Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακοίνωση της «Κίνησης των 75» για όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
  • [03] Καταδικάζει το ΚΚΕ την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Κ. Σημίτη
  • [04] Στην Αθήνα το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας τον Σεπτέμβριο
  • [05] Συνεχίζουν τις απεργίες στο ΕΚΠΑ, χωρίς όμως περιφρούρηση
  • [06] Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στα γραφεία των αδελφών Σιούφα
  • [07] Οριακή μείωση της απασχόλησης στην Ελλάδα
  • [08] Σε νέο ιστορικό υψηλό το δημόσιο χρέος στην Ιταλία
  • [09] Υποκρισία καταλογίζει στο ΔΝΤ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός

  • [01] Ανακοίνωση της «Κίνησης των 75» για όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ

    Κινητικότητα παρατηρείται αυτές τις ημέρες στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την αντίστοιχη κινητικότητα που παρατηρείται στην υπόθεση της «Κεντροαριστεράς» από την οποία πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι της επιρροής των Ευάγγελου Βενιζέλου και Κώστα Σημίτη, τηρούν σαφείς αποστάσεις.

    Ωστόσο, αυτά τα στελέχη δεν κινούνται συντονισμένα μεταξύ τους, όπως φάνηκε και με την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ), την έκτακτη σύγκληση της οποίας ζήτησαν μόνο 11 μέλη της, ενώ αποστάσεις τήρησε η «Κίνηση των 75» η οποία, πάντως, δεν διαφωνεί με τον προβληματισμό των «11» σχετικά με την κρισιμότητα των ζητημάτων, στα οποία πρέπει να πάρει θέση το ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικά με τη συνεδρίαση της ΚΠΕ, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι έχει προσδιοριστεί για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανακοινωθεί επίσημα.

    [02] Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

    Κοστολογημένες προτάσεις σχετικά με το ζήτημα των νοικοκυριών που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα λόγω αδυναμίας πληρωμής του, περιέλαβε σε τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία παρουσίασαν σήμερα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι «δεν έχει κάνει τίποτα και προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να αντιμετωπίσει την κατάσταση», για να συμπληρώσει πως «χρειάζονται έκτακτα μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν προγραμματιστεί από καιρό για να μη θρηνήσουμε θύματα».

    ΟΣΥΡΙΖΑ προτείνει: Πρώτον, να δοθεί εντολή σήμερα να επανασυνδέσει η ΔΕΗ, άμεσα, το ρεύμα σε όλους τους φτωχούς οικιακούς καταναλωτές που λόγω αδυναμίας πληρωμής δεν έχουν ρεύμα, και δεύτερον, να δοθεί σε όλους όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας, σε όλους όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 KWH τον μήνα ή 3.600 KWH τον χρόνο (ποσότητα που απαιτείται για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της μια οικογένεια).

    Το κόστος αυτό, όπως εξήγησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι: 470.000 x 3.600 KWH x 0,072 ευρώ = 122 εκατ. ευρώ, περίπου. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «το κόστος της παροχής αυτής μπορεί και πρέπει να χρηματοδοτηθεί από άμεση κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο».

    Τέλος, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν, ότι «αποτελεί επείγουσα ανάγκη, έστω και τώρα, να υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011»

    [03] Καταδικάζει το ΚΚΕ την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Κ. Σημίτη

    Το ΚΚΕ με σχόλιό του καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, «η οποία δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα και τους στόχους που υπηρετεί».

    [04] Στην Αθήνα το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας τον Σεπτέμβριο

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος- Τουρκίας, το Κυπριακό, η προώθηση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας εν όψει της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, αλλά και θέματα πολιτιστικά και πολιτισμικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατ΄ιδίαν συνάντησης Βενιζέλου- Νταβούτογλου και των διευρυμένων συνομιλιών που ακολούθησαν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, ενημέρωσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014.

    Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα θέματα που συνδέονται με την Τουρκία και την ενταξιακή της προοπτική, καθώς και με την Νοτιανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια.

    Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και υπογράμμισε τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πληθώρα τομέων, όπως η οικονομία, ο τουρισμός αλλά και η ενέργεια, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάληψη νέων πρωτοβουλιών σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία της έναρξης των συνομιλιών και στάθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης για τη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στις πολύ θετικές σχέσεις, όπως είπε, που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και οι οποίες έχουν οδηγήσει στην υπογραφή 27 διμερών συμφωνιών μέσα σε τριάμισι με τέσσερα χρόνια και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην επόμενη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος- Τουρκίας τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Ελλάδα.

    Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της επιτάχυνσης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού και υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει στηρίξει κάθε προσπάθεια για ειρηνική επίλυση του προβλήματος. Τέλος, αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος τόνισε ότι «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συμβάλει σημαντικά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    [05] Συνεχίζουν τις απεργίες στο ΕΚΠΑ, χωρίς όμως περιφρούρηση

    Απόφαση για δύο νέες 24ωρες απεργίες έλαβαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας, πάντως, ότι αυτή η απεργία δεν θα περιφρουρηθεί και πως η πρόσβαση στο ίδρυμα θα είναι απολύτως ελεύθερη για τους συναδέλφους τους που θα θέλουν να εργαστούν, καθώς και για διδάσκοντες και διδασκόμενους.

    Η απόφαση αυτή ανάβει ουσιαστικά το «πράσινο φως» στην έναρξη των μαθημάτων στο ΕΚΠΑ από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που είχε επιλέξει και η Σύγκλητος για την έναρξη των μαθημάτων.

    Η απόφαση για νέα απεργία λήφθηκε σε σημερινή γενική συνέλευση, στην οποία πάντως η συμμετοχή ήταν μικρή. Χθες το ΔΣ του συλλόγου είχε ανακοινώσει τη λήξη της απεργίας, ενημερώνοντας τα μέλη του ότι δεν θα τους προσέφερε κάλυψη σε περίπτωση που απείχαν από τα απεργιακά τους καθήκοντα.

    [06] Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στα γραφεία των αδελφών Σιούφα

    Η ομάδα «Αναρχικοί- Αναρχικές» αναλαμβάνει την ευθύνη, με κείμενό της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, για την επίθεση στην εισπρακτική εταιρία των αδελφών Σιούφα, την περασμένη Τρίτη, στον Ταύρο.

    Οι συντάκτες του κειμένου υποστηρίζουν ότι η επίθεση ήταν πράξη «αντίστασης», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εκτός από τον προφανή πολιτικό της συμβολισμό, η επίθεσή μας αυτή είναι μια πράξη αξιοπρέπειας, κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης. Μία ενέργεια αντίστασης από και για όλους εμάς που βιώνουμε καθημερινά τη βία των αφεντικών».

    Σε άλλο σημείο υποστηρίζουν ότι «Οι εταιρίες αυτές εκβιάζουν, τρομοκρατούν και εκδίδουν διαταγές πληρωμής αναγκάζοντας τους οφειλέτες να υποθηκεύσουν τις κατοικίες τους. Αυτό που ακολουθεί είναι οι πλειστηριασμοί».

    [07] Οριακή μείωση της απασχόλησης στην Ελλάδα

    Υποχώρηση κατά 0,7% σημείωσε η απασχόληση στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης στην ευρωζώνη (μετά τη Εσθονία) καταγράφηκε στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το δεύτερο, ενώ συνολικά στην ευρωζώνη και την ΕΕ η απασχόληση παρέμεινε αμετάβλητη.

    Η εξέλιξη της απασχόλησης το τρίτο τρίμηνο 2013 σε σχέση με το δεύτερο ήταν η εξής: Εσθονία -1,5%, Κύπρος -1,4%, Φινλανδία -1,2%, Ελλάδα -0,7%, Ισπανία -0,4%, Ολλανδία -0,3%, Σλοβενία -0,1%, Βέλγιο 0,0%, Γαλλία 0,0%, Σλοβακία 0,0%, Ιταλία 0,0%, Γερμανία +0,2%, Αυστρία +0,3%, Λουξεμβούργο +0,5%, Ιρλανδία +1,1%, Πορτογαλία +1,2%.

    [08] Σε νέο ιστορικό υψηλό το δημόσιο χρέος στην Ιταλία

    Νέο ρεκόρ σημείωσε το δημόσιο χρέος στην Ιταλία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, τον Οκτώβριο το δημόσιο χρέος της χώρας άγγιξε τα 2,085 τρισεκ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο ανερχόταν σε 2,068 τρισεκ. ευρώ.

    [09] Υποκρισία καταλογίζει στο ΔΝΤ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός

    Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο κατήγγειλε σήμερα «την υποκρισία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης της λιτότητας στα λόγια, όχι όμως στις πράξεις.

    Ο Κοέλιο αντιδρούσε στις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία την Τρίτη από τις Βρυξέλλες παραδέχθηκε ότι οι πιστωτές τους είχαν απαιτήσει από την Πορτογαλία και την Ελλάδα «πολλή δημοσιονομική προσαρμογή, πολύ γρήγορα».

    «Ο πρώην υπουργός (Οικονομικών) Βίτορ Γκάσπαρ είχε πει κάποτε, με αφορμή παρόμοιες δηλώσεις της Λαγκάρντ, ότι υπάρχει μια κάποια υποκρισία από την πλευρά αυτών των διεθνών ιδρυμάτων. Δεν σας κρύβω ότι ο Γκάσπαρ είχε απόλυτο δίκιο», υπογράμμισε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 December 2013 - 15:30:23 UTC