτέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

    «Αυτήν τη στιγμή υπηρετούν μόνο τρεις αναισθησιολόγοι και δεν θα πραγματοποιούν τακτικά χειρουργεία, για λόγους ασφαλείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Μανόλης Μάκαρης.

    Ο πρόεδρος των ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας τόνισε ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες για την άμεση πρόσληψη δύο επικουρικών ιατρών αναισθησιολόγων, θέσεις που έχουν προκηρυχθεί και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.

    [06] Στη φυλακή η γυναίκα και τα παιδιά του Παύλου Ψωμιάδη

    Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή Διαφθοράς, η σύζυγος και τα δύο παιδιά του επιχειρηματία Παύλου Ψωμιάδη που κατηγορούνται για την υπόθεση της εταιρίας ΑΣΠΙΣ Πρόνοια.

    Τα μέλη της οικογένειας του επικεφαλής του Ομίλου ΑΣΠΙΣ, που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα μετά από ένταλμα του ανακριτή Χρ. Παπακώστα, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και για εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με τη δικογραφία, τελέστηκαν αδικήματα όπως απάτη, υπεξαίρεση και απιστία.

    [07] Εκτροχιάστηκε επιβατική αμαξοστοιχία κοντά στον σταθμό Ασωπού

    Επιβατική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε πριν λίγο στην περιοχήμεταξύ Ασωπού και Λιανοκλαδίου. Μία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ στο σημείο σπεύδει τρένο για να παραλάβει τους επιβάτες.

    Η επιβατική αμαξοστοιχία 53 Αθηνών - Θεσσαλονίκης εκτροχιάστηκε όταν μπροστά της βρέθηκαν δύο αγελάδες, με αποτέλεσμα η μηχανή και ένα βαγόνι να φύγουν από τις ράγες.

    Η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθηνών - Θεσσαλονίκης έχει διακοπεί και στο σημείο σπεύδουν οχήματα της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.

    [08] Ποιες είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα διαγράφει η εφορία

    Τις διαδικασίες για τον διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο σε εισπράξιμες και μη, ορίζει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

    Οι μη εισπράξιμες οφειλές αφού εξαντληθούν όλες οι διαδικασίες είσπραξης τους - περιλαμβανομένων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης - θα «τοποθετούνται» σε ειδική κατηγορία προκειμένου το βάρος να δοθεί στις οφειλές που μπορούν να εισπραχτούν.

    Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι για να χαρακτηριστούν ως ανεπίδεκτες είσπραξης οι οφειλές πρέπει αποδεδειγμένα να έχουν εξαντληθεί σωρευτικά όλες οι ενέργειες για τον εντοπισμό πηγών αποπληρωμής και αναγκαστικής είσπραξης, χωρίς να έχει επιτευχθεί η πλήρης εξόφληση των οφειλών.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι οφειλή που έχει καταχωρισθεί στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης διαγράφεται από το βιβλίο αυτό και επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη, εάν πριν από την παραγραφή της διαπιστωθεί ότι υπάρχει ή αποκτήθηκε από τον οφειλέτη ή συνυπόχρεο πρόσωπο περιουσιακό στοιχείο που καθιστά δυνατή τη μερική ή ολική εξόφληση της οφειλής.

    [09] FT: Η Ελλάδα αντεπιτίθεται

    Με τίτλο «Η Ελλάδα αντεπιτίθεται», (Greece Strikes Back), κύριο άρθρο των σημερινών Financial Times αναφέρεται στη «άνιση» σχέση Αθήνας - τρόικας, σημειώνοντας στον υπότιτλο ότι η Αθήνα θα έπρεπε να διαλέγει προσεκτικότερα τις μάχες της με την Ευρώπη.

    Από την έναρξη του προγράμματος το 2010, γράφει, η τρόικα συνόδευε τα δάνειά της με δρακόντειους όρους, ενώ η Αθήνα προσπαθούσε να κάνει ηπιότερους αυτούς τους όρους αναδρομικά, με τις απόπειρές της συνήθως να απορρίπτονται.

    Τώρα, συνεχίζει το άρθρο, «με τα δημόσια οικονομικά να πλησιάζουν το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση αισθάνεται ότι έχει ένα πιο ισχυρό χαρτί να παίξει».

    Αναφέρεται στην πρόσφατη έγκριση του προϋπολογισμού από την Βουλή, χωρίς προηγούμενη έγκριση από το ΔΝΤ ή την Κομισιόν, όπως απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ, και εκτιμά ότι έτσι στήνεται το σκηνικό για μια τεταμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικα, όταν επιστρέψουν στην Αθήνα αυτόν το μήνα.

    Είναι κατανοητό ότι ο Αντώνης Σαμαράς αισθάνεται την ανάγκη να κάνει επίδειξη δύναμης, γράφει, αφού η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης συνασπισμού είναι τώρα εξαιρετικά ισχνή, ενώ τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή βλέπουν την δύναμη τους να ενισχύεται, λόγω των εξαγγελιών τους για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ή και εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος.

    Παρόλα αυτά, συνεχίζει το σχόλιο, ο Σαμαράς οφείλει να είναι προσεκτικός και να μην το παρακάνει, αφού, αν και η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί τον επόμενο χρόνο, οι προοπτικές της είναι ακόμα εύθραυστες.

    [10] Αλ. Ντάουνερ: Σε ευαίσθητο στάδιο οι συνομιλίες

    Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των διαπραγματευτών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για να καταλήξουν στο κείμενο κοινής διακήρυξης, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες στο κυπριακό «βρίσκονται σε ένα πολύ ευαίσθητο στάδιο και σίγουρα εμείς δεν πρόκειται να μιλήσουμε για αυτό», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ , Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ο κ. Ντάουνερ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

    Ο σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ τόνισε ότι «οι συνομιλίες θα αρχίσουν, όταν ολοκληρωθεί η κοινή διακήρυξη και προσβλέπουμε στο να αρχίσουν οι συνομιλίες και να προχωρήσει η διαδικασία. Αλλά τώρα επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση της κοινής διακήρυξης».

    [11] Μπολτ και Πράις κορυφαίοι για το 2013 στην Τζαμάικα

    Ο Γιουσέιν Μπολτ και η Σέλι Αν Φρέιζερ-Πράις, με τρία χρυσά μετάλλια και οι δύο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, τον περασμένο Αύγουστο στη Μόσχα (100μ., 200μ. και 4Χ100μ), αναδείχθηκαν, ως αναμενόταν άλλωστε, κορυφαίοι αθλητές για το 2013 στην Τζαμάικα.

    Σημειώνεται ότι και οι δύο είχαν αναδειχθεί, τον περασμένο μήνα, αθλητές της χρονιάς στον κόσμο και από τη διεθνή ομοσπονδία (IAAF).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 December 2013 - 11:30:25 UTC