Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η μεταρρύθμιση στην Υγεία θα προχωρήσει
  • [02] Αρνήθηκε όσα του αποδίδονται ο Τ. Μαντέλης
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση θα παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας
  • [04] Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ «περνούν» στο ΕΣΥ
  • [05] Κ. Σκανδαλίδης: Η κυβερνητική συνεργασία έχει ημερομηνία λήξης
  • [06] Το Σάββατο ανοίγει ο σταθμός του μετρό «Αγία Μαρίνα»
  • [07] Ι. Βρούτσης: Ανάγκη αναπροσαρμογής των στόχων στην αγορά εργασίας
  • [08] Αύριο, η απόφαση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ
  • [09] Πρόσληψη 1.050 σχολικών επιστατών μέσω ΕΣΠΑ
  • [10] «Πράσινο φως» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για τον αγωγό ΤΑΡ
  • [11] Η Επιτροπή ανακτά 66,6 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα για δαπάνες, στο πλαίσιο της ΚΑΠ
  • [12] Συνεχίζεται η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα
  • [13] Ο Χ. Αλμούνια διέψευσε δημοσιεύματα σχετικά με «κούρεμα» καταθέσεων
  • [14] Τα αποτελέσματα των stress tests θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, εκτιμά η Black Rock
  • [15] ΥΠΟΙΚ: Συμφωνία με την τρόικα έως την ερχόμενη εβδομάδα
  • [16] Θερίζει ο καρκίνος του μαστού
  • [17] Σπ. Γιαννιώτης: «Δεν περνούσε από το μυαλό μου ότι θα μπορούσα να φτάσω τόσο ψηλά»

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η μεταρρύθμιση στην Υγεία θα προχωρήσει

    «Οι αλλαγές στην Υγεία δεν γίνονται μόνο για οικονομικούς λόγους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Υγείας: Βελτιώνοντας την Υγεία των Πολιτών», που οργανώνεται από το Υπουργείο Υγείας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «βεβαίως, έπρεπε να σταματήσει η σπατάλη και πρέπει η χώρα να πάψει να παραλύει από τα ελλείμματα».

    Σημείωσε ακόμη: «Είχαμε τις υψηλότερες δαπάνες στην Υγεία, ενώ οι πολίτες καλούνταν συνεχώς να βάζουν περισσότερο το χέρι στην τσέπη». Πρόσθεσε: «Έχουμε τα περισσότερα ιατρεία και όλοι πήγαιναν στα νοσοκομεία. Έχουμε πολλούς γιατρούς αλλά οι πολίτες περίμεναν μήνες για να επισκεφθούν έναν γιατρό. Έχουμε περισσότερες εξετάσεις σε μαγνητικές ακόμη και από τις ΗΠΑ». Συμπυκνώνοντας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι υπήρχε, «ένα στρεβλό σύστημα, το οποίο χρειαζόταν σαρωτική μεταρρύθμιση» και σημείωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι και θα την κάνουμε».

    «Η μεταρρύθμιση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Δεν γίνεται γιατί μας το ζήτησε η τρόικα. Έπρεπε να το κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «το ΕΣΥ, ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια, πρέπει επιτέλους να σταθεί στα πόδια του».

    Διαβάστε επίσης: Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ «περνούν» στο ΕΣΥ, Αύριο η απόφαση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

    [02] Αρνήθηκε όσα του αποδίδονται ο Τ. Μαντέλης

    «Αρνούμαι την κατηγορία» δήλωσε στο δικαστήριο ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για όσα του αποδίδονται στην υπόθεση των χρημάτων που έλαβε από τη ΖΗΜΕΝΣ.

    Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αφού απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης για την Πολιτική Αγωγή, αποδεχόμενο την παράσταση των συνηγόρων τόσο του Δημοσίου όσο και του ΟΤΕ, ζήτησε την τοποθέτηση των κατηγορουμένων επί της κατηγορίας.

    Ο βασικός κατηγορούμενος δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν αποδέχεται όσα του αποδίδονται, ενώ αναφερόμενος στον κουμπάρο και συγκατηγορούμενό του Γιώργο Τσουγκράνη τόνισε:

    «Νιώθω ότι είναι υποχρέωσή μου να πω ότι ο κ. Τσουγκράνης ενεπλάκη σε αυτή την υπόθεση χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Είναι εδώ κατηγορούμενος εξαιτίας της δικής μου συμπεριφοράς».

    Ακολούθως, με τις τοποθετήσεις τους και οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όσα τους καταλογίζονται.

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση θα παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας με δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας, εκτίμησε ότι η συμφωνία θα «κλείσει».

    «Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά για την Ελλάδα. Ο διεθνής ιδιωτικός τομέας έχει κάνει σαφή στροφή υπέρ της Ελλάδας και σε όλες τις πολιτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί».

    Για το θέμα των πλειστηριασμών, είπε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα παρατείνει την προστασία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και πως καμιά τράπεζα δεν έχει διάθεση να κυνηγήσει κανέναν.

    [04] Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ «περνούν» στο ΕΣΥ

    Στην αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός δημόσιου ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), στο σύνολο της χώρας και για όλους τους πολίτες, με τον ΕΟΠΥΥ αγοραστή και όχι πάροχο υπηρεσιών υγείας , εστιάζει η συνολική έκθεση για την Υγεία που παρουσιάσθηκε και εγκρίθηκε σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

    Ο ΕΟΠΥΥ προτείνεται να λειτουργήσει με κεντρικό αυστηρό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, το οποίο ενδεχομένως να διασπάται σε 7 κλειστούς περιφερειακούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας, όπως αυτές καθορίζονται από κάθε ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια). Θα είναι πλέον μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας και θα μπορεί με την ηγετική του θέση στο χώρο της υγείας να αξιώνει και να προχωρά στις πιο συμφέρουσες συμβάσεις εκτιμά η έκθεση.

    Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ «περνούν» στο ΕΣΥ, καθώς η έκθεση «καταλήγει στη μεταφορά των υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ π.χ. στις Υγειονομικές Περιφέρεις (ΥΠΕ), και προβλέπει τη λειτουργική ενοποίησή τους με τις μονάδες ΠΦΥ του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία)». Αυτό -εκτιμά η έκθεση- μειώνει τον κατακερματισμό του συστήματος, συμβάλλει στη δημιουργία δικτύων ΠΦΥ και επιτρέπει την ενδυνάμωση τόσο της ΠΦΥ όσο και των εξειδικευμένων υπηρεσιών.

    Με βάση την έκθεση, οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν 24ωρη καθημερινή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και όχι σε πρωινή πενθήμερη και σε περιορισμένη χρονικά βάση υπηρεσίες, όπως σήμερα. Οι 4 από τις 5 προτάσεις, που έγιναν στην επιτροπή, υποστηρίζουν την ανάγκη πλήρους 24ης εφημερίας του νέου συστήματος ΠΦΥ. Αναγκαιότητα χαρακτηρίζεται η «εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και της κάρτας υγείας» ανά ασφαλισμένο, καθώς και η φροντίδα στο σπίτι, όπου κρίνεται απαραίτητη. Επίσης ο ΕΟΠΥΥ στο εξής θα πρέπει να αναλάβει δράσεις και για τους ανασφάλιστους.

    Όσον αφορά το θέμα των ειδικοτήτων που απαιτούνται στην ΠΦΥ, όσο και αυτό των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, η έκθεση τα αφήνει ανοιχτά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο το υπουργείο Υγείας, αλλά και οι συντάκτες της έκθεσης, αναμένουν να δουν πόσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι διατεθειμένοι να ενταχθούν στο ΕΣΥ και πόσοι κρίνονται κατάλληλοι γι' αυτό, για να προχωρήσουν σε προτάσεις και νέο σχεδιασμό στη συνέχεια.

    Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι -κυρίως γιατροί- στον ΕΟΠΥΥ ως πάροχο, πιθανόν να μπουν σε διαθεσιμότητα έως ότου αποφασιστεί πόσοι και ποιοι μπορούν να επαναπροσληφθούν στο νέο ενιαίο σύστημα ΠΦΥ.

    Διαβάστε επίσης: Αύριο, η απόφαση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

    [05] Κ. Σκανδαλίδης: Η κυβερνητική συνεργασία έχει ημερομηνία λήξης

    Ημερομηνία λήξης στην κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ βάζει ο πρώην υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσδιορίζοντας ως χρόνο λήξης, τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών. Άλλωστε, όπως αναφέρει, από την επόμενη άνοιξη η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε μνημόνιο.

    Επισημαίνει, πάντως, ότι η περίοδος εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη και γι αυτό απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας «μεγάλου συνασπισμού», θεωρώντας «ανέφικτο» κάτι τέτοιο, λόγων των μεγάλων διαφορών μεταξύ των κομμάτων, οι οποίες, μάλιστα, «μεγαλώνουν».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο των επόμενων εκλογών, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρει, αρχικά, ότι «οι ευρωεκλογές ποτέ δεν έριξαν κυβέρνηση», παραπέμπει στη συμφωνία των δύο κομμάτων για εξάντληση της τετραετίας, αλλά δεν είναι απόλυτα βέβαιος γι αυτό. «Μου ζητάτε να γίνω μάντης» απαντάει σε σχετική ερώτηση και προσθέτει ότι η χώρα βρίσκεται ενόψει «κρίσιμων αποφάσεων». Μεταξύ αυτών αναφέρει την οριστικοποίηση, ύστερα από συμφωνία με την τρόικα, του προϋπολογισμού, τον οποίο χαρακτηρίζει «δύσκολο στην εκτέλεσή του» και την απόφαση που πρέπει να ληφθεί σχετικά με το αν μετά τη λήξη του μνημονίου θα πρέπει η χώρα να βγει στις αγορές ή θα πρέπει να πάει σε νέα χρηματοδότηση, οπότε θα πρέπει να εξεταστούν οι όροι της. Ο ίδιος εύχεται να υπάρξει νέο «κούρεμα», ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει προτιμά μια επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων με μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων.

    Ο κ. Σκανδαλίδης εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μια κυβέρνηση ενός κόμματος, όπως είχε συμβεί με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν στηρίχθηκε, στην προσπάθειά του από τα άλλα κόμματα. Αναφέρει, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που βάζει «κόκκινες γραμμές».

    [06] Το Σάββατο ανοίγει ο σταθμός του μετρό «Αγία Μαρίνα»

    Το ερχόμενο Σάββατο, το πρωί, παραδίδεται προς χρήση από το επιβατικό κοινό ο νέος σταθμός «Αγία Μαρίνα», επέκταση της γραμμής 3 από τον σταθμό Αιγάλεω.

    Ο σταθμός «Αγία Μαρίνα» βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού και θα είναι ο τερματικός της γραμμής 3, έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα της επέκτασης προς τον Πειραιά με έξι επιπλέον σταθμούς, κάτι που αναμένεται το 2017.

    Η διαδρομή από την Αγία Μαρίνα μέχρι το Σύνταγμα θα καλύπτεται σε εννιά λεπτά, ενώ η μετάβαση ως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα γίνεται σε μόλις 40 λεπτά της ώρας. Σε καθημερινή βάση, ο σταθμός θα εξυπηρετεί περίπου 30.000 επιβάτες.

    [07] Ι. Βρούτσης: Ανάγκη αναπροσαρμογής των στόχων στην αγορά εργασίας

    Η μείωση της ανεργίας θα ξεκινήσει από το τέλος του 2014 ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών αλλαγών και της αύξησης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας. Την πρόβλεψη αυτή έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα της αλλαγής του νομικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, αλλαγή που πρέπει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών, να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

    Έως σήμερα και σύμφωνα με τη νομοθεσία, (ν. 3863/2010) ως ομαδικές απολύσεις θεωρούνται α) όταν η επιχείρηση απασχολεί 20-150 εργαζομένους, οι περισσότερες των έξι, β) όταν η επιχείρηση απασχολεί άνω των 150 εργαζομένων, οι άνω του 5%, αρκεί να μην υπερβαίνουν τις 30. Η έγκριση των ομαδικών απολύσεων απαιτεί διαβουλεύσεις και αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού Εργασίας χωρίς την οποία οι απολύσεις θεωρούνται άκυρες.

    Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, υπάρχει γενικότερη ανάγκη αναπροσαρμογής των στόχων στην ελληνική αγορά εργασίας.Οι νέες ρυθμίσεις θα είναι έτοιμες έως το τέλος του έτους και, σύμφωνα με το υπουργείο, στηρίζονται σε σχετική μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), ενώ εκτός από την κατάργηση του υπουργικού βέτο το υπουργείο Εργασίας εξετάζει και την αύξηση του ορίου του 5% για επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της αναδιάρθρωσης.

    Οι αλλαγές θα αφορούν πάντως ένα σχετικά μικρό αριθμό επιχειρήσεων αφού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», περίπου το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Βρούτση με την τρόικα θα βρεθεί και το θέμα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.

    Με δεδομένο ότι η κρατική ενίσχυση θα είναι μειωμένη κατά περίπου 1, 4 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,76 δισ. ευρώ έναντι 3,88 δισ. το 2012, η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι πιθανά κενά θα καλυφθούν από την αύξηση των εσόδων που θα προέλθουν από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, τη ρύθμιση οφειλών και τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες βάσεις δεδομένων του υπουργείου Εργασίας, η «Εργάνη» για την απασχόληση και ο «Ήλιος» για το ασφαλιστικό σύστημα.

    [08] Αύριο, η απόφαση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

    Αύριο θα κριθεί το μέλλον της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς η ομοσπονδία και οι σύλλογοί τους καλούνται, υπό την πίεση της επερχόμενης διαθεσιμότητας- κινητικότητας, να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ή θα καταλήξουν σε συμφωνία με τον υπουργό Υγείας.

    Σήμερα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, με ανακοίνωσή του, καλεί τους γιατρούς να ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών Ανικανότητας που διαχειρίζονται τις αναρρωτικές άδειες, εγκυμοσύνης κλπ και των Επιτροπών Φαρμάκου Υψηλού Κόστους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.

    Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

    [09] Πρόσληψη 1.050 σχολικών επιστατών μέσω ΕΣΠΑ

    Οι σχολικοί φύλακες καταργήθηκαν, οι επιστάτες στα σχολεία έρχονται. Όπως γίνεται γνωστό από έγγραφο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου που διαβιβάστηκε στη Βουλή, θα προσληφθούν 1.050 επιστάτες στο πλαίσιο πράξεων του υπουργείου Παιδείας «Προώθηση της απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

    [10] «Πράσινο φως» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για τον αγωγό ΤΑΡ

    Το «πράσινο φως» για τον αγωγό ΤΑΡ έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο γνωμοδότησε θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου και τις συνοδευτικές εγκαταστάσεις.Κατά τη σχετική εισήγηση, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής ανέφερε ότι προηγήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις με στελέχη της κοινοπραξίας του TAP και δόθηκε η δυνατότητα τόσο στους θεσμικούς φορείς όσο και στους πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις και τις ενστάσεις τους.

    Όσον αφορά τη Δυτική Μακεδονία επεσήμανε ότι θα προκύψουν οφέλη τόσο κατά τη φάση κατασκευής του αγωγού όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας του.

    [11] Η Επιτροπή ανακτά 66,6 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα για δαπάνες, στο πλαίσιο της ΚΑΠ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης λογαριασμών, την ανάκτηση κονδυλίων της κοινοτικής γεωργικής πολιτικής συνολικού ύψους 78,8 εκατ. ευρώ, τα οποία δαπανήθηκαν αδικαιολόγητα από την Ελλάδα. Ωστόσο, επειδή ορισμένα από τα ποσά αυτά έχουν ήδη ανακτηθεί, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της σημερινής απόφασης θα είναι περίπου 66,6 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επιστραφεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών.

    [12] Συνεχίζεται η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα

    Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ανήλθε το 2012 στο 75% του μέσου κοινοτικού όρου, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δόθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες. To 2011 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν στο 80% και το 2010 στο 88%.

    Ειδικότερα, στους «28» το κατά κεφαλήν ΑΕΠ- εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης- κυμάνθηκε πέρυσι από το 47% του μέσου κοινοτικού όρου στη Βουλγαρία και το 50% στη Ρουμανία, στο 263% στο Λουξεμβούργο και στο 130% στην Αυστρία.

    Εξάλλου, η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση εκπεφρασμένη σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ανήλθε στην Ελλάδα στο 85% το 2012, από το 92% το 2011 και το 98% το 2010.

    [13] Ο Χ. Αλμούνια διέψευσε δημοσιεύματα σχετικά με «κούρεμα» καταθέσεων

    Ο Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αργά το βράδυ, από τις Βρυξέλλες, διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία οι εγγυημένες καταθέσεις (κάτω των 100.00 ευρώ) δεν είναι ασφαλείς.

    Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Επιτρόπου Αλμούνια χαρακτηρίζει "ψευδείς" τους ισχυρισμούς ότι «οι εγγυημένες καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς, βάσει απάντησης που έδωσε ο ίδιος ο Επίτροπος Αλμούνια σε ευρωβουλευτή».

    Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε συμμετοχή των καταθετών των τραπεζών στον επιμερισμό των βαρών τραπεζικών αναδιαρθρώσεων. «Αυτό σημαίνει ότι όταν μία τράπεζα λαμβάνει κρατική ενίσχυση, δεν απαιτείται η συνεισφορά ούτε των εγγυημένων καταθετών (κάτω από 100.000 ευρώ), αλλά ούτε και των μη εγγυημένων καταθετών (άνω των 100.000 ευρώ)» τονίζει η ίδια ανακοίνωση και προσθέτει ότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων, ο επιμερισμός βαρών αφορά αποκλειστικά τους μετόχους και τους ομολογιούχους περιορισμένης εξασφάλισης.

    [14] Τα αποτελέσματα των stress tests θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, εκτιμά η Black Rock

    Tην πεποίθησή του ότι τα αποτελέσματα των stress tests που διενήργησε η Black Rock στις ελληνικές τράπεζες θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών στον κλάδο, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Λόρενς Φινκ, σε συνάντηση που είχε σήμερα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιο Προβόπουλο.

    Ο ίδιος εκτιμά ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα της πρώτης διαγνωστικής άσκησης έθεσαν τα θεμέλια για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ενίσχυσαν σημαντικά τη διαφάνεια».

    Εξάλλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε ότι παρά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης στον χρονικό ορίζοντα της προηγούμενης άσκησης, οι πραγματοποιηθείσες ζημιές ήταν εντός του εύρους που είχε εκτιμήσει η BlackRock, κάτι που αποδεικνύει ότι η άσκηση εκείνη ήταν απολύτως εύστοχη. Υπογράμμισε δε ότι η αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναδυθεί από την κρίση και να καταστεί μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία.

    [15] ΥΠΟΙΚ: Συμφωνία με την τρόικα έως την ερχόμενη εβδομάδα

    Στην εκτίμηση ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, τόσο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, όσο και για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, εξέφρασε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν από την Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και, υπό την αίρεση ότι θα έχει «κλείσει» το θέμα των ΕΑΣ, αμέσως μετά θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

    Η έγκριση της δόσης, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, θα γίνει είτε από το Euro Working Group, είτε από το Eurogroup, το οποίο είναι πιθανόν να συνεδριάσει εμβόλιμα- τις ημέρες της Συνόδου Κορυφής- με αντικείμενο την τραπεζική ενοποίηση. Το ποσό της δόσης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ομολόγων, ύψους 1,85 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου. Φυσικά, μένουν ανοικτά πολλά «καυτά» ζητήματα των διαπραγματεύσεων, όπως το δημοσιονομικό κενό για το 2014, τα οποία συνδέονται με τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ και μετατίθενται για την επάνοδο της τρόικας στην Ελλάδα το επόμενο έτος.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, το οποίο αυτή την ώρα είναι στη διαδικασία συλλογής υπογραφών από τους υπουργούς.

    [16] Θερίζει ο καρκίνος του μαστού

    Ο παγκόσμιος απολογισμός των θανάτων από καρκίνο αυξήθηκε σε 8,2 εκατομμύρια το 2012 καταγράφοντας μεγάλες αυξήσεις στους καρκίνους του μαστού, καθώς η νόσος έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες πασχίζουν να αντιμετωπίσουν μια ασθένεια που οφείλεται σε δυτικούς τρόπους ζωής.

    Οι θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν κατά 8% από τα 7,6 εκατομμύρια που αριθμούσαν σε προηγούμενη μελέτη, το 2008, και ο καρκίνος του μαστού σκότωσε πέρυσι 522.000 γυναίκες, σημειώνοντας αύξηση κατά 14% κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    [17] Σπ. Γιαννιώτης: «Δεν περνούσε από το μυαλό μου ότι θα μπορούσα να φτάσω τόσο ψηλά»

    Πεισματάρης, πολλές φορές λίγο... τρελός. Ο Σπύρος Γιαννιώτης, με όλα όσα έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια, έχει κλέψει τις καρδιές όλων των φίλων του ελληνικού αθλητισμού αλλά και των Ελλήνων αθλητικών συντακτών, οι οποίοι εδώ και μια τριετία τον φέρνουν στις πρώτες θέσεις της λίστας για τον αθλητή της χρονιάς.

    Εφέτος, μετά από δύο σερί πρωτιές, είναι και πάλι υποψήφιος για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή για το 2013, τίτλος αν μη τι άλλο ιδιαίτερα τιμητικός, αφού αποτελεί την επιβράβευση των προσπαθειών του.

    Ο ίδιος, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζει ότι δεν περνούσε από το μυαλό του πως θα μπορούσε να φτάσει τόσο ψηλά, ωστόσο τα κατάφερε χάρη στο πείσμα και τη θέληση που τον διακρίνει. Έτσι έφτασε μέχρι το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Βαρκελώνης, έτσι συνεχίζει βήμα-βήμα μέχρι τον επόμενο και τον μεθεπόμενο στόχο. Κι αν «με βοηθήσει το σώμα μου θα φτάσω μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο», λέει χαρακτηριστικά.

    Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο Σπύρος Γιαννιώτης ανοίγει την καρδιά του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 December 2013 - 13:30:34 UTC